Debate, ki niso vezane na ostala področja...

Uporabniški avatar
ban
Mojster foruma

Re: Pešci in kolesarji imajo vedno prednost

Napisal/-a ban Če jun 23, 2011 7:53 am

Tako početje zna bit nevarno, kaj če voznik pred tabo nenadoma zavira? Drugače pa tekmovalci izvajajo trening za avtom, s tem da je avto klubski, cesta pa ne preveč prometna. Take vožnje se izvajajo za trening hitrosti, saj simulira vožnjo v veliki skupini.

zajbel
Novinec

Napisal/-a zajbel Če jun 23, 2011 8:18 am

sonic je napisal/-a: ampak tisto zgoraj ni dovolj pri tako hudem kretenu. Pri takih pomaga samo eno: ob primernem trenutku na polno po žlajfi, tako da zavorni diski, pnevmatike in ABS enkrat res 'zaslužijo svojo plačo'. Pol pa policijo klicat, da mu napišejo še kazen za neupoštevanje varnostne razdalje.

To mogoče pomaga tistemu, ki pelje zadaj. Ampak tudi tisti spredaj rabi pomoč. Verjetno bi mu kak psiholog znal pomagat.

V tej temi se lepo vidi, kako se imajo eni za šerife in bi radi delali red med kolesarji. Če vam je to v tako veselje, zakaj se potem ne zaposlite v policiji in boste imeli za to vsa pooblastila.

Uporabniški avatar
odprti clio
Poznavalec foruma

Napisal/-a odprti clio Če jun 23, 2011 3:45 pm

Zaveterje je ena super zadeva :D me je enkrat nadrl mož v pajkicah zakaj mu za ritjo vozim, pa mu pravim kako naj ne, ker me je vsakič po prehitevanju dohitel in prehitel :D ma, je bil jezen še naprej :D čedalje več jih vidim, da se držijo treninga z vožnjo v paru vzporedno. Še enkrat vprašam, ali narobe razmumem zakon (nekaj strani nazaj), ki po mojem mnenju pravi, da moraj za kaj takega biti vsaj 4 kolesarji s spremljevalnim vozilom?
Ne bi šv zdj peš u mesto, pa da mi plačaš taksi.

Prosim, pošljite mi informacije o avto dogodkih.

Uporabniški avatar
X-Hair
Mojster foruma

Kraj: Fant od Fare

Napisal/-a X-Hair Pe jun 24, 2011 7:20 am

Zakaj bi hodila po pločniku, če ma pa še 5-6m ceste. Možakar tud trzne ne pri prečkanju. Smo leta 1845. Za zjokat.

http://www.youtube.com/watch?v=61a1tKFtmn8
SlikaSlika

Uporabniški avatar
sašo5
Mojster foruma

Kraj: Brežice

Napisal/-a sašo5 Sr jul 13, 2011 2:33 pm

evo kaj se zgodi prepotentnim kolesarjem,ki mislijo, da je cela cesta njihova.....

http://www.24sata.hr/news/nije-uspio-za ... sta-227517

Uporabniški avatar
adamovc
Stalni uporabnik

Napisal/-a adamovc Sr jul 13, 2011 3:39 pm

Da še jaz nekaj na to temo, če se prav spomnim je bilo sicer precej od tega že omenjenega.

Sam prevozim letno kakšnih 30.000 km v avtu in kakšnih 1500km s kolesom po cestah, tako da spremljam situacijo iz obeh vidikov.

Ko se vozim sam s kolesom seveda ni dileme, iščem čim manj prometne odseke in se držim desnega roba ceste, odsekov cest s kolesarskimi pa se večinoma izogibam(jih tudi ni veliko v moji okolici), ker so te v moji bližini večinoma takšne, da se po njih ne da voziti več kot 15 kmh, ob njih po cesti pa se mi tudi ne spodobi. Drugače je, ko se približno enkrat na teden vozim v skupini 10-15 kolesarjev. Takrat vozimo po ravnini v povprečju okoli 40 kmh in v odvisnosti od širine ceste vozimo v enojni ali dvojni koloni. Če je cesta dovolj široka, da nas lahko avtomobili normalno prehitevajo ne glede na nasprotni promet, potem vozimo v enojni koloni. V primeru, da je cesta ozka pa raje vozimo po dva vzporedno, saj je to na podlagi lastnih izkušenj in tudi prakse v tujini bolj varno. Vem, da to ni po zakonu, a kolesarji kot šibkejši člen v prometu se ne moremo zanašati na zakon (to, da je voznik kriv mi po tem, ko me zbije, čisto nič ne pomaga) ampak se moramo zaščititi tudi sami. Na ozkih cestah se namreč redno dogaja, da v primeru vožnje v enojni koloni (ki je tako lahko dolga tudi 30m) vozniki podcenjujejo njeno dolžino in hitrost skupine kolesarjev in prehitevajo tudi v primeru, ko gre nasproti drugo vozilo. Enako velja za voznike v nasprotni smeri, ki gredo prehitevat vozilo, čeprav proti njim vozi skupina kolesarjev. V primeru vzporedne vožnje pa predstavljamo oviro podobno traktorjem, (dolžina naše kolone je tudi pol krajša, kar še olajša prehitevanje), s tem da ima voznik za nami boljši pregled (vseeno zasedemo le polovico pasu) in nas lahko varno prehiti na primernem mestu, če je cesta bolj ovinkasta je tudi praksa, da prvi v skupini pokaže, kdaj je varno za prehitevat.Pri tovrstnih vožnjah vzporedno je kritičnih situacij bistveno manj, pa tudi pri voznikih ni opaziti kakšne posebne živčnosti.
Podobno je, ko vozim avto. Priznam, da se mi je že večkrat zgodilo, da sem posameznega ali manjšo skupino kolesarjev prehitel brez zaviranja, čeprav je nasproti prihajal drug avtomobil, in verjetno je kdaj šlo tudi kar na tesno, a v avtu voznik tega niti ne opazi. V primeru večje skupine pa jo obravnavam kot vsako drugo počasnejše vozilo na cesti in jo pač na primernem mestu varno prehitim. Pri tem mi je lažje prehitevati 20m dolgo skupino vzporedno vozečih kolesarjev kot 40m dolgo kolono.
http://www.posvetu.si/ - nasveti za brezskrbna in ugodna potovanja po svetu

Slika

Uporabniški avatar
BBoss
Poznavalec foruma

Napisal/-a BBoss Sr jul 13, 2011 4:07 pm

Še lažje pa je, če so kolesarjitolk brihtni, da se razdelijo v manjše grupe in še toliko lažje omogoči prehitevanje in zmanjša nevarnost za same kolesarje... sam to je pa pač za mnoge že višja matematika in bodo raje pizdili čez vse in vsakogar. :?

Uporabniški avatar
odprti clio
Poznavalec foruma

Napisal/-a odprti clio Če jul 14, 2011 3:42 pm

Da, imajo (odgovor na naslov teme). Natolcujem?

http://www.youtube.com/watch?v=_gf9Ih2claM
Ne bi šv zdj peš u mesto, pa da mi plačaš taksi.

Prosim, pošljite mi informacije o avto dogodkih.

ddejc
Novinec

Napisal/-a ddejc Sr jul 20, 2011 2:28 pm

BBoss je napisal/-a:Še lažje pa je, če so kolesarjitolk brihtni, da se razdelijo v manjše grupe in še toliko lažje omogoči prehitevanje in zmanjša nevarnost za same kolesarje... sam to je pa pač za mnoge že višja matematika in bodo raje pizdili čez vse in vsakogar. :?

Praktično je mogoče vendar spet zavisi od situacije. Na ovinkasti cesti bo bolj dobrodošlo več gruč z manjšim številom kolesarjev na odprti cesti pa ena skupina, ki jo prehitiš enkrat v celoti (moje razmišljanje).
Druga stvar pa je na strani kolesarjev, da je eno veliko bistvo skupine tudi zaveterje. Če se vozi v dvojni koloni dva v ospredju gonita ostali pa zadaj sledijo v zaveterju.

Je pa velik problem objestnost na obeh straneh. Tako pri kolesarjih kot pri voznikih. Mene osebno je strah objestnosti voznikov, ko sem na kolesu. Sem imel že par dogodivščin, ko je šlo desno ogledalo mimo levice na razdalji par cm. Na kolesarje pa pazim tako na kolesu kot v avtomobilu.

gasperakr
Nov uporabnik

Napisal/-a gasperakr Sr sep 21, 2011 8:28 pm

Glede prednosti kolesarjev in pešcev mislim da je tisti, ki se je to spomnil malo čuden (lepo povedano). Jaz osebno pešcu ustavim, če vdim da čaka da bi prečkal cesto v kolikor lahko to varno storim (seveda pravočasno zaviram in pešcu nakažem, naj gre na drugo stran). Kadar pa sem sam v vlogi pešca, pa v primeru nesemaforiziranega prehoda in da vidim da je "gužva" raje počakam da (tudi nervozni) vozniki s svojimi vozili peljejo mimo, in cesto prečkam npr. ko vozila stojijo v koloni. Seveda v primeru da kdo ustavi cesto prečkam čim hitreje (ne tečem!), za razliko od marsikaterih, tudi mladih, ki se "vlečejo kot megla". Seveda je pa voznik deležen tudi "pozdrava" z roko, kot neke vrste vljudnostno zahvalo (in ne da gledaš v tla kot mutan).

Se je pa že zgodil primer, ko sva šla s kolegom s kamionom, polna cisterna, v naselju, hitrost nekje 50 - 55 km/h, ko je ženska kar stopila na cesto, ne da bi se kaj pretirano prepričevala o možnosti varnega prečkanja ceste. Šlo je za las, da se ni zgodilo najhujše.

S kolesarjem sem imel pa zanimivo izkušnjo v avtošoli, ko je bil presenečen še inštruktor. Peljala sva se po eni stranski cesti in prideva do križišča, da bi vožnjo nadaljevala po glavni cesti, že malo prej, pred STOP znakom me opozori naj bom, kadar se bom vozil tod pozoren na kolesarje, nakar kot strela prileti kolesar (po kolesarski stezi, seveda) in mi preseka pot. Za razložitev "začudenja" naj dodam da je bilo to v zimskem času, bila je že noč, kolesar pa brez luči oz. kakršnimi koli odsevnimi telesi/predmeti. Še sreča da je bil STOP znak in tiste 3 sekunde "obveznega stanja".

Uporabniški avatar
~toMmy~
Mojster foruma

Kraj: Vinica

Napisal/-a ~toMmy~ Če okt 06, 2011 11:50 pm

Prejšnji teden sem imel zanimiv primer hobby Armstronga. S kombijem sem se približeval (verjetno) možu in ženi, ki sta kolesarila po eni dokaj ozki cesti, dva avta morata ob srečanju kulturno skoraj do roba, da gresta lepo mimo. No vglavnem možakar je vozil vzporedno z gospo, me slišal, se obrnil nazaj in lepo še dalje vozil vzporedno, le da se je premaknil za kakšen centimeter bolj desno. Ko sem videl, da se ne misli bolj umikat, sem za par sekund potrobil in seveda se je odzval s sredincem.

Priznam, da sem bil tisto soboto malo bolj živčen, ker sem moral po šihtu še v Maribor in sem bil primoran z manjšimi pavzami vozit od šestih zjutraj do petih popoldne (kombi in potem avto), pa sem malo bolj burno reagiral, ampak to še vedno ni izgovor, da si nekdo svojevoljno prilasti neke svoje "pravice". Glede prostora namenjenega kolesarjem in vožnje vštric nam je namreč vsem jasno, kaj pravi zakon, tega tipa pa to niti najmanj ni brigalo. Saj pozneje mi je bilo žal, da nisem pribremzal in malo "podebatiral" z njim, kako si on zamišlja svoje udejstvovanje v prometu.
Slika
"Deutschen sind vielleicht nicht die Humorvollsten, aber wer will schon ein lustiges Auto?"

ddejc
Novinec

Napisal/-a ddejc Pe okt 07, 2011 7:15 am

~toMmy~ ko je on v avtu pa verjetno on trobi kolesarjem kot blesav :lol:

Uporabniški avatar
jack86
Uporabnik

Kraj: Dolenjska

Napisal/-a jack86 Pe okt 07, 2011 7:23 am

~toMmy~ je napisal/-a:Prejšnji teden sem imel zanimiv primer hobby Armstronga. S kombijem sem se približeval (verjetno) možu in ženi, ki sta kolesarila po eni dokaj ozki cesti, dva avta morata ob srečanju kulturno skoraj do roba, da gresta lepo mimo. No vglavnem možakar je vozil vzporedno z gospo, me slišal, se obrnil nazaj in lepo še dalje vozil vzporedno, le da se je premaknil za kakšen centimeter bolj desno. Ko sem videl, da se ne misli bolj umikat, sem za par sekund potrobil in seveda se je odzval s sredincem.

Hahahaa :lol:
Če bi meu cajt, bi vozil za njim in v eno trobil :D

Uporabniški avatar
ban
Mojster foruma

Napisal/-a ban Pe okt 07, 2011 8:01 am

~toMmy~ je napisal/-a:Prejšnji teden sem imel zanimiv primer hobby Armstronga. S kombijem sem se približeval (verjetno) možu in ženi, ki sta kolesarila po eni dokaj ozki cesti, dva avta morata ob srečanju kulturno skoraj do roba, da gresta lepo mimo. No vglavnem možakar je vozil vzporedno z gospo, me slišal, se obrnil nazaj in lepo še dalje vozil vzporedno, le da se je premaknil za kakšen centimeter bolj desno. Ko sem videl, da se ne misli bolj umikat, sem za par sekund potrobil in seveda se je odzval s sredincem.

Eh, to je bil verjetno bolj nedeljski kolesar. Taprav kolesar vrže bidon v avto :mrgreen:
Jst sem mel pa včeraj izkušnjo z eno voznico. Pripeljem v krožišče, ona iz desne strani ravno tako, ampak baba zmešane tud pogleda ne če je kdo v krožišču. Če ne bi bil dovolj pozoren bi se ji komot zaletel v avto. Potem pa gasa in jo dohitim, tako da se peljem vzporedno z njo in ji mal pomaham, ona pa ko tele gleda mene. :roll:
Aja, jst sem bil na kolesu :D

Uporabniški avatar
~toMmy~
Mojster foruma

Napisal/-a ~toMmy~ Pe okt 07, 2011 8:56 am

jack86 je napisal/-a:

Hahahaa :lol:
Če bi meu cajt, bi vozil za njim in v eno trobil :D

Eh nisem mel časa, še po šihtu je bilo našponano, ima pa potujoča trgovina (mobipek) pod havbo tudi malo močnejši zvočnik od hupe, na žalost pa je stara zadeva v novem kombiju in mikrofon ne deluje! :mrgreen:

Poleg arogance je zanimivo, da človek verjetno ni pomislil, da ga njegova nadust ne more obvarovat pred nečim takšnim:

Slika
Slika
"Deutschen sind vielleicht nicht die Humorvollsten, aber wer will schon ein lustiges Auto?"

Uporabniški avatar
tiguan
aka Sonček

Uporabniški avatar
zuzek
Uporabnik

Napisal/-a zuzek Po okt 31, 2011 1:35 pm

s tem da imajo pešči in kolesarji vedno prednost se ne strinjam

napisano je bolj tako to pravilo, da se na njih bolj pazi ampak v praxi je čisto drugače

pešeč mora vedno počakati če je "fraj" na cesti, ne more kar skočiti na cesto in če

ga zbiješ si ti kriw :roll:
Alergičen na rjo

Uporabniški avatar
srcnik
Poznavalec foruma

Napisal/-a srcnik Po okt 31, 2011 3:31 pm

To majo v velenju dobro porihtano, kjer pač velja, da ima avto prednost in ljudje pogledajo in počakajo. Zato se tudi takšne stvari ne dogajajo, ko razni teleti nič ne pogledajo ker "imajo prednost" pol je pa na havbi, pol pa v jok in stok.

Plus tega sem že doživel, da če sem komu ustavil, mi je pokazal naj grem, da ne bom oviral prometa, on bo že počakal na prost prehod.

Uporabniški avatar
~toMmy~
Mojster foruma

Napisal/-a ~toMmy~ Po okt 31, 2011 3:53 pm

Ja saj če se srečajo pametni vozniki in pešci, potem noben po nepotrebnem ne čaka. Če grem peš, ne rinem na prehod pred en avto, če ni za njim nikogar več in bi on moral brezveze bremzat, jaz pa praktično ne bi bil nič prej čez, ker dokler bi pogruntal, če on ustavlja ali ne, bi lahko bil že mimo. Raje stopim korak stran in ga počakam.
Slika

Uporabniški avatar
BBoss
Poznavalec foruma

Napisal/-a BBoss Po okt 31, 2011 6:03 pm

To je recimo en primer zakaj se ne sme dat pešcem in kolesarjem občutka, da imajo vedno prednost, drugi pa je recimo tale http://failblog.org/2011/10/25/epic-fai ... t-me-fail/

Še dobro, da se pri nas to ne dogaja v takšni meri ampak ponekod so že spremenili zakonodajo, ker so se pešci metali iz pločnikov na cesto v želji po odsškodnini. :huh:
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 11 gostov