Nasveti in triki - kako kupiti dober avto, napišite pohvale in kritike prodajalcev

BlackGuard
Nov uporabnik

Kateri avto v rangu velikosti Focus-a, i30,...

Napisal/-a BlackGuard To jan 14, 2014 7:21 pm

Hejla, forum prebiram že dlje časa, ampak sem se registriral šele sedaj, ker imam nekaj vprašanj glede nakupa avta.

Torej, punca kupuje avto in gleda avto, ki je ranga velikosti Focusa, Leona, i30,... Letnik vsaj 2009 in cena do 7000, če je avto v res dobrem stanju še 500 € več.

Zelo všeč ji je Focus in je že skoraj odločena, da se ga bo vzelo. Kilometrov bo delala verjetno okoli 10.000 letno. Večinoma regionalne ceste in mesto. Zanima me kaj je bolj priporočljivo, če bi se odločila vzeti dizla, 1.6 TDCi, 1.8 TDCi ali 2.0 TDCi? Zanima me tudi, če imajo vsi trije DPF filter, če se pogosto zapaca (glede tega me skrbi) in kako je na splošno z zanesljivostjo teh motorjev (serijske oz. pogoste napake?). Ti motorji imajo ketno ali jermen?
V izboru je tudi bencinski motor. Na voljo vidim, da sta dve verziji motorja 1.6 (1.6 i in 1.6 Ti-VCT). Kako je kaj s tema motorjema? Serijske napake oz. znane hibe? Pred časom sem na tem forumu bral poste uporabnika, ki je imel težave s porabo olja pri bencinskem motorju (sicer ne vem katerega letnika, lahko, da je bil avto starejši). Imate kakšne izkušnje s tem? Oba motorja imata verjetno jermen?

Kaj pa kakšne splošne napake, ki se ne tičejo motorjev?

Sva tudi malo brala glede kvalitete pooblaščenih servisov in sva večinoma naletela na bolj kot ne negativna mnenja. S katerim imate dobre izkušnje oz. h kateremu peljete svoj avto? Sva pa z obale in bi želela servisirati kje v bližini.

Druga možnost je tudi Hyundai i30. Zanj naju zanimajo enake stvari kot za Focusa. Zanesljivost (motorji dizel, bencin in na splošno), servisi, napake,...

Imate vi kakšne predloge za kakšno drugo znamko?

maniaxxx
Uporabnik

Kraj: Celje

Re: Kateri avto v rangu velikosti Focus-a, i30,...

Napisal/-a maniaxxx To jan 14, 2014 7:34 pm

Za te kilometre absolutno bencinarja. Od dizlov je 1.8 tdci najzanesljivejši in NIMA dpf, vendar rabi tako dolgo da se ogreje, da ni nikakor za kratke relacije. Seveda govorim o focusu, ki je boljši od i30,če ti je pomemben občutek v vožnji in sama voznost. Če ti to ni pomembno, potem kupi tistega, ki ga najdeš najbolj ohranjenega. Ima pa avto precej trd volan in je dokaj nepregleden, tako da naj ga tvoja malo sproba. Je bolj "moški" avto to. POd moški mislim da je čvrst in kompakten, ni ravno tipičen "ženski" avto

Tega priporočam, ker ima bolj avtoradio, avt klimo in je sport oprema, ki je relativno redka

http://www.avto.net/_AVTO/ad.asp?ID=799 ... CT%20Sport
Podpis je besedilo, ki se samodejno doda na koncu vsake vaše objave. Dolžina besedila je omejena na 355 znakov.

MORDOR
Novinec

Napisal/-a MORDOR To jan 14, 2014 7:49 pm

Tudi jaz ti priporočam focusa in sicer 1.6 ti-vct,ker ta motor praktično nima nekih napak seveda ob rednem vzdrževanju in seveda določeni sreči pri nakupu,kar pa velja za vsak nakup avtomobila.Ford se lepo pelje skozi ovinke in daje dobre povratne informacije izpod koles.Tudi i30 je dober avto,ampak meni je bil pri primerjevi obeh bolj na kožo pisan focus,ker je res nekako bolj "moški" avto. ;)
Življenje ni praznik,ampak delovni dan!

Uporabniški avatar
Ivan36
Mojster foruma

Kraj: Primorska je lepa. 100 ljudi 100 čudi !

blazkom
Stalni uporabnik

Napisal/-a blazkom To jan 14, 2014 7:54 pm

Si lastim focusa 1.6 vi-vct slabe pol lets, avto ima jermen vendar velik servis na 160kkm, pelje se lepo je dovolj poskocen ter porabi cca 7,5l (glede na nacin voznje bo lahko 8l). Ter po pri focusu lahko dobis vec opreme (ghia, titanium...) ce te kaj zanima kar prasi (zs)

Lp

maniaxxx
Uporabnik

Kraj: Celje

Napisal/-a maniaxxx To jan 14, 2014 8:09 pm

Ivan36 je napisal/-a:Še enga najdu http://www.avto.net/_AVTO/ad.asp?ID=779 ... ow=1&avto=

Tega sem gledal vživo, je tudi lep, vendar je je un, ki sem ga js predlagal FL, išče pa tudi najmanj 2009 letnik avtor teme
Podpis je besedilo, ki se samodejno doda na koncu vsake vaše objave. Dolžina besedila je omejena na 355 znakov.

Uporabniški avatar
TrijoAdijo
Mojster foruma

Napisal/-a TrijoAdijo To jan 14, 2014 8:18 pm

Huh....zajebana izbira. I30 ni slab avto. Je čisto OK. Ampak imam z njim bolj kilave izkušnje. Vem pa, da je 1.6 dizl šparavc.Tudi servisi zanjga niso dragi. Ampak, po drugi strani pa focus....hmmmm...:) 1.6TDCi 109KM ali 90KM sta motorja, ki nista ravno bisera tehnike....Je res, da pijeta malo,ampak okvare ne odtehtajo napak, ki niso ravno poceni :S Torej ju odsvetujem. 2.0TDCi 136KM je sicer malo boljši od 1.6,ampak tudi ni glih neki posebnega, kar se tiče vzdržljivosti. Ima muhe, ki rade koštajo.
1.8TDCi pa je razred zase. To je še stari fordov motor. Zadnje serije nimajo nekih napak - seveda ob rednem vzdrževanju, kar pa za ona dva (1.6 in 2.0) ne morem rečt. 1.8 TDCi nima dpf-ja, je nekoliko pa bolj potraten od 1.6tdci. Ampak zelo zanesljiv...im pa problem z ogrevanjem. Glede na to, da je zasnova motorja še iz leta 1985/86, kar pomeni, da ima litoželezen blok in litoželezno glavo,se zadeva počasneje ogreje na kratkih relacijah.ampak po drugi strani, ti tale motor ne bo povzorčal problemov s pregrevanjem oz. ni straha, da bi zakuhal, pa tut če ostane brez hladilne tekočine. Če se to zgodi, se bo sicer motor ustavil, ampak škode (zvite glave ipd) pa ne bo.

Kar se tiče jermenov in verig:

1.6 in 2.0 imata oboje. Namreč med odmičnima gredema je veriga. Pri obeh se rad hidravlični napenjalec verige razrahlja ravno nekje pri cca. 200.000km.Tako, da je priporočljivo med velikim servisom zamenjat tudi to verigico in napenjalec. Pri nekaterih serijah 1.8tdci pa je možno,da ima motor DVA zobata jermena. Stari 1.8tdci-ji so imeli dvoredno verigo med glavno gredjo in visokotlačno črpalko. Med visokotlačno črpalko in odmično gredjo pa zobati jermen. Novejši 1.8tdci-ji (nekje od 10/2007) pa imajo namesto dvoredne verige kar zobati jermen,ki se kopa v olju. Veliki servis se dela na 200.000km in je potrebno menjati oba zobata jermena. Strošek: Huh ja...visok :S

Kar pa se tiče bencinarjev: 1.6 101KM je star fordov motor...neproblematičen. Pač trpežna klasika. 1.6 Ti-VCT pa tudi ni znan po nekih napakah.Vsaj meni ne.

Za kratke relacije lahko v kamot vzameš 1.8 tdci ali pa katerega od bencinarjev.

Kar pa se tiče ostalih napak, pa si preberi na tem linku. So dokaj točne, vendar nekatere izhajajo še iz prvih modelov druge generacije focusov:

http://avtonasveti.com/ford-focus-ii-ge ... -vpoklici/
Italijani izdelujejo testenine, francozi parfume, nemci pivo, azijci riž, američani pa avtomobile.

Uporabniški avatar
Ivan36
Mojster foruma

Napisal/-a Ivan36 To jan 14, 2014 9:06 pm

Ajd za letnik sem falil a za tistih 10.000km leto je pa dober. Sem tudi sam želel Krapa 2.0i a sem dobil 1.8T sam motor je odličen a vse okoli njega crkuje kar pa ni poceni ;) stroškovno bi bil 2.0i cenejši.

Uporabniški avatar
~toMmy~
Mojster foruma

Kraj: Vinica

Napisal/-a ~toMmy~ To jan 14, 2014 9:35 pm

Moj glas gre Focusu bencinarju.
Slika
"Deutschen sind vielleicht nicht die Humorvollsten, aber wer will schon ein lustiges Auto?"

BlackGuard
Nov uporabnik

Napisal/-a BlackGuard Sr jan 15, 2014 9:05 pm

Hejla, hvala vsem za odgovore. Sva izvedela dosti uporabnega.

maniaxxx: tistega črnega sva tudi midva gledala in je punci všeč

Ivan36: hvala tudi za tvoj predlog, ampak ta žal ne pride v poštev (zaradi letnika)

TrijoAdijo: hvala za tako izčrpen odgovor

Sva malo pogledala na tej strani http://avtonasveti.com/hyundai-i30-2007-2011/ in opazila, da naj bi po tej spletni strani, bil Hyundai precej zanesljiv. Punca tudi pravi, da ne daje prednosti voznim lastnostim, ki naj bi bile pri Focusu boljše (trša vožnja, bolj direkten volan,...). Bolj všeč ji je udobnejša (mehkejša) vožnja in naju zanima, če je i30 kaj mehkeje naravnan? Zdaj je Hyundai prišel bolj v ospredje. Zaradi tega naju zanima kaj več tudi o njem. Največja izbira motorjev je 1.4 CVVT, 1.6 CVVT in 1.6 CRDi sta že manj pogosta. Kako je z DPF pri dizlih? Jih imajo vsi letniki? Gledava predvsem letnike 2009 in 2010. Kako je z njihovo zanesljivostjo (bencinski in dizelski motorji)? Imajo ti avti kakšne napake, ki niso napisane na spletni strani, ki sem jo prilepil? Zanima me tudi kvaliteta oz. nasplošno zadovoljstvo z uradnimi serviserji za Focusa in i30?

blazkom
Stalni uporabnik

Napisal/-a blazkom Sr jan 15, 2014 9:41 pm

Doma imamo rio 1,4 cvvt kateri je ident v i30 vendar je motor klinično mrtev tako da vsaj 1,6 cvvt

Uporabniški avatar
TrijoAdijo
Mojster foruma

Napisal/-a TrijoAdijo Če jan 16, 2014 7:30 am

Kar se fordovih uradnih tiče je bolj tako.....žalost. Sicer sam forda ne vozim na pooblaščenca, ker vse sam rihtam. Če bi, bi vozil k Paiču.Drugače je tudi Avto Edo na dobrem glasu. Oba bi bila moja 1. in zadnja izbira, če bi avto moral vozit na pooblaščenca. Razni Summiti, Frlici,Šerbineki in podobni....o tem pa raje ne bi...

Za hyundaija pa je Zlatečan: http://www.hyundai-zlatecan.com/index.html Super odnos, zadeve temeljito in stroškovno zelo ugodno urejene.
Italijani izdelujejo testenine, francozi parfume, nemci pivo, azijci riž, američani pa avtomobile.

Uporabniški avatar
hp6715s
Novinec

Napisal/-a hp6715s Če jan 16, 2014 9:33 am

OFF: Ivan36 kaj ti to prodajaš? Lahko na ZS.

ON: Bom še jaz iskoristil tole temo. Tudi sam kupujem Focusa že en čas. Najraje bi mel 1.8 tdci. Dizlov s slovesnkim poreklom NI! od vseh 130 dizlov na avto.net jih je 20 slovenskih. Ko dodam še buđet (5-6 k€) in 1.8 motor ostaneta 2 z 200.000 + km, JAOOO! :? Vzel bi tudi cenejšega, lepo ohranjenega MK1, a tudi tega ni!

Gosic
Poznavalec foruma

Napisal/-a Gosic Če jan 16, 2014 9:36 am

Če je umirjena voznica, ji bo tudi 'klinično' mrtev 1.4 čisto dovolj. Osebno se včasih vozim tudi z Cliotom 1.2, ki ima 60KM če se ne motim ( imam pa 115KM CRDI dizla, ki je praktično gledano raketa proti 1.2) in mi je čisto uredu za vozit. Omejitve ravno tako dosežeš, za neko Shumaherjeva prehitevanja pa pač ni. Nekih večjih težav z i30 ni, večinoma so malenkosti. Nekaj od teh lahko izvesta tudi na http://www.hyundai-klub.si/forum/ .

Uporabniški avatar
Ivan36
Mojster foruma

Napisal/-a Ivan36 Če jan 16, 2014 9:50 am

hp6715s je napisal/-a:OFF: Ivan36 kaj ti to prodajaš? Lahko na ZS.

ON: Bom še jaz iskoristil tole temo. Tudi sam kupujem Focusa že en čas. Najraje bi mel 1.8 tdci. Dizlov s slovesnkim poreklom NI! od vseh 130 dizlov na avto.net jih je 20 slovenskih. Ko dodam še buđet (5-6 k€) in 1.8 motor ostaneta 2 z 200.000 + km, JAOOO! :? Vzel bi tudi cenejšega, lepo ohranjenega MK1, a tudi tega ni!

NE trgovina v oglasu :)
ČEPIN d.o.o.
Celjska cesta 49
Vojnik

Uporabniški avatar
TrijoAdijo
Mojster foruma

Napisal/-a TrijoAdijo Če jan 16, 2014 1:35 pm

hp6715s je napisal/-a:

12 let star karavan MK1, 1.8 TDCi z REALNIMI 227.000 kilometri s slovenskim poreklom bi te zanimal? Ker če pridem s prodajalcem na glih s ceno, bo moj focus naprodaj.

Uporabniški avatar
~toMmy~
Mojster foruma

Napisal/-a ~toMmy~ Če jan 16, 2014 4:10 pm

Gosic je napisal/-a:Če je umirjena voznica, ji bo tudi 'klinično' mrtev 1.4 čisto dovolj. Osebno se včasih vozim tudi z Cliotom 1.2, ki ima 60KM če se ne motim ( imam pa 115KM CRDI dizla, ki je praktično gledano raketa proti 1.2) in mi je čisto uredu za vozit. Omejitve ravno tako dosežeš, za neko Shumaherjeva prehitevanja pa pač ni.

Ravno za "umirjene voznike", ki znajo avto pognat v obrate kvečjemu, ko ga držijo na kuplungi pri manevriranju na parkingu (če malo pretiravam :D ), niso primerni podhranjeni avti, vsaj če se vozijo po regionalnih cestah ne (po mestu in na AC še nekako gre). Če takšen avto vozi podpovprečen oz. po slovenskih kriterijih povprečen voznik, to v praksi na regionalkah pomeni, da ali pripomore k nastajanju kolon, ker si ne upa/ne zmore prehitet (in s tem prehitevanje bistveno otežuje vsakemu naslednjemu v koloni) ali pa gre prehitevat in spravlja sebe in ostale v nevarnost. Videl sem že eno in drugo neštetokrat. Poleg tega pa znajo podhranjeni avti ob hitrejši vožnji porabit celo več od močnejših različic.
Slika
"Deutschen sind vielleicht nicht die Humorvollsten, aber wer will schon ein lustiges Auto?"

Uporabniški avatar
J.McLane
Moderator foruma

Napisal/-a J.McLane Če jan 16, 2014 6:00 pm

Se ne strinjam, vsak še tako podhranjen avto bo čisto suvereno dosegel tisto omejitev 90 kmh na regionalki, psihološki vpliv hitrosti bolj naredi velikost in zvočna izolacija avta. Druga stvar je pa prehitevanje, ampak oseba tipa moje tašče/mame se ne loti prehitevanja, razen če gre za traktor s 30 kmh.
Prius (prodan): Slika
Prius (2018):Slika
Hilux (prodan): Slika
Subaru XV Bi-Fuel: Slika

Uporabniški avatar
hp6715s
Novinec

Napisal/-a hp6715s Če jan 16, 2014 6:56 pm

TrijoAdijo je napisal/-a:
hp6715s je napisal/-a:

12 let star karavan MK1, 1.8 TDCi z REALNIMI 227.000 kilometri s slovenskim poreklom bi te zanimal? Ker če pridem s prodajalcem na glih s ceno, bo moj focus naprodaj.

a je karavan? Če mi garantiraš, da bo laufal še 200 kkm brez problemov :D

Uporabniški avatar
~toMmy~
Mojster foruma

Napisal/-a ~toMmy~ Če jan 16, 2014 8:30 pm

J.McLane je napisal/-a:Se ne strinjam, vsak še tako podhranjen avto bo čisto suvereno dosegel tisto omejitev 90 kmh na regionalki, psihološki vpliv hitrosti bolj naredi velikost in zvočna izolacija avta. Druga stvar je pa prehitevanje, ampak oseba tipa moje tašče/mame se ne loti prehitevanja, razen če gre za traktor s 30 kmh.

Kje sem pa omenil, da ne bi dosegel omejitve? Govoril sem samo o prehitevanju, ki je (oz. bi moralo bit!) sestavni del vožnje in če nekdo pred tabo vozi po pregledni ravnini izven naselja 60-70 km/h, je logično, da ga prehitiš. Ravno zato, ker tvoja mama in tašča (ter vsi podobni) ne potrebujeta konkurence na cestah, je toliko bolje, da dobi njegova punca v roke avto, s katerim lahko normalno prehiteva. :mrgreen:

Vozim po veliko različnih regionalkah (cca. 500km jih poznam praktično na pamet) in vidim kaj se dogaja, vsekakor je zelo dobro imet vsaj približno zmogljiv avto, sploh če gre za mlado osebo, ki se ji bo kdaj kam mudilo (hitro pride do neumnosti). Še pri izredno varčni vožnji pogosto naletim na (precej) počasnejše, da ne bi pri "normalni".
Zadnjič spremenil ~toMmy~, dne Če jan 16, 2014 9:40 pm, skupaj popravljeno 1 krat.
Slika
Vrni se na Kupovanje avtomobilov

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 10 gostov