Debate, ki niso vezane na ostala področja...

Gosic
Poznavalec foruma

Napisal/-a Gosic Ne mar 08, 2009 1:07 pm

No ravno včeraj sem šel iz orto bara proti franciju na balanci. Na semaforju pred glavno postajo sem čakal na zeleno, pred mano pa dva avtomobila. Gledam naprej in vidim človeka v citroen c3 kako pokaže 'j*** se' avtu pred njim. Ni bilo 5s, ko so 3je skočli iz avta,prišli do njega. No tudi ta ic c3ja je skočil vn, očitno so se usrali en druzga,vendar situacija je bila taka. To je trajalo priblizno 2min, men je že dopizdilo in hotel sem jih prehitet. In kaj je bila fora. Mel sm zatemnen ogledal ( vzratni) , zunanja pa niso nič kazala na to da je kdo za mano. In jaz hitro v rikverc nakar sm se enkrat v zadni spegu pogledov, ko sem videl luc ( luc v avtomobilu). S tem da mam dober vid. Sreca je bila,drugace bi ga orng nasadu, problem je pa bil ker mi je bil on cisto za ritjo. Kaj se na cestah dogaja,jst verjet nemorm. Ko otroc, 5 let stari. Grem domov okoli pol 2h zutraj, model za mano z dovgimi lučmi vozi, z nekim đipom. Dam desn žmigovc da me prehiti,grem za njim užgem dovge luči da on desn žmigovc pa spet za mano z dovgimi. Nakar sm ga spustu naprej, mi je še bolj dopizdilo dovge pa za njim. Mela sva kar velko hitrost in model je hotu da se mu v rit zaletim, uglavnem obšev sem ga pa hitro naprej od takih bedakov. No potem sem ga videl od tega dogodka 20km stran, ko sem še enga kolega domov odpelov. Še vedno je vozil z dovgimi lučmi.

Uporabniški avatar
gepl83
Uporabnik

Napisal/-a gepl83 Ne mar 08, 2009 2:05 pm

Na cesti se dogaja vse kar si lahk zamislš in še več. Kar se pa pešcev tiče, je pa res, da so v večini primerov res skoraj nevidni. Pri nas v okolicic mesta je polno tekačev, edina svetla stvar ki imajo na seb so ponavad teniske, gor pa črne pajkice. Nevarno je, zato mormo še tolk bol pazt. Pa ti potli dopovej, da ni imel kresničke. Če imaš pa srečo si bil prej pa morda še na pivu ali dveh...
GQ

MateSLO
Novinec

Napisal/-a MateSLO Ne mar 08, 2009 4:16 pm

Prav zalostno je videt te stvari. Ko te pa policaj ustavi zaradi nekaj km/h prehitre voznje je pa ze joj. Tako kot da se bos kaj prej ustavil ce vozis 55 ali 50 km/h ...
In ti tudi za vsako malenkost poskusajo tezit.
Nekateri ocitno pozabljajo kaksna sila pride ob trcenju moj patrie z njegovo glavo. :roll:

Uporabniški avatar
seeman66
Stalni uporabnik

Napisal/-a seeman66 Ne mar 08, 2009 6:26 pm

Dve pozitivni izjemi s celjskega. Osveščenost dveh penzionistov in staršev ene osnovnošolke, po oceni 4 ali 5 razred. V našem koncu se vozita dva penzionista z motorji ki so omejeni na 25km/h. Ne moreš jih spregledati ker imata na glavi fluoroscentne čelade in brezrokavnike ki so predpisani za uporabnike motornih vozil.
Osveščenost staršev da je njuna deklica oblečena v isti brezrokavnik , vsaj takrat ko sem jo videl jaz. Vse je u glavi in dokler bodo nekateri mislili da je sramotno imeti oblečeno nekaj svetlečega se bodo dogajale stvari o katerih lahko prebiramo v časopisju.

lp

north789
Stalni uporabnik

Kraj: Domžale z okolico

Napisal/-a north789 Ne mar 08, 2009 7:45 pm

Gosic je napisal/-a:No ravno včeraj sem šel iz orto bara proti franciju na balanci. Na semaforju pred glavno postajo sem čakal na zeleno, pred mano pa dva avtomobila. Gledam naprej in vidim človeka v citroen c3 kako pokaže 'j*** se' avtu pred njim. Ni bilo 5s, ko so 3je skočli iz avta,prišli do njega. No tudi ta ic c3ja je skočil vn, očitno so se usrali en druzga,vendar situacija je bila taka. To je trajalo priblizno 2min, men je že dopizdilo in hotel sem jih prehitet. In kaj je bila fora. Mel sm zatemnen ogledal ( vzratni) , zunanja pa niso nič kazala na to da je kdo za mano. In jaz hitro v rikverc nakar sm se enkrat v zadni spegu pogledov, ko sem videl luc ( luc v avtomobilu). S tem da mam dober vid. Sreca je bila,drugace bi ga orng nasadu, problem je pa bil ker mi je bil on cisto za ritjo. Kaj se na cestah dogaja,jst verjet nemorm. Ko otroc, 5 let stari. Grem domov okoli pol 2h zutraj, model za mano z dovgimi lučmi vozi, z nekim đipom. Dam desn žmigovc da me prehiti,grem za njim užgem dovge luči da on desn žmigovc pa spet za mano z dovgimi. Nakar sm ga spustu naprej, mi je še bolj dopizdilo dovge pa za njim. Mela sva kar velko hitrost in model je hotu da se mu v rit zaletim, uglavnem obšev sem ga pa hitro naprej od takih bedakov. No potem sem ga videl od tega dogodka 20km stran, ko sem še enga kolega domov odpelov. Še vedno je vozil z dovgimi lučmi.

Kva mu nis maglenko nažgav.Al pa čis počas pelu da te bi prehitu.

Karletto
Novinec

Kraj: KP

Napisal/-a Karletto Ne mar 08, 2009 8:11 pm

tule se lokalni penzionist tudi vozi z nekim mopedom, najverjetneje do 25km/h. zadnjič pripelje do semaforja in zavija desno. v nasprotni smeri pa dva avta, ki se šlepata in zavijata levo, v njegovo smer. tale dva avta zavijeta pred njim in on isto. na koncu je tako ratalo, da se je nono vozil med obema, ob vlečni vrvi, še par 100m.

Uporabniški avatar
lizard
Moderator foruma

Napisal/-a lizard Ne mar 08, 2009 9:47 pm

MateSLO je napisal/-a:Prav zalostno je videt te stvari. Ko te pa policaj ustavi zaradi nekaj km/h prehitre voznje je pa ze joj. Tako kot da se bos kaj prej ustavil ce vozis 55 ali 50 km/h ...
In ti tudi za vsako malenkost poskusajo tezit.
Nekateri ocitno pozabljajo kaksna sila pride ob trcenju moj patrie z njegovo glavo. :roll:

Razlika v zavorni poti bi bila nekje okoli treh metrov (+-1m), če ne upoštevamo reakcijski čas. Če tega upoštevamo je razlika še za odtenek večja. Že pol metra razlike lahko reši življenje, kaj šele trije.

Izgleda, da vas večina ni bila ravno poslušna pri osnovnošolski fiziki. Se pa strinjam, da se policaji k stvari spravljajo zelo napačno oz. v smislu pobrat čim več in na čim bolj enostaven način.

P.S. Prilagam link, kjer se da izračunat zavorno pot, izračuna ti še zavorno pot skupaj z reakcijskim časom. Za vse tiste, ki mislite, da je med 50 in 55km/h minimalna oz. nepomembna razlika v zavorni poti!

http://www.auburn.nsw.gov.au/inc/calc.htm

Uporabniški avatar
esem
Moderator foruma

Kraj: Ljubljana pri Kozarjah

Napisal/-a esem Ne mar 08, 2009 11:10 pm

Ta link je spet zgodba zase. Njihov default za reakcijski čas je 1,5 sekunde, minimalen pa eno sekundo. V mestu, ko moraš marsikaj pričakovat, je to preveč.

Zavorno pot s sto imajo 49.17 m (na najboljšem asfaltu! - kateri avto še ima tako zavorno pot??!), skupno (po njihovem defaultu) čez 90 m. Pri 40 je skupna 24.53 m. Ta povprečja vključujejo slabe voznike in avte, ki preveč popačijo rezultate.
Brez veze.
Zadnjič spremenil esem, dne Po mar 09, 2009 1:27 pm, skupaj popravljeno 1 krat.

Uporabniški avatar
lizard
Moderator foruma

Napisal/-a lizard Po mar 09, 2009 1:23 pm

Ja vem vse to, zadeva je bolj na pol, ampak gre se za to, da sem pač hotel opozoriti, da naj ljudje niti slučajno ne mislijo, da je razlika pri zavorni poti med 50 in 55 km/h zanemarljiva.

Uporabniški avatar
esem
Moderator foruma

Kraj: Ljubljana pri Kozarjah

Napisal/-a esem Po mar 09, 2009 1:32 pm

Razlike je na začetku tega ostanka poti, ko se s 50 že ustaviš, s 55 pa še zaviraš, bolj malo. Soliden avto ima na začetku ostanka nekje 7 - 8 km/h hitrosti - ob upoštevanju gornjega linka. V resnici je verjetno še manj.

Če ga ravno ne povoziš ali na polno zadeneš v glavo, to res ni dosti nevarno. Posledice so pa vseeno možne. Tu ti dam prav.

Uporabniški avatar
lizard
Moderator foruma

Napisal/-a lizard Po mar 09, 2009 1:52 pm

No saj, no koncu so le te tiste, ki štejejo. Postane pa situacija precej bolj neugodna v primeri mokre ceste.

Uporabniški avatar
berlonso
Uporabnik

Napisal/-a berlonso Po mar 09, 2009 1:52 pm

jst pa imam druge težave z udeleženci v prometu! kolesarji namreč...mogli bi jim prepovedati vožnjo po cesti, ki ni označena za kolesarje oz vozili bi lahko po makadamih in pač kolesarskih poteh...ker ko vidim kolesarje ki nimajo nikakršne kulture v prometu in vozijo tudi po 3-je vštric in ko se usedem na trombo še težijo, mi taka doza adrenalina steče po žilah da bom verjetno letošnje poletje tudi stopu iz avta in komu tudi prilimau kašno, alpa usaj nazjau moža. sej bolj ko grem u notranjost Slo boljše je, ma si ne morete niti predstavljati kašni so Italjani na cesti, z avtomobili so obup, da o kolesarjih niti ne bi. ne motijo me pa kolesarji-udeleženci u prometi ki vozijo blizu robu cestišča in ne opletajo ter porabijo ceu vozni pas. tudi sam sem kdaj kolesaru, večina offroad, če pa sm po cesti sem bilokateri avto spustu in se tudi umaknu iz cestišča če je bla cesta nepregledna. aja, pa nisem žiučen šofer, hupe praktično ne poznam, razn pri kakšni nerodni, vštric vožji kolesarjeu...

mišek
Uporabnik

Napisal/-a mišek Po mar 09, 2009 2:45 pm

berlonso je napisal/-a:jst pa imam druge težave z udeleženci v prometu! kolesarji namreč...mogli bi jim prepovedati vožnjo po cesti, ki ni označena za kolesarje oz vozili bi lahko po makadamih in pač kolesarskih poteh...ker ko vidim kolesarje ki nimajo nikakršne kulture v prometu in vozijo tudi po 3-je vštric in ko se usedem na trombo še težijo, mi taka doza adrenalina steče po žilah da bom verjetno letošnje poletje tudi stopu iz avta in komu tudi prilimau kašno, alpa usaj nazjau moža.

Ne vem točno kakšne kolesarje tu omenjaš, ali tiste turiste ali tiste bolj prave, ki so na cesti v glavnem na specialkah. Tisti se vozijo dva pa po dva, če je večja skupina ali pa vsaj štirje, oz do vožnje vštric pride pri menjavah.
No v glavnem taki kolesarji ponavadi ne delajo sranja po cesti, ga samo žgejo svojo pot.
Moram te pa opozorit in moreš vedet, da taki resni kolesarji, ki delajo po 10.000 in več kilometrov na sezono imajo tudi pošteno močne noge in mogoče se ni dobro delat preveč hrabrega, sploh če jih je več. Sem bil enkrat priča enemu takemu dogodku. Je bila skupina štirih specialkarjev, ki so vozili približno 45 km/h in jih je šel eden norc prehitevat v trenutku, ko je šel nasproti avto, seveda je šlo zelo naknap poleg tega je pa še trobil. Kolesarji so od jeze dvignili roke in model je počakal in se začel pizdit na njih, češ da kak se vozijo. No in enega je vžgal s pestjo, potem ga je pa ta zažgal s svojo taco se je tip samo zložil v graben. Mel je pa res tako nogo, da te je strah ko to vidiš, sama kita. Drugi trije so bili pa tudi tako našpičeni, da če bi še kaj sikal bi ga zdrobili v tistem grabnu.
S takimi ni dobro češenj zobat.

Uporabniški avatar
berlonso
Uporabnik

Napisal/-a berlonso Po mar 09, 2009 3:00 pm

ja pardon, sem pozabu obrazložit. vidim tudi ko grejo pravi kolesarji, jih je od 4 pa do 20 tudi na kupu, imajo pa za sabo spremljevalno vozilo. težijo mi Italjani, pa ne samo oni, ki si kupi kolo in opremo da zgleda večji đek, pole si mislijo da so Pettachi, Armstrong in podobno in je ceu svet (s cesto vred) njihou. tudi če so v treh bi se spravu vn in se s fanti pomenu, tudi bolj grobo če bi blo treba. ker pri 50 letih bi pa lohko že znali kaj o prometu itd. taki so največji problematičarji. tisti ki kolesarijo bolj za reakcijo vozijo ponavadi pri kraju, spet profesionalci imajo spremstvo. Italjani pa nič od tega žal... pridejo pa tudi iz cele Slovenije kolesarit po Krasu ker imajo u glavi da so manj prometne ceste, sej itak da so manj kot v kakšnem mestu, vendar ne povzročat nevšečnosti voznikom, ne samo na Krasu ampak nikjer! kdor dela tako se lahko prepozna v mojem postu in ta kritika leti na njega.

AndrejD
Stalni uporabnik

Napisal/-a AndrejD Po mar 09, 2009 4:14 pm

berlonso je napisal/-a:jst pa imam druge težave z udeleženci v prometu! kolesarji namreč...mogli bi jim prepovedati vožnjo po cesti, ki ni označena za kolesarje oz vozili bi lahko po makadamih in pač kolesarskih poteh...ker ko vidim kolesarje ki nimajo nikakršne kulture v prometu in vozijo tudi po 3-je vštric in ko se usedem na trombo še težijo, mi taka doza adrenalina steče po žilah da bom verjetno letošnje poletje tudi stopu iz avta in komu tudi prilimau kašno, alpa usaj nazjau moža. sej bolj ko grem u notranjost Slo boljše je, ma si ne morete niti predstavljati kašni so Italjani na cesti, z avtomobili so obup, da o kolesarjih niti ne bi. ne motijo me pa kolesarji-udeleženci u prometi ki vozijo blizu robu cestišča in ne opletajo ter porabijo ceu vozni pas. tudi sam sem kdaj kolesaru, večina offroad, če pa sm po cesti sem bilokateri avto spustu in se tudi umaknu iz cestišča če je bla cesta nepregledna. aja, pa nisem žiučen šofer, hupe praktično ne poznam, razn pri kakšni nerodni, vštric vožji kolesarjeu...

Kolesarja se gre prehitevat tako kot avto. Pa če je samo eden. Kolesar je namreč dosti bolj nestabilen kot avto, in kot voznik moraš biti pripravljen da bo naredil kak nepričakovan premik. Poleg tega ga precej ogroža tudi veter, ki nastane ob prehitevanju in lahko hitro kam zavije. Torej ga prehitevaš po nasprotnem pasu. Ne pa 5cm od njega.
Slika

Uporabniški avatar
sundaydriver
Novinec

Napisal/-a sundaydriver Po mar 09, 2009 4:27 pm

Tako je, zato tut vsi vozniki, ki jih vidim vsak dan, prehitevajo kolesarja tako, kot si napisal. :roll:

Drugače pa verjamem, da je težko biti stabilen, če si nalit.

Uporabniški avatar
berlonso
Uporabnik

Napisal/-a berlonso Po mar 09, 2009 6:23 pm

sej jst jih prehitevam naokoli ker vem kako je na kolesu. razn pri kakšnem grem zanalašč blizu (tam 40cm ker nočem reskirat), enkrat je sosed zanalašč se približou kolesarju ker ga ni mogu prehitet ker je opletou u hrib, in ta se mu je prijeu za desno špeglco in se vleku u hrib enih 30m, pole pa je ta sosed (s Trafficom) zapelju bolj h robu ceste da se je vendar spustu uni b****. svašta :o
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 7 gostov