Kolikor berem po forumu, je bilo iz tistih let dosti težav z 2.0 TDI, ampak bolj v Volkswagnih (Passat), Škode so menda imele neko drugo serijo, ki ni bila problematična. Tako vsaj pravijo.
Sicer pa lahko povem, da je 77-kilovatni (105-konjski) 1.9 TDI odličen motor, naj te ne skrbi 'samo' 105 konj, kajti motor je zelo prožen že v nizkih obratih (1500 ali že malo prej),medtem ko 2.0 TDI iz tistih let je v nizkih obratih presenetljivo mrtev in se zares zbudi šele blizu 2000 obratov in ima kar občutno turbo luknjo.
1.9 TDI sem imel kar nekaj let v Golfu V in sem bil izredno zadovoljen, zelo dobro se obnese, tudi performanse so zelo OK.
Taisti motor sem enkrat vozil tudi v Octaviji (mislim da ista generacija kot ti kupuješ) in se seveda prav tako dobro obnese. Res pa se je pri poskočnosti poznalo da sem imel v Golfu 6-stopenjski menjalnik, v Octavijah je bil na voljo le 5-stopenjski - v vsakem primeru je najvišja prestava enako preračunana, le pri 6-stopenjskem so prestave 1-5 pač 'bolj na gosto razporejene' in krajše, zato morda nekoliko več poskočnosti.
Podoben efekt je bil, ko sem vozil 2 testna Tourana (letnik cca 2009) z obema TDI motorjema - pravzaprav je 1.9 v večini situacij deloval celo bolj poskočno, ker je imel precej krajše prestave kot 2.0 TDI, poleg tega pa v nizkih obrati precej bolj prožen, kot sem že omenil.
Najverjetneje ima tudi v Octaviji 2.0 TDI menjalnik daljše prestave, kar zna glede poskočnosti zmanjšati prednost pred 1.9 TDI, bo pa zato imel nižje obrate na avtocesti... 1.9 TDI ima sicer pri Golfu in Octaviji najvišjo prestavo preračunano tako, da imaš 130 kmh pri cca 2600-2800 obratih (odvisno ali hitrost gledaš na števec ali GPS). To je relativno veliko, po drugi strani pa na avtocesti tudi med prehitevanji skoraj nikoli ne rabiš šaltat dol iz najvišje prestave.
Zdaj glede otovorjenosti - jaz sicer nisem velikokrat vozil zelo natovorjen, ampak mislim da načeloma ne bi smelo biti težava - odvisno kaj boš prevažal in kako pogosto.
Še to, moraš vedati, da je Octavija po zasnovi bližje Golfu kot limuzinam srednjega razreda (omenil si 407, ne vem če je čisto primerljiv z Octavio, in BTW kar verjamem da je 1.6 dizel premalo za tak avto).
Turbodizelskih 105 KM v Octaviji je po moji oceni povsem primerljivo s 110 KM iz atmosferskega bencinerja.
Malo sicer odvisno tudi za kateri konkreten bencinar gre (nekje vmes je bilo govora o 1.8, s takimi nimam kaj dosti izkušenj), ampak v primerjavi s tipičnim 1.6 atmosferskim bencinarjem, se 1.9 TDI zdi kot raketa.