Debate, ki niso vezane na ostala področja...

dolfe
Novinec

Na vplinjačih se ne odpre 2. stopnja!

Napisal/-a dolfe To nov 19, 2002 9:37 am

Imam mercedesa 280S, letnik 68. In težava je ta, da se ob polnem plinu ne odpre loputa difuzorja 2. stopnje. Motor ima sicer dva vplinjača Zenith 35/40 INAT. Kako je mogoče, da je stvar crknila na obeh vplinjačih hkrati? Niti nebi vedel reči, v kakšnih okoliščinah se je to zgodilo, saj 34 let starega avta pač nimaš za postavljanje hitrostnih rekordov, se pravi, da redko dam toliko plina, da bi se 2. stopnji sploh odprli, in čisto možno, da ne delata že dlje časa, pa tega sploh nisem opazil.
Oba vplinjača sem razdrl. Sistem za odpiranje difuzorja je podtlačni (membrana). Obe membrani sta celi, ne puščata, in če napraviš vakuum na vodu za podtlak, se membrana in vzvod za odpiranje lopute premakneta. Vplinjača sem sestavil nazaj razen obeh membran, in pri polnem plinu je nastal na vodu za podtlak veliko večji podtlak, kot sem ga potreboval, da sem premaknil membrani. Se pravi, da vsi posameznio elementi sistema delujejo, ampak ko stvar sestavim skupaj - ne deluje!!

Ima morda kdo kakšno idejo?

Uporabniški avatar
din
Uporabnik

Kraj: Maribor

Re: Na vplinjačih se ne odpre 2. stopnja!

Napisal/-a din Sr nov 20, 2002 5:40 pm

kako, a to ma dvojni registerski uplinjač??? 4 luknje???
Zdaj od merđota uplinjača ne poznam. lopute lepo tečejo, mogoče pa manjka kakšen vzvod, ki bi premakno lopute (se je obrabo in padel vstran)??? Na obeh pa je crknilo zato ker sta med sabo povezani.

Mater tako na daljavo ne da bi vido zadevo je ful teško pomagat, ker že tudi če maš zadevo v rokah pa te nekaj zeza je težko, tako pa še 100x bolj :)
Slika

grehc
Novinec

Kraj: Lublana

Re: Re: Na vplinjačih se ne odpre 2. stopnja!

Napisal/-a grehc Sr nov 20, 2002 6:04 pm

din pravi:
kako, a to ma dvojni registerski uplinjač??? 4 luknje???
Zdaj od merđota uplinjača ne poznam. lopute lepo tečejo, mogoče pa manjka kakšen vzvod, ki bi premakno lopute (se je obrabo in padel vstran)??? Na obeh pa je crknilo zato ker sta med sabo povezani.

Mater tako na daljavo ne da bi vido zadevo je ful teško pomagat, ker že tudi če maš zadevo v rokah pa te nekaj zeza je težko, tako pa še 100x bolj :)

Pa si ziher, da ima uplinjač dve stopnji, dve stopnji ima če ima tudi dve lopute.
Zmaga tisti, ki z najpočasnejšim časom vožnje pride prvi skozi cilj.
Slika

Uporabniški avatar
din
Uporabnik

Napisal/-a din Sr nov 20, 2002 6:15 pm

kolko sem jaz razumel ima dvojni registerski uplinjač, torej dve veliki in dve mali luknji. Prva stopnja se odpira (velike luknje), nato pa še druga stopnja (male luknje). Povezane pa so lopute od velikih lukenj in posebej lopute od malih lukenj (seveda spodaj). Pri enojnem registerskem pa je enako samo da ima eno veliko in eno malo luknjo (npr. Yugo 60)
Slika

dolfe
Novinec

Napisal/-a dolfe Sr nov 20, 2002 8:01 pm

Menda sem se malo nerodno izrazil... Motor ima 2 enojna registerska vplinjača (se pravi po en enojni registerski vplinjač za 3 cilindre). Vplinjača sta med seboj popolnoma ločena (vsak je montiran na svojem sesalnem kolektorju), edina povezava med njima je vzvod za odpiranje lopute 1. stopnje (manjši difuzor). Pri večjem plinu v manjšem difuzorju nastane podtlak, ki preko membrane odpre loputo 2. difuzorja (večjega). Lahko zagotovim, da vsi mehanski prenosi dobro funkcionirajo...
Vsekakor se mi zdi nenavadno, da crkneta sistema na obeh vplinjačih (ponavljam - gre za dva samostojna registerska vplinjača, vsak s svojima dvema difuzorjema, svojim plovcem, loputo za čok, sistemom za prosti tek...)
Sicer je dvojni registerski vplinjač (Solex 4A1) imela naslednja serija, tip W116 (moj je tip W108.)

[Sporočilo uredil/a dolfe na dan 20.11.2002 ob 20:03 GMT]

Uporabniški avatar
din
Uporabnik

Napisal/-a din Sr nov 20, 2002 8:13 pm

No zdaj imam pravo predstavo, je pa zanimiva izvedba še nisem srečal:)
Mogoče se pa da kje kaj nastavit? Mogoče je kdo hoto pri benzu šparat, ker si prej omenjal da niti ne veš če že ni ta okvara dalj časa prisotna
Slika

Uporabniški avatar
din
Uporabnik

Napisal/-a din Sr nov 20, 2002 8:30 pm

mi ni dalo mira in upam da je pravi :)
Slika

na strani http://www.ruddies-berlin.de/
Slika

dolfe
Novinec

Napisal/-a dolfe Sr nov 20, 2002 8:49 pm

Din, pravi je! Svaka ti čast!
No, med drugim sem bil tudi jaz eden tistih, ki je poskušal šparat z bencinom :) Odklopil sem pač vzvod od membrane (62) Pa sem kmalu pogruntal, da veliko več zaleže, če odklopiš avtomatski čok :)
Tako da sem vzvod kasneje nazaj priklopil, in od tedaj je kar nekaj časa stvar delovala... Če nič drugega, se zelo razločno sliši po zvoku motorja, ko se odpreta drugi stopnji.
Ampak sedaj ko gledam tvojo sliko, mi je prišlo na misel, da sem tesnilo št. 63 že kar nekajkrat imel v rokah, pa si ga v bistvu še nikoli nisem kaj dosti ogledal...

Uporabniški avatar
Pero
Poznavalec foruma

Napisal/-a Pero Če nov 21, 2002 1:51 pm

Tole pa zgleda kot vpljinjač od stare Mante :D

Sem imel podobne probleme, vztok: preveč raztegnjena oziroma slabo nastavljena zajla za gas. Tudi ko sem pohodil do konca ni premaknilo mehanizma drugega grla.

Vzrok je pa lahko tudi v nepravilnem delovanju podtlačnega regulatorja, ampak tudi tega se da simpl nastavljat če veš kaj delaš.

Splača se tudi zamenjat vsa tesnila. Po moje da nebi smel bit problem dobit če se znajdeš.

dolfe
Novinec

Napisal/-a dolfe Če nov 21, 2002 3:39 pm

Hm... nastavitev podtlačnega regulatorja nisem nič spremijal, pa tudi vse kontramatice so bile dobro zategnjene, tako da se ni moglo spremeniti zaradi vibracij...
Tudi tesnila mislim enkrat zamenjat, ampak... za enkrat imam vplinjačev dovolj, tako da se bom zadovoljil s 1. stopnjo (saj gre vseeno 170 :) )
So še bolj bistvene stavri... Naprimer, treba bo sanirati "cvetenje" prednjih blatnikov... Hvala bogu, da je avto rjave barve, in se rja ne opazi toliko :D

Uporabniški avatar
din
Uporabnik

Napisal/-a din Če nov 21, 2002 4:14 pm

Saj mogoče se pa bomo kdaj na kakšnem srečanju dobli, pa bomo buče skupaj stisnili :D več :D:D:D:D več ve ;)
Slika

Uporabniški avatar
din
Uporabnik

Napisal/-a din Če nov 21, 2002 4:16 pm

Pero pravi:
Tole pa zgleda kot vpljinjač od stare Mante :D

saj ta uplinjač so uporabljali Mercedes, BMW in Opel :)
Slika

Uporabniški avatar
dobek
Mojster foruma

Kraj: MarburgAnDerDrau

Napisal/-a dobek Če nov 21, 2002 6:23 pm

din pravi:
Saj mogoče se pa bomo kdaj na kakšnem srečanju dobli, pa bomo buče skupaj stisnili :D ;)

upam samo da ne bo kdo usi zravn prinesel ;):D:D
SlikaSlika
Ce v svojih postih slucajno koga uzalim - prisezem, da je bilo nalasc!

Uporabniški avatar
kdk
Uporabnik

Re: Re: Re: Na vplinjačih se ne odpre 2. stopnja!

Napisal/-a kdk Če nov 21, 2002 8:38 pm

din pravi:
saj ta uplinjač so uporabljali Mercedes, BMW in Opel :)

Sem ga 1 teden v nočni izmeni rihtal , bil pa je v takšnem stanju kot na sliki :D
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov