Nasveti in triki - kako kupiti dober avto, napišite pohvale in kritike prodajalcev

andrazstrukelj
Nov uporabnik

Nakup Fiat Stilo - prevara

Napisal/-a andrazstrukelj Če jan 02, 2014 6:05 pm

Živjo!
30.12 sem v Domžalah kupil Fiat Stilo letnik 2003, 1.9 JTD. Pri nakupu je imel 151000 prevoženih kilometrov, in roko na srce avtu res nebi pripisal več kilometrov. Tudi znanec, ki se s tem ukvarja celo življenje je bil podobnega mnenja. Ampak zadeva ni tako rožnata, ker sem danes v predalu našel listek od zadnjega servisa kjer piše da ima avto 263000 pa še nekaj več....Sedaj me samo zanima vaše mnenje, ali se splača avto obdržat(koliko taki motorji delajo kilometrov), ali naj avto prodam?

Hvala za pomoč
LP

Uporabniški avatar
f.taunus
Uporabnik

Kraj: Ptuj-Ormož

Re: Nakup Fiat Stilo - prevara

Napisal/-a f.taunus Če jan 02, 2014 6:09 pm

Avto si kupil od trgovca ali fizične osebe?

andrazstrukelj
Nov uporabnik

Napisal/-a andrazstrukelj Če jan 02, 2014 6:11 pm

f.taunus je napisal/-a:Avto si kupil od trgovca ali fizične osebe?

Fizične osebe...mam pa vse podatke njegove,njegov naslov ipd. sam mi najbrž ne pomaga prav veliko

Uporabniški avatar
xsAMOR
Novinec

Kraj: Hrušica

Napisal/-a xsAMOR Če jan 02, 2014 6:36 pm

Tudi sam imam leto starejšega, s skoraj identično kilometrino ki si jo podal (realno). Ne vidim kakšnih znakov da avto ne bi hotel še zdržati več. Je pa res da sedaj ne veš kaj si kupil, lahko da so kilometri vrnjeni zgolj zaradi privabljivosti pri prodaji. Na tvojem mestu bi reskiral še nekaj € za pregled vozila na specializiranem servisu, da ti priklopi na računalnik ter mehansko pregleda vozilo (mogoče kar Fiat Kavčič LJ). V primeru da bi ga obdržal bi si sam vrnil kilometre na realne.

Ne vem pa kam pelje to nategovanje, to je postalo že bolj pogosto kot dober dan :/

LP

andrazstrukelj
Nov uporabnik

Napisal/-a andrazstrukelj Če jan 02, 2014 6:38 pm

xsAMOR je napisal/-a:Tudi sam imam leto starejšega, s skoraj identično kilometrino ki si jo podal (realno). Ne vidim kakšnih znakov da avto ne bi hotel še zdržati več. Je pa res da sedaj ne veš kaj si kupil, lahko da so kilometri vrnjeni zgolj zaradi privabljivosti pri prodaji. Na tvojem mestu bi reskiral še nekaj € za pregled vozila na specializiranem servisu, da ti priklopi na računalnik ter mehansko pregleda vozilo (mogoče kar Fiat Kavčič LJ). V primeru da bi ga obdržal bi si sam vrnil kilometre na realne.

Ne vem pa kam pelje to nategovanje, to je postalo že bolj pogosto kot dober dan :/

LP

Ja pač dobro se mi zdi, da sem našel tele listke notr, vsaj vidim da so servisi delani, res vsako leto....Pomoje so kilometri vrteni zarad prodaje, ker mam filing da je biv tip preprodajalec in avto ni bil njegov(pa čeprav je trdil da je). Bom verjetno res dal na specializiran servis pa pol videl...ker mi je res žal avta(pa še moj prvi je :D ) ker je ohranjen zelo lepo, in mi je filing vožnje in vse to res prirasel k srcu pa čeprav ga mam sam par dni :)

Uporabniški avatar
lancia hf
Uporabnik

Napisal/-a lancia hf Če jan 02, 2014 6:45 pm

Dokler bodo kupci gledali samo na kilometre in lepoto avtomobila bojo pač prodajalci to izkoriščali. Težko verjamem, da bi bil uporabnik za isti avto tako vesel kot je bil, če bi avtomobil imel realne kilometre.
SlikaSlikaSlikaSlikaSlika

Uporabniški avatar
xsAMOR
Novinec

Napisal/-a xsAMOR Če jan 02, 2014 7:03 pm

Tako ja, preveri če se ti splača naprej vlagati in vzdrževati avto. Fiat Kavčič sem ti priporočil ker je edini fiat servis na katerem sem dobil občutek da obvladajo zadeve (napram tistemu v Lescah, Gorenjska, kjer sem kupil aktuator, dobil pa Denso-tovega...) Večina mehanikov tudi nima primerne opreme da bi ti lahko zaznal vse okvare, napake. Zdaj največ kar se govori pri teh avtih so problemi s končniki, pokrov rezervoarja naj bi znal odpasti, EGR ventil je pri večini blokiran pri JTD 8V, mehanizem za prednje brisalce se zna stakniti - se da popravit, mreža v prednjem sovoznikovem sedežu se zna pretrgati in javlja airbag failure, motorčki za ventilacijo odpovejo ali se zlomi plastična gred za premik loput - par eur). Odvisno pa na kaj naletiš, kako sam ravnaš.

Da ne boš imel v glavi zdaj samo napake, so tudi dobre lastnosti avtomobila, rezervni originalni deli so dokaj cenovno ugodni, robustna mašina, dokaj mlad zgleda za letnik... Včlani se na fiat klub, pa malo pobrskaj forum če te kaj več zanima :)

Upam da ti bo služil če ga obdržiš, je pa kar nekaj kilometrov prestal, tako da kdaj je treba kaj vzeti v zakup :)

LP

andrazstrukelj
Nov uporabnik

Napisal/-a andrazstrukelj Če jan 02, 2014 7:09 pm

xsAMOR je napisal/-a:Tako ja, preveri če se ti splača naprej vlagati in vzdrževati avto. Fiat Kavčič sem ti priporočil ker je edini fiat servis na katerem sem dobil občutek da obvladajo zadeve (napram tistemu v Lescah, Gorenjska, kjer sem kupil aktuator, dobil pa Denso-tovega...) Večina mehanikov tudi nima primerne opreme da bi ti lahko zaznal vse okvare, napake. Zdaj največ kar se govori pri teh avtih so problemi s končniki, pokrov rezervoarja naj bi znal odpasti, EGR ventil je pri večini blokiran pri JTD 8V, mehanizem za prednje brisalce se zna stakniti - se da popravit, mreža v prednjem sovoznikovem sedežu se zna pretrgati in javlja airbag failure, motorčki za ventilacijo odpovejo ali se zlomi plastična gred za premik loput - par eur). Odvisno pa na kaj naletiš, kako sam ravnaš.

Da ne boš imel v glavi zdaj samo napake, so tudi dobre lastnosti avtomobila, rezervni originalni deli so dokaj cenovno ugodni, robustna mašina, dokaj mlad zgleda za letnik... Včlani se na fiat klub, pa malo pobrskaj forum če te kaj več zanima :)

Upam da ti bo služil če ga obdržiš, je pa kar nekaj kilometrov prestal, tako da kdaj je treba kaj vzeti v zakup :)

LP

Ja, avto je res glede na ceno in dokaj dober letnik men všeč...bom mal se peljal na servis da vidim pri čem sem...jutri pa kličem unga modela, pa mu ta svoje povem, ker mi je za vse garantiral in rekel če bo karkol se loh kr pr nemu oglasm doma :) haha bo že vidu :D

Uporabniški avatar
215709
Novinec

Napisal/-a 215709 Če jan 02, 2014 7:23 pm

se mi zdi da imaš pravico v 8 al nekaj toliko dneh zahtevat kupnino nazaj zaradi skritih napak in ti mora povrniti kupnino. tudi prnas se je zgodil da ko smo prodajali od starga ata avto smo ga prodal potem pa nas je kupec kontaktiral da ima težave in smo pač se pogovoril in ugotovil da je krivda pr nas bla ker nismo dovolj dobro pregledal avta za napaka ki jih je imel in smo mu mogl vrnit kupnino(pač je kupec odstopu od pogodbe in mi smo se strinjal ker res nismo vedeli za napako) in pol smo avto prodal za star želez :P.

evo sem našel nekatere informacije

Nakup avtomobila od fizične osebe

Skoraj vsaka prodajna pogodba med fizičnimi osebami ima v svojih določilih klavzulo "videno-kupljeno". To pomeni, da si je kupec vozilo ogledal, ga preizkusil in vozilo kupil kljub napakam, ki jih vozilo ima.

Tako kupec nima pravice terjati prodajalca za napake, ki jih ugotovi po nakupu.

Vendar pa to ne velja pri napakah, za katere je prodajalec vedel, a jih je kupcu zamolčal. Prav tako ne velja za napake, ki so v nasprotju s točno dogovorjenimi lastnostmi avtomobila.

Tako bi lahko denimo lahko kupec uveljavljal stvarno napako pri avtomobilu, kjer se šele po nekaj urni vožnji pokaže, da motor ne deluje pravilno.

Tudi če kupec pri pregledu napako ugotovi, a mu prodajalec zagotovi da avtomobil deluje pravilno in kupec kasneje ugotovi, da temu ni tako, lahko uveljavlja stvarno napako.

Klavzula "videno-kupljeno" prodajalca ne ščiti tudi v primeru skrite napake. Torej napake, ki je ni mogoče ugotoviti z običajnim pregledom avtomobila.

Za skrito napako gre, če je denimo prodajalec kupcu zamolčal, da je bilo vozilo karambolirano ali denimo, če navedeno število prevoženih kilometrov ni enako dejanskim kilometrom.

Kaj lahko stori kupec avtomobila v tem primeru?

V primeru, da gre za stvarno ali skrito napako, mora kupec o tem obvestiti prodajalca.

V primeru stvarne napake mora kupec prodajalca obvestiti v roku 8. dni po podpisu pogodbe.

V primeru skrite napake mora kupec prodajalca obvestiti v roku 8. dni po ugotovitvi skrite napake, najkasneje pa v roku 6. mesecev, ko mu je bil avtomobil izročen.

e-obrazec (če je prodajalec fizična oseba): Obvestilo o stvarni napaki pri nakupu rabljenega motornega vozila (avtomobila...)

e-obrazec (če je prodajalec pravna oseba oseba (podjetje)): Obvestilo prodajalcu o stvarni napaki na kupljeni stvari

Kupec, ki je o napaki pravočasno in pravilno obvestil prodajalca, lahko:

zahteva od prodajalca, da napako odpravi ali da mu izroči drugo stvar brez napake (izpolnitev pogodbe),
zahteva znižanje kupnine,
odstopi od pogodbe.

Prav tako lahko kupec od prodajalca zahteva povračilo škode, ki mu je bila zaradi te napake povzročena.

vir: http://www.informiran.si/portal.aspx?co ... ghtFrame=1

upam da ti bo pomagalo pa da se bo srečno končalo :)
Slika

andrazstrukelj
Nov uporabnik

Napisal/-a andrazstrukelj Če jan 02, 2014 7:36 pm

Hvala vsem za odgovore :) Sem kar mal pomirjen, še na servis grem da vidim zakaj se gre pri avtu... :) Jutri pa res pokličem tipa da vidm kaj bo on reku

čare
Mojster foruma

Napisal/-a čare Če jan 02, 2014 8:28 pm

Pokliči in ga vprašaj koliko ti misli vrnit ali raje vidi da ga prijaviš.Za kak velik servis bi ti lahko vrnil.Glede kilometrov pa če jih ma 260000 jih bo ob rednem servisiranju naredil še enkrat toliko komot.

@xsAMOR o kakem aktuatorju od DENSA ti to??

Uporabniški avatar
zuzek
Uporabnik

Napisal/-a zuzek Če jan 02, 2014 8:59 pm

glede previtih kilometrov, je dobro vsaj to, da si ugotovil, da je vozilo redno servisirano

glede na to, da ti je vozilo všeč kljub previtim kilometrom, bi se jaz na tvojem mestu poskusil pogodit s kupcem o ceni vozila

215709 je napisal/-a:se mi zdi da imaš pravico v 8 al nekaj toliko dneh zahtevat kupnino nazaj zaradi skritih napak in ti mora povrniti kupnino. tudi prnas se je zgodil da ko smo prodajali od starga ata avto smo ga prodal potem pa nas je kupec kontaktiral da ima težave in smo pač se pogovoril in ugotovil da je krivda pr nas bla ker nismo dovolj dobro pregledal avta za napaka ki jih je imel in smo mu mogl vrnit kupnino(pač je kupec odstopu od pogodbe in mi smo se strinjal ker res nismo vedeli za napako) in pol smo avto prodal za star želez :P.

za kakšno napako in vozilo pa je šlo?
Zadnjič spremenil zuzek, dne Če jan 02, 2014 9:53 pm, skupaj popravljeno 1 krat.
Alergičen na rjo

Uporabniški avatar
Beri
Novinec

Napisal/-a Beri Če jan 02, 2014 9:31 pm

zuzek je napisal/-a:

Napaka je tudi pri prikrivanju realnih km.
Ne vem, ali bo imel zaradi tega težave na tehničnem, ker po novem preverjajo tudi prevožene km.

Uporabniški avatar
215709
Novinec

Napisal/-a 215709 Če jan 02, 2014 10:27 pm

zuzek je napisal/-a:glede previtih kilometrov, je dobro vsaj to, da si ugotovil, da je vozilo redno servisirano

glede na to, da ti je vozilo všeč kljub previtim kilometrom, bi se jaz na tvojem mestu poskusil pogodit s kupcem o ceni vozila

215709 je napisal/-a:se mi zdi da imaš pravico v 8 al nekaj toliko dneh zahtevat kupnino nazaj zaradi skritih napak in ti mora povrniti kupnino. tudi prnas se je zgodil da ko smo prodajali od starga ata avto smo ga prodal potem pa nas je kupec kontaktiral da ima težave in smo pač se pogovoril in ugotovil da je krivda pr nas bla ker nismo dovolj dobro pregledal avta za napaka ki jih je imel in smo mu mogl vrnit kupnino(pač je kupec odstopu od pogodbe in mi smo se strinjal ker res nismo vedeli za napako) in pol smo avto prodal za star želez :P.

nismo točno določili diagnoze se je pa avto začel čudno obnašat par 100 km je delu potem pa mal trokiru pol se je spet mal odprl... smo se odločil da nima smisla popravljat ker avto ni bil več v uporabi plus deli so bli dragi za določen model pa še nič ni bil vreden v primerjavi z zneskom za večje popravilo ;)
Slika

Uporabniški avatar
xsAMOR
Novinec

Napisal/-a xsAMOR Če jan 02, 2014 11:33 pm

čare je napisal/-a:@xsAMOR o kakem aktuatorju od DENSA ti to??

Aktuator oz motorček ki upravlja loputo na voznikovi strani za toplo/mrzlo pihanje. Po forumu sem prebiral teme in večini je odpovedal motorček, zato sem na pamet kar naročil motorček (čeprav sem kasneje ugotovil da je polomljena plastična "gred" med motorčkom in vzvodom lopute) pri Fiatu v Lescah po kataloški številki, ki so jo posredovali fantje na fiat forumu. Ko sem prevzel škatlico in jo odprl doma vidim notri motorček firme Denso, ki pa seveda ni originalen, čeprav na škatlici piše Ricambi Originalli (nekaj takega, original rezervni del :D). Sicer sem si rekel da ne bom hodil tečnarit nazaj.. Kaj je on naredil ne vem, zaračunal meni original, naročil fake, vzel 10 eur razlike v žep očitno? Od dveh prostorov za "servisiranje" vozil je imel zasedeno enega, jasen znak kolko mu folk zaupa, da o ostalem videnem ne govorim :D

Sorry za OFF

LP

Edit: Da ne obsojam kaj prehitro, to da ni original predvidevam po primerjavi svojega vgrajenega aktuatorja ob izdelavi vozila glede na dobljeno v škatlici ob naročilu...če se je vmes kaj menjavalo ne vem. Prijatelj ima na par let starem bravotu isti problem z loputami.

Uporabniški avatar
ojnica
aka Sonček

Kraj: daleč še iz Vrhnike

Napisal/-a ojnica Če jan 02, 2014 11:50 pm

Sigurno bo treba pri 300.000km kakšen poseg, mislim da eni pretiravate, da avto dela brez problema do 500.000km samo z menjavo jermenov, ja mogoče z menjavo šob, turbine, pumpe in še kaj, le blok vrjetno orginal in 500.000km. Pri kakšnih 200.000km vrjetno treba menjat del podvozja, sej nimamo supr ceste. To ni mašina od busa k jih dela 600-900.000km.

Uporabniški avatar
ojnica
aka Sonček

Kraj: daleč še iz Vrhnike

Napisal/-a ojnica Če jan 02, 2014 11:52 pm

[quote="Beri"][quote="zuzek"]

za kakšno napako in vozilo pa je šlo?[/quote]
Napaka je tudi pri prikrivanju realnih km.
Ne vem, ali bo imel zaradi tega težave na tehničnem, ker po novem preverjajo tudi prevožene km.[/quote]

Men so jih dvakrat (tehnični in zavarovalnica) in ne vem zakaj ni to dovoljen vpogled.

čare
Mojster foruma

Napisal/-a čare Pe jan 03, 2014 12:46 am

Amor pa si pomislil da fiat ne dela sam motorčov ampak jih dela denso??
Ojnica ne bluzi!! Kaj na podvozju menjat spada pod redno vzdrževanje,sam avto pa je lahko enako zyeban pri 150000 ali 400000 km.

Uporabniški avatar
sašo5
Mojster foruma

Kraj: Brežice

Napisal/-a sašo5 Pe jan 03, 2014 10:41 am

tukaj je "za sedaj" edini resni problem ta, da je recimo avto z 263.000km proda(ja) za 5000 € z 150.000km pa za 4000 € - Andraž, to razliko zahtevaj nazaj po "mirni" poti oz na lep način, če ne........(upam, da veš kaj mislim) :mrgreen:

Grega_
Novinec

Napisal/-a Grega_ Pe jan 03, 2014 11:16 am

Točno to...konec koncev tudi če je kilometrov 263t je manj vreden kot 150t km in to je dejstvo....nateg je konec konvec v tem da si avto plačal več kot je vreden saj si bil zaveden s kilometri...pa tudi če je avto pri 263t km tip top. Prvo zahtevaj denar nazaj, če bo pameten pa na policijo prijavit prevaro...zgubiti nimaš kaj.
Vrni se na Kupovanje avtomobilov

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 11 gostov