Debate, ki niso vezane na ostala področja...

Uporabniški avatar
misty
Novinec

Kraj: dobrepolje

Napisal/-a misty Sr jan 14, 2004 2:30 pm

@Duke: kokr sm te razumel...ko maš dovoljeno hitrost na števcu stvar izklopiš da te lahko pomeri?

Uporabniški avatar
Sportivo
Poznavalec foruma

Kraj: Cerkno

Napisal/-a Sportivo Sr jan 14, 2004 3:58 pm

Ne mislim da se po par sekundah sama izklopi. Ta stvar je bla narejena zato, da te kepsi ne zajebavajo, ne da bi dirkal, se pravi da je v mejah normale, tako ti firme v ameriki plačajo kazen, če voziš do 40km/h prehitro, če je pa več, pol je pa to že bolj dirkanje.
Zadnjič spremenil Sportivo, dne Sr jan 14, 2004 4:01 pm, skupaj popravljeno 1 krat.

Uporabniški avatar
andrej777
Poznavalec foruma

Kraj: Telče (Sevnica)

Napisal/-a andrej777 Sr jan 14, 2004 7:52 pm

Duke je napisal/-a:Andrej 777

Lej, tu pri laserju ni tako kot pri multanovi. Multanova stalno oddaja radarske signale in zato JE vazno kako obcutljiv sprejemnik imas, da imas cas zavirat. Pri laserju pa NI CAJTA zavirat, ce nimas tudi oddajnika. Ker, ko te policist ustreli, si mrtev. Takrat si ze zmerjen, mislim.... takrat ti policist v bistvu ze trugo pripravlja. Na kratko; zadeva zapiska tisti trenutek, ko dobi policistov sus in takoj tudi strelja nazaj. Wyatt Earp je pravi smrkavec proti motilcu :lol: Kolikor casa motilec piska, toliko casa tudi strelja nazaj policista. Policist se sicer lahko trudi in se poskusa, ampakl uspelo mu bo sele po 5, 6 ali 7 sekundah. Takrat bos pa ti vozil z dovoljeno hitrostjo. Jasno, ce bos prej zaviral :)

duke

Vem da ti sam alarm nč ne pomeni brez motilca. Jz sem zastopu da sprašuje če bo naprava dovolj hitr poslala nazaj signal preden te policaj še ne ulovi. Drgač pa vem kako to dela.

Uporabniški avatar
ule
Uporabnik

Kraj: Babno Polje

Napisal/-a ule Sr jan 14, 2004 8:57 pm

Ja to se tudi jaz sprašujem če je dovolj hitra za poslat nazaj. :? Ali pa če skozi oddaja signale in ko zasledi laserski žarek, čez 5 sek neha delovati in se čez nekaj časa spet vklopi? :?:

Uporabniški avatar
andrej777
Poznavalec foruma

Napisal/-a andrej777 Če jan 15, 2004 4:47 am

Policaj nuca za zmart vsaj 0,5 sekunde. Če je že vajen radarja. V elektroniki je pa zakasnitve nekaj Tisočink sekunde. Tako da nč se bat elektronika je bla še zmeraj hitrejša od človeških refreksov in zaznavanja.

Uporabniški avatar
Nu-NRG
Poznavalec foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a Nu-NRG Če jan 15, 2004 8:25 am

Sicer mi ni jasno kako te lahko zmeri v 0,5 sec. A ves kolk bi pol lagalo vse skupi dej dej. A je kdo pomislu za merjeno razdaljo .. da je tocno .. prav tako radar ne more ugotovit z kako hitrostjo se letalo premika. Treba narest par intervalov na podlagi tega pa potem elektronka zracuna z kako hitrostjo si se premikal .. tako da vsaj 200M moras narest da kops neki rece. :P
Prosim, naredite mi ta forum spet normalen!

Uporabniški avatar
Duke
Novinec

Napisal/-a Duke Če jan 15, 2004 10:37 am

Nu-NRG!

Tu ni kaksna blazna znanost. A se greva malo matematike? Ko policist ustreli, spusti paket signalov v trajanju recimo 1,0 sek. Nazaj pa prejema odboj tega paketa, ki traja 1,0 sek - X. A zakaj? Ja ker se mu vozilo priblizuje. Ce bi se mu pa oddaljevalo, bi dobil pa pozitivno razliko.

Ta X je recimo 0,000.000.093.333 sekunde. Ce receva, da je hitrost svetlobe (zaokrozeno) 300.000.000 m/sek, potem vzameva 300.000.000 * 0,000.000.093.333 = 27,999999 m/sek To pomnoziva s 3.600 (sekund v eni uri) in dobiva 100,800 km/h.

Jasno, da te zahtevne racunske operacije namesto izurjenega policista opravlja mikroprocesor v njegovi pistolici.

A bo dost?

Duke

Uporabniški avatar
Duke
Novinec

Napisal/-a Duke Če jan 15, 2004 10:43 am

Nu-NRG!

Se nekaj! Pravis, da radar ne pove s kaksno hitrostjo se giblje letalo. Seveda da ne, zakaj pa bi? Radar ga samo markira. Mi pa tukaj govorimo o merjenju s svetlobo. Ej se nekaj mi je padlo na pamet za tvoje lazje razumevanje fizike.

Si ze videl kako merijo v gradbenistvu? Ne vec z metrom za raztegniti, ampak z laserskim metrom. Postavis ga na neko tocko, usmeris na drugo tocko in odcitas razdaljo. Pri policistu je zelo podobno, le da se tu pojavita dva razlicna rezultata. Iz razlike izracunas pot, ki jo je objekt opravil v dolocenem casu. (in s tem POVPRECNO hitrost)

Duke

Uporabniški avatar
Nu-NRG
Poznavalec foruma

Napisal/-a Nu-NRG Če jan 15, 2004 10:48 am

Duke je napisal/-a:Nu-NRG!

Se nekaj! Pravis, da radar ne pove s kaksno hitrostjo se giblje letalo. Seveda da ne, zakaj pa bi? Radar ga samo markira. Mi pa tukaj govorimo o merjenju s svetlobo. Ej se nekaj mi je padlo na pamet za tvoje lazje razumevanje fizike.

Si ze videl kako merijo v gradbenistvu? Ne vec z metrom za raztegniti, ampak z laserskim metrom. Postavis ga na neko tocko, usmeris na drugo tocko in odcitas razdaljo. Pri policistu je zelo podobno, le da se tu pojavita dva razlicna rezultata. Iz razlike izracunas pot, ki jo je objekt opravil v dolocenem casu. (in s tem POVPRECNO hitrost)

Duke

Kar sezmer pomeni da mors ti narest eno razdaljo. Ne more z dvema pulozma te izmert (0,5 sec.). Samo potrdil si to kar sem napisal :P

Uporabniški avatar
Duke
Novinec

Napisal/-a Duke Če jan 15, 2004 2:34 pm

Nu-NRG!

Ne stekas! :roll: Pulz, ki ga poslje policist, je dolg kolikor pac je. 0,5 ali pa 0,6 ali pa 0,3 ali pa 1,0 sekunde. NIMA VEZE. Ko ga pa NAZAJ dobi, pa ta pulz ni vec toliko dolg, ampak je pri blizajocem se vozilu krajsi, pri oddaljujocem se pa daljsi. Iz razlike v casu izracunas pot in nato hitrost vozila. V enem postu PRED tem, sem ti zelo "poljudno" razlozil. Fizika za srednjo solo (v mojih casih) :wink:

Ce pa tega ne razumes, pa mojo razlago komu pokazi, pa naj ti on razlozi.

Duke

Uporabniški avatar
Nu-NRG
Poznavalec foruma

Napisal/-a Nu-NRG Če jan 15, 2004 2:45 pm

Emm ja to je meni kristalno jasno .. ampak fora je, da te more mert kar nekaj cajta da bo tocno! O tem se gre. Vsekakor pa ne bo dobil tocne meritve v eni sekundi!
Zato pa je predpisana razdalja meritve in obstojajo tolerance :P

Uporabniški avatar
ule
Uporabnik

Napisal/-a ule Če jan 15, 2004 4:11 pm

Če te mora nekaj časa merit si lahko pomagaš z tisto elektroniko, če pa so časi majhni pa mislim (do 0,5s), je pa bolj tko tko.... Še zmeraj sem v dvomah glede tega.... Verjetno se bi moral prepričati na lastne oči, pod različnimi pogoji da bi nekako verjel. :?

Uporabniški avatar
ule
Uporabnik

Napisal/-a ule Če jan 15, 2004 4:15 pm

A ima kdo slučajno kakšno električno shemo glede takšnik in drugačnih motilcev, ali pa če lahko kdo slika motilec od znotraj da se vidi elektronikla, pa sliko prpopa sem na forum? Sem videl že ene par takšnih načrtov pa ni nič obetavnega. :(

Uporabniški avatar
Josephe
Stalni uporabnik

Kraj: LJ-črnuče

Napisal/-a Josephe Če jan 15, 2004 7:12 pm

radarski laser pošlje 256 signalov na sekundo. (zanesliv vir )

Uporabniški avatar
andrej777
Poznavalec foruma

Napisal/-a andrej777 Če jan 15, 2004 9:02 pm

Radar dela na principu DOPLARJEVEGA POJAVA!!!

To je tako kot če gre avto z sireno proti tebi je zvok slišat veišji kot če gre stran od tebe. IN radar pošlje signal določene frekvence ker pa se avto približuje dobi nazaj večjo frekvenco signala. In razlika signala je hitrost. Enačlbe nevem napamet. Sej se jo da tut kje na netu najdet. In za to da izmeri hitrost bi blo v teoriji dost že samo nekaj period kar pomeni pri frekvencah radarja nekaj mikro sekund. Amapk mora bit več da je meritev točna ker se pojavijo tut motnje in zato raj mal dle časa strela. Aja signal pa sprejema tut takrat ko ga še oddaja. zato lahko 1 sekundo tišči gumb in takoj ko ga spusti nu pokaže cifro. No je zakasnitev zarad računanja da ni čist takoj samo ni treba pol še 1 sekundo čakat pa namir držat da pride signal nazaj.

BTW sem štromar, shemo radarja bi ra rad dobu bi blo zanimivo doma radar nardit :lol: :lol: :lol: Pol bi šu pa privat. pa bi kasiral 8) 8) 8) 8)

Uporabniški avatar
ule
Uporabnik

Napisal/-a ule Če jan 15, 2004 9:32 pm

Jaz sem tud štromar. Smo na temle forumu www.elektro-n.com že nekaj debatirali o tem pa nismo nič kaj preveč pogruntal.

Uporabniški avatar
andrej777
Poznavalec foruma

Napisal/-a andrej777 Če jan 15, 2004 9:40 pm

ule je napisal/-a:Jaz sem tud štromar. Smo na temle forumu www.elektro-n.com že nekaj debatirali o tem pa nismo nič kaj preveč pogruntal.

Sem tut jaz tam gor prjavlen. samo zadne čase je bol žalost tam gor. Že tut nekaj tednov nisem bil gor. Tam ne dobiš dogovora po nekja dni. ta forum pa laufa non stop :lol: :lol: :lol: :lol:

Uporabniški avatar
ule
Uporabnik

Napisal/-a ule Če jan 15, 2004 9:43 pm

Ja to maš pa tudi prov. Samo zadnje čase je kr prometa tam gor. No ja še zmeraj sem v dvomih.... :?

Uporabniški avatar
Nu-NRG
Poznavalec foruma

Napisal/-a Nu-NRG Če jan 15, 2004 11:16 pm

andrej777 je napisal/-a:Radar dela na principu DOPLARJEVEGA POJAVA!!!

To je tako kot če gre avto z sireno proti tebi je zvok slišat veišji kot če gre stran od tebe. IN radar pošlje signal določene frekvence ker pa se avto približuje dobi nazaj večjo frekvenco signala. In razlika signala je hitrost. Enačlbe nevem napamet. Sej se jo da tut kje na netu najdet. In za to da izmeri hitrost bi blo v teoriji dost že samo nekaj period kar pomeni pri frekvencah radarja nekaj mikro sekund. Amapk mora bit več da je meritev točna ker se pojavijo tut motnje in zato raj mal dle časa strela. Aja signal pa sprejema tut takrat ko ga še oddaja. zato lahko 1 sekundo tišči gumb in takoj ko ga spusti nu pokaže cifro. No je zakasnitev zarad računanja da ni čist takoj samo ni treba pol še 1 sekundo čakat pa namir držat da pride signal nazaj.

BTW sem štromar, shemo radarja bi ra rad dobu bi blo zanimivo doma radar nardit :lol: :lol: :lol: Pol bi šu pa privat. pa bi kasiral 8) 8) 8) 8)

Jaz pa ti updenam en digitalc .. ga zvezemo na radarcek pa zacnemo pokat po policajih pa zahtevat da pojasnijo zakaj, drgac cajtngi.

Uporabniški avatar
andrej777
Poznavalec foruma

Napisal/-a andrej777 Pe jan 16, 2004 4:46 pm

Nu-NRG je napisal/-a:
andrej777 je napisal/-a:Radar dela na principu DOPLARJEVEGA POJAVA!!!

Jaz pa ti updenam en digitalc .. ga zvezemo na radarcek pa zacnemo pokat po policajih pa zahtevat da pojasnijo zakaj, drgac cajtngi.

ja policaji bi bli prve stranke. Ko bi mel nekaj slikc pa na policijo pa do šefa. Al pa kr na ministrstvo :lol: :lol: :lol:

Aja pa seveda pustit nekaj kopij za novice, delo.... :evil: :evil: :evil:
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 16 gostov