cruiser1 je napisal/-a:Poglej! Poln kufer imam drekačev, ki v vsaki spremebi vidijo neke grozne probleme. Se spomnim kakšen vik in krik je bil, ko so javnosti sporočili, da bo Tomačevski rondo semaforiziran

. Ne spomnim se kaj je bilo o tem napisano na tem forumu, ampak po raznih forumih sem videl totalen odpor do semaforjev in napovedovanje še pogostejših nesreč in totalne zmede in kaosa v rondoju. Meni Tomačevski rondo nikoli ni delal kakšni posebnih problemov, odkar je pa semaforiziran je pa resnično otroško lahko prevozen in pregleden.
Zdaj se zopet najdejo nekateri, ki napovedujejo izsiljevanje in nešteto nesreč in še večjo gnečo. Zakaj?? Izsiljevanje bo žal res vedno, neglede na to kaj uvedejo. Sem pa prepričan, da z uvedbo zavijanja pri rdeči luči ne bo izsiljevanje nič povečano. Kot že rečeno imamo že danes, vsaj v Ljubljani kar nekaj križišč z možnostjo zavijanja desno pri rdeči luči in to na zelo prometnih cestah (Celovška, Dunajska, Tržaška, Zaloška...). Zato sem prepričan, da bi se ljudje brez problema navadili na to novost, ki to niti ni. O nepreglednih križiščih pa samo tole, že danes je ogromno takih križišč kjer je samo stop znak in se moraš vključiti na precej prometno prednostno cesto, čeprav nič ne vidiš ne levo, ne desno. Se pa strinjam, da mora biti takih križišč čim manj oziroma NIČ. In ob uvedbi zavijanja pri rdeči bodo morali seveda pravilno poskrbeti za označbo in varnost...
A se ti ne zdi, da zdele pa že mal mešaš različne situacije med sabo. Tomačevski rondo pred semaforiziranjem je bil dnevno prizorišče raznoraznih nesreč, sreči večinoma lažjih in verjetno sama logika pove, da bodo semaforji nesreče zmanjšali. Isto velja pri nesemaforiziranih križiščih, ki jih naknadno opremijo s semaforji. Peveri statistike na takih kriđžiščih pa boš videl, da je pri semaforiziranih število nesreč manjše.
OK, zdaj pa k bistvu - kaj je bolj varno? Rdeča luč vedno stop ali rdeča luč skoraj vedno stop, razen če zavijaš desno? Verjetno človek ne rabi bit nadpovprečno inteligenten, da je bolj varno 100% stop na rdeči. Se pravi, da mora biti prednost v nečem drugem (predvidevam, da se naj bi promet odvijal hitreje,če res) tako velika, da opraviči to zmanjšanje varnosti.
Pa a se res promet pohitri? Če je gužva ti itak zavijanje v rdečo ne pomaga saj ne prideš na vrsto, ker je zelena smer zasedena s prometom. Se pravi v konicah večino sploh ne pride v poštev. Izven konic, ko pa gneče ni pa lahko v najboljšem primeru pridobiš eno čakanje na semaforju - se pravi cca 30sekund. Recimo o enega konca Lj do drugega imaš maksimalno 3-4 zavijanja desno na semaforju in če maš res smolo z rdečo lučjo si maksimalno ob 2 minuti. V celi mestni vožnji je to maksimalno, ampak res maksimalno 10% prihranka časa, povprečno pa cca 5% pri tem, da si se 4x izpostavil teoretično nevarni situaciji, ko si sam zavijal na prednostno pot in še v vseh križiščih, kjer si peljal naravnost skozi zeleno in je obstajala možnost, da nekdo izsili prednost v rdečo.
Se splača ta prihranek? Po moje nikoli in nikdar. Sploh pa to ni splošna rešitev za v ZVCP in da bi veljal za vsa križišča saj za tista najbolj obremenjena, predvsem večpasovna, kjer se je to prostorsko dalo narediti že imamo poseben zavijalni pas, ki to omogoča bolj elegantno, bolj varno saj gre za vključevanja pod kotom 45°stopinj in ne 90°stopinj, kjer rabiš precej več časa, da se uskladiš s hitrostjo prometa pri tem pa pri vključevanju "pokažeš" bok avtomobila tekočemu prometu - vsi pa vemo kaj pomeni nalet avtomobila z nosom v bok drugega - verjemi, da nič prijetnega.