Napisal/-a C4V4L13R Po nov 22, 2010 4:53 pm
@Chan:
povem iz stališča svojih izkušenj. Reci mi, da sem razvajen ali karkoli, zame je 5, 6 ur potovat iz portoroža v novo mesto absurd (leta 2010 v RAZVITI državi EU). v portorožu sem vzel bus do ljubljane, ker direktne linije pač ni, je vozil po vseh okoliških krajih, kar pomeni rukanje po vaških brezpotjih in ja... skoraj 3 ure poti do ljubljane. tam sem na postaji prestopil na vlak, kjer sem čakal pribl. 20 minut na linijo, ki vozi do novega mesta. na tej poti vlak niti ne zalaufa s polno hitrostjo, ker niti ne more, saj ustavlja malodane vsak kilometer (če bi bli vlaki bolj dolgi pri nas bi na začetku vstopal iz ene postaje, na koncu vlaka pa iz druge). čas potovanja cca 2 uri pa pol.
pod črto:
5 ur vožnje
20 EUR
za 185 kilometrov
domov sem prišel bolj zmatran kot s fizičnega šihta. s tem, da me je v novem mestu mogu še foter pridt iskat na postajo.
naj bom še tako razvajen, dejstvo je, da, ko sem imel astro karavan sem napokal še 4 študente s prtljago v svoj avto. vsak mi je dal za "povratno karto" (torej 2 smeri) 15 EUR, kar pomeni skoraj 3x ceneje, kot vlak, s tem, da več kot 2 uri nismo nikoli vozili. torej na eno smer sem dobil 30 EUR, porabili smo pa za cca 15-20 EUR nafte.
večkrat smo se peljali, bolj se je splačalo. ok, res pa je, da avto je bilo treba kupit in ga vzdrževat. to pa je bil recimo moj del in tisti del, ki je ostal "viška" od razlike kar je šlo za nafto.
pod črto (če vzamem v obzir 3 potnike vsak vikend dol in domov):
na mesec prihodka cca 180 EUR
stroški goriva cca 110 litrov = cca 120 EUR (če računamo leto nazaj ceno goriva okrog 1,1 EUR)
se pravi mi je ostalo okrog 60 EUR na mesec za vzdrževanja avtomobila, kar je na leto 720 EUR. Brez, da bi karkoli v avto vlagal sam! Torej, toliko so krili potniki. Pa smo bili vsi zadovoljni. Torej, če gledamo iz te plati, kot jo želim predstavit. Javni prevoz se niti ne splača tako, kot je videt na prvi pogled.
@GoGo:
No sej, čustva...vezanost na familijo, prijatelje. To je dom, če mene prašaš