Nasveti in triki - kako kupiti dober avto, napišite pohvale in kritike prodajalcev

andrej.ajster
Nov uporabnik

Škoda octavia 2.0TDI ali 1.9 TDI

Napisal/-a andrej.ajster Sr dec 11, 2013 9:24 pm

Zdravo,

Se opravičujem ker delam novo temo, vendar nisem nikjer našel odgovora na svoje vprašanje ki ga imam. Torej kupujem Škodo Octavio letnik 2005-2007 2.0TDI in sem bral na forumih, tudi tem da naj bi bili problemi z njem.. Gledam pa tudi Škode Octavie 1.9TDI sam imajo samo 77kW in se mi zdi malo za takšen avto. Te škode sem gledal do cene 7000€ in se da dobiti tudi do 2008 letnika. Sedaj me zanima ali je upravičena skrb za motor 2.0TDI pri Octaviji in je boljša odločitev 1.9TDI ter zanima me če ima tudi ta s 77kW moč da lahko pelje brez problema bolj obtežena s tovorom.

Hvala za vaše odgovore že vnaprej.
Andrej

Uporabniški avatar
Blinder
Mojster foruma

Kraj: Obala

Re: Škoda octavia 2.0TDI ali 1.9 TDI

Napisal/-a Blinder Sr dec 11, 2013 9:41 pm

nekaterim je dovolj sdi v golfu IV z polovico manj navora kot 1.9 tdi 105
Sem fant redkih besed. Govori vec moja desna noga.

Uporabniški avatar
~toMmy~
Mojster foruma

Kraj: Vinica

Napisal/-a ~toMmy~ Sr dec 11, 2013 9:45 pm

Najprej povej kateri motor oz. koliko konjev v katerem avtu se ti zdi oz. se ti je do zdaj zdelo "dovolj"...
Slika
"Deutschen sind vielleicht nicht die Humorvollsten, aber wer will schon ein lustiges Auto?"

andrej.ajster
Nov uporabnik

Napisal/-a andrej.ajster Sr dec 11, 2013 10:47 pm

Sedaj vozim še kio sephio 1.8 110KM in vsaj zdi se mi da je dovolj, sin ima isto kio samo 1.5 90KM in je razlika več kot očitna v pospeševanju in vsem. Je pa res da nisem še probal octavie ne 1.9 niti 2.0 in imam obe namen sprobat. Seveda se bolj nagibam k 2.0 mašini vendar če so z njo sami problemi je raje potem nočem. Doma imamo tudi peugeot 407 1.6Hdi 110km in se mi zdi malenkost premalo za diesla.

Mate
Poznavalec foruma

Kraj: Dolsko

Napisal/-a Mate Če dec 12, 2013 9:32 am

Turbodizelskih 105 KM v Octaviji je po moji oceni povsem primerljivo s 110 KM iz atmosferskega bencinerja. Zaradi večjega navora v nižjih obratih, bo vožnja Octavije najbrž še lepša in "lažja". Slabše zmogljivosti se lahko pokažejo le pri kakšnem hudem prehitevanju, a le pod pogojem, da ste zdajšnji motor uporabljali tudi v višjih obratih, kjer je dosegel svojo polno moč. Primerjava 1.8 motorja z 1.5 ni primerna zaradi velike razlike v navoru. Konec koncev pa še vedno ostaja možnost povečanja moči Octavije na 140 KM. Toliko o plusih za 1.9 TDI, za 2.0 naj pa napiše kdo, ki več ve.
Slika

andrej.ajster
Nov uporabnik

Napisal/-a andrej.ajster Če dec 12, 2013 11:10 am

Super hvala za takšen odgovor. Zanima me potem samo še tako kot si sam na koncu omenil za 2.0 motor če so res težave z njim ali je vredu.

Uporabniški avatar
sonic
Poznavalec foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a sonic Če dec 12, 2013 11:57 am

Kolikor berem po forumu, je bilo iz tistih let dosti težav z 2.0 TDI, ampak bolj v Volkswagnih (Passat), Škode so menda imele neko drugo serijo, ki ni bila problematična. Tako vsaj pravijo.

Sicer pa lahko povem, da je 77-kilovatni (105-konjski) 1.9 TDI odličen motor, naj te ne skrbi 'samo' 105 konj, kajti motor je zelo prožen že v nizkih obratih (1500 ali že malo prej),medtem ko 2.0 TDI iz tistih let je v nizkih obratih presenetljivo mrtev in se zares zbudi šele blizu 2000 obratov in ima kar občutno turbo luknjo.
1.9 TDI sem imel kar nekaj let v Golfu V in sem bil izredno zadovoljen, zelo dobro se obnese, tudi performanse so zelo OK.
Taisti motor sem enkrat vozil tudi v Octaviji (mislim da ista generacija kot ti kupuješ) in se seveda prav tako dobro obnese. Res pa se je pri poskočnosti poznalo da sem imel v Golfu 6-stopenjski menjalnik, v Octavijah je bil na voljo le 5-stopenjski - v vsakem primeru je najvišja prestava enako preračunana, le pri 6-stopenjskem so prestave 1-5 pač 'bolj na gosto razporejene' in krajše, zato morda nekoliko več poskočnosti.
Podoben efekt je bil, ko sem vozil 2 testna Tourana (letnik cca 2009) z obema TDI motorjema - pravzaprav je 1.9 v večini situacij deloval celo bolj poskočno, ker je imel precej krajše prestave kot 2.0 TDI, poleg tega pa v nizkih obrati precej bolj prožen, kot sem že omenil.
Najverjetneje ima tudi v Octaviji 2.0 TDI menjalnik daljše prestave, kar zna glede poskočnosti zmanjšati prednost pred 1.9 TDI, bo pa zato imel nižje obrate na avtocesti... 1.9 TDI ima sicer pri Golfu in Octaviji najvišjo prestavo preračunano tako, da imaš 130 kmh pri cca 2600-2800 obratih (odvisno ali hitrost gledaš na števec ali GPS). To je relativno veliko, po drugi strani pa na avtocesti tudi med prehitevanji skoraj nikoli ne rabiš šaltat dol iz najvišje prestave.

Zdaj glede otovorjenosti - jaz sicer nisem velikokrat vozil zelo natovorjen, ampak mislim da načeloma ne bi smelo biti težava - odvisno kaj boš prevažal in kako pogosto.
Še to, moraš vedati, da je Octavija po zasnovi bližje Golfu kot limuzinam srednjega razreda (omenil si 407, ne vem če je čisto primerljiv z Octavio, in BTW kar verjamem da je 1.6 dizel premalo za tak avto).

Turbodizelskih 105 KM v Octaviji je po moji oceni povsem primerljivo s 110 KM iz atmosferskega bencinerja.
Malo sicer odvisno tudi za kateri konkreten bencinar gre (nekje vmes je bilo govora o 1.8, s takimi nimam kaj dosti izkušenj), ampak v primerjavi s tipičnim 1.6 atmosferskim bencinarjem, se 1.9 TDI zdi kot raketa.
1997 Chevrolet Tahoe LT 5.7 V8
2010 VW Touran 1.4 TSI DSG

"Everything in life is somewhere else, and you get there in a car." (E. B. White)

andrej.ajster
Nov uporabnik

Napisal/-a andrej.ajster Če dec 12, 2013 12:05 pm

Najlepša hvala za izčrpen odgovor glede vsega. Za 1.8 motor se gre za avto Kia Sephia. Hvala še 1x za ta odgovor. Bom šel tudi sam še sprobat oba motorja, čeprav me sedaj vleče 1.9 motor po tvojem odgovoru.

Uros1
Nov uporabnik

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a Uros1 Če dec 12, 2013 12:58 pm

Pozdravljen,

doma imamo Octavio 1.9 TDI 105km letnik 2007. Prej smo imeli pa Golfa prav tako s 105 konjskim 1.9 TDIjem. Motor je za Octavio povsem dovolj - punca ga uporablja za vsakodnevno vožnjo v službo 200 km/dan, nekaj regionalke in večina avtoceste. Poraba je realno 5,2-5,5 L. Octavia je naredila v enem letu malo manj kot 60.000 km ( 50.000 do 110.000 km) - edino kar smo menjali je bila ena žarnica sprednje luči. Servisi seveda na 15.000 km.
Avto ti lahko po lastnih izkušnjah toplo priporočam. Je pa ta motor 105 konjski 1.9 TDI v Škodah, Seatih, Avdijih in Volkswagnih. Tako, da če dobiš kaj drugega (da ni glih Octavia) pa da je lepo ohranjen z malo km - bi bil verjetno tudi pameten nakup.

Pa pazi kaj in pri kom kupuješ, ker je pri teh motorjih precej uvoženih vozil z magičnimi 120.000 prevoženimi kilometri. Če ti je vozilo res všeč, naj ti ne bo škoda dati tistih par deset evrov za pregled pri AMZS ali pooblaščenem trgovcu.

Veliko sreče pri nakupu! :D

Uporabniški avatar
Matjazy
Uporabnik

Napisal/-a Matjazy Če dec 12, 2013 1:39 pm

Smo imeli včasih takšno kio 1.8, avto ni posebno težak tako da se kar lepo premakne :)

Moj nasvet: glej močnejši motor kot 1.9 105. Sicer je iz komentarjev zaslediti, da je motor poskočen kot raketa, vendar v resnici, kolikor sem ga jst vozil, ni. Recimo starejši 1.9TDI 130 konjaš se lepo premakne, 105 konjaš je pa bolj žalost.

Seveda pa tudi 105 zadošča za umirjeno vožnjo.

Uporabniški avatar
~toMmy~
Mojster foruma

Napisal/-a ~toMmy~ Če dec 12, 2013 2:03 pm

Če dobiš novejšo 1.9 TDI za podoben denar, če nimaš kaj dosti avtocestne vožnje (z višjimi hitrostmi) in če ne misliš obtežene vozit pogosto (večkrat tedensko), bi jaz izbral 1.9. Načeloma gre za zelo hvaležne motorje, poraba bo nekoliko nižja, zavarovanje cenejše in ob morebitnem pomanjkanju moči jih ni problem čipat na cca. 130 KM, kar spusti porabo za par deci in prinese že res spodobne zmogljivosti. Tudi s 105 KM in malo bolj obteženim definitivno ne boš delal kolone za sabo, ga pa zmanjka za kakšna zahtevnejša prehitevanja.
Slika
"Deutschen sind vielleicht nicht die Humorvollsten, aber wer will schon ein lustiges Auto?"

andrej.ajster
Nov uporabnik

Napisal/-a andrej.ajster Če dec 12, 2013 3:01 pm

Hvala vsem za odgovor in danes če bo vse posreči grem probat 1.9 mašino in bom videl kako bo. Ste me pa že prepričali z 1.9 mašino tako da bom gledal samo ta motor najbrž. Je pa enak motor kolikor sem gledal po avtonetu tudi v audijih in passatih ne?

Uporabniški avatar
~toMmy~
Mojster foruma

Napisal/-a ~toMmy~ Če dec 12, 2013 3:52 pm

Ja, ampak Passat je višji rang in zato tudi težji, tako da 105 KM ni več tako suverenih kot v Octavii (=Golfu z ritjo).
Slika
Vrni se na Kupovanje avtomobilov

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 6 gostov