Folk, ki dela 10k km na leto npr. 3 let naredi 30k km. Folk, ki dela 50k km/leto pa v tem času naredi 150k km. V obeh primerih je avto lahko čisto brez okvar to obdobje. Če bi pa želel s prvim režimom vožnje narediti 150k km, bi rabil 15 let in zelo verjetno za eno generalko izrednih popravil. Če delaš to na podlago 150k km (kar je pri avtih, katere gledaš, mogoče - in to tudi brez tega, da bi ti to sploh vedel), pa morda celo za dve.
Če te daljše segrevanje ne moti in se misliš avta po nekaj letih znebit, ok, potem tvegaj (je pa res, da se že v štartu probaj izognit filtrom trdih delcev ki zelo verjetno povzročijo težave pri kratkih relacijah že zelo hitro - filtru pa se je pri tako novih avtih težko izognit oz. morda je celo nemogoče - nisem siguren). Če ga misliš imeti dlje časa, pozabi. Če ne drugega - predstavljaj si face, ki bodo kupovale dizel, star 10 let z 150k km (nekaj podlage+tvoja letna kilometrina) - ali bodo sumili na režim vožnje, ki za dizla ni primeren, ali pa bodo sumili na prevrtene kilometre. Glede obojega pa lahko sumiš že ti, pri nakupu avta zdaj.
Nevem, meni se dizel glede na vse upoštevano ne zdi smiselen. Je meni osebno super za vozit, poraba je lepo, da je nizka, ampak smiselen nakup za 10k km to ni.
EDIT: Še to, sem se kasneje (pri odgovoru na prejšnji post) spomnil: če je garancija 3 leta, boš ti prišel ravno izven nje, kar je slab obet, verjemi - elemente, ki se vgrajujejo v avtomobile se dandanes zelo natančno konstruira na njihovo pričakovano življenjsko dobo, ki pa je (verjeli ali ne) garancijska doba. To sicer ne velja za dele, kot so npr. menjalnik in motor kot tak (blok, glava, glavna gred, ojnica, ventili), velja pa za vse dele, ki so "srednje potrošni" - filtri, turbine, šobe, dizel črpalke in podobno - in to niso poceni heci, in tega se proizvajalci zelo dobro zavedajo.
opelcar je napisal/-a:Moj oče naredi samo 3000-5000km/letno in ima dizla z dpf filtrom. Pa mu v 2,5 deluje dobro edino kaj je moral zamenjat je jermenica.
Če so to večinoma mestne relacije do 10km v eno smer, potem lahko rečem samo: vso srečo. Do treh let večino avtov zdrži tak režim. Zakaj? Zaradi garancije. Noben b**** ne bo delal avta z 3-letno garancijo, ki ne zdrži 3-letne zlorabe (takšne ali drugačne), razen, če preseže neko št. kilometrov, seveda.
Torej, jaz se po 2,5 letih še ne bi veselil, ker to ne pomeni ama ništa. Začetnik teme pa pravi, da kupuje 3 leta star avtomobil, kar v večini primerov pomeni to, da garancije ni več in vsi elementi v avtu, ki so delani tako, da zdržijo garancijo (kar je dejstvo), potem pa ruleta, znajo hitro crkovati ob neprimernih režimih vožnje.