Debate, ki niso vezane na ostala področja...

s_love_nija
Nov uporabnik

Pospeševalni in zaviralni pas združena v enega

Napisal/-a s_love_nija Ne jan 06, 2013 7:05 pm

Lepo pozdravljeni?

Sem voznik začetnik in čez teden dni bom opravljal vozniški izpit, imam eno vprašanje glede avtoceste in sicer videl sem, da je na avtocesti v nekaterih primerih POSPEŠEVALNI PAS IN ZAVIRALNI PAS ZDRUŽEN V ENEGA, kako ravnati v situaciji, ko se vključuješ na avtocesto pospešuješ hitrost, potem pa moraš zmanjševati hitrost zaradi voznika, ki se želi izključiti iz avtoceste, to mi ni logično ali pa obratno, da hočeš zapustiti avocesto pa ne moreš ker se nanjo vključuje drug voznik? Kakšno pravilo velja v takšni situaciji?

Hvala za odgovore, pozdrav!

Uporabniški avatar
lancia hf
Uporabnik

Re: Pospeševalni in zaviralni pas združena v enega

Napisal/-a lancia hf Ne jan 06, 2013 7:15 pm

V navedenih primerih ni avtocesta ampak obvoznica kjer je omeitev 110 km/h Avtoceste tega nimajo. Kako ravnati v tvojem primeru :?: naj ti inštruktor razloži zato ga imaš, da te navadi ;)
SlikaSlikaSlikaSlikaSlika

Uporabniški avatar
primozek68
Poznavalec foruma

Napisal/-a primozek68 Ne jan 06, 2013 7:16 pm

zka pa inštruktorja plačuješ?

Jaz ne vem, kakšno pravilo je.
Sex turns gay people into Mexicans.

Uporabniški avatar
Gricko
Poznavalec foruma

Kraj: ljubljana AR156SW

Napisal/-a Gricko Ne jan 06, 2013 7:44 pm

lancia hf je napisal/-a:V navedenih primerih ni avtocesta ampak obvoznica kjer je omeitev 110 km/h Avtoceste tega nimajo. Kako ravnati v tvojem primeru :?: naj ti inštruktor razloži zato ga imaš, da te navadi ;)

mogoče pri nas ne ( pa tudi obstaja kakšna izjema, če se ne motim...? ) ....v tujini pa je to pogost pojav tudi na AC

glede pravila.....tudi ne vem, se je kar nekako izšlo :D

Uporabniški avatar
tristan01
Poznavalec foruma

Kraj: Štajerska

Napisal/-a tristan01 Ne jan 06, 2013 7:54 pm

Pozdravljen,

Kar bom napisal je zgolj razmišljanje po zdravi pameti:
Voznik ki se vključuje težje močno pospešuje kot pa tisti ki bo zavil iz obvoznice in je v fazi zaviranja. Zato zdrava pamet govori da tisti ki zavira pusti prostor tistemu ki se vključuje. Vendar to velja le v primeru, da sta hitrosti precej podobni. Če pa tisti ki zavija iz obvoznice v izključevalni pas vozi precej hitreje kot tisti ki se vključuje ga enostavno prehiti. Sistem kot sem ga opisal prakticira večina voznikov v velikih mestih, saj omogočajo dokaj tekoč pretok prometa, brez nenadnih zaviranj ali pretiranih pospeševanj. Zahteva pa odločnega in previdnega voznika, saj ni prostora za cincanje, pa tudi mrtve kote je treba precej paziti.

Kako naj bi zadeva potekala po avtošolsko... to ti bo razložil inštruktor, predvidevam pa, da si dolžan odstopiti prednost prav tako kot pri vključevanju na običajnem pasu.

LP Tristan01
Iskalec resnice in modrosti. Lahko si videl svojo prihodnost. Ostali so te dojemali kot idealista, ki jim sveti pot do lepše prihodnosti.
Naloga, ki si jo prinesel iz prejšnjega življenje:
Dovršitev tvoje naloge s pomočjo starejšim in otrokom. V prejšnje življenje si prišel z namenom pomagati ubogim in nemočnim.

umilave1
Novinec

Kraj: Cerknica

Napisal/-a umilave1 Ne jan 06, 2013 8:01 pm

Da popravim: združen pospeševalni in zaviralni pas pri nas OBSTAJA tudi na avtocesti; južna LJ obvoznica je kategorizirana kot avtocesta s polnim profilom in omejitvijo 130km/h. Združena pasova sta med priključkom LJ-Center in počivališčem Barje (spodnja slika):

Slika

Drugače se pa strinjam s @tristan01. Je pa na sliki ta 3. pas razmeroma dolg, da z vključevanjem/izključevanjem ni večjih težav glede na moje izkušnje. :)

NoFear85
Novinec

Napisal/-a NoFear85 Ne jan 06, 2013 8:21 pm

Voznik ki zapusca AC/HC se postavi za voznika, ki se vkljucuje.

slodreamer
Nov uporabnik

Napisal/-a slodreamer Ne jan 06, 2013 8:45 pm

po mojem mnenju ima po zakonu v vsakem primeru prednost tisti, ki je že na avtocesti, tudi če jo želi zapustiti
situacija je v bistvu podobna, ko je na počasnem pasu recimo kolona vozil, ti pa se vključuješ na avtocesto,
moraš pač prilagoditi hitrost in se varno vključiti, ko je to mogoče
z malo zdravega razuma pa se v praksi takšna situacija itak rešuje tako da eden odstopi prednost drugemu,
če pa imaš ti na pospeševalnem pasu že veliko hitrost, pa bi tudi jaz pričakoval od voznika, ki ima namen zapustiti avtocesto,
da se postavi za tebe

Uporabniški avatar
BBoss
Poznavalec foruma

Napisal/-a BBoss Ne jan 06, 2013 11:25 pm

Načeloma naj bi veljalo, da je nekašno pravilo, da se izključuješ v prvi tetjini zaviralnega pasu in da se vključuješ v zadnji tretjini pospeševalnega pasu. To načeloma pomeni, da istočasno naj se ne bi zgodilo, da bi oba v istem trenutku na istem mestu želela narediti manever menjave pasu.

Naprej velja, da ima prednost tisti, ki ne menja pasu, se pravi v kolikor oba pripeljeta istočasno na začetku pospeševalno-zaviralnega pasu bo obdržal prednost tisti, ki je že na tem pasu se pravi prilagaja hitrost oziroma se izključi za njim tisti, ki pripelje po voznem pasu. Če se to zgodi tako potem tudi ta, ki se vključuje naj ne bi več imel težav s prednostjo razen, če bi se znašlo drugo vozilo na voznem pasu in tudi v tem primeru bi se moral nato vključiti za njim saj menja pas in nima prednosti.

Drugače je pa variacij na temo kar nekaj in bistvo je le v tem, da v nobenem primeru ne smeta držat enako hitrost in vozit vzporedno, ker se v takem primeru ne bo noben uspel izvesti željenega manevra.

Čeprav v teoriji izgleda vse skup zelo zahtevno v praksi praktično nisem zasledil težav in razen v primeru, da se najde nekdo, ki bi se rad vključil s 50km/h se vozniki načeloma vedno zmenjo kako pa kaj.

Uporabniški avatar
ban
Mojster foruma

Napisal/-a ban Po jan 07, 2013 7:27 am

umilave1 je napisal/-a:Da popravim: združen pospeševalni in zaviralni pas pri nas OBSTAJA tudi na avtocesti; južna LJ obvoznica je kategorizirana kot avtocesta s polnim profilom in omejitvijo 130km/h. Združena pasova sta med priključkom LJ-Center in počivališčem Barje (spodnja slika):

Slika

Drugače se pa strinjam s @tristan01. Je pa na sliki ta 3. pas razmeroma dolg, da z vključevanjem/izključevanjem ni večjih težav glede na moje izkušnje. :)

Podobna situacija je na razcepu Malence, izvoz za Rudnik, vendar se mi zdi da je ta pas še krajši, je pa omejitev 110 (če me spomin ne vara :D )

ma_hi
Novinec

Kraj: Portorož

Napisal/-a ma_hi Po jan 07, 2013 8:16 am

Ta primer imaš tudi na KP obvoznici, vendar gre tukaj za izredno kratek pas in moraš biti kar pazljiv pri izključevanju iz AC
Priponke
kp.jpg

BiDi
Nov uporabnik

Napisal/-a BiDi Ne jan 20, 2013 1:24 pm

Standardna praksa je da tisti ki "naletava" na tistega ki se vključuje zavira + ima prižgano desno utripalko. Pri tem ima tisti ki se vključuje prižgano levo utripalko + pospešuje. Torej oba vesta "koliko je ura" že na daleč.

Protokol iz moje prakse okoli 100,000 km je pa nekaj takega:
Če je tisti ki gre dol iz avtoceste, že prehitel tistega, ki se vključuje, je itak hitrejši, zato bo samo odpeljal dol v odcep brez, da bi pospešujočega oviral.
Če je tisti ki gre dol iz avtoceste, še zadaj za tistim, ki se vključuje, bo enostavno zavrl in se postavil zadaj za pospešujočega.

Kakšna so pravila po CPP ti bo povedal inštruktor, kaj delajo pa "babe" v praksi na AC pa vsi vemo... :lol: raje vozi defenzivno in pričakuj, da se vrinejo pred tebe, čeprav pikiraš dovolj hitro, da bi jih brez težav prehitel. In kontra: ne vrivaj se če nočeš da te en razmaže v ograjo, slej ko prej se ti z enim kamionom manever ne bo izšel.

p.s. v primeru da se en vrine pred tebe in te ovira pri pospeševanju počakaj da se odcepi, potem pa pospešuj naprej po odstavnem pasu dokler se ne moreš varno vključiti, mislim da je to čeprav "ni lepo" povsem legalen manever
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: Google [Bot] in 6 gostov