lancia hf je napisal/-a:Če je tovarniško že namontiran potem nečemu verjetno služi, vse ostalo je pa samo za okras in ne služi ničemur razen lepotnemu okrasu. Seat Cordobe ga imajo zato, da vidiš zadek avtomobila, čeprav so novi modeli brez, in vzvratno parkiraš na slepo saj nevidiš zadka skozi šipo.
peroRS je napisal/-a:Resno? Jaz sem pa mislil, da je spojler na Cordobi zadaj zato da se SDI bolj drži v ovinkih![]()
![]()
gofra je napisal/-a:Ti si presprical ure matematike, ko ste jemali vekotrje?
Surts je napisal/-a:@GrEgEcN95 Ne, ker potem bi moral spojler, beri krilo, ravno obratno obrnit(odspredaj navtgor, zadaj dol)gofra je napisal/-a:Ti si presprical ure matematike, ko ste jemali vekotrje?
Če si mislil na BBosa nimajo vektorji tukaj nobene veze. Sila upora in vzgona se preračunata po isti formuli, le koeficienta sta drugačna. Dejansko pa se zaradi downforca pojavi še malce večji kotalni upor, se pravi da se ti sila upora celo bolj poveča kot down force.
a_sist je napisal/-a:Surts je napisal/-a:@GrEgEcN95 Ne, ker potem bi moral spojler, beri krilo, ravno obratno obrnit(odspredaj navtgor, zadaj dol)gofra je napisal/-a:Ti si presprical ure matematike, ko ste jemali vekotrje?
Če si mislil na BBosa nimajo vektorji tukaj nobene veze. Sila upora in vzgona se preračunata po isti formuli, le koeficienta sta drugačna. Dejansko pa se zaradi downforca pojavi še malce večji kotalni upor, se pravi da se ti sila upora celo bolj poveča kot down force.
ja, če hočeš da vzleti
gofra je napisal/-a:Hotel sem povedat, da sta sili upora in potiska k tlom v povezavi. Ce bi, teoreticno postavil krilo zadaj pod kotom 90 stopinj bi bil to samo celni upor. Ce je postavljen pod kotom 45 stopinj pol te sile pritiska vozilo k tlom. Ni tako?
Kar pa se velikosti in postavitve spojlerjev tice - ni vse v downforce-u. Oblika in velikost vplivata tudi na tok zraka okoli vozila in s tem vplivata na aerodinamiko...
schik je napisal/-a:Enkrat sem nekje bral da je imel Audi TT (prve generacije) problem stabilnosti pri večjih hitrostih. To so rešili z enim majhnim spojlerčkom.
Sem tudi mnenja, če ni tovarniško gor dano pol je verjetno samo za okras.
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 7 gostov