Debate, ki niso vezane na ostala področja...

Uporabniški avatar
Surts
Nov uporabnik

Namen spojlerjev

Napisal/-a Surts Po feb 07, 2011 8:29 pm

Zanima me predvsem namen, oziroma uporabnost zadnjih spojlerjev. V mislih imam velike spojlerje predvsem iz kakšne Impreze ali Evota. Ali se iz uporabnega vidika to sploh splača imeti?

Zanima me ali se občuti tisti down force, ki se mi zdi da znaša okoli 15kg pri 100km/h, v primerjavi z povečanjem koeficienta zračnega upora. Če je spojler narejen predvsem za downforce, ne pa nek lepotni dodatek, se mi zdi da je narejen preveč simetrično in nima "wingletov" ki bi zmanjšali upor pri manjših hitrostih. Kolikor razumem, potrebuje avto v oviku še dodatnih 15kg na rit, kljub masi okoli 1500kgi? Seveda ni isto kot če bi imeli v prtljažnem prostoru gajbo piva, saj bi bil tako avto v osnovi težji, kar bi se poznalo pri pospeških.

Kakorkoli obrnemo pa moram priznati, da so mi tista krila nadvse všeč.

Hvala za odgovore

Uporabniški avatar
lancia hf
Uporabnik

Re: Namen spojlerjev

Napisal/-a lancia hf Po feb 07, 2011 8:39 pm

Če je tovarniško že namontiran potem nečemu verjetno služi, vse ostalo je pa samo za okras in ne služi ničemur razen lepotnemu okrasu. Seat Cordobe ga imajo zato, da vidiš zadek avtomobila, čeprav so novi modeli brez, in vzvratno parkiraš na slepo saj nevidiš zadka skozi šipo.
SlikaSlikaSlikaSlikaSlika

peroRS
Mojster foruma

Napisal/-a peroRS Po feb 07, 2011 8:45 pm

lancia hf je napisal/-a:Če je tovarniško že namontiran potem nečemu verjetno služi, vse ostalo je pa samo za okras in ne služi ničemur razen lepotnemu okrasu. Seat Cordobe ga imajo zato, da vidiš zadek avtomobila, čeprav so novi modeli brez, in vzvratno parkiraš na slepo saj nevidiš zadka skozi šipo.

Resno? Jaz sem pa mislil, da je spojler na Cordobi zadaj zato da se SDI bolj drži v ovinkih :mrgreen: =P

Namen spojlerjev...evo primer :D
http://www.youtube.com/watch?v=HB4SxkByFx0 (brez spojlerja)
http://www.youtube.com/watch?v=h-ubFiGJ3BE (s spojlerjem, nižja končna, več stabilnosti pri višjih hitrostih)

Pa malo bolj opisno:
http://www.youtube.com/watch?v=uuvjWjuG ... re=related

Uporabniški avatar
lancia hf
Uporabnik

Napisal/-a lancia hf Po feb 07, 2011 9:29 pm

peroRS je napisal/-a:Resno? Jaz sem pa mislil, da je spojler na Cordobi zadaj zato da se SDI bolj drži v ovinkih :mrgreen: =P

Kaj nisi vedel, da oznaka SDI je prišla šele ko so dali spojler gor, in pomeni: sada drži imenitno. :lol: :mrgreen:
SlikaSlikaSlikaSlikaSlika

Uporabniški avatar
xalfist
Uporabnik

Kraj: maribor

Napisal/-a xalfist Po feb 07, 2011 9:37 pm

Če ni tovatniško dodan , pa še to na nekam boljšem športnem avtu , je bolj okras kot pa kaj drugega, ki ti tuli na zadku avta :D
Alfa romeo 147

schik
Nov uporabnik

Kraj: Črnomelj

Napisal/-a schik Sr feb 09, 2011 9:37 am

Enkrat sem nekje bral da je imel Audi TT (prve generacije) problem stabilnosti pri večjih hitrostih. To so rešili z enim majhnim spojlerčkom.
Sem tudi mnenja, če ni tovarniško gor dano pol je verjetno samo za okras.
Live to ride, ride to live.......

Uporabniški avatar
a_sist
Poznavalec foruma

Napisal/-a a_sist Sr feb 09, 2011 11:27 am

Upor s hitrostjo ne narašča linearno, ampak narašča s kvadratom hitrosti... če je pri 100km/h pritisk navzdol 15 kg .. potem pri pri 200km/h (ko je spojler in stabilnost bolj botrebna ) ne bo 30kg, ampak bo pritisk navzdol veliko veliko večji.
No escape from the mass mind rape...

Uporabniški avatar
BBoss
Poznavalec foruma

Napisal/-a BBoss Sr feb 09, 2011 1:31 pm

Ampak tolk pritisk, ki ti bo delal navzdol tolk ti po zvečal zračni upor... če sila navzdol 150N bo tudi 150N povečana sila upora.

gofra
Uporabnik

Napisal/-a gofra Sr feb 09, 2011 1:36 pm

Ti si presprical ure matematike, ko ste jemali vekotrje?

GrEgEcN95
Novinec

Napisal/-a GrEgEcN95 Sr feb 09, 2011 1:42 pm

Me zanima kaj je tale hotel. Poletet? :shock: :D
Slika
"A clever person solves a problem. A wise person avoids it."

Uporabniški avatar
Surts
Nov uporabnik

Napisal/-a Surts Sr feb 09, 2011 2:37 pm

@GrEgEcN95 Ne, ker potem bi moral spojler, beri krilo, ravno obratno obrnit(odspredaj navtgor, zadaj dol)

gofra je napisal/-a:Ti si presprical ure matematike, ko ste jemali vekotrje?

Če si mislil na BBosa nimajo vektorji tukaj nobene veze. Sila upora in vzgona se preračunata po isti formuli, le koeficienta sta drugačna. Dejansko pa se zaradi downforca pojavi še malce večji kotalni upor, se pravi da se ti sila upora celo bolj poveča kot down force.

Uporabniški avatar
a_sist
Poznavalec foruma

Napisal/-a a_sist Sr feb 09, 2011 2:43 pm

Surts je napisal/-a:@GrEgEcN95 Ne, ker potem bi moral spojler, beri krilo, ravno obratno obrnit(odspredaj navtgor, zadaj dol)

Če si mislil na BBosa nimajo vektorji tukaj nobene veze. Sila upora in vzgona se preračunata po isti formuli, le koeficienta sta drugačna. Dejansko pa se zaradi downforca pojavi še malce večji kotalni upor, se pravi da se ti sila upora celo bolj poveča kot down force.

ja, če hočeš da vzleti :)
No escape from the mass mind rape...

Uporabniški avatar
BBoss
Poznavalec foruma

Napisal/-a BBoss Sr feb 09, 2011 4:18 pm

a_sist je napisal/-a:
Surts je napisal/-a:@GrEgEcN95 Ne, ker potem bi moral spojler, beri krilo, ravno obratno obrnit(odspredaj navtgor, zadaj dol)

ja, če hočeš da vzleti :)

ne rabiš nič obračat, le oblikuješ spojler v obliko krila. Če bi rad, da te dviguje mora biti oblika kaplje na zgornji stran spodaj pa ravno. Če pa želiš, da te dol tišči pa je zgoraj raven spodaj pa oblika kaplje v preseku. Zrak, ki teče ob krilu z višjo hitrostjo (zaradi zaobljenosti je pot daljša in zato hitrost višja) deluje z manjšim pritiskom kot zrak, ki je počasnejši. Zato nastaja razlika tlakov in višji tlak rini v smeri nižjega. Ker je vmes spojler/krilo ga torej tišči v to smer oziroma pritiska navzdol ali navzgor.

@gofra: tiste tvoje z vektorji pa ne razumem kaj si hotel povedat oziroma kaj imajo tukaj sploh veze. :huh:

gofra
Uporabnik

Napisal/-a gofra Sr feb 09, 2011 5:02 pm

Hotel sem povedat, da sta sili upora in potiska k tlom v povezavi. Ce bi, teoreticno postavil krilo zadaj pod kotom 90 stopinj bi bil to samo celni upor. Ce je postavljen pod kotom 45 stopinj pol te sile pritiska vozilo k tlom. Ni tako?

Kar pa se velikosti in postavitve spojlerjev tice - ni vse v downforce-u. Oblika in velikost vplivata tudi na tok zraka okoli vozila in s tem vplivata na aerodinamiko...

Uporabniški avatar
tomson
Uporabnik

Kraj: LJ / MB

Napisal/-a tomson Sr feb 09, 2011 5:21 pm

Kaj tu vse ne prebereš.

Da imajo zgolj tovarniški spojleri aerodinamični doprinos, vsi ostali pa ne. :lol:
AUDI A6 c5 3.0 220hp Quattro Benzin/LPG

Uporabniški avatar
BBoss
Poznavalec foruma

Napisal/-a BBoss Sr feb 09, 2011 6:31 pm

gofra je napisal/-a:Hotel sem povedat, da sta sili upora in potiska k tlom v povezavi. Ce bi, teoreticno postavil krilo zadaj pod kotom 90 stopinj bi bil to samo celni upor. Ce je postavljen pod kotom 45 stopinj pol te sile pritiska vozilo k tlom. Ni tako?

Kar pa se velikosti in postavitve spojlerjev tice - ni vse v downforce-u. Oblika in velikost vplivata tudi na tok zraka okoli vozila in s tem vplivata na aerodinamiko...

Iz nič ni nič - da ustvariš neko silo navzdol (downforce) jo moraš nekje vzet. Teoretično bi lahko bil najboljši downforce pri kotu 45 stopinj kar pa ni čisto res, ker potem nastajajo še druge sile (recimo vrtinčenje zraka za spojlerjem ipd). Vse skupaj je spet odvisno pri kateri hitrosti se dogaja, ker pri višji hitrosti lahko dosežeš z zelo malim naklonom isti efekt kot recimo z večjim pri nižji hitrosti. Ampak v vsakem primeru, ko enkrat začne zrak za spojlerjem vrtinčiti ozirom vleči nazaj za isti downforce efekt rabiš bistveno več sile, ker so izgube višje, kot če bi imel pravilen naklon spojlerja.

Idealen je aktiven spojler, ki recimo spreminja kot naklona pri zaviranju oziroma nekateri celo na osnovi podatkov, hitrosti, kota obrnjenosti prednjih koles in ESP-ja povečuje naklon in s tem pritiska avto h tlom, da poveča lepljenja oziroma trenje gum s podlago ter posledično boljša vodljivost skozi ovinke. S takim spojlerjem lahko izničiš vse negativne lastnosti in obdržiš vse pozitivne.

Žal pa je v športu, kjer bi bil najbolj v veljavi (F1) prepovedan kar je načeloma tudi prav saj potem pa res ne bi nihče mogel mimo in bi bilo konec prehitevanj.

Uporabniški avatar
ludvik
Novinec

Napisal/-a ludvik To feb 15, 2011 12:14 pm

schik je napisal/-a:Enkrat sem nekje bral da je imel Audi TT (prve generacije) problem stabilnosti pri večjih hitrostih. To so rešili z enim majhnim spojlerčkom.
Sem tudi mnenja, če ni tovarniško gor dano pol je verjetno samo za okras.

Pa še 22 kg-sko utež so zmontirali pod zadnji branik.

Uporabniški avatar
TrijoAdijo
Mojster foruma

Napisal/-a TrijoAdijo To feb 15, 2011 12:45 pm

Torej,...če spojler ni tovarniško gor dan, pol nima učinka?
Kaj pa če je tovarniški spojler gor dan naknadno? A pol tut nima učinka ali pač ima nek učinek?
:D:D:D

LP!
Italijani izdelujejo testenine, francozi parfume, nemci pivo, azijci riž, američani pa avtomobile.

Uporabniški avatar
Jerch_
Uporabnik

Kraj: še neustaljen :D

Napisal/-a Jerch_ To feb 15, 2011 2:46 pm

smeh..
tovarniško ja. ravno zadnjič sem si prebral, da obstaja cel body-kit za nissana Z in je optimiran v tunelu.. je bil en uporabnik, ki si je od tiste firme zaželel le zadnji spojler in se mi zdi da ga ej skoraj kap zadela, ko je videl ceno. viewtopic.php?f=8&t=82386&start=40

tako, da ni vse v tovarniških stvareh, je pa res da tiste uporabne stvari so malenkost dražje in ne nujno najlepše za oko.

Uporabniški avatar
joztom
Mojster foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a joztom To feb 15, 2011 2:56 pm

Zadnjih deset let sem imel dirkalca s spoilerjem, pa pri omejitvah, ki so v SLO, nimaš kaj o tem debatirat. Čista neumnost in obtežitev avta. Plus tega je na levi strani zaradi pritiska rahlo počil spoiler. Dol ga ne moreš dat zaradi lukenj in drugačnega amortizerja za dvig haube. Pospeški pa kot tale na video:
http://www.youtube.com/watch?v=EGz6HXlwg9Y
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 7 gostov