Debate, ki niso vezane na ostala področja...

Uporabniški avatar
kalbo
Novinec

Re: Bosa vožnja

Napisal/-a kalbo Pe avg 02, 2013 12:21 pm

Za moje pojme ste vsi, ki vozite bosi, v japankah in podobno eni navadni šalabajzerji, katerim bi blo potrebno razrezat vozniška dovoljenja pa lahko zdaj skočite v luft in govorite kar hočete. Ko mi pa dokažete, da lahko bosi zavirate v sili (beri polomite pedal za zavoro) enako učinkovito kot obuti pa izjavo o šalabajskih vzamem nazaj.

Uporabniški avatar
pavlich
Uporabnik

Kraj: Domžale

Napisal/-a pavlich Pe avg 02, 2013 12:46 pm

ravno se na morju, in sem posledicno skos v japankah, ampak raje vozim bos, ker se zatikajo, za voznjo sem in nazaj 400+ km pa obujem superge. ce se bo policist ob to spotaknil mu bom dal 50 kun

Uporabniški avatar
J.McLane
Moderator foruma

Napisal/-a J.McLane Pe avg 02, 2013 12:47 pm

Kakšno kripo pa ti voziš, da lahko polomiš pedalko za zavoro? :lol:

Sem 100% da bos lahko zaviram z večjo silo kot kako brhko dekleta za volanom, ki pač nima toliko fizične moči kot jaz. Pa tako btw, ta dodatna sila na pedalki za zavoro je relevantna samo, če ti odpovejo servo zavore, oz. imam avto ki ima sistem za zaviranje v sili, kar je točno to (naj me kdo popravi če se motim), da ti ni treba odlomit pedala, da dobiš 100% zaviranje.
Prius (prodan): Slika
Prius (2018):Slika
Hilux (prodan): Slika
Subaru XV Bi-Fuel: Slika

Uporabniški avatar
BBoss
Poznavalec foruma

Napisal/-a BBoss Pe avg 02, 2013 1:17 pm

Ne vzet vsega dobesedno... to se samo reče tako, da zaviraš kot bi želel polomit zavoru. Tudi inštruktorji na poligonu Vransko uporabljajo ta izraz in učijo, da je treba pri zaviranju v kritični situaciji oreng "udariti" po bremzi kot bi jo želeli polomiti. Po študijah je ugotovljeno, da se zelo velik procent nesreč (baje med 25 in 33%) ne bi zgodilo, če bi bilo zaviranje dovolj močno.

Tudi večina modernejših avtomobilov ima poleg raznoraznih ABS-ov še sistem za ojačanje zavorne moči (BAS), ki pa navadno deluje le, če dovolj bliskovito udariš po zavori. Ne rabiš biti bodybuilder ampak si lahko tudi manekenka s 45kg, da avto zavira enako. Razlika je le v tem, da se ta sistem vklopi le če je dovolj hiter udarec po zavori - se pravi sunkovit in ne nujno močan pa bo avto zaviral maksimalno.

To lahko poskusi vsak in bo videl kakšna je razlika pri počasnem pritiskanjem na zavoro in sunkovitim udarcem po njej. Zato se resno postavlja vprašanje ali lahko bos izvedeš isto hiter udarec kot pa obut.

Aja pa še link o čem govorim http://en.wikipedia.org/wiki/Emergency_brake_assist .

Uporabniški avatar
abbe
Mojster foruma

Kraj: Jesenice

Napisal/-a abbe Pe avg 02, 2013 1:33 pm

nevem zakaj bos nebi mogel izvesti udarca na zavoro enako hitro kot z obutvijo?
Ni vse res kar napišem

Uporabniški avatar
matej_m
Novinec

Napisal/-a matej_m Pe avg 02, 2013 2:57 pm

kalbo je napisal/-a:Za moje pojme ste vsi, ki vozite bosi, v japankah in podobno eni navadni šalabajzerji, katerim bi blo potrebno razrezat vozniška dovoljenja pa lahko zdaj skočite v luft in govorite kar hočete. Ko mi pa dokažete, da lahko bosi zavirate v sili (beri polomite pedal za zavoro) enako učinkovito kot obuti pa izjavo o šalabajskih vzamem nazaj.

Vozniška dovoljenja bi blo potrebno razrezat vam (šalabajzerjem), ki ne znate oz. zmorete voziti bosi. Celo poletje vozim bos, če pa dvomiš o zmogljivostih zaviranja v sili z boso nogo, pa se lahko srečava na poligonu varne vožnje, da ti dokažem, da si ti en velik šalabajzer.

Uporabniški avatar
89gasper
Novinec

Napisal/-a 89gasper Pe avg 02, 2013 3:49 pm

Zaradi mene lahko vozite v čemer želite. Jaz prisegam na
Slika

Uporabniški avatar
kalbo
Novinec

Napisal/-a kalbo Pe avg 02, 2013 5:10 pm

Matejm, z veseljem grem na Vransko, ker nikol ne znaš za volanom toliko, da se nebi dalo še kaj naučit. Saj sem pričakoval burne reakcije, sam da bi mi pa kak bukselj rekel, da bi pobral izpite ljudem, ki nismo tako nori, da bi vozili bosi, pa nisem pričakoval. Ta je nadmudrila vse. Poizkusi bos vozit bicikel v klanec.

Še vedno pa mislim, da ste vsi, ki vozite bosi, pač fejst pametni supervozniki, ki mislite, da znate in veste vse. Je pa čisto vseeno, al se pelješ 500 km domov ali pa na začetek kampa v kafič, v obeh primerih imaš lahko situacijo zaviranja v sili, kar je daleč od močnega zaviranja.

Izraz polomit zavoro je pa lepo namesto mene opisal bboss.

Uporabniški avatar
EX-B
Uporabnik

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a EX-B Pe avg 02, 2013 5:40 pm

kalbo: lepo sem napisal v svojem postu pred tabo, da sem imel v 12 letih kolikor vozim (poleti vedno bos, razen kadar je dez :) ) in sem imel ze kar nekaj emergency braking situacij, iz katerih se je vse izslo popolnoma brez poskodb in cisto enako, kot ce bi imel na nogah superge. Ne govori, ce tebi ne pase/nisi navajen.

Za zadosti hitro reakcijo in zadosti hiter "pohod" bremze ni popolnoma nic vazno, kaj imas obuto. Mi bos rekel, da ce si obut v superge, da bos hitreje pohodil bremzo? Prosim lepo.. Zadostno moc na bremzi da se zacne oglasat ABS imas pa tako ali tako zelo hitro. Eden izmed argumentov bi lahko bil, da ko v sili udaris z nogo po zavori, da te zaboli ali kaj podobnega, in zato ni isto, vendar ti lahko iz lastnih izkusenj povem, da ko v sili udaris z boso nogo po zavori, zacnes dejansko cutit udarec sele ko si se ze skoraj ustavil (razen ce se gre tukaj za zelo velike hitrosti seveda). Razna poletna obutev ti lahko le in samo poveca moznosti da se z njo zataknes v pedal (jaz sem se vedno zatikal z japankami in tevicami, preden sem probal bos vozit). Upostevat je pac treba to, da smo nekateri veliko bolj obcutljivi na vrocino kot drugi. Meni kar slabo rata, ce samo pomislim, da bi zdaj moral it v supergah do garaze v avto in potem kam vozit in se hodit okoli v supergah.. Se preden bi ven iz bloka prisel, bi imel popolnoma mokre nogavice. Je to res bolje, kot ce se pocutis lepo udobno in vozis raje bos?
Lp. Grega, DipLab.si
Slika

Uporabniški avatar
Pipita
Novinec

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a Pipita Pe avg 02, 2013 6:10 pm

89gasper ... Are those Čak Boris boots? :vc

Uporabniški avatar
J.McLane
Moderator foruma

Napisal/-a J.McLane Pe avg 02, 2013 6:18 pm

kalbo je napisal/-a: Poizkusi bos vozit bicikel v klanec.

Če mi daš pedala od zavor in ne klasičnih kovinskih z bodicami, potem z lahkoto.
Prius (prodan): Slika
Prius (2018):Slika
Hilux (prodan): Slika
Subaru XV Bi-Fuel: Slika

MihaK3
Nov uporabnik

Napisal/-a MihaK3 Pe avg 02, 2013 6:29 pm

Pipita je napisal/-a:89gasper ... Are those Čak Boris boots? :vc

Najbrž so prišli skupaj s tistim Čakovim bivšim pick-up-om, ki se je ene dve leti tega prodajal pri nas... :lol:
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 4 gostov