Debate, ki niso vezane na ostala področja...

Uporabniški avatar
xxl
Mojster foruma

Resnična cena lastništva avtomobila

Napisal/-a xxl To mar 11, 2014 3:50 pm

Alfa v srcu,upam,da še kdaj v moji garaži.

Uporabniški avatar
Beri
Novinec

Re: Resnična cena lastništva avtomobila

Napisal/-a Beri To mar 11, 2014 5:07 pm

Vse se suče o načrtnem sovraštvu do države.
Dajte podatek o nabavni ceni, torej, koliko evrov dobi tovarna?
Ko so bile še marke, za cliota je tovarna dobila cca 6.000 mark a v trgovini je taisti clio stal cca 18.000 mark pa so takrat davki bili precej nižji.
Torej, prekupčevalce nihče ne omenja.

Uporabniški avatar
Daedalus
Poznavalec foruma

Napisal/-a Daedalus To mar 11, 2014 5:29 pm

Takšne številke so povsod podobne ali pa še precej višje. Pomoje so redko kje nižje. Fajn bi bila še kakšna primerjava s tujino.

Uporabniški avatar
DePalmo
Poznavalec foruma

Kraj: okolica Grosuplja

Napisal/-a DePalmo To mar 11, 2014 6:17 pm

Da je država požrešna, to vemo že nekaj časa, zadnje čase gre pa res čez vse meje. Me je pa nekaj zmotilo v tem članku. Že v prvem odstavku piše da vzdrževanja Cliota v petih letih pride 29.000 evrov, seveda povdarjeno da brez izrednih servisov itd. Kje so dobili tako vrtoglavo številko??

Imam 406 kupeja letnik 2000 z 2.0 motorjem, sem lastnik že malce več kot tri leta in v tem času sem zapravil:
- redni, izredni servisi (ter picajzlasta popravila), gume, registracija cca. 5000e
- prevoženih cca 50.000 odkar imam avto, povprečno 8l porabe, je to cca 6.000e

Skupaj: 11.000e, s tem da sem vse številke radodarno zaokroževal navzgor.

In po tem takem naj ta članek jemljem resno?

Uporabniški avatar
cruiser1
Poznavalec foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a cruiser1 To mar 11, 2014 6:49 pm

Daedalus je napisal/-a:Takšne številke so povsod podobne ali pa še precej višje. Pomoje so redko kje nižje. Fajn bi bila še kakšna primerjava s tujino.

Verjetno so številke marsikje višje ampak to je tam kjer so tudi številke plač višje pa še cestna infrastruktura neprimerljivo boljša ;)

So pa tole res visoke številke naračunal :shock: . verjetno so tudi nekoliko pretiravali.

Uporabniški avatar
Daedalus
Poznavalec foruma

Napisal/-a Daedalus To mar 11, 2014 8:02 pm

cruiser1 je napisal/-a:
Daedalus je napisal/-a:Takšne številke so povsod podobne ali pa še precej višje. Pomoje so redko kje nižje. Fajn bi bila še kakšna primerjava s tujino.

Verjetno so številke marsikje višje ampak to je tam kjer so tudi številke plač višje pa še cestna infrastruktura neprimerljivo boljša ;)

So pa tole res visoke številke naračunal :shock: . verjetno so tudi nekoliko pretiravali.

Res je. Glede na plače smo itak nenormalno draga država, ampak ne samo pri avtomobilih. :)

Uporabniški avatar
Daedalus
Poznavalec foruma

Napisal/-a Daedalus To mar 11, 2014 8:42 pm

DePalmo je napisal/-a:Da je država požrešna, to vemo že nekaj časa, zadnje čase gre pa res čez vse meje. Me je pa nekaj zmotilo v tem članku. Že v prvem odstavku piše da vzdrževanja Cliota v petih letih pride 29.000 evrov, seveda povdarjeno da brez izrednih servisov itd. Kje so dobili tako vrtoglavo številko??

Imam 406 kupeja letnik 2000 z 2.0 motorjem, sem lastnik že malce več kot tri leta in v tem času sem zapravil:
- redni, izredni servisi (ter picajzlasta popravila), gume, registracija cca. 5000e
- prevoženih cca 50.000 odkar imam avto, povprečno 8l porabe, je to cca 6.000e

Skupaj: 11.000e, s tem da sem vse številke radodarno zaokroževal navzgor.

In po tem takem naj ta članek jemljem resno?

Mislim, da je vključena pri Cliotu tudi novonabavna cena. Upoštevaš še dodatna 2 leta in verjetno je številka šekar realna.

Uporabniški avatar
J.McLane
Moderator foruma

Napisal/-a J.McLane To mar 11, 2014 9:01 pm

DePalmo je napisal/-a:Da je država požrešna, to vemo že nekaj časa, zadnje čase gre pa res čez vse meje. Me je pa nekaj zmotilo v tem članku. Že v prvem odstavku piše da vzdrževanja Cliota v petih letih pride 29.000 evrov, seveda povdarjeno da brez izrednih servisov itd. Kje so dobili tako vrtoglavo številko??

Res so malo pretiravali, od oka sem jaz naračunal tole za 5 let in 100k km, je pa to za moje pojme absolutni minimum:
6.000 € izguba vrednosti
7.250 € gorivo (100k km s 5,5 l/100 km)
1.000 € servisi 5 let
400 € letne dajatve in TP
2.000 € osnovni + kasko zavarovanje
550 € vinjeta
600 € gume
------------------
17.800 €/5 let

Primer mojega avta v podpisu, če ga danes ocenim na 10.500 €, je bil pa v 3 letih in 59.740 km strošek 16.367 €, naslednji dve leti bodo zaradi manjše izgube vrednosti stroški nižji tako, da po 5 letih in 100k km računam na nekje 23k € celotnega stroška.
Prius (prodan): Slika
Prius (2018):Slika
Hilux (prodan): Slika
Subaru XV Bi-Fuel: Slika

Uporabniški avatar
xxl
Mojster foruma

Napisal/-a xxl To mar 11, 2014 10:56 pm

Malo so se nerodno izrazili,kot je Daedalus napisal,nakupna cena avta je prišteta stroškom,kar je logično,vse to je denar,ki ga porabiš za avto v petih letih.
Alfa v srcu,upam,da še kdaj v moji garaži.

Uporabniški avatar
Daedalus
Poznavalec foruma

Napisal/-a Daedalus To mar 11, 2014 11:44 pm

Mislim, da bi bilo narobe, če bi upoštevali samo izgubo vrednosti - nenazadnje plačaš ga polno ko ga kupiš, ne pa sam tisto, kar z leti izgubiš. Lahko ga stotalkaš in ne dobiš zanj praktično nič, lahko pa ga obdržiš 10 let in prodaš za drobiž. Dejstvo je, da je za investicijo v nov avto nižjega razreda za 5 let potrebnih dobrih 25 jurjev, kar vsekakor ni majhen denar. Res pa je tudi, da večino normalnih služb (na žalost ne vse...ali?) plača del potnih stroškov, tako da je ta številka v realnosti nekoliko nižja.

Ima kdo podatke glede tega, koliko kej firme/država pokrijejo potnih stroškov? Je to uzakonjena cifra ali ne?

Žal pri nas javni prevozi nikakor niso dovolj dobri, da bi si lahko ljudje privoščili bit brez avtomobila ali pa s samo enim namesto dveh...

Uporabniški avatar
tristan01
Poznavalec foruma

Kraj: Štajerska

Napisal/-a tristan01 Sr mar 12, 2014 8:04 am

J.McLane je napisal/-a:

Res so malo pretiravali, od oka sem jaz naračunal tole za 5 let in 100k km, je pa to za moje pojme absolutni minimum:
6.000 € izguba vrednosti
7.250 € gorivo (100k km s 5,5 l/100 km)
1.000 € servisi 5 let
400 € letne dajatve in TP
2.000 € osnovni + kasko zavarovanje
550 € vinjeta
600 € gume
------------------
17.800 €/5 let

Primer mojega avta v podpisu, če ga danes ocenim na 10.500 €, je bil pa v 3 letih in 59.740 km strošek 16.367 €, naslednji dve leti bodo zaradi manjše izgube vrednosti stroški nižji tako, da po 5 letih in 100k km računam na nekje 23k € celotnega stroška.

Tvoj obračun stroškov velja samo če avtomobil servisiraš pri lokalnem mehaniku. Če je zadeva opravljena pri pooblaščencu pa je cena servisov vsaj pol prenizka. Danes je obisk rednega servisa okrog 200 EUR odvisno od avtomobila in cen pooblaščenca. K temu dodaj še menjavo zobatega jermena in vodne črpalke, enkrat menjavo diskov in dva kompleta ploščic... Že sam material pri pooblaščenem servisu znese blizu tisočaka. Tudi pri gumah si malce zgrešil. Dobra guma stane od 50 EUR dalje/kos. V 5 letih in 100.000km rabiš vsaj dva kompleta letnih in zimskih gum - torej 4x4 gume kar na pamet nanese okrog tisočaka...

Seveda se z malce zdrave pameti lahko pri veliko strvareh občutno privarčuje brez ogrožanja lastne varnosti na cesti. Ampak tega povprečen novinarček ni sposoben predstaviti v članku. Je bolj enostavno pogledati v cenik najbližjega salona, tam prepisati cene in v članku zapisati številke zaradi katerih bi marsikoga zadela kap.

LP Tristan01

LP Tristan01
Iskalec resnice in modrosti. Lahko si videl svojo prihodnost. Ostali so te dojemali kot idealista, ki jim sveti pot do lepše prihodnosti.
Naloga, ki si jo prinesel iz prejšnjega življenje:
Dovršitev tvoje naloge s pomočjo starejšim in otrokom. V prejšnje življenje si prišel z namenom pomagati ubogim in nemočnim.

Uporabniški avatar
J.McLane
Moderator foruma

Napisal/-a J.McLane Sr mar 12, 2014 8:26 am

No saj zato sem pa napisal absolutni minimum :D In za servise 1.000€ v 5 letih je 200€ na leto, kar je dokaj realno. Je pa res da je ravno nekje po 5 letih in 100k km, veliko dodatnih stvari, kot praviš zavore, jermeni, kaj na podvozju, spet gume ...

En set gum dobiš z avtom, v 5 letih torej kupiš samo 1 set letnih, za zimske je pa 5 let res že kriza ampak zimske vozimo samo 4-5 mesevev na leto, ali v tem primeru 7.500 km na leto ali skupno 37500 km. To kilometrino pa dober nakup skoraj mora zdržati. Torej 8 gum za 75 €, sem pa pozabil na menjavo in centriranje 2x na leto kar hitro znese dodatnih 300€ v 5 letih.
Prius (prodan): Slika
Prius (2018):Slika
Hilux (prodan): Slika
Subaru XV Bi-Fuel: Slika

Uporabniški avatar
pskoda
Mojster foruma

Kraj: Dolenska

Napisal/-a pskoda Sr mar 12, 2014 8:52 am

Te cene so tako različne od uporabnika do uporabnika, da je nemogoče izračunat oz si mora vsak posebej izračunat stroške. Če gledaš samo obrabo gum eni bodo imeli 5let iste jaz pa recimo vsako leto kupim en par nekateri celo vse 4, potem poraba je tudi ogromna razlika potem kakšen si pogajalec ko prodajaš avto in tako naprej
Lp
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: madpanter in 10 gostov