tristan01 je napisal/-a:Tole kar bom napisal ni kritika na avtorja teme, temveč nekaj nasvetov kako odreagirati v primeru ko se sumi na težave s kakovostjo goriva. Pišem na podlagi izkušenj, saj sem bil kar nekaj let zaposlen v enem izmed naftnih podjetij.
- gorivo ki ga točimo na bencinskem servisu ima dodane aditive. V rafineriji iz surove nafte pridobivamo različna goriva. Za nas sta zanimiva le dizel in bencin. Čisto gorivo iz rafinerije je načeloma povsem primerno za uporabo v motorju z notranjim izgorevanjem (torej v avtomobilu). Zaradi EU uredbe, ki jo spoštujemo tudi v SLO se dizelskemu gorivu primeša še manjši procent biodizla. Zaradi izboljšanja nekaterih lastnosti goriva pa se dodajajo še aditivi (npr. proti zamrzovanju v dizel). Takšno gorivo točimo na binecinskem servisu.
- gorivo je ves čas skladiščenja pod strogim nadzorom neodvisnega in akreditiranega laboratorija. Pri nas delata analize kakovosti SGS in Bureau Veritas. Testi se opravijo ob sprejemu nove pošiljke v skladišče in ob tudi občasno med skladiščenjem, ter ob izdaji iz skladišča (govorimo o večjih skladiščih kot je Instalacija v KP ali druga skladišča ki so v lasti Petrola).
- Na samih bencinskih servisih se gorivo skladišči le krajši čas, načeloma le nekaj dni ali tednov, odvisno od prometa. Vsi rezervoarji (v skladišču ali na BS pa so redno preverjani in nadzirani). Prav tako so s strani neodvisnega inštituta redno prevarjane in zapečatene vse točilne naprave.
- težave ki se lahko pojavijo pri transportu: zaradi človeške ali tehnične napake lahko pride do pomešanja različnih vrst goriva, v primeru starejših podzemnih rezervoarjev lahko podtalnica zalije rezervoar (zelo redek pojav), zaradi tehnične ali človeške napake lahko v rezervorar vdre meteorna voda (zopet zelo malo verjeten pojav). Zaradi slabe kakovosti biodzla je gorivo neuporabno - pogost pojav pred nekaj leti, vendar so danes tehnike izdelave močno napredovale in težave so zelo redke.
Razni mojstri ki na podlagi malce brkljanja po motorju zaključijo, da so šobe odpovedale zaradi slabega goriva... škoda besed. Faktorjev ki vplivajo na slabo stanje šob je veliko. In hiter vizualni pregled ne more dati točnega odgovora - je le dober izgovor da se proizvajalec opere vsake krivde za okvaro.
Vsekakor vso komunikacijo s prodajalcem goriva zabeležite, prav tako se ne dajte odpraviti s telefonskim pojasnilom. Vse naj bo pisno, po potrebi (ko imate argumente v rokah) pa vključite tudi odvetnika, saj vam na nasprotni strani stoji profesionalec podprt s pravno pomočjo.
pozdravljen, hvala za obširen komentar, obrazložitve in nasvete.
Če prav razumem se gorivo preverja stalno ampak samo do transporta, nato pa nikoli več? povedano mi je bilo, da se je na tem dotičnem BS že zgodilo, da so polnili napačno gorivo vendar nimam nobenega dokaza o temu, še manj pa ali je kdo imel posledice zaradi tega.
Ne vem na kakšne mojstre ciljaš v svojem tekstu, vendar pooblaščeni servis, kateremu je bilo izrecno povedano, da rabim potrdilo o temu kaj je bilo vzrok odpovedi avta, se ne bi ravno hecal glede tega. konec koncev, v kolikor pride do tožbe maxena, bo servis moral svoje ugotovitve zagovarjati tudi pred sodiščem.
Sploh pa ni šlo za kako uveljavljanje garancije, kjer se vsi otepajo odgovornosti in iščejo druge vzroke, če ciljaš na to.
Vonj tankanega dizla je bil strokovnjakom tudi že sumljiv.
Nasploh pa smo po dolgem poizvedovanju povsem naključno dobili informacije o akreditiranem laboratoriju, kamor smo nesli gorivo. Imam že prve rezultate analize, ki je potrdila, da gre dejansko za gorivo, katerega lastnosti niso enake dizlu, oziroma drugače povedano, odstopajo od karakteristik, ki veljajo za dizel.
Ko smo maxen soočili z dejstvi pa so nam ponudili zgolj nov tank goriva... Jaz razumem to ponudbo nekako v smislu kot da mi je nekdo namesto moke dal strup, sedaj pa mi hoče ponovno dati nek bel prašek za katerega človek ne more biti siguren ali je to res moka ali strup, videl pa bo šele ko proba... Osel gre samo enkrat na led pravijo, zato mi ne pade na pamet da probam ali bo avto tokratno gorivo pač požrl ali bo crknil.