Debate, ki niso vezane na ostala področja...

north789
Stalni uporabnik

Kraj: Domžale z okolico

Napisal/-a north789 Pe feb 27, 2009 10:48 am

Pri toyoti ki imajo elektronsko servisno knjigo se jih da vidt.

mišek
Uporabnik

Napisal/-a mišek Pe feb 27, 2009 11:41 am

Ja to mi je znano, da pač kontroliraš po obrabljenosti delov, ki so temu najbolj podvrženi. Samo tako me je zanimalo, kako je to s kilometri, ali jih beleži avtomobilski računalnik in kako je potem to pri zbijanju, ali se to iz računalnika vidi, da so bili zbiti, oz. ali se da tudi videt realno stanje.
Z kolegom in sodelavcem, sva se pogovarjala o tem, ko je rekel, da bo verjetno drugo leto kupil kakega pasata. In on je trdil, da če ga pelješ na servis in ga priklopijo na tester, da se da videt, če so kilometri resnični oz. koliko jih je v resnici.
Jaz pa nisem bil siguren, če je to res, ker po teh raznih debatah po forumih so mnenja zelo različna. Eni pravijo, da se ne da videt, drugi da se samo vidi, če so bili zbiti ne pa tudi realno stanje, no tretji pa pravijo, da se realnih kilometrov iz računalnika ne da prikrit in se vidijo.
Čeprav potem ne vem, če bi tako na veliko zbijali kilometrino, če pa jo lahko preveriš na servisu. To potem ne bi imelo posebnega smisla.

Kar se pa tiče računov je pa spet dvorezen meč. Predvsem pri starejših avtih, ki se jih ne vozi več na pooblaščen servis in se jih popravlja pri privatnikih ali popovdancih. Jaz svojega vozim k privat mehaniku, samo veste kak je, jaz še tam nikoli nisem dobil računa, niti nikoli nisem rekel za njega, tudi drugi, ki jih vidim, ko mu plačajo odidejo brez računa. In zato, ker kar njemu rečem in on nabavi dele jaz nimam računa za opravljeno delo. Razen za dele, ki jih sam nabavim.

Je pa tudi tako, če ti nekdo hoče prikrit prave kilometre, ja potem ti ne sme dat vseh računov :) Če ima na števcu 100.000 km, ti lahko pač da samo 4 račune rednih servisov, vsakega drugega pa ti ne da. Samo kaj mu boš potem verjel, da je to to :?

Uporabniški avatar
tdk
Novinec

Napisal/-a tdk Pe feb 27, 2009 12:26 pm

se strinjam;vedno obstaja moznost oz.luknja,da te nekdo nategne;kar se pa tice servisov je seveda tako kot pravis;starejsi avti se ponavadi zaradi cene storitve vozijo k popoldanskim mehanikom,ki naredi vse potrebno vendar ni racuna(na crno).
Zadeva je malo drugacna pri avtih,ki so stari do nekje 4 let,ki naj bi se servisirali na pooblascenih servisih ze zaradi garancije;in tam se potem lahko za doticni avto tocno preveri,ce so bili delani servisi in eventualna popravila.
Ce pa prodajalec prikriva,da ti ne da nekaj racunov mora imeti enako prirejeno tudi servisno knjigo;seveda pa moznosti natega vedno obstajajo;in te so pri rabljenih avtih kar zelo pogoste.
Kolega je prodajal BMW serije 5;mislim da je bil nekje letnik okoli 2000;kilometre mu je maher zbil na zeljeno vrednost z zagotovilom,da z nobenim servisnih racunalnikov nihce ne bo ugotovil realnih prevozenih km oz.stevila zmanjsanih km;in ko ga je prodal so novemu lastniku na servisu povedali,da je stanje prevozenih km enako stanju na stevcu...racunov servisov seveda ni imel;knjiga servisna pa seveda potrjena...ce seveda nekdo temu verjame.Sicer pa je moje mnenje,da ni nic narobe z avtom tudi ce ima 250k km in je redno servisiran in vzdrzevan.Preprodajalec ve,da avto z malo km tudi v Nemciji,Italiji ali Belgiji stane precej;kupujejo avte z malo starostjo in precej prevozenimi za majhen denar,katere pac potem prirejajo kakor jim pase(kilometre seveda).Prodajalec strmi k temu,da mu rabljen avto ne stoji znotraj ograje pol leta;je samo strosek in izgublja ceno;torej izkorisca vse moznosti,da ga proda;beri nekomu podturi.
Po mnenju mnogih se dajo km zbiti tako,da se ne da preko racunalnika ugotoviti dejanskega stanja;za primerjavo:prodaja rabljenih avtov je velik biznis;in ce nekdo razbije kode raznih varnostnih sistemov,ki so precej bolj dodelani kot avtomobilski,mu je vdor v sistem in prireditev km in zabrisanje sledi toliko lazje.

lp tdk

mišek
Uporabnik

Napisal/-a mišek Pe feb 27, 2009 1:26 pm

tdk je napisal/-a:prodaja rabljenih avtov je velik biznis;in ce nekdo razbije kode raznih varnostnih sistemov,ki so precej bolj dodelani kot avtomobilski,mu je vdor v sistem in prireditev km in zabrisanje sledi toliko lazje.
lp tdk

Se strinjam, maherji so danes vsega sposobni. In to izkoriščajo za nečedne posle.
Tako da bi človek rekel bom rabljen avto peljal na servis, pa mi bodo povedali koliko kilometrov ima v resnici - se pravi, da to ne obradi sledov. Ampak drugače pa obstaja podatek o kilometrih znotraj računalnika ne?
Samo kaj pa pri teh vozilih res najvišjega razreda pa zadnji letniki, recimo razni A8 pa BMW5, 7, Mercedesi; ti imajo vso to elktroniko verjetno dosti bolj zaleteno kot pa kak pasat 7 let star. Se da pri teh luksoznih limozinah tudi prirejat kilometre? To me tak čist iz radovednosti zanima.

Uporabniški avatar
simply
Mojster foruma

Kraj: Nova Gorica

Napisal/-a simply So feb 28, 2009 8:10 am

Brez problema tudi pri luksuznih avtomobilih, samo s pravo opremo.

Ti spreminjaš samo eno spremenljivko in sicer kilometre. Drugega ne tikaš.

Če pa misliš, da je noter Windows firewall se pa motiš. :P

Se nam že kolca po analognih števcih?

PiWPiW
Novinec

Kraj: Markovec City

Napisal/-a PiWPiW So feb 28, 2009 9:55 am

če kdo rabi zbijat naj samo reče :D mislim da stanje avta zna povedat marsikaj. zato se vedno gre kupovat z nekom ki se spozna. sem že več krat videl avte ki so stari leto ali 2 prebarvane po celi stranici in podobno. pa se prodajajo kot nedotaknjeni. v takem primeru je zelo težko ugotovit da je bilo kaj barvano. sem pa slišal tudi zgodbe kot: avto prfekten, kao 100k km a na koncu jih je imel 450k. razlog? tip je samo potoval z njim in kaj češ da je uničeno.
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 11 gostov