Debate, ki niso vezane na ostala področja...

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator foruma

Kraj: Bogu iza nogu!

Re: Človek biološko na tako hitrost ni prilagojen

Napisal/-a nebivedu Če okt 20, 2011 9:15 am

lenivec, očitno nisi dojel mojega pisanja. Noben ni reku, da nima prav kar se anatomije in fiziologije tiče. Seveda ima dec prav. Poanta pa je da se z razdaljo od očesa tudi veča slika, ki jo vidiš, in če je 60cm od tebe tisti del, ki ga ti zajemaš z vsemi detajli in ga znaš tudi razločit 2X2 centimetra, je na 60m že vsaj 2X2 metra. Ne gre za sliko ki jo ti vidiš v celoti, ampak na kos te slike iz katere sprejemaš vse detajle in jih znaš pravilno obdelat. Sej sva na koncu skupaj prišla, ko sem se jaz pravilno izrazil, kaj hočem povedat.

Je pa tako da sistem stereo vida ni nič dosti drugačen od človeških oči. U bistvu je stereo vid v računalništvu najboljša primerjava človeškemu vidu. In jaz na to pač gledam z računalniškega vidika, ker sem tukaj doma. In ker se vidno polje veča z razdaljo, se tudi del, na katerega si osredotočen veča s to razdaljo.

Iz tega bi lahko ven povlekel eno zadevo, ki jo bo modri clio brez težav potrdil in to je da je varnostna razdalja zato pomembna. Če je avto 10m pred tabo, si lahko osredotočen na nič več kot tablico ali eno samo luč, če je pa 40m stran, pa na cel zadnji del avta in boš hitreje reagiral, ker boš prej opazil da so se prižgale zavorne luči. Pa je to samo iz vida ven povlečeno, brez refleksov in podobno. Tisto so potem še dodatne stvari.
Old subarus never die, they just get faster!

Uporabniški avatar
Firediver
Mojster foruma

Napisal/-a Firediver Ne okt 23, 2011 7:48 am

Pozdravljeni!

Mene pa zanima efekt ko gledaš bočno avtomobil pri določeni hitrosti, ko dobiš vtis, da se kolesa vrtijo v napačno smer.
Kaj je sedaj s sampliranjem slike - ali oči zajmejo in možgani sprocesirajo vseh 200fps (kot sem nekje zasledil v tej temi), potem pa se nekaj "zalomi" in imaš občutek, da se kolesa vrtijo v napačno smer,
ali pa bi lahko hitrost dejanskega sampliranja določili iz hitrosti vrtečega kolesa na podlagi "stroboskopskega" efekta?
Človek brez problema, to strašna je stvar!

Uporabniški avatar
odprti clio
Poznavalec foruma

Napisal/-a odprti clio Ne okt 23, 2011 10:30 am

To je najlažje pojasnit s pojavom imenovanim "aliasing". Joj, kako upam, da sem pravilno črkoval :lol: Sicer o tem pojavu bolj govorimo pri vzorčenju (t.j. zajemanju podatkov), a bo isti princip. Pri 15 fps vzorčiš podatke 15-krat v sekundi. Krak feltne pa svojo lokacijo menja hitreje. In pri določenih obratih se zgodi, da kraki platišč naredijo tolikšno pot, da jih vzorčimo - vidimo - malenkost pred prejšnjo lokacijo. Ko pa sliko sestaviš, daobiš vtis vrtenja nazaj.

Tak poskus smo delal v 8. razredu O.Š., sem že čisto pozabil nanj :D
Ne bi šv zdj peš u mesto, pa da mi plačaš taksi.

Prosim, pošljite mi informacije o avto dogodkih.

Uporabniški avatar
FFST
Nov uporabnik

Napisal/-a FFST Ne okt 30, 2011 9:44 pm

Fantje... a se vam ne zdi, da je celotna tema ušla v neko drugo smer, kot je bilo prvotno mišljeno? Tle moram zdej poslušat hvaljenje nekoga, kolk je pisal ne vem kateri predmet in zakaj on nekaj ve o anatomiji človeškega očesa oz. kar celotnega senzoričnega sistema... pa tisto o rakavih celicah je tud mal mem, sorry. No, hotel sem rečt, da avtor teme verjetno ni želel, da razglabljate o tem, zakaj napake pri replikaciji DNA vodijo v celično smrt, ne?
Če pa probam odgovorit na osnovno vprašanje: če gledam iz samega začetka, človek sploh ni prilagojen na hitrost, ki je višja od te, ki jo lahko doseže sam, ne? Vse ostalo so kompromisi, riziko, ki ga sprejmeš, ko se usedeš v avto, na kolo, motor. Ampak pustimo to. O prilagojenosti na hitrost je brez veze razglabljat... evolucijsko nikol ne bomo prilagojeni na takšne hitrosti.
Bolj zanimivo je drugo vprašanje... človeški faktor v prometnih nesrečah. Po mojih izkušnjah... konkretno več kot dve tretjini... pa imam ogromno za opravit s prometnimi nesrečami...

LP U

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator foruma

Kraj: Bogu iza nogu!

Napisal/-a nebivedu So nov 05, 2011 2:06 am

FFST je napisal/-a:Če pa probam odgovorit na osnovno vprašanje: če gledam iz samega začetka, človek sploh ni prilagojen na hitrost, ki je višja od te, ki jo lahko doseže sam, ne?

Ko sem skakal iz aviona in letel 2 km brez odprtega padala (prosti pad), je bila hitrost nekam visoka. Mislim, da je inštruktor rekel da se da teoretično dosežt okol 320km/h, probal sicer nisem, ampak mu kr verjamem. To je v bistvu najvišja hitrost, ki jo človek sam od sebe lahko doseže, brez pomagal (no eno - zemlja sama). :twisted:

Koliko je pa hitrost, ki so jo ti mislil?
Old subarus never die, they just get faster!

Uporabniški avatar
FFST
Nov uporabnik

Napisal/-a FFST So nov 05, 2011 4:18 pm

In seveda bi se tvoja prilagojenost na to hitrost lepo pokazala, ko bi se brez pomagal (padala) ustavil na zemlji... :roll: U bisvu bi se res lepo prilagodil... :mrgreen:
LP U

Uporabniški avatar
primozek68
Poznavalec foruma

Napisal/-a primozek68 So nov 05, 2011 4:56 pm

Sej ma prav. Sej ni umrl med padanjem, torej je prilagojen. Ni prilagojen pa na padec s take višine.

Človeški faktor? Kakšen faktor pa je še lahko? Človek je naredil avto, ga natankal, se vsedel vanj in ga razbil. Vse je človeški faktor.
AL kaj si mislu? Nesreče zaradi voznikove napake?
Sex turns gay people into Mexicans.

Uporabniški avatar
odprti clio
Poznavalec foruma

Napisal/-a odprti clio Ne nov 06, 2011 10:57 pm

@FFST... Saj poznaš tisto o smislu življenja in vsega... 42...? Tema za moje pojme ni zašla iz konteksta, problem je le, ko se uporablja besede, katerih avtor ne pojmuje pravilno. V zadnjem času je taka recimo "eko", v tvojem bi pa že ciljal na evolucijo :)

Sem pa dojel kaj misliš, učinkovito reagiramo pri hitrostih nekaj km/h. Že pri šprintu pa se pojavijo težave (sprememba smeri, ustavljanje...). In če nadaljujemo - reakcijski čas 1 s je konkretni downgrade, saj smo upice sicer fiziološko veliko bolj sposobne. Kvarimo povprečje celotni skupini :)
Ne bi šv zdj peš u mesto, pa da mi plačaš taksi.

Prosim, pošljite mi informacije o avto dogodkih.
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 10 gostov