Debate, ki niso vezane na ostala področja...

Uporabniški avatar
brezveze
Nov uporabnik

zimsko spanje

Napisal/-a brezveze Po dec 01, 2003 11:46 am

Pozdravljeni!
Zanima me, ko avto miruje čez zimo oz. dalj časa, če ga je treba vmes kaj zagnat!?
Pa na kaj je treba bit pozoren med tem časom?

Uporabniški avatar
monster_d
Moderator / upravnik foruma

Kraj: Ptuj

Napisal/-a monster_d Po dec 01, 2003 11:53 am

Usaj enkrat do dvakrat mesecno ga zazeni pa pusti mar minut laufat!

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator foruma

Kraj: Bogu iza nogu!

Napisal/-a nebivedu Po dec 01, 2003 11:56 am

Jst bi ga postavil še na klocne - da nebi gume tok trpele čez zimo. Pa tko kt je rekel monster - vsake tok časa ga zalaufaš in ga ogreješ do tega da se ventilator vklopi - ponavadi je to tok časa, da se zraven še kondens v auspuhu posuši.

LP
Nebivedu
Old subarus never die, they just get faster!

Uporabniški avatar
brezveze
Nov uporabnik

Napisal/-a brezveze Po dec 01, 2003 12:46 pm

Kaj pa ce se tega ne drzis, da ga niti enkkrat ne zalaufas. Škoduješ s tem motorju? Pa slišal sem da ga po dolgem mirovanju dva mesca ali več , 1000km ne smeš zelo gonit. A je kaj na tem ? Gume imam itak 0.5bara več kot pa je predpisano, pa vsaka dva tedna ga prestavim.

Uporabniški avatar
kobreti
Uporabnik

Kraj: MB

Napisal/-a kobreti Po dec 01, 2003 12:54 pm

Vedno se rajši pelji en krog ker baje ni dobro če avto laufa na mestu in se na mestu segreje siver pa nevem zakaj samo tak pioše vsepovsod!!! :wink:

Uporabniški avatar
monster_d

Napisal/-a monster_d Po dec 01, 2003 1:09 pm

bkranjec je napisal/-a:Kaj pa ce se tega ne drzis, da ga niti enkkrat ne zalaufas. Škoduješ s tem motorju? Pa slišal sem da ga po dolgem mirovanju dva mesca ali več , 1000km ne smeš zelo gonit. A je kaj na tem ? Gume imam itak 0.5bara več kot pa je predpisano, pa vsaka dva tedna ga prestavim.

Em tisat ga itak nesmes po dolgem stanju!
kakih 1000km res boljse da ne ce ti dolgo je stal!
Masine rade rignejo pol! :lol:

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator foruma

Napisal/-a nebivedu Po dec 01, 2003 1:11 pm

ČE ti avto dalj časa stoji se naberejo usedline v vseh tekočinah, ki so v avtu. Olje in voda je za zamenjat, preden se odpelješ, problem je lahko pri bremzah in servo volanu. Povsod se lahko kaj najde.

LP
Nebivedu

Uporabniški avatar
brezveze
Nov uporabnik

Napisal/-a brezveze Po dec 01, 2003 1:18 pm

Hvala Vam fantje!!!!

Smrkec
Novinec

Napisal/-a Smrkec Sr dec 03, 2003 4:59 pm

Če avto med tednom stoji ko sem jst v Lj na faksu se smatra že za dolgo in bi ga bilo potrebno vmes tut kej zalaufat :?: :?: :?:

Uporabniški avatar
monster_d

Napisal/-a monster_d Sr dec 03, 2003 5:06 pm

Smrkec je napisal/-a:Če avto med tednom stoji ko sem jst v Lj na faksu se smatra že za dolgo in bi ga bilo potrebno vmes tut kej zalaufat :?: :?: :?:

Em kaki teden ali dva ni problem!
tak da kr mirno :) ga pusti

Uporabniški avatar
Nu-NRG
Poznavalec foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a Nu-NRG Sr dec 03, 2003 5:49 pm

kobreti je napisal/-a:Vedno se rajši pelji en krog ker baje ni dobro če avto laufa na mestu in se na mestu segreje siver pa nevem zakaj samo tak pioše vsepovsod!!! :wink:

Tako pise tudi v knjigcah od vozil. Zakaj? Ce pogledas ko avto miruje se pol zadev ne premika ali pa se premikajo zelo malo. Kar pomeni vodna crpalka, oljna crpalka .. etc. Predvsem tle pride do oljne crpalke ker, ko ti avto na mestu tece, pri nakterih masinah olje ne krozi cez filter. Pa se par takih zadevc se najde .. voda je tud ena takih. Jaz sm tocno to pogledu ko sem odprl pokrov .. avto v leru pod stantgasom gledam nivo vode enakomerno stalno enak. Ko pa sem potegnil gas zajlo se je pa nivo nekoliko znizal .. zato ker je crpalka za vodo zacela delat oz se je zacela vrtet kakor je "treba". Tko da dejte mal knjigce prebrat pa mal pod pokrove pogledat kaj se dogaja z motrocki :P Tle mas pa seveda tudi eno dost pomenbno zadevo ki te lahko stane nekaj urc filanja ali pa kar nov .. akumulator. Ce pogledas ko je avto ugasnjen miruje zadeva .. pa ce imas kaki alarm al pa se kaj .. ti se to zre .. ce ti avta vsaj parkrat ne pozanes .. se ne fila .. in potem prides do avta in ne vzge .. :)
Prosim, naredite mi ta forum spet normalen!

peters
Stalni uporabnik

Kraj: PTUJ

Napisal/-a peters Pe dec 05, 2003 10:53 am

nebivedu je napisal/-a:ČE ti avto dalj časa stoji se naberejo usedline v vseh tekočinah, ki so v avtu. Olje in voda je za zamenjat, preden se odpelješ, problem je lahko pri bremzah in servo volanu. Povsod se lahko kaj najde.

LP
Nebivedu

Se strinjam z zgoraj napisanim.
Da pa ne bi mot. olje teklo skozi filter olja pri prostem teku, pa je največja neumnost, kar sem jih slišal. Oljna in vodna črpalka delata vedno, ko dela motor (pritisk olja v motorju je vedno enak, neglede na obrate motorja (za to skrbi regulator pritiska na črpalki v karterju), vodna pa z manjšimi obrati - odvisno od obratov motorja).
Res je, treba bo prebrati kakšno knjigo, pa ne navodil od proizvajalca, pač pa kaj o motoroznanstvu ali učbenik za avtomehanike.

Uporabniški avatar
Pero
Poznavalec foruma

Re: zimsko spanje

Napisal/-a Pero Pe dec 05, 2003 11:20 am

bkranjec je napisal/-a:Pozdravljeni!
Zanima me, ko avto miruje čez zimo oz. dalj časa, če ga je treba vmes kaj zagnat!?
Pa na kaj je treba bit pozoren med tem časom?

ali bo avto v garaži ali zunaj?

operi avto, predvsem od spodaj

preveri olja in obvezno preveri antifriz če bo zunaj. Dolij ''nezmrzljivo'' tekočino za pranje šip in parkrat operi s tem šipe da pride tekočina v vse cevke.

če je možnost se enkrat do dva krat na mesec zapelji z avtom po suhi cesti (če ga ne boš odjavil seveda). Obvezno če bo zunaj!!! Če ne ti lahko zarjavijo bremze.

Ne imet pritegnjene ročne, raje podloži avto če je treba.

Ne ga pokrivat s polivinilom ker to samo nabira vlago!

če bo pa v garaži in se ne boš mogel peljat ga pa vzdigni da gume ne ratajo jajčaste. Pa odklopi akumulator in pred zagonom ga nafilaj na polnilc.

še nekaaj: slabi in nepolni akumulatorji tudi lahko zmrznejo če je hud mraz.

ali skrajšano: vsake toliko se zapelji z avtom, pa nebo nobenega problema.

PS: pumpa za vodo vedno dela, olje pa ne kroži po filtru samo če je 100% zapacan in gre okoli.

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator foruma

Napisal/-a nebivedu Pe dec 05, 2003 11:36 am

Ko ti povlečeš na mestu gas zajlo, se obrati zvišajo in pumpe začnejo hitreje laufat in s tem tudi voda hitreje kroži - zato ti je tudi nivo gladine upadel, ker jo je povleklo naprej.

Najbolje za stoječ avto je to da ga ogreješ na mestu do temperature, ko se ti vklopi ventilator na kilerju in potem ga zapelješ en krog dost je ene 200m al pa še manj, da se še ležaji malo premaknejo, ter ga zaparkiraš nazaj v garažo. S tem ko pustiš da se avto ogreje skoraj do vrelišča sprobaš še termostat in termostikala(vodni kamen - nekateri navadno vodo vlivajo v kiler) - ker če ti ta crknejo nekje na cesti imaš večji problem, kot pa če se ti to zgodi doma v domači garaži - če malo spremljaš temperaturo ogrevanja, lahko preprečiš, da bi ti avto zakuhal in ga do takrat, ko se boš začel vozit z njim že popraviš.

LP
Nebivedu

Uporabniški avatar
monster_d

Napisal/-a monster_d Pe dec 05, 2003 12:45 pm

nebivedu je napisal/-a:Ko ti povlečeš na mestu gas zajlo, se obrati zvišajo in pumpe začnejo hitreje laufat in s tem tudi voda hitreje kroži - zato ti je tudi nivo gladine upadel, ker jo je povleklo naprej.

Najbolje za stoječ avto je to da ga ogreješ na mestu do temperature, ko se ti vklopi ventilator na kilerju in potem ga zapelješ en krog dost je ene 200m al pa še manj, da se še ležaji malo premaknejo, ter ga zaparkiraš nazaj v garažo. S tem ko pustiš da se avto ogreje skoraj do vrelišča sprobaš še termostat in termostikala(vodni kamen - nekateri navadno vodo vlivajo v kiler) - ker če ti ta crknejo nekje na cesti imaš večji problem, kot pa če se ti to zgodi doma v domači garaži - če malo spremljaš temperaturo ogrevanja, lahko preprečiš, da bi ti avto zakuhal in ga do takrat, ko se boš začel vozit z njim že popraviš.

LP
Nebivedu

hehe lep izcrpen nasvet!
Se dobro da mamo profije tukaj :D

tekumseh
Nov uporabnik

Napisal/-a tekumseh Pe dec 05, 2003 2:11 pm

če je možnost se enkrat do dva krat na mesec zapelji z avtom po suhi cesti (če ga ne boš odjavil seveda). Obvezno če bo zunaj!!! Če ne ti lahko zarjavijo bremze.

eno vprašanje odjavil? lahko avto za določen čas odjaviš in ti registracija in zav ne velja ali kako si to mislil ker tudi mojemu avtu se bliža obdobje ko ne bo ene par mesecev vozil po cestah ker bom odsoten in sem ravno razmišljal kako brezveze mi bo denar tekel stran

Uporabniški avatar
Pero
Poznavalec foruma

Napisal/-a Pero Pe dec 05, 2003 3:36 pm

tekumseh je napisal/-a:če je možnost se enkrat do dva krat na mesec zapelji z avtom po suhi cesti (če ga ne boš odjavil seveda). Obvezno če bo zunaj!!! Če ne ti lahko zarjavijo bremze.

eno vprašanje odjavil? lahko avto za določen čas odjaviš in ti registracija in zav ne velja ali kako si to mislil ker tudi mojemu avtu se bliža obdobje ko ne bo ene par mesecev vozil po cestah ker bom odsoten in sem ravno razmišljal kako brezveze mi bo denar tekel stran

baje da lahko odjaviš zavarovanje za določeno obdobje. Vprašaj na zavarovalnici kjer imaš avto zavarovan.

Jaz to sicer nikoli nisem naredi ker rabim avto tudi pozimil, ampak sem slišal od mnogih ljudi in v živo in po forumih in jim skoraj verjamem da je možno.

Je pa zavarovanje največji del stroškov registracije, tako da lahko kar nekaj prišparaš ;)
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: Google [Bot] in 11 gostov