Debate, ki niso vezane na ostala področja...

Uporabniški avatar
Zok
Uporabnik

Kraj: Ponikva

Napisal/-a Zok Če mar 04, 2004 2:45 pm

woolff je napisal/-a:Preberite do konca " moje mnenje "

Pa nehajte o kakih napadih pa vojnah itd. Kaj bi vi leta 91 z letali na naši mali zemjici :?:
Še sami sebe bi potolkli.
Ko so se tukaj pri nas pokali so bili vsega skup 50m razdalje narazen ali pa še manj

Pa brez zamere pobje, le logično razmišljanje :roll:

kdo je pa reku, da bi MI leteli z njimi? sicer pa so "na nasi mali zemljici" operirali tudi z letali - sentilj so recimo cel sesul. kje so bla nasa letala?? nismo jih mel - simple as that! :roll:

dej mal argumentiraj, k me res zanima kaj si mislil povedat, in kolk od vsega ma podlago.
Mondeo mk3 saloon 2.0 TDCi - 186 HP, 408 Nm

Uporabniški avatar
woolff
Uporabnik

Kraj: Lukavci

Napisal/-a woolff Če mar 04, 2004 2:56 pm

Njihov cilj so bile meje in nikakor uničenje Slovenije. Glede na to kaj sem videl (kaj so vse imeli s sabo).
Če bi mi imeli letala bi jih verjetno že takoj med prvimi onesposobili nenapopvedano že kar na letališčih.
Eni od vojakov (ko so jim tukaj pri nas zažgali tankeca) sploh niso vedeli kje so. Baje jim je bilo rečeno priti do mej in jih zavzeti in nič drugega.
Tisto uničevanje z bombardiranjem je ziher imelo kaki smisel odvrnitve pozornosti oz. uničenje določenih ciljev, ki so jim bili v napoto
Če se bojiš brzine prelepi števec!

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator foruma

Kraj: Bogu iza nogu!

Napisal/-a nebivedu Če mar 04, 2004 2:58 pm

Za slovenijo je primerno še eno vojaško letalo A-10, je pa res veliko veliko dražje od pilatusa PC9. Ima pa tudi zelo majhno napadalno hitrost, otrese pa se lahko katergakoli lovca - tudi zarad tega, ker lahko rakete izstreljuje na letala za njim - tako so tudi obrnjene, kar je posebnost tega letala.
Jst sm osebno tudi sedel že v PC9 maja 1995 leta, ko je bila vojaška vaja ROG95 - ker je bila vojašnica v cerkljah prazna, so nas poslali iz BBranča tja, da smo stražili celo vojašnico, pa smo se lahko veliko pogovarjal z piloti, parkrat so nas pa z bell-i 412 tut naokol zapeljal. Zato tudi vem, da so imel probleme, nisem pa nikol izjavu, da je to zanič letalo. Probleme so imel z merilnimi inštrumenti - nekaj je elektronika zaje**avata, sam očitno so to kasneje porihrtal.

LP
Nebivedu
Old subarus never die, they just get faster!

Uporabniški avatar
zupi13
Mojster foruma

Kraj: CE

Napisal/-a zupi13 Če mar 04, 2004 3:01 pm

kaj je BBranč???
Slika

Uporabniški avatar
woolff
Uporabnik

Kraj: Lukavci

Napisal/-a woolff Če mar 04, 2004 3:03 pm

nebivedu se strinjam, tako so meni tudi govorili, zato imam takšno mnenje o teh naših letalih.
Baje imajo z določenimi stvarmi resne probleme že od začetka nakupa.
Če se bojiš brzine prelepi števec!

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator foruma

Napisal/-a nebivedu Če mar 04, 2004 3:14 pm

BBranč je vojašnica na Bohinjski Beli. Gorska enota - alpsko izvidniški vod smo bli tam - pa smo vse slovenske alpe prehodil, ponavad smo to clo delal z vso opremo, kar jo je bilo v omarici - vse si mogu zložit v ruzak, pa s tem pol hodit k norc.

LP
Nebivedu

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator foruma

Napisal/-a nebivedu Če mar 04, 2004 3:18 pm

woolff je napisal/-a:nebivedu se strinjam, tako so meni tudi govorili, zato imam takšno mnenje o teh naših letalih.
Baje imajo z določenimi stvarmi resne probleme že od začetka nakupa.

Sej sm napisal - motor in vse razen merilnih inštrumentov deluje brezhibno, samo merilniki so nekaj narobe delovali takrat, ko so to men razlagal - sicer to je bilo že 9 let nazaj, tko da so to napako najbrž odpravili. Najbolj sta nagajala števca za gorivo in višino. Ostali so pa delovali v mejah normale.

LP
Nebivedu

P.S. Ne me zdej za besedo držat, ker to je bilo 9 let nazaj, vmes se je lahko zgodilo 1000 drugih stvari.

Uporabniški avatar
Zok
Uporabnik

Napisal/-a Zok Če mar 04, 2004 5:29 pm

nebivedu je napisal/-a:Za slovenijo je primerno še eno vojaško letalo A-10, je pa res veliko veliko dražje od pilatusa PC9. Ima pa tudi zelo majhno napadalno hitrost, otrese pa se lahko katergakoli lovca - tudi zarad tega, ker lahko rakete izstreljuje na letala za njim - tako so tudi obrnjene, kar je posebnost tega letala.
LP
Nebivedu

zal je res dosti drazje. je pa njegova majhna napadalna hitrost, kar je lovcem v slabo, v tem primeru velika prednost, saj ima zaradi velike povrsine in majhne obremenitve kril, pa tudi zaradi nic-kaj-delta :lol: oblike kril zelo veliko okretnost. aja, pa se bistvo tega letala - protioklepni 7-cevni 30-milimeterski top v nosu, ki izstreljuje krogle iz osirumasenega urana... :twisted: :twisted: :twisted:

je pa med tisjimi reaktivnimi letali! 8)

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator foruma

Napisal/-a nebivedu Pe mar 05, 2004 9:48 am

Ja če pa še pomisliš da lahko nosi 9,7 tone orožja pod krili, ti pa to vse pove.
Z dvema takima letaloma uničiš vsako našo vojašnico, če se nanjo spraviš.
Spomnim se slik iz iraka, k so mu odstrelil en cel motor, pa se je še vedno lepo v letališče pripeljal, novga so mu nadomestil v parih urah, pa je spet nazaj letel v boj.

LP
Nebivedu

Uporabniški avatar
Pugi
Moderator foruma

Napisal/-a Pugi Pe mar 05, 2004 10:30 am

Zok je napisal/-a:
nebivedu je napisal/-a:Za slovenijo je primerno še eno vojaško letalo A-10, je pa res veliko veliko dražje od pilatusa PC9. Ima pa tudi zelo majhno napadalno hitrost, otrese pa se lahko katergakoli lovca - tudi zarad tega, ker lahko rakete izstreljuje na letala za njim - tako so tudi obrnjene, kar je posebnost tega letala.
LP
Nebivedu

zal je res dosti drazje. je pa njegova majhna napadalna hitrost, kar je lovcem v slabo, v tem primeru velika prednost, saj ima zaradi velike povrsine in majhne obremenitve kril, pa tudi zaradi nic-kaj-delta :lol: oblike kril zelo veliko okretnost. aja, pa se bistvo tega letala - protioklepni 7-cevni 30-milimeterski top v nosu, ki izstreljuje krogle iz osirumasenega urana... :twisted: :twisted: :twisted:

je pa med tisjimi reaktivnimi letali! 8)

Turboventilatorski motor... Če hočete lah napišem miljon stvari o teh avijonih, ampak se mi res ne da... Vem pa vse kar se tiče karakteristik in podatkov... Aja, lahko en zanimiv podatek - 4200 granat na minuto, vsaka granata je velka (s hilzno vred) približno kot litrska kokakola in vrjemte da ena sama stolče naš avto v 3 pičke materne če je filana z eksplozivnim ponjenjem. Lahko je tudi prebojna, zažigalna ali označevalna - lahko pa tudi kombinirana... Ah res se mi ne da...
Slika

Neo
Novinec

Napisal/-a Neo Pe mar 05, 2004 11:48 am

Samo eno stav vem o tem letalu,razen enih teh. podatkih, to da baje potrebuje zelo kratko "letalno" stezo za pristanek!!!! In to je po moje bil eden izmed glavnih vzrokov da smo jih kupili!!!

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator foruma

Napisal/-a nebivedu Pe mar 05, 2004 12:13 pm

Pugi men osebno je to najbolj zanimiv avion, kar so jih do zdej naredl. Uporabno za pešadijo za oklepnike tanke, pa še na kak avion se tut lahko spravi. Vzleti lahko iz avtoceste, pristane tut lahko na njej, pa na mal večjem pašniku glih tko.

Uporabniški avatar
Pugi
Moderator foruma

Napisal/-a Pugi Pe mar 05, 2004 1:49 pm

Je, je dokaj smešn - prav zato ma cca 3 imena:
-Thunderbolt II (po enki in zato ker je res kot strela iz neba, ko si v tanku)
-Warthog (zato ker je res grt ko ena svinja bradavičarka)
-Tank buster (itak - ko začne rrrrrrrrrrr delat večina tankov odpove)

Kar se motorjev tiče so turboventilatorski, zato imajo zmanjšano ir sliko, pa tudi hitrosti so temu primerno manjše (podzvočne). Leti lahko samo z enim motorjem.

Avijon je učinkovit proti vsem podnzadevam, v zraku pa predvsem proti helikopterjem.
Je dokaj težak, ker ima oklep, ki ga ščiti pred izstrelki do 23mm.
Kar se tiče pristajanja na pašniku - ne more, ker mora bit teren vsaj malo utrjen ker čene se ti avijoni vdrejo v tla... Je pa res, da ma prav zaradi tega malenkost nižji tlak v pnevmatikah...

Fora pilatusa in A-10 je v tem, da lahko te turboventilatorske in turbopropelerske motorčke daš v rikverc in tako zmanjšaš pristajalno razdaljo - ker vedno je bolj problem pristat kot vzletet...

Pa se še kej oglasim.. LP, Pug
Slika

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator foruma

Napisal/-a nebivedu Pe mar 05, 2004 2:05 pm

No ja nisem lih mislu pašnik ampak kaka nezorana njiva bi bla pa že dost trda podlaga za pristat - sem gledal mal videoposnetke, pa so tut to sprobal.
Tole sm mislu - k so ga u Iraku obstrelil in je letu brez motorja pa brez enga dela repa in je lepo nazaj prišel.
Slika
Slika
Slika

Uporabniški avatar
K0zM0
Uporabnik

Kraj: Velenje z okolico ;)

Napisal/-a K0zM0 Pe mar 05, 2004 7:52 pm

xandrej je napisal/-a:Še enkrat glede pilatusov:
Sedaj bi pametnjakoviči rekli, da mi rabimo lovce (F16, eurofighter...) NE! V Sloveniji ta letala bi bila neuporabna in tudi če se gremo mu tako letalo v Slovenski pokrajini ne služi in s pilatusom ga pohčiješ.

ka pa če bi rajš nabavli kake helikopterje? :oops: :?:
Slika

Uporabniški avatar
Pugi
Moderator foruma

Napisal/-a Pugi So mar 06, 2004 1:53 am

Kozmo, res maš.. Slovenija ne rabi reaktivnih lovcev (kvečjemu za skupno uporabo z drugimi silami, ampak škoda denarja... Rabimo vse vrste helikopterjev, še posebej pa jurišne - klasa Tiger/Apache/SCobra, pa tudi manjše okretne oborožene helikopterje za izvidovanje in lahko podporo ala OH-58D, OH-6, MD500 defender...

Se še spomnite, ko je v Black Hawk Down tamal helikptrčk zašutiral minigun v folk...
Slika

Warthog
Nov uporabnik

Kraj: Rdeči revirji

Napisal/-a Warthog So mar 06, 2004 12:20 pm

Ja res, kdor pravi, da PC-9 niso sposobna letala se pošteno moti (verjetno večino ljudi moti to, da ima propelor:) Jst sem se že peljal z njim in vam lahko povem, da ima odlične maneverske sposobnosti, to ste lahko videli tudi na različnih mitingih (sodčki, vertikale, Raversmani,...) Turbopropi so gotovo prihodnost šolanja po celem svetu. Pa vsaj 5x cenejša od raznih F-16.

Glede servisiranja in vzdrževanja letal v SLO: je na zelo visokem nivoju tako v vojski kot v generalnem letalstvu. Zakaj pa potem Adria servisira in modificira letala Lufthanse, Maerska, AirDolomitov, Austrian Airlinesa,....če so pa tako slabi?
Papirjev je pa pri tem res veliko. Trenutno sem na 6 mesečni praksi v inžiniringu v Adrii, in cele dneve pripravljamo dokumentacijo za letala (beri kopiranje).

V A-10 sem se pa itak zaljubil prvič ko sem ga videl. Je zelo okreten, močan tih (ima enake motorje kot letala CRJ, ki jih je 5 tudi v Adrijski floti). Videl sem ga leteti že na nekaj mitingih in je res carski. Imam pa doma tudi prazno "čauro" od 30mm topa (sem jo nafehtal pri ameriškem pilotu oz. zamnjal za pivo:)
Sicer imam pa tudi nick tak zaradi tega letala :wink:

Svetina pa naj počiva v miru, škoda ga je bilo :(
LP!

Uporabniški avatar
Zok
Uporabnik

Napisal/-a Zok Po mar 08, 2004 8:09 am

A10 ma se to finto, da ne potegne koles do konca not, tak da se da zasilno pristat z relativno malimi poskodbami tud z uvlecenim podvozjem (za primer ce je hidravlika poskodovana, ce ni casa, itd.). :wink:
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gostov