Debate, ki niso vezane na ostala področja...

primc81
Nov uporabnik

vprašanje glede soljenja AC

Napisal/-a primc81 Po feb 27, 2012 12:29 pm

Evo,

sem se ravno danes zjutraj peljal smer CE-Vransko in nekje pri žalcu dohitim DARS tovornjak, ki je posipaval sol...
Peljal se je po odstavnem pasu in posipaval s strani po voznih pasovih...

Ko sem ga preghitel - skrajno levo, mi je še vedno fajn zaropotalo po plehu...

Zanima me naslednje...Ali se na AC trosi samo sol oz. ali ti lahko ta sol poškoduje barvo na avtu...?

lp,Primč

Jeaka
Stalni uporabnik

Kraj: lj

Re: vprašanje glede soljenja AC

Napisal/-a Jeaka Po feb 27, 2012 12:48 pm

Seveda jo poškoduje, tole soljenje ni nedolžno za lak.
[url=http://www.enigma-motorsport.si][img]http://www.enigma-motorsport.si/images/enigma_uvodna.jpg[/img][/url] http://www.enigma-motorsport.si

Uporabniški avatar
BoneS
Poznavalec foruma

Kraj: Moćvara

Napisal/-a BoneS Po feb 27, 2012 12:56 pm

No men laka sol še ni poškodovala, pa se mi je isto zgodilo. Poškodbe praviloma dela drobljenec, ki se uporablja za posip.
Slika

primc81
Nov uporabnik

Napisal/-a primc81 Po feb 27, 2012 1:05 pm

BoneS je napisal/-a:No men laka sol še ni poškodovala, pa se mi je isto zgodilo. Poškodbe praviloma dela drobljenec, ki se uporablja za posip.

Torej na AC trosijo samo sol, ki ne 'spika' barve/laka ali trosijo tudi večja zrna soli, ki poškodujejo barvo?

primc81
Nov uporabnik

Napisal/-a primc81 Po feb 27, 2012 1:31 pm

primc81 je napisal/-a:
BoneS je napisal/-a:No men laka sol še ni poškodovala, pa se mi je isto zgodilo. Poškodbe praviloma dela drobljenec, ki se uporablja za posip.

Torej na AC trosijo samo sol, ki ne 'spika' barve/laka ali trosijo tudi večja zrna soli, ki poškodujejo barvo?

Oz. pod drobljenec si verjetno mislil pesek?

Uporabniški avatar
BoneS
Poznavalec foruma

Napisal/-a BoneS Po feb 27, 2012 1:35 pm

primc81 je napisal/-a:

Ac uporablja sol. Ali evaporirana-kot moka (prah) granulacije 0/2mm ali malo vecja granulacija 0/4mm. Slednja kot tud prva se uporablja pri nizjih temperaturah v kombinaciji z kalcijevim ali magnezijevim kloridom (raztopina vode +klorida).
Na cestah nizjega ranga ali prednostnega razreda (nekatere regionalke, praviloma vse lokalne ceste razen makadamskih) pa se uporablja mesanica soli in drobljenca-slednji ima zrno od 2/4mm oz.4/8mm.
Sol pri trku ob lakirano povrsino ne naredi poskodb, ker je zrno precej lazje od drobljenca, tudi precej manjsa specificna teza ipd, klub upostevanju, da ima precejsno hitrost ob trku.. Tako, da nebi smelo biti poskodb zarad soli.
Jaz sem imel avto star 2 dni, ko so mi ga na AC avtomatski posipalci stransko do dobra posolili. Razen ropotanja ni bilo hudega. Nikakrsnih poskodb laka oz.kaj podobnega.

Edit:
drobljenec je pesek, tako je
Slika

primc81
Nov uporabnik

Napisal/-a primc81 Po feb 27, 2012 1:39 pm

BoneS je napisal/-a:
primc81 je napisal/-a:

Ac uporablja sol. Ali evaporirana-kot moka (prah) granulacije 0/2mm ali malo vecja granulacija 0/4mm. Slednja kot tud prva se uporablja pri nizjih temperaturah v kombinaciji z kalcijevim ali magnezijevim kloridom (raztopina vode +klorida).
Na cestah nizjega ranga ali prednostnega razreda (nekatere regionalke, praviloma vse lokalne ceste razen makadamskih) pa se uporablja mesanica soli in drobljenca-slednji ima zrno od 2/4mm oz.4/8mm.
Sol pri trku ob lakirano povrsino ne naredi poskodb, ker je zrno precej lazje od drobljenca, tudi precej manjsa specificna teza ipd, klub upostevanju, da ima precejsno hitrost ob trku.. Tako, da nebi smelo biti poskodb zarad soli.
Jaz sem imel avto star 2 dni, ko so mi ga na AC avtomatski posipalci stransko do dobra posolili. Razen ropotanja ni bilo hudega. Nikakrsnih poskodb laka oz.kaj podobnega.

Edit:
drobljenec je pesek, tako je

HVALA za PODROBEN odgovor!! :)

primc81
Nov uporabnik

Napisal/-a primc81 Po feb 27, 2012 1:45 pm

..sicer pa da imam jaz 2 dni star avto, pa da se mi to zgodi bi milo rečeno popiz... :(

Uporabniški avatar
crxdelsol
aka Technologic aka dejcc

Napisal/-a crxdelsol Po feb 27, 2012 2:54 pm

Se pač pelješ za njim in se ti to ne zgodi.

Uporabniški avatar
BoneS
Poznavalec foruma

Napisal/-a BoneS Po feb 27, 2012 3:04 pm

primc81 je napisal/-a:..sicer pa da imam jaz 2 dni star avto, pa da se mi to zgodi bi milo rečeno popiz... :(

Ma ja, sej malo te stisne..ampak kot receno, nobenga problema ;)
Za odgovor pa-malenkost.

p.s.
aja: no gramoz aka pesek ali pa drobljenec se razen izjemnih primerov ne more uporabljati na avtomatskih posipalcih-namrec pesek bi dobil preveliko hitrost, ko bi iz vozila preko posipalca priletel na podlago..zato se v vecini primerov za taksen nacin posipanja uporabljajo vlecni posipalci in izkljucno na cestah, ki ne dovoljujejo hitrosti vecjih od 90km/h
Slika
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 5 gostov