Debate, ki niso vezane na ostala področja...

Uporabniški avatar
el_diablo
Poznavalec foruma

Kraj: Gottschee

Re: Verige niso uredu ?

Napisal/-a el_diablo Ne nov 21, 2010 1:00 pm

some11 je napisal/-a:Ah dej dej. Kolikor vem lahko v avstriji in nemčiji zakonsko prodajajo gume stare do 6 let. Torej se le ne izgubi toliko, če so pravilno skladiščene.

vir te informacije?
obstaja točka,na kateri drzno postane neumno...

Uporabniški avatar
Energetik81
Mojster foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a Energetik81 Ne nov 21, 2010 2:06 pm

Lini je napisal/-a: DOT starejši od 4let nima na cesti kaj delat in zato je treba take gume dat v smeti. Evropske države ta predpis ponekod že imajo.

Kar je bedarija - zmesi so vedno boljše in predvsem zelo različne. Lahko da bodo v prihodnosti zmesi ohranile svoje lastnosti do recimo 6,7 let. Poleg tega so lahko že nove čungalunga gume slabše od nekaterih 4 let starih. Edino pravilno bi bilo na tehničnem meriti grip na referenčni podlagi. Če ga dosežeš s staro ali novo gumo, je vseeno, če guma drži.
Ker sem prepričan, da je možno že sedaj narediti gumo, ki bo ohranila oprijem več kot 8 let, z minimalno obrabo - samo bi bila svinjsko draga. In če bi imeli predpis, ki bi prepovedoval gume starejše od 4 let, bi se stran metalo tudi še povsem OK gume.
Corolla TS 1.8 HSD: Slika

Uporabniški avatar
simply
Mojster foruma

Kraj: Nova Gorica

Napisal/-a simply Ne nov 21, 2010 3:30 pm

Seveda gre normalno voziti tudi z letnimi po snegu. Seveda če so normalnih dimenzij - nekje 195 max, ter profila 6mm ali več. Seveda spet ne enakovredno zimskim - da je jasno.
Klanci pa lahko postanejo problem.

Pred leti sem z Golfom IV SDI z novimi letnimi 175/80/14 lepo prispel na Vršič - seveda po nespluženi cesti - 10-15cm snega.

some11
Nov uporabnik

Napisal/-a some11 Ne nov 21, 2010 6:03 pm

kaj pa vem no. Saj pelješ se že, večji problem je pri ustavljanju. Sem se več zim vozil z letnimi. Lani pa mi je bilo dosti, ko so me na rahlo zasneženi cesti prehitevali vsi od yugotov do bmw7, medtem pa je meni že pri 30km/h tako drselo, da sem samo čakal kdaj bom v jarku. Takoj naslednji dan namestil zimske gume in razlika 200%..
A4 1.9TDI quattro 131ps B6

Uporabniški avatar
crxdelsol
aka Technologic aka dejcc

Napisal/-a crxdelsol Ne nov 21, 2010 6:10 pm

el_diablo je napisal/-a:
some11 je napisal/-a:Ah dej dej. Kolikor vem lahko v avstriji in nemčiji zakonsko prodajajo gume stare do 6 let. Torej se le ne izgubi toliko, če so pravilno skladiščene.

vir te informacije?

Zakaj pa ne ?
Koliko stare pa lahko po zakonu pri nas prodajajo?

Guma začne "trdeti" na cesti ne v skladišču.
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 7 gostov