Debate, ki niso vezane na ostala področja...

Uporabniški avatar
MacTron
Administrator a.com

Kraj: Dezela Kranjska

Napisal/-a MacTron Po jul 27, 2009 9:11 pm

denyto:
Nekaj si izpustil - 20%. Kaj tistih 20% so pa serverji, ki jim je cena od 3000 do 6000€ >
in jih je lahko v letu tudi 500. Verjemi 10let sem ze v tem poslu in vem kako se stvari
streze. Povprecno je na leto sestav torej prodanih 2000 pc-jev (eno podjetje) ...poleg tega
nekatere rac. firme ne kupujejo pri dobaviteljiv v slo. ampak izven, tako, da tistega
ne vidis ali pa ne ves. Tista narocila so tudi po vec krat toliko kot je dobavnica pri
slovenskih dobaviteljih. Zgoraj je prevec poenostavljeno napisano zato tudi odziv.
Zadnjič spremenil MacTron, dne Po jul 27, 2009 9:15 pm, skupaj popravljeno 1 krat.
  • skupnost | znanje | tehnika | napredek | a.com

Uporabniški avatar
mihaing
Uporabnik

Kraj: Slovenc

Napisal/-a mihaing Po jul 27, 2009 9:14 pm

spaceone je napisal/-a:JE pomožno kupit avto direktno pri uvozniku ?

Je možno kupit posamezni rezervni del pri uvozniku ali pa celo kar pri proizvajalcu ?

Cena novega vozila je enaka kot pri prodajalcih (urani cenik), ostalo je odvisno od pogajanj

pri hyundaju je mogoče dele naročiti direktno iz matičnega skladišča, za druge ne vem

Uporabniški avatar
lisko
Moderator / upravnik foruma

Napisal/-a lisko Po jul 27, 2009 9:50 pm

mihaing je napisal/-a:
spaceone je napisal/-a:JE pomožno kupit avto direktno pri uvozniku ?

Je možno kupit posamezni rezervni del pri uvozniku ali pa celo kar pri proizvajalcu ?

Cena novega vozila je enaka kot pri prodajalcih (urani cenik), ostalo je odvisno od pogajanj

pri hyundaju je mogoče dele naročiti direktno iz matičnega skladišča, za druge ne vem

Je možno...preberi še enkrat mojo zgodbo na prejšni strani.
Slika
(Sine! Kaj naj nardim da pridem prek pločnika?......... Jeep-a si kup pa ne jamri :P ) :)

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator foruma

Kraj: Bogu iza nogu!

Napisal/-a nebivedu Po jul 27, 2009 10:44 pm

Vuso je napisal/-a:Nebivedu: seveda lahko dobiš popust. Vprašanje je, če ti tistih 50 centov toliko pomeni, da boš šel težit neki bogi prodajalki.Jaz se na tak nivo ne bi mogel spustit. Za tist drobiž se ne grem blamirat, ker niti nimam občutka, da me nategujejo.Cena mi je bila znana in če mi je sprejemljiva jo bom plačal.
Če se ne motim se ti ukvarjaš nekaj s vzdrževanjem nekih rač sistemov. Hipotetično se midva zmeniva, da mi prideš zrihtat sistem v firmo.Ko ti porabiš npr. 30 ur in opraviš svoj del, sem na vrsti jaz da ti plačam.Jaz pa vem, da lahko dobim popust povsod in ti rečem: "stari tenks.dobr si tole zrihtu.zdej ti pa ne bom plaču ostalih 100%, ampak samo 70%, ker me itak nateguješ.vseen boš zaslužu.Če ti pa ne sede pa zbriši kar si naredu".
A to se ti zdi ok?Če mi zbrišeš vse, si delal 30ur za đabe.
Podpiram to, da hočeš izsilit največ za svoj denar. On ti pa hoče prodat najmanj za tvoj denar.Ampak, ko so enkrat stvari dogovorjene, se pa tega držiš.

Nekaj drugega je plačati storitev, kot kupiti izdelek. Jaz sem delal za ta denar, prodajalka pa proda nekaj kar ni njeno. Njena storitev je prodaja, prodaja pa za svojo firmo in ne njene izdelke, moje delo pa je čista storitev. Za storitve nisem nič govoril, ampak za izdelke, ki jih kupujem v štacunah. In če vem, da je bila pred evrom štruca kruha 100 sit, po uvedbi pa je 400 sit, trgovci pa jokajo kakšno izgubo imajo, vem da je jokanje samo navidezno, marže imajo še vedno prevelike. Še jih je treba olupit.

denyto je napisal/-a:
nebivedu je napisal/-a:
Računalništvo.
Cena za komad pri 1000 komadov procesorjev i920 je 213 dolarjev(146 evrov). Zakaj je pri nas cena procesorja 315 evrov, kar je več kot 2x več? A ni 5 firm sposobnih naročiti 1000 komadov procesorjev po nizki ceni?

1000 procesorjev i-7 se ne proda v sloveniji v 2 letih. V sloveniji se letno proda v povprečju 1500 računalnikov od katerih je 40% računalnikov cenejših kot 400€, ostalih 40% so računalniki med 400 in 700€. In glede na to da trend prodaje os. računalnikov pada, je ni firme, ki bi naročila tako količino. Moreš pa vedet, da za vsako stvar v sloveniji obstaja dobavitelj o katerega potem firma kupi artikel.

Samo naš oddelek kupi 100 do 150 računalnikov letno. Ne najcenejših, ampak najdražje. Cela firma menja računalnike na 2 do 3 leta, kar pomeni da zamenjamo 5500 računalnikov v dveh treh letih. Trenutno bomo naročili vsaj 500 novih I940. orej če bi 5 firm skupaj stopilo in bi kupili 1000 procesorjev, od tega pa polovico prodali drugim firmam po ugodni ceni in jih poloviso porabili zase, bi jih potem lahko ceneje prodajali.

Vse se da, samo če se hoče. Če je I940 v tujini 430 dolarjev, pri nas pa 600 evrov, je tukaj samo požrešnost firm in nič drugega.
Old subarus never die, they just get faster!

Uporabniški avatar
_Pancho_
Novinec

Kraj: OBALA

Napisal/-a _Pancho_ Po jul 27, 2009 11:26 pm

Evo, danes oz. že včeraj dobil fotoaparat - plačal 355€, cena na mimovrste 390€.
Včasih vozim hitro, včasih pa počas

Uporabniški avatar
kiki13
Novinec

Napisal/-a kiki13 To jul 28, 2009 5:41 am

Jaz sem delal za ta denar, prodajalka pa proda nekaj kar ni njeno. :shock:
Tudi ona si mora zaslužiti plačo in ne boš verjel, tudi ona mora delati ter je najmanj kriva za cene, glede na to, da ima zelo slabo plačo.

Tudi čista soritev, kot jo ti imenuješ, se lahko plača samo 60%, kot si ti plačal fasado.
Ampak ti hočeš dobiti 100% (verjetno bi hotel dobiti 110, če bi se dalo), drugim pa bi plačal 60% ali še manj. Pa pustimo zdaj cene v trgovinah. To je razmišljanje, ki ga imate nekateri v glavi.

BOKI81
Novinec

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a BOKI81 To jul 28, 2009 6:33 am

nebivedu je napisal/-a:Fiat jaz sem dobil ponudbe, potem sem šel pa tiste najnižje še izsiljevat za nižjo ceno in jo tudi dobil. Če bi vsi to delali, bi bile cene nižje, tako pa kot ovce pridete v trgovino in plačate tok kot vam rečejo. Zakja bi, če vidim kako delajo trgovci (vzami kak nov katalog od karimorja recimo in si ga poglej, potem pa pojdi v štacune ki prodajajo te izdelke in poglej kaj prodajajo - 5 let ali več staro robo po cenah novih zadev)
Jaz tega ne delam več, da bi se podrejal in plačeval toliko kot rečete. Daj popust ali pa ne bom kupil, je*i se, če ne daš popusta, grem drugam in bom tam kupil, nekje bodo že spustili ceno ker bodo hoteli prodat.
Videl sem da lahko popust dobiš tudi v merkatorju na navadn futer, sam zatežit moraš. Trgovci ste navadne požrešne svinje in treba vas je jebat kjerkoli se da in jaz to počnem vsakodnevno. Pa ne bom nehal, dokler ne boste cen spustili na normalno raven, ne da hodim v avstrijo tankat, v italijo in avstrijo po futr in na madžarsko in bosno po cunje, ker ste tukaj vsi navili cene do nebes.

Ne pričakovat, da bom usmiljen do vas trgovcev, da boste služili na meni, NE! Dali boste popuste, al pa ne boste prodali in upam, da bo kmalu več takih kot sem jaz, ker so vaše provizije in deleži previsoki.

Tudi za moj avto sem ob nakupu zbil ceno iz 750.000 sit na 200.000, zmenila sva se potem za 300.000, ker mi je dal še 4 lite feltne in 4 gume, drugače ga nebi vzel, človeku je pa gotovina dišala.

He he..pravi borec za pravice potrošnikov:) Sej po eni strani maš prav....sam za kej tazga morš met orng živce pa bit tud mal "zatežen";))))))))
lp

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator foruma

Kraj: Bogu iza nogu!

Napisal/-a nebivedu To jul 28, 2009 6:43 am

kiki13 je napisal/-a:Jaz sem delal za ta denar, prodajalka pa proda nekaj kar ni njeno. :shock:
Tudi ona si mora zaslužiti plačo in ne boš verjel, tudi ona mora delati ter je najmanj kriva za cene, glede na to, da ima zelo slabo plačo.

Tudi čista soritev, kot jo ti imenuješ, se lahko plača samo 60%, kot si ti plačal fasado.
Ampak ti hočeš dobiti 100% (verjetno bi hotel dobiti 110, če bi se dalo), drugim pa bi plačal 60% ali še manj. Pa pustimo zdaj cene v trgovinah. To je razmišljanje, ki ga imate nekateri v glavi.

Govoril sem za material, delal sem sam fasado.
Old subarus never die, they just get faster!

Kama
Novinec

Kraj: Kočevje

Napisal/-a Kama To jul 28, 2009 6:45 am

Na začetku sem se nekaj oglašal, pa se bom spet. Očitno nekdo (lahko tudi jaz), ne razumemo načel trgovine. Oba pogleda, eden-plačaj, kolikor zahtevajo (in zahtevaj brezpogojno garancije) in drugi-"cenkaj se" in dobiš, kar dobiš, sta realnost na našem trgu. Načeloma sem za prvo varianto, vendar moja načela povozi cela tema na forumu: NATEGATORJI... Tako da, moram sedaj sam pošteno povedat, glede na izkušnje ostalih (in ker se ne bi rad opekel tudi sam), raje vidim "izpogajani" denar kot pa neke polovičarske garancije, katere potem prodajalec neusmiljeno izpodbija.
Ker imam občutek, da je tu gori kar nekaj prodajalcev vozil, mogoče razmislek o tem, kako si določeni sami pljuvajo v lastno skledo, ko vozil dejansko ne popravijo pred prodajo ampak samo pripravijo za prodajo v stilu srbskega pregovora:"Drži bure vodu dok majstori odu".

Vuso
Stalni uporabnik

Kraj: Lj

Napisal/-a Vuso To jul 28, 2009 1:08 pm

Računalniški sistem je tudi izdelek in ne samo storitev. Saj mi nisi samo prišel kosit trave pred bajto. Verjetno tudi ti prilagajaš ceno tvoje "storitve" glede na ceno materiala, ki ga uporabljaš. Če je 50 procesorjev stane 100enot, čez 1 leto pa 150enot, boš verjetno tudi ti podražil svojo storitev. Če nisi ravno s.p. tudi ti opravljaš delo za nekoga drugega, ravno tako prodajlka.ona nosi okrog gajbe pira in klofa to blagajni in dobi 500e, ti pa klofaš po tipkovnici in dobiš 2000e.
Pri visoko kvalificiranem delu so zaslužki mnogo večji kot rpi trgovini.Ne ljub se mi zdej na dolgo pisat zakaj ampak tako pač je.
Trgovina z živili na drobno je verjetno najbolj konkurenčna panoga v Slo.ti verjetno lahko spustiš ceno storitve za 50% pa še zmeraj ne bošš v minusu

Uporabniški avatar
lisko

Napisal/-a lisko To jul 28, 2009 10:00 pm

Vuso je napisal/-a:Računalniški sistem je tudi izdelek in ne samo storitev. Saj mi nisi samo prišel kosit trave pred bajto. Verjetno tudi ti prilagajaš ceno tvoje "storitve" glede na ceno materiala, ki ga uporabljaš. Če je 50 procesorjev stane 100enot, čez 1 leto pa 150enot, boš verjetno tudi ti podražil svojo storitev. Če nisi ravno s.p. tudi ti opravljaš delo za nekoga drugega, ravno tako prodajlka.ona nosi okrog gajbe pira in klofa to blagajni in dobi 500e, ti pa klofaš po tipkovnici in dobiš 2000e.
Pri visoko kvalificiranem delu so zaslužki mnogo večji kot rpi trgovini.Ne ljub se mi zdej na dolgo pisat zakaj ampak tako pač je.
Trgovina z živili na drobno je verjetno najbolj konkurenčna panoga v Slo.ti verjetno lahko spustiš ceno storitve za 50% pa še zmeraj ne bošš v minusu

Si prebral za mleko, ko sem napisal? Alpsko mleko je okrog enga evra že kar se spomnim.....lani so kmetje dobili 36 centov za liter mleka......letos v času recesije pa so znižali in dobijo SAMO 22 do 26 centov. A mleko v trgovini ostaja enako...Torej kdo lahko spusti cene bolj ?
Enako je z žitom. Pri nas je kao zelo slabo (slaba letina ker je bilo preveč dežja). A uvažajo pa lahko iz madžarske in hrvaške? Zelo drugačni klimatski pogoji da so lahko kao take razlike.....Ne mi s tem no.....Kmet proda bika slovenski zadrugi....ta ista zadruga pa proda tega bika naprej v avstrijo.....v tušu povprašaš mesarja s kod je meso, pa ti reče z avstrije?!?
Slika
(Sine! Kaj naj nardim da pridem prek pločnika?......... Jeep-a si kup pa ne jamri :P ) :)

Vuso
Stalni uporabnik

Kraj: Lj

Napisal/-a Vuso To jul 28, 2009 10:39 pm

Ok. Niti približno ne zagovarjam monopolnega zajebavanja naših trgovin.To je stvar državnih institucij in ne posameznikov, ki se proti temu "borijo" s popusti na sendviče pri blagajničarkah. Pot pod noge pa do vsaj poslovodje in mu povedat, da hočeš 10% skonto, ker nabijajo marže.
Kar se pa mleka in podobnih stvari tiče.Dodana vrednost merkatorja ni samo biti posrednik med kmetom in končnim kupcem.
Mleko odkupi mlekarna in nekaj dela z njim(plačaš ljudi,stroje,elektriko...). Potem ga nekdo odpelje do trgovine in spet je tukaj xy enih ljudi in strojev, ki jih je treba plačati in ki živijo od tega mleka.Če kdorkoli v tej verigi hoče nekaj več se bo cena končnega izdelka podražila.
Sicer govorim rahlo na pamet ampak nominalne plače se niso znižale že zelo dolgo časa...
Če mi znaš povedat kakšna odkupna cena je za tono žita na madžarskem oz. koliko dobijo tam kmetje za tono pujskov v primerjavi z našimi in če dobijo naši manj, dam za pivo. trgovina bo vzela najcenejše kar še gre v promet.
našim kupcem se relativno je.be kaj konzumirajo.Mađarski kmet, ki ima 5000 glav pujskov, ki so sicer ogabni, si lahko privošči toliko nižjo odkupno ceno, da se našim še zmeraj splača, da tisto kupijo.če hočeš dobro jesti se splača poiskat eno dobro mesarijo.rednim strankam ponavadi prinesejo kej "od zadaj".Če pa imaš možnost dobiti kje res domače pa sploh super.
Mi vzhodno evropejci kupimo pa vse tisto kar je poceni.avstrijce je že malo težje tle jebhat.Poglej kako cvetijo razni hoferji in podobna navlaka. pomarančni sok znamke žmlj, ki sploh ni videl pomaranče stane 1/3 fructala. ampak ljudje bodo šli pa kupili tisto scanijo.Vsak lahko izbira kaj bo in česa ne.tako cenovno kot po kvaliteti.
Še ena stvar glede uvoza živil.Med državami obstajajo zavezujoči sporazumi o medsebojni trgovini.Da o tem, da so med firmami sklenjene pogodbe postavljene za več let vnaprej sploh ne govorim.sicer je pa to že zelo off ;)

Uporabniški avatar
lisko

Napisal/-a lisko Sr jul 29, 2009 3:01 pm

Ne bi se lih strinjal , da kupimo vse kar je poceni....ampak bi prej rekel , da kupimo tisto kar si lahko privoščimo.....Zato so razni hoferji in lidli itd. polni ....Ko se je odprl leclerk v Mb so vsi govorili kako je poceni (kao razni boni in denar na kartico....).Sam pa sem vedno govoril da je najdražji....zakaj? Ker če neka stvar pride 10 evrov in ti dajo 2 evra na kartico (oz. na račun v obliki bona) , si to stvar kupil za 10 evrov , ker boš tako ali tako ostala 2 evra spet primoran pustit pri njih......in ne malo krat se je že zgodilo , da je v kaki drugi trgovini bil enak izdelek cenejši kot v leclerku z upoštevanim bonom. In res je kar se je govorilo že dolgo nazaj v temi.....kupcu moraš prodat popust ne pa izdelka....
Slika

Uporabniški avatar
BBoss
Poznavalec foruma

Napisal/-a BBoss Sr jul 29, 2009 3:51 pm

popravek... NAIVNEMU kupcu prodajaš popust, pametnemu in razgledanemu pa kvaliteto in še kakšno dodano vrednost.

Se pa strinjam z Vusom, da ljudje vse prevečkrat gledajo zgolj na ceno in ne na kvaliteto. Se pravi jim je količina bolj pomembna kot pa da bi malo manj kupil pa tist kvalitetno.

Pol se pa dogaja to, da je cel kup folka z manjšimi plačami prej predebelga kot ne, saj raje tri litre neke močno presladke scavnice spijejo kot pa da bi se malo brzdali pa raje liter kvalitetnega soka.

Žal je tako, da kar precej ljudi pač intelektualno ne sežejo preko tega problema in kupujejo kvantitetno polne vozičke pri raznih tretjerazrednih poden trgovinah tipa Hofer, Eurospin, Lidl ipd.

Velja pa to za vse stvari vključno s pregovorom, da nismo tako bogati, da bi kupovali poceni... sam večina očitno ne ve kaj ta pregovor sploh pomeni.

Uporabniški avatar
kiki13
Novinec

Napisal/-a kiki13 Sr jul 29, 2009 8:58 pm

Nekateri se na žalost ne zavedajo, da poleg kvalitete (Fructal, slovensko mleko, siri, mineralna voda ...) pomagajo našemu gospodarstvu ina našim ljudem.
Na žalost je kvantiteta pred kvaliteto.

Uporabniški avatar
RENO911
Stalni uporabnik

Kraj: Mb

Napisal/-a RENO911 Če jul 30, 2009 8:22 pm

kiki13 je napisal/-a:Nekateri se na žalost ne zavedajo, da poleg kvalitete (Fructal, slovensko mleko, siri, mineralna voda ...) pomagajo našemu gospodarstvu ina našim ljudem.
Na žalost je kvantiteta pred kvaliteto.

Točno tak, FRUCTAL, RADENSKA,... :D Po novem jim ne pomagamo nič bolj kot če gremo v Hoferja. Pač pri obojnih dobijo zaposleni plačo, denar pa gre prek meje.

Uporabniški avatar
kljukec
Mojster foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a kljukec Če jul 30, 2009 9:45 pm

mene pa neki druzga zanima
kolk je bla zadnja cena svetovalne ure v tolarjih in koliko stane ura računalniškega svetovanja oz. karkoli že počnete sedaj

pa ne mi rečt da prodajate kej več kot ste takrat- cene v gradbeništvu recimo stagnirajo oz. celo malce padajo - za cenik samih ur govorim in ne materiala- vseeno pa so veliko dražje kot so bile še v tolarjih
lp
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 7 gostov