Debate, ki niso vezane na ostala področja...

Uporabniški avatar
Energetik81
Mojster foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a Energetik81 To feb 17, 2009 2:21 pm

Tudi jaz bi vzel kredit le za stanovanje/bajto.
Avto pa bi nabavil do max 1-letnih prihodkov, če bi že imel svoje stanovanje in če bi ga imal potem vsaj 8 let.
Dokler pa nimam svojega stanovanja, pa tam nekje do 2500€ rabljenega + 1000 za menjavo rabljenih delov, nove gume, registracijo.
Trenutno pa uporabljam očetovega, pri katerem dam pol za stroške zraven. Pač med tednom ga ne rabim, ker mam 10min peš do službe. Najcenejša varianta.
Corolla TS 1.8 HSD: Slika

mišek
Uporabnik

Napisal/-a mišek To feb 17, 2009 2:29 pm

@Energetik81; to imaš pa potim ti fajn pošlihtano :)
Drugače ta avto je en sam strošek. Greš vraga registrirat, gre skoraj cela plača, nove gume - več kot četrt plače, vsak mesec bencin - desetino plače, servis - pol ali pa cela plača, izguba vrednosti... Jebemti sej moreš 4 mesce na leto samo za avto hodit na šiht :evil:

Uporabniški avatar
Matjazy
Uporabnik

Napisal/-a Matjazy To feb 17, 2009 3:36 pm

mišek je napisal/-a:@Energetik81; to imaš pa potim ti fajn pošlihtano :)
Drugače ta avto je en sam strošek. Greš vraga registrirat, gre skoraj cela plača, nove gume - več kot četrt plače, vsak mesec bencin - desetino plače, servis - pol ali pa cela plača, izguba vrednosti... Jebemti sej moreš 4 mesce na leto samo za avto hodit na šiht :evil:

Ali pa, kot sem omenil, kupiš avto za eno plačo.
In potem daš za registracijo 200€. Za servis 20€. Oz. za velik servis 50€. Za gume 100€. Za nafto pa kolikor je pač porabiš - 5l/100km. Izgube vrednosti pa tudi ni.

Uporabniški avatar
sonic
Poznavalec foruma

Napisal/-a sonic To feb 17, 2009 4:03 pm

Kaj pa če avto vzameš na leasing - pa ne kot fizična oseba, ampak imaš s.p.?
Kako se to obnese, lahko kdo v tej temi pove kake izkušnje? Predvsem ali se s.p.-ju bolj splača finančni ali operativni leasing?
1997 Chevrolet Tahoe LT 5.7 V8
2010 VW Touran 1.4 TSI DSG

"Everything in life is somewhere else, and you get there in a car." (E. B. White)

Uporabniški avatar
simply
Mojster foruma

Kraj: Nova Gorica

Napisal/-a simply To feb 17, 2009 5:31 pm

Nista primerljiva - odvisno je samo ali želiš na koncu ostati lastnik vozila ali ne.

Več npr. : http://www.aleasing.si/sys/cmspage.aspx?MapaId=23011

Drugače pa naj bi veljalo - letna plača za avtomobil.

Če bi bilo tako pri nas bi bila na cesti samo Tata Nano oziroma Dacia. Tako pa imamo kar nekaj BMW-jev - novih in rabljenih, nekaj Mercedesov...

Uporabniški avatar
kljukec
Mojster foruma

Napisal/-a kljukec To feb 17, 2009 6:18 pm

alex3 je napisal/-a:Moje stališče je, da kredit vzamem samo za:
- nepremičnino
- stvari in investicije, ki prinesejo več dobička kot pa me stane kredit

Za avto bi vzel kredit ali leasing samo, če bi mi prinašal dobiček oz. če bi ga vzel "na firmo", pa še to bi raje vzel operativni leasing.

Nazadnje sem za 4 leta star avto višjega srednjega razreda dal približno toliko, kolikor znašajo moji pol-letni prihodki.

ja operativni leasing je res ql stvar- plačuješ praktično isto, nakoncu pa še tvoj ni
po nobenem izračunu nismo pršl skozi z operativnim leasingom- ne za velik ne za majhen (poceni) avto
za avto smatram, da je lahko leasing max. 3 leta- pa ne sme presegat 25% dohodka
sam sem kupil nov avto, in tud naslednji bo če bo sreča nov
je pa seveda važno kakšna je stanovanjska situacija- oz. kako maš ostale stvari pošlihtane
lp

Uporabniški avatar
dEjaN_
Novinec

Kraj: dolenjska

Napisal/-a dEjaN_ To feb 17, 2009 6:37 pm

Js sm si kupu avto , ki ga vozim trenutno, z denarjem, ki sem ga zaslužil s študentskim delom v nekaj letih. Takrat sem dal 80% privarčevanega denarja za avto, ki ga imam sedaj 2 leti. Vendar takrat še nisem imel določenih ciljev za prihodnost in sem brez problema dal večino denarja za avto. Sedaj, ko so cilji za prihodnost višji, imam namen dat za avto minimalen znesek privarčevanega denarja. Ko bodo cilji, ki sem si jih zastavil doseženi, bom tudi za avto reskiral več denarja.

Lp

dejanz75
Novinec

Napisal/-a dejanz75 To feb 17, 2009 7:22 pm

toliko kot denar je tudi pomembno zakaj avto rabiš. če maš stanovanje v centru ljubljane in službo 5 minut stran peš komot preživiš s kakšnim majhnim jajcem ali starimi garami, če pa živiš na selu, se vsak dan voziš 50 ali 100 km do da prideš v službo in nazajter maš za povrhu še par pamžev boš pa bolj težko folgal s kakim twingotom ali podobnim.

mene avto samo za registracijo, bencin in servis price cca. 4.000 eur na leto, tako da tish 2.200 eurov ki jih dam za kredit na let niti ne igra neke drastične vloge - je pa jeba ker imam kredo še en let avto mam pa totalka. :cry:
itak je denar samo za to da se ga zapravlja...

Uporabniški avatar
cruiser1
Poznavalec foruma

Napisal/-a cruiser1 To feb 17, 2009 10:00 pm

Jaz še nikoli nisem vzel kredita za avto. Vedno sem kupil rabljen avto za tok denarja, kot sem ga imel na razpolago. Prva dva sem kupil za nekaj več, kot je takrat bila ena moja mesečna plača. Tretji avto sem kupil v vrednosti mojih 6 mesečnih plač, seveda sem imel denar prihranjen, torej brez kredita.
O nakupu čisto novega avtomobila nisem nikoli razmišljal, zame je to zguba oziroma si ne morem privoščit. Za avto bi vzel morda samo kakšen majhen, hitri kredit in za avto bi dal maksimalno cca 6000-7000eur. Rabljen, seveda!! Vendar o tem ne razmišljam ker sem s trenutnim avtom zelo zadovoljen in ga ne mislim menjati.

Uporabniški avatar
adamovc
Stalni uporabnik

Napisal/-a adamovc Sr feb 18, 2009 4:26 pm

Jaz imam pa drugačen pogled - nikoli ne gledam, za kaj vzamem kredit, ampak gledam svoje/družinsko celotno finančno stanje. Meni je popolnoma vseeno, ali vzamem kredit za avto, druge stvari pa kupujem za keš ali obratno - vprašanje je samo, kje dobim ugodnejšo obrestno mero. Pazim torej na razmerje med mojimi likvidnimi sredstvi in krediti oz. drugimi obveznostmi. Pri tem pa poskušam ostati zmeren - oba družinska avta nižjega srednjega razreda sta trenutno npr. vredna 2 mesečna družinska prihodka, starejšega od njiju bom verjetno še letos zamenjal za novejšega v vrednosti max 3 mesečnih dohodkov. Sredstva so večinoma že na računu, a če bom dobil ugodno financiranje bom mogoče vzel kredit ali celo leasing, s kešem pa odplačal stanovanjski kredit.

Uporabniški avatar
sonic
Poznavalec foruma

Napisal/-a sonic Če feb 19, 2009 10:42 am

Zelo trezno razmišljanje s strani uporabnika 'adamovc'.

Res je, treba je upoštevati finančni tok oziroma stroške tako kredita/leasinga na eni strani kot na drugi strani oportunitetne stroške plačila z gotovino (ki se jih posamezniki ne zavedamo, ampak tudi imeti-obdržati določeno količino gotovine na zalogi je lahko precejšnja prednost, ki lahko vsaj delno odtehta stoške kredita).
1997 Chevrolet Tahoe LT 5.7 V8
2010 VW Touran 1.4 TSI DSG

"Everything in life is somewhere else, and you get there in a car." (E. B. White)

Uporabniški avatar
cruiser1
Poznavalec foruma

Napisal/-a cruiser1 Če feb 19, 2009 1:58 pm

Tudi jaz se strinjam, da ima 'adamovc' kar dobro "pošlihtano".

Uporabniški avatar
mihaing
Uporabnik

Kraj: Slovenc

Napisal/-a mihaing Če feb 19, 2009 2:10 pm

Jaz pa kupim kar si zaželim. Ko zmanjka pač zmanjka, itak mi je vseeno kaj vzamem ker konec koncev tako ali tako ne prišparam nišesar in niti ne mislim ker je življenje prekratko in nepredvidljivo.

Če mi je avto všeč ga pač kupim na leasing in to je to.

PiWPiW
Novinec

Kraj: Markovec City

Napisal/-a PiWPiW Če feb 19, 2009 4:24 pm

keš za avto vedno na roke. zraven pa še imet vsaj 1/3 vsote za popravila in ostale neumnosti. nikoli ne bi kupil avta kateri ni v mojih finančnih sposobnosti.

Uporabniški avatar
naliM
Novinec

Kraj: Maribor - okolica

Napisal/-a naliM Če feb 19, 2009 7:35 pm

V nobenem primeru ne grem preko 3/4 letne neto plače za celotni vozni park. Trenutno to velja za 3, po obliki, značaju in namenu precej različne avte. :)

LP,

Milan

Uporabniški avatar
maius28
Novinec

Kraj: Gališki slapovi

Napisal/-a maius28 Če feb 19, 2009 8:31 pm

adamovc je napisal/-a:Jaz imam pa drugačen pogled - nikoli ne gledam, za kaj vzamem kredit, ampak gledam svoje/družinsko celotno finančno stanje. Meni je popolnoma vseeno, ali vzamem kredit za avto, druge stvari pa kupujem za keš ali obratno - vprašanje je samo, kje dobim ugodnejšo obrestno mero. Pazim torej na razmerje med mojimi likvidnimi sredstvi in krediti oz. drugimi obveznostmi. Pri tem pa poskušam ostati zmeren - oba družinska avta nižjega srednjega razreda sta trenutno npr. vredna 2 mesečna družinska prihodka, starejšega od njiju bom verjetno še letos zamenjal za novejšega v vrednosti max 3 mesečnih dohodkov. Sredstva so večinoma že na računu, a če bom dobil ugodno financiranje bom mogoče vzel kredit ali celo leasing, s kešem pa odplačal stanovanjski kredit.

Se podpišem. Avto je prevozno sredstvo, ki pa nas stane preveč. Ne pravim da nočem imeti super avta, če se tako izrazim, ampak vse to stane. Zakaj bi delal le za avto? Že itak so stroški enormni, če pogledamo razmerje z plačo. No k temu je veliko pripomogel spodnji post oz. moj podpis. :D
Nikoli ni prepozno.

Uporabniški avatar
cat
Nov uporabnik

Napisal/-a cat Če feb 19, 2009 10:59 pm

Kupil sem avto za dobro polovico mesečne plače (Omega l.95) in še enkrat toliko zmetal vanj da sem zamenjal diske, ploščice, amortizerje in žaromete. Torej to, da na cesti ostanem živ. Zdaj se že dve leti brez večjih problemov vozim z njim in ga bom vozil dokler bo šel ali ga bo pač rja požrla. V najslabšem primeru sem torej v dveh letih izgubil eno dobro plačo.

Kredit sem vzel raje za to, da sem obnovil hišo od strehe do temeljev. Kredit bo še letos odplačan, ampak niti približno ne razmišljam o nakupu novega avta. Pa četudi bi par sto evrov mesečno brez bolečin pretočil v kredit ali leasing. Mi je veliko bolj pomembno, da več privoščim družini, sebi in prijateljem.
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 7 gostov