Debate, ki niso vezane na ostala področja...

Uporabniški avatar
firebird
Novinec

Kraj: Ljubljana-Šiška

Uvoz poškodovanega vozila

Napisal/-a firebird To mar 08, 2011 4:44 am

Zanima me, kakšen je postopek pri uvozu poškodovanega vozila. Kako se v praksi oceni vrednost in do kakšne stopnje je lahko vozilo sploh poškodovano da se ga sme uvozit? kako je z plačilom dajatev, homologacijo in registracijo?
Hvala vsem znalcem.

Uporabniški avatar
gecco
Poznavalec foruma

Kraj: Novo mesto

Re: Uvoz poškodovanega vozila

Napisal/-a gecco To mar 08, 2011 7:29 am

Če nočeš da ti davkarija obdači uvoz po Eurotax-u, boš moral najti cenilca, ki ti bo ocenil avto in potem davkarija upošteva njegovo ceno. Cenil pa stane se mi zdi da okoli 100€...tole sem zdle približno rekel ker je že kar nekaj časa minil kar sem to delal. Homologiral in registriral boš pa verjetno popravljen avto, tako da tukaj pa ni posebnosti.
''you cannot be a true petrolhead until you've owned an Alfa''
''Four wheels move the body. Two wheels move the soul.''
Slika

Malecky
Nov uporabnik

Napisal/-a Malecky To mar 08, 2011 8:28 am

Avto pripelješ dol normalno. V primeru da je vrednost nižja kot mu na davčni vrže ven iz Eurotax-a, te odslovi in pridejo k tebi na dom (ogledat avto) davčni inšpektorji/cenilci.

Izpolnijo poročilo, pogledajo, kaj vse je narobe in ti dajo kopijo zapisnika, potem pa na podlagi ugotovljenega dobiš uraden predračun za popravilo. Na davčno potem neseš še te dodatne papirje, on napiše novo vrednost vozilo (sešteje eurotax in popravilo) in ti zaračuna DMV na podlagi kupoprodajne ali računa.

Uporabniški avatar
a_sist
Poznavalec foruma

Napisal/-a a_sist To mar 08, 2011 8:34 am

Vprašaj Kresalovo in Senico.. sta ene 4 ali 5 avtov tko uvozila :roll:

Link
No escape from the mass mind rape...

Uporabniški avatar
firebird
Novinec

Kraj: Ljubljana-Šiška

Napisal/-a firebird To mar 08, 2011 8:42 am

Malecky je napisal/-a:Avto pripelješ dol normalno. V primeru da je vrednost nižja kot mu na davčni vrže ven iz Eurotax-a, te odslovi in pridejo k tebi na dom (ogledat avto) davčni inšpektorji/cenilci.

Izpolnijo poročilo, pogledajo, kaj vse je narobe in ti dajo kopijo zapisnika, potem pa na podlagi ugotovljenega dobiš uraden predračun za popravilo. Na davčno potem neseš še te dodatne papirje, on napiše novo vrednost vozilo (sešteje eurotax in popravilo) in ti zaračuna DMV na podlagi kupoprodajne ali računa.

Ne razumem prav dobro, ali popravilo prištejejo k vrednosti po eurotaxu ali ga odštejejo-sicer pa dotičnega avta v eurotaxovi bazi ni-kaj pa zdaj?

Uporabniški avatar
gecco
Poznavalec foruma

Napisal/-a gecco To mar 08, 2011 9:13 am

firebird je napisal/-a:
Malecky je napisal/-a:Avto pripelješ dol normalno. V primeru da je vrednost nižja kot mu na davčni vrže ven iz Eurotax-a, te odslovi in pridejo k tebi na dom (ogledat avto) davčni inšpektorji/cenilci.

Ne razumem prav dobro, ali popravilo prištejejo k vrednosti po eurotaxu ali ga odštejejo-sicer pa dotičnega avta v eurotaxovi bazi ni-kaj pa zdaj?

Cenilec upošteva ceno po Eurotax-u oz. kjerkoli že dobi in potem odšteva poškodbe. Drugače pa mene niso nič ven vrgli. Jaz sem jim prinesel račun za koliko sem kupil, oni so izračun naredili po Eurotax-u, sem jih zavrnil ko so mi sporočili in odšel do cenilca potem pa z njegovimi papirji še enkrat na davkarijo. Oni so hoteli davek obračunati na 12000€ (približno), potem cenilec je pa določil ceno cca. 6000€...razlika v davku je bila dovolj obsežna da se je splačalo plačati cenilca :)
Slika

Malecky
Nov uporabnik

Napisal/-a Malecky To mar 08, 2011 9:21 am

Tako naredijo da je prav. :)

Ne vem kaj ni jasnega.

Če je vrednost na računu nižja kot je cena avta s to opremo kilometri ipd. po eurotaxu potem moraš dokazat zakaj in za koliko (rabiš "samo" tolko, da suma računa + popravilo znese več kot je vrednost po eurotaxu).

Da pa do tega prideš pa mora ena uradna oseba pristojna za to ocenit škodo in naredit zapisnik, potem pa rabiš še samo račun za popravilo zrihtat.

Malecky
Nov uporabnik

Napisal/-a Malecky To mar 08, 2011 10:32 am

PS. V primeru, ki ga poznam, ni bilo treba nič na lastno pest cenilcev organizirat samo reklo se je da se gre za poškodovano vozilo in to je to.

Mene zanima kaj je če kupiš "školjko" brez motorja? :?

Uporabniški avatar
gecco
Poznavalec foruma

Napisal/-a gecco To mar 08, 2011 10:37 am

Malecky je napisal/-a:PS. V primeru, ki ga poznam, ni bilo treba nič na lastno pest cenilcev organizirat samo reklo se je da se gre za poškodovano vozilo in to je to.

Pred leti je šlo tudi tako brez problema. Moj zadnji uvoz je bil par dni pred uvedbo novega DMV in takrat so edinkrat komplicirali.
Slika

Uporabniški avatar
shalej
Novinec

Kraj: Celje

Napisal/-a shalej To mar 08, 2011 3:18 pm

Sicer dobri 2 leti nazaj je tudi bilo dovolj, da mi je na računu prodajalca iz tujine pisalo da je vozilo kupljeno poškodovano.

Uporabniški avatar
gecco
Poznavalec foruma

Napisal/-a gecco Pe jan 13, 2012 11:53 am

Situacija se je spremenila. Naša vrla država/davkarija lahko dela kar se spomne. Kupil sem poškodovan avto v EU, ga uvozil, dal ceniti, z cenilčevo oceno podal prošnjo za DMV in kaj je naredila davkarija...ne strinja se z cenilcem in hočejo računati polno ceno :shock: Naslednja možnosti, ki so jo še ponudili je, da pride njihova komisija oceniti škodo...nočejo pa povedati kdaj bo ta njihova cenjena komisija prišla. Čakam jih že par tednov in kot kaže bo še trajalo. Ta čas pa avto stoji in ga še rihtati ne morem. Naša vrla država, pobrati hoče maksimum denarja na vsakem koraku tudi ko igraš po njenih pravilih.

Ima kdo kakšno idejo, se lahko kako skličem da morajo upoštevati cenilčevo oceno? Cenilec pravi, da je do sedaj imel samo en tak primer, ampak to se je šlo za uvožen razbit Ferrari. Jst niti približno nimam takih vrednosti :) Saj temu bomo prišli do dna in definitivno jim ne plačam polne cene, ampak na živce mi gre ker avto stoji razbit namesto da bi do sedaj bil že porihtan in registriran. Oni so pa tako neprijazni in živi pra*ci da se še pogovarjati nočejo niti povedati kdaj bodo poslali komisijo v pregled.
Slika

Uporabniški avatar
MRV
Uporabnik

Napisal/-a MRV Pe jan 13, 2012 5:38 pm

pejdi na davkarijo in tistim kokošim razloži 1x na lep način in če ne gre popizdi. hočeš direktorja itd. meni so gnjavli da oni tako "ne morejo delat". skratka hočejo kasirat, zato se razpizdi!

Uporabniški avatar
gecco
Poznavalec foruma

Napisal/-a gecco To jan 24, 2012 9:07 am

Se je razrešilo...po cca. enem mesecu so si le uzeli čas naši zelo zaposleni dacarji da so prišli na ogled vozila in ugotovili, da je cenilec naredil pravilno. Pr*****ti pr**ci samo kradel bi povsod!
Slika

Uporabniški avatar
MRV
Uporabnik

Napisal/-a MRV To jan 24, 2012 12:06 pm

FU** THE SISTEM!

Uporabniški avatar
MRV
Uporabnik

Napisal/-a MRV To jan 24, 2012 12:13 pm

aja, zdaj po novem ne sme bit "sovražnega govora" in take izjave so lahko kaznovane.

ziga1
Nov uporabnik

Napisal/-a ziga1 Po feb 25, 2013 2:08 pm

Pozdravljen Gecco ali bi lahko dobil kontakt od tega cenilca, ki je imel Ferrarija v postopku, ker imam namen uvoziti točno to znamko? Za informacije se že vnaprej najlepše zahvaljujem. LpŽ :D
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 7 gostov