Debate, ki niso vezane na ostala področja...

PiWPiW
Novinec

Kraj: Markovec City

Napisal/-a PiWPiW Po mar 23, 2009 2:38 pm

alien, nimaš prav. jederska elektrarna dobi ven odpadke. če se ti zdijo res tako "čisti" ti jih z veseljem prinesem par ton pred hišo. Če imaš hišo kater izkoristi res max električne, hydro in ostale vire, potem se hiša sama lahko lepo napaja in deluje normalno. če pa bi imel kaj več energije pa jo lahko komot v tok spravim. kje vidiš problem. da pa bi se ti šlepal na moje stroške pa smo sanjaj.
aha, vidim da se strinjaš tudi za termo elektrarne. ni panike. te bomo preselili zraven kakšne. sej ni panike, samo celo bajto boš mel črno, pa niti rože v okolici ne bodo rasle. poleg tega imaš velike možnosti za fajn zbolet. dokler bodo obstajali taki ljudje kot si ti, bo svet hodil v propad, ker ravno tam zdaj potuje! In jaz sigurno nisem neveden hlapec, saj to študiram in raziskujem!

aja, dinozavri so že zdavnaj umrli. tko da ti si kr naredi komoro z CO2 in CO.pa uživaj!

Uporabniški avatar
ALIEn3001
Novinec

Napisal/-a ALIEn3001 Po mar 23, 2009 2:51 pm

PiWPiW je napisal/-a:alien, nimaš prav. jederska elektrarna dobi ven odpadke. če se ti zdijo res tako "čisti" ti jih z veseljem prinesem par ton pred hišo. Če imaš hišo kater izkoristi res max električne, hydro in ostale vire, potem se hiša sama lahko lepo napaja in deluje normalno. če pa bi imel kaj več energije pa jo lahko komot v tok spravim. kje vidiš problem. da pa bi se ti šlepal na moje stroške pa smo sanjaj.
aha, vidim da se strinjaš tudi za termo elektrarne. ni panike. te bomo preselili zraven kakšne. sej ni panike, samo celo bajto boš mel črno, pa niti rože v okolici ne bodo rasle. poleg tega imaš velike možnosti za fajn zbolet. dokler bodo obstajali taki ljudje kot si ti, bo svet hodil v propad, ker ravno tam zdaj potuje! In jaz sigurno nisem neveden hlapec, saj to študiram in raziskujem!

aja, dinozavri so že zdavnaj umrli. tko da ti si kr naredi komoro z CO2 in CO.pa uživaj!

Saj sem bil v komori za CO2. Sosedov (no, ni čisto sosed, malo dlje stran) rastlinjak, notri je večja koncentracija CO2, kot so jo imeli dinozavri 60mio let nazaj :D Raste vse blazno lepo, pa še ravno cvetelo je in je bilo ful lepo.

Kot sem že rekel, "alternativni viri" so precej nezanesljivi in dolgo rabijo, da sploh proizvedejo toliko energije, kot jo pridobiš ven. Starejše sončne celice so bile celo v energijskem minusu :D

Sploh nimam težave z jedrskimi odpadki. Na dvorišču jih ravno ne bi imel, je pa čisto blizu en zapuščen rudnik pa naj jih zmečejo notri. Brez skrbi, so lepo zaščiteni in je čisto vseeno ali so 1Km ali pa 1000Km stran... pa drugače živim blizu termo elektrarne, kaj je tvoj point? Govorimo o modernih elektrarnah, ki imajo tudi MODERNE filtre. Samo na živce mi gre, da lahko dajo gor slabši filter, ker so pravila za NOx in SOx ter žveplo bistveno manj stroga od pravil za CO2. Zato sem za razdrtje Kyota in spremembo protokola.

Kot sem rekel - moja hiša lavfa na jedrsko. Pa ti si postavi svojo hišo z neodvisno "eko" energijo pa bova eksperimentirala, kaj je bolje. Kot sem rekel - zakaj vsi svoje "alternativne vire" spravljajo v omrežje (katero potem Elektro večinoma meče stran, ker ni zanesljiva), svojo hišo pa napajajo na Krško/TEŠ in podobno? Zakaj? Zakaj ne uporabljajo te elektrarne za napajanje električnih naprav v svoji hiši kar direktno?

Pa kot že rečeno - če imaš prevelik %%% nekega večjega omrežja napajanega iz "alternativnih virov" (sončna, vetrna, mogoče delno tudi hidro - o tem kdaj kasneje) se bo omrežje sesulo. Se strinjava glede tega?

[edit] kje sem pa napisal, da je CO (monoksid) dobra zadeva? Preberi malo moje poste, človek. TEMA je o hibridih, njihovih pozitinih učinkih ker naj bi proizvedli manj CO2 in o vplivu samega CO2. Pravim, da CO2 ni pomemben, pomembno je pa, koliko okolju škodljivih snovi dobimo iz enega hibrida v njegovem življenjskem času in koliko od primeljivega bencinarja.
James May: I preffer this (AR 159) to the BMW 3-series :)

Uporabniški avatar
Gyga
Uporabnik

Napisal/-a Gyga Po mar 23, 2009 3:01 pm

Moje mnjenje. Bolj racionalno je kupiti sparovnega dizla.

Jeremy Clarkson je dokazal, da je na testnem krogu hibrih porabil vec bencina kot BMW M3. :)
Seveda je to dokazal na svojevrsten nacin. :D
Malo para malo muzike!
Najboljši avto je novi avto!

Uporabniški avatar
Jerch_
Uporabnik

Kraj: še neustaljen :D

Napisal/-a Jerch_ Po mar 23, 2009 3:45 pm

berlingoman je napisal/-a:mal s ezamislte kak bi bl če bi vse ostal isto-matr ste eni tu starokopitni.

jes sem veseu ko vsaj neki poskušajo z hibridnimi vozili,kar
je konc koncev tud neke vrste električni avto,
je pa jasn da z priusom ob vsej tej opremi in več motorjih ;)
ne more biti poraba 5 litrov
tak ko si tuki eni zamišljajo
poglej.če bi dal hibrida v katrco bi bla ziher poraba vsaj 2 litra manj ampak
zdaj smo l 2009 :!:

SPLOH SE MI PA ZDI NAJBOLJ BUTASTA IZJAVA DA JE NPR.PRIUS ZA NEKE POLITIKE...
SEM TUD SAM TO MISLU,POL SEM JO PA SPROBU,PA JE KR NISEM MOGU VRNAT
TAK PRIJAZN AVTO ZA UPRABO,KLJUB VSEJ ELEKTRONIKI REDKO SREČŠ
IN ZATO PRAVIM VSA ČAST JAPONCEM
POL MI JE PA ŠE POVEDALA DA JE 8 LET GARANCIJA NA NOVE AKUMULATORJE...

Za začetek gospod Berlingoman; poraba 5 litrov v razredu priusa je dandanes ekološko osveščenim ljudem nekako cilj.. Nevem kaj in kako ti voziš ampak recimo, da se po velikosti in voznih lastnostih prius lahko primerja z aurisom.. in recimo, da se lahko primerja s kakšnim dizelskim agregatom.. nisem ti jaz kriv če ima prius 300kg navlake v avtu, ki ga poganja 30m po samem strogem centru in zato nikoli ne doseže porabo pod 5 litrov.. garancija gor garancija dol.. koliko pa daš za redne servise, ki si jih prisiljen delati na uradnem servisu in koliko je zguba vrednosti ko hočeš tak avto prodati po 8ih letih? no ali pa mogoče kakšno leto prej..? Recimo na že omenjeni škodi octavii 1.9TDI 105KM (ga ne vozim in mi tudi ni všeč znamka ampak avto dobro poznam) ne potrebuješ nikakršne garancije, ker je motor preverjen in po 25letih proizvodnje zagotovo deluje kot je treba dosti več kot 8 let. poleg tega razen po samem centru in koloni (kar pa večina- bistrih in ekološko naravnanih ljudi danes ne vidi) nikoli ne dosežeš s priusom take porabe, kot jo ima TDI. res je, da filter trdih delccev vseeno spusti nekaj saj v ozračje, ni pa to dimnik izpred 25 let.. in če pogledaš tabelo slavnega CO2 oziroma izpustov je jasno, da je tudi škoda z omenjenim motorjem že napol hibrid :lol: Kaj je torej v priusu tako dobrega? ekranček, ki ti preusmerja pozornost iz ceste? morda lep napis HYBRID? No tisti najbolj osveščeni si ga kar celega polepijo.. da se ve da so okoljsko naravnani.. tako da, komu drugemu služi prius kot dobri reklami in kakšni politični kampanji..??

Uporabniški avatar
Energetik81
Mojster foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a Energetik81 Sr apr 22, 2009 2:50 pm

Hmm, sem kar to temo uporabil. Tale Stop & Go sistem je IMHO super stvarca. Še posebno ker stane avto praktično toliko kot prej, poleg tega pa je izklopljiv. Pa še zavorno energijo shranjuje. Bravo Kia!
Odlična zadeva za mestno vožnjo, za dolga čakanja v kolonah in semaforjih v mestih. Seveda na relaciji s tem sistemom ne pridobiš skoraj nič. Osebno se mi zdi še vedno najboljša varianta za večinoma relacijsko vožnjo turbodizel, za mesta pa bencinarji s takimi "mehkimi" hibridnimi sistemi.
Corolla TS 1.8 HSD: Slika

Uporabniški avatar
esem
Moderator foruma

Kraj: Ljubljana pri Kozarjah

Napisal/-a esem Sr apr 22, 2009 3:52 pm

Jerch_ je napisal/-a:.. Nevem kaj in kako ti voziš ampak recimo, da se po velikosti in voznih lastnostih prius lahko primerja z aurisom.. in recimo, da se lahko primerja s kakšnim dizelskim agregatom.. nisem ti jaz kriv če ima prius 300kg navlake v avtu, ki ga poganja 30m po samem strogem centru in zato nikoli ne doseže porabo pod 5 litrov..

Preden pišete o stvareh, bi se lahko vsaj minimalno pozanimali o avtu, če ga že vozili niste.
Prius je po udobju in prostornosti vsaj en razred nad Aurisom ali Golfom (tudi prtljažnik je čez 400 litrov), ima pa kljub "navlaki" samo 1300 kg mase in je torej med primerljivimi en najlažjih, če ne kar najlažji. Od kje torej 300 kg navlake? Tudi zato mu ni težko doseči 5 litrov v mestu (preverjeno) - ob "normalni" vožnj, kar je primerljivo prostornim avtom še vedno samo želja.

In še vedno velja, da so - kljub filtrom trdnih delcev - dizlaši za okolje dosti manj sprejemljivi kot bencinarji. Tiste kancerogene in mutagene saje okolju dosti bolj škodijo kot CO2. Sicer pa - koliko raznih TDI-jev (kot najbolj pogostih) pa sploh ima ta filter (ne govorim o novih, seveda). Že ko vidim tiste črne oblake, ki jih kdaj spuščajo, me mine večina veselja do TDI-jev.

Uporabniški avatar
FoxTer
Novinec

Kraj: kp

Napisal/-a FoxTer Sr apr 22, 2009 6:44 pm

Energetik81 je napisal/-a:Hmm, sem kar to temo uporabil. Tale Stop & Go sistem je IMHO super stvarca. Še posebno ker stane avto praktično toliko kot prej, poleg tega pa je izklopljiv. Pa še zavorno energijo shranjuje. Bravo Kia!
Odlična zadeva za mestno vožnjo, za dolga čakanja v kolonah in semaforjih v mestih. Seveda na relaciji s tem sistemom ne pridobiš skoraj nič. Osebno se mi zdi še vedno najboljša varianta za večinoma relacijsko vožnjo turbodizel, za mesta pa bencinarji s takimi "mehkimi" hibridnimi sistemi.

Te bi rad videl sredi poletja pri zunanji temperaturi 30, 35 in gor, če boš vklopil sistem za izklapljanje motorja ?!?!? :twisted: Pri ugasnjenem motorju namreč klima NE dela...:x Za pozimi je sicer že poskrbljeno, saj ima senzor, ki poskrbi, da se motor ne ugaša do določene temperature, saj bi večkratni hladni zagoni motorju samo škodovali.... Ideja kot sama, pa je zelo dobra. Ne me razumet narobe.... Se strinjam s tem, sem tudi že preizkusil stvar in deluje zelo dobro. Dovolj je pritisk na pedal in motor spet zalaufa....
Uporabna pa bo samo za vmesna obdobja (jesen , pomlad)...

My tought
My dream: Ford Mustang Shelby GT500

Uporabniški avatar
Energetik81
Mojster foruma

Napisal/-a Energetik81 Sr apr 22, 2009 11:09 pm

Ja pač pri 30°C+ sistem v mestu izklopiš. Ne vem pa, zakaj ne naredijo še klime na elektro pogon, tako bi se napajala iz akumulatorja tistih par minut, ko motor stoji.
Pa to niso nobeni hladni zagoni, če mašina par minut stoji. Pri današnjih mašinah je itak dost par obratov motorja, pa že laufa.
Tale sistem od Kie je zato OK, ker praktično skoraj nič ne poveča cene samega avtomobila, lahko pa precej zniža porabo in emisije pri vožnji v mestih. Namreč meni se zdi nevzdržno, da pol Ljubljane stoji v kolonah, mašine pa brez veze laufajo. Pri kakšnem semaforju, ki ga poznam in traja 100 let rdeča, jaz kar ugasnem mašino.

Uporabniški avatar
sundaydriver
Novinec

Napisal/-a sundaydriver Če apr 23, 2009 5:20 pm

Energetik81 je napisal/-a:Tale sistem od Kie je zato OK, ker praktično skoraj nič ne poveča cene samega avtomobila, lahko pa precej zniža porabo in emisije pri vožnji v mestih.

Poudarek je na lahko. In ta lahko je za povrh še do x odstotkov. X je enomestna številka. Zdaj pa seštejte 2+2.

amreč meni se zdi nevzdržno, da pol Ljubljane stoji v kolonah, mašine pa brez veze laufajo.

Kupi si boljši avto. Ne boš slišal motorja.

Kar pa se tiče priusov pa jih ponavadi srečam na AC oz. se peljem mimo, ko se prav počasi vozijo. Jaz imam večino vseh voženj po AC in si nimam s hibridom kaj pomagat. Kot marsikdo drugi, ki dela daljše razdalje. Prius je le še ena marketinška strategija in čisto nič drugega.

Uporabniški avatar
Energetik81
Mojster foruma

Napisal/-a Energetik81 Pe apr 24, 2009 7:58 am

Napisal sem tudi, da tale sistem Ceedu praktično ne poveča cene vozila. In če je par procentov nižja poraba je OK.
Problem je Prius, ki stane skoraj 2x več kot primerljiv bencinar, porabi pa malo manj.

In ni problem, da se sliši mašina, ko avti stojijo v kolonah, ampak da grejo energija in emisije brez pametnega razloga v luft. Kot bi malo bencina skozi okno zlil na vsakem semaforju.

Uporabniški avatar
esem
Moderator foruma

Kraj: Ljubljana pri Kozarjah

Napisal/-a esem Pe apr 24, 2009 3:05 pm

Energetik81 je napisal/-a:...
Problem je Prius, ki stane skoraj 2x več kot primerljiv bencinar, porabi pa malo manj.
...

Osnovni Prius, ki je BTW dovolj založen z opremo - za razliko od nekaterih konkurentov, stane brez akcij in popustov 25500 €.

Cena vključuje:
- paket storitve Toyota Eurocare - 24 urna brezplačna pomoč na cesti
- 3 letno garancijo / 100.000 km
- 8 letna garancija / 160.000 km - za elemente Hibridnega pogona*
* za podrobnejše informacije o garanciji preverite pri vašem prodajalcu
V ceno niso všteti stroški priprave vozila, ki znašajo 100 EUR.

Po prostornosti, udobju in pospeških (10,9 do 100) primerljiv bencinar (to je lahko samo Laguna/Passat razred. Razni Astre ali Golfi se proti Priusu osramočeno poskrijejo) pa stane koliko in porabi koliko? In koliko stane po mestni (5 l) porabi primerljiv dizel?

Za 28+ tisoč € pa dobiš avtomatsko parkiranje, kamero zadaj, navigacijo itd. Koliko bi stal enako opremljen primerljiv Passat ali A4? In koliko bi imel garancije ter porabil?

Spet kar nekaj iz levega rokava?

BTW - baterija za hibridni pogon (201,6 V) tehta samo 39 kg, cx je samo 0,26 (zato je varčen tudi na AC). Baterija je edini večji (težji) element hibridnega pogona (poleg gonila, ki pa je združeno s CVT menjalnikom in od navadnega menjalinika verjetno ni (bistveno) težje).

Prius praktično nima slabe točke (niti cena sploh ni prevelika) - razen relativno nizke končne (170), kar pa je več kot dovolj za naše ceste in nizkega navora pri višjih hitrostih (AC klanci ?). Pri nižjih hitrostih (v mestu) avtu pomaga el.motor s 400 Nm od 0 do 1200 obratov.

Uporabniški avatar
ALIEn3001
Novinec

Napisal/-a ALIEn3001 Ne apr 26, 2009 7:30 pm

Novi Prius (v prihodu) je po dolžini nekje enak, kot VW Passat, je pa rahlo nižji (nekje 2-3cm nižji).

Zadnjič sem pofirbcal Alfo 159 1.9JTDm. Z nekaj dodatne opreme je nekje 27-28k€, pa je bistveno boljši od Priusa.
James May: I preffer this (AR 159) to the BMW 3-series :)
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: Google [Bot], Google Adsense [Bot] in 6 gostov