Debate, ki niso vezane na ostala področja...

Uporabniški avatar
dskrab
Novinec

Kraj: Ljubljana

Rok trajanja motornega olja

Napisal/-a dskrab Po mar 23, 2009 9:39 am

Pozdravljeni !

Zanima me, če kdo ve koliko je kaj rok trajanja motornega olja ? Jaz sem doma našel eno zapakirano kantico Valvoline olja, ki je po moje star že okoli 15 let,polnjen je še v večji pločevinasti kantici. Je to še dobro olje al mu je rok trajanja že potekel ? Gor nisem našel nobenega datuma.
Sej nimaš kej! Tko je pa nč drugač!

It`s not just JDM. It`s a LIFESTYLE !

Uporabniški avatar
AgitatoR
Mojster foruma

Kraj: Rbn 104

Napisal/-a AgitatoR Po mar 23, 2009 9:44 am

Rok uporabe: 15K km.
U ti mater kakšna kolona je danes. Še dobr, da sm taprvi.
Bencin je zakon. Probej se zadevati z dizlom. Neizvedljivo.

Uporabniški avatar
TUNING_BOY
Uporabnik

Napisal/-a TUNING_BOY Po mar 23, 2009 9:53 am

AgitatoR je napisal/-a:Rok uporabe: 15K km.

vsako olje po določenem času (tudi če stoji), zgubi določene lastnosti, zato ni več vredu. Je pa tudi olje uporabno 15K km ALI 1 leto (zdaj novejša olja so malo boljša)
__+__ 2FAST 4YOU__+__

Uporabniški avatar
dskrab
Novinec

Napisal/-a dskrab Po mar 23, 2009 9:58 am

Jest sem to mislil, kolikšen je rok trajanja originalno v kantici zapakiranega motornega olja. Tako kot živila recimo.

Vikking
Uporabnik

Napisal/-a Vikking Po mar 23, 2009 11:09 am

Tole čist lepo opiše kako in kaj:

If your unopened containers of engine oil are more than three years old, read the labels to make sure they meet the latest industry standards. If they do meet the current standards, you might want to take the extra precaution of obtaining oil analysis before using them. An oil analysis will check for key properties of the oil and ensure that it still meets the original manufacturing specs. Of course the cost of getting an analysis done on old oil is probably going to outweigh going and buying fresh stuff. So it's a double-edged sword.
As a general rule, the simpler the oil formulation, the longer the shelf life. The following is a guideline under protected conditions:
Product Shelf Life
Base Oils, Process Oils 3 years
Hydraulic Oils, Compressor Oils, General Purpose Lubricating Oils 2 years
Engine Oils and Transmission Oils 3 years
Industrial and Automotive Gear Oils 2 years
Metal Working and Cutting Oils 1 year

The following are signs of storage instability in a lubricant:

* Settling out of the additives as a gel or sticky liquid
* Floc or haze
* Precipitates/solid material
* Colour change or haziness

Water contamination in a lubricant can be detected by a "milky" appearance of the product.

Uporabniški avatar
M.Izy
Nov uporabnik

Napisal/-a M.Izy Po mar 23, 2009 1:03 pm

To olje je po 15. letih sam še za kaj namazat, drugače pa poglej, kakšni so bili avti pred petnajstimi leti in danes. Približno tolk je šel tudi razvoj olja v plus.
Imaš polsintetična, sintetična, in da ne dolgovezim, pojdi v trgovini z rezervnimi deli, pa boš videl koliko različnih olj je.
Pred leti pa morda dve tri vrste, pa še to...

Uporabniški avatar
seat
Mojster foruma

Kraj: SAVINJSKA DOLINA

Napisal/-a seat Po mar 23, 2009 2:39 pm

se strinjam z M.Izy,ker pred leti je blo važno samo,da je malo mazalo zdaj pa od olj pričakujemo mnogo več,ker se se tudi zahteve močno spremenile.Sploh pa ob zdajšnih cenah niti pod razno nebi razmišljal,da bi v avto/motor..... vlil 15 let staro olje.
Sočasno z razvojem motorjev in mehanizacije so se razviujala tudi olja in vrjem pred 15 leti so ble zahteve napram zdajšnim smešno nizke.
Drgač so sedeži v Hondi super tui oprijem imajo vrei samo ta default položaj nelagodno vpliva na moja vretenca,ker iz prejšnih avtov drugih znamk nisem bil navajen ležečega sedenja med vožnjo pr hondah pa je to že po defaultu tak nastavljeno,da imaš glavo tam kjer je sovoznik,sprednji vzglavnik je pa tam kjer imajo druge znamke zadnjega.ツ

Uporabniški avatar
Doktor
Novinec

Re: Rok trajanja motornega olja

Napisal/-a Doktor Po mar 23, 2009 2:49 pm

dskrab je napisal/-a:Pozdravljeni !

Zanima me, če kdo ve koliko je kaj rok trajanja motornega olja ? Jaz sem doma našel eno zapakirano kantico Valvoline olja, ki je po moje star že okoli 15 let,polnjen je še v večji pločevinasti kantici. Je to še dobro olje al mu je rok trajanja že potekel ? Gor nisem našel nobenega datuma.

Načeloma leto dni, kaj več pa odvisno od zavesti oz "ljubezni" lastnika do vozila.

LP

Uporabniški avatar
dskrab
Novinec

Napisal/-a dskrab Po mar 23, 2009 3:48 pm

Aha OK hvala za odgovore.

Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: Google Adsense [Bot] in 6 gostov