Debate, ki niso vezane na ostala področja...

bucko_99
Novinec

Re: plača-avto

Napisal/-a bucko_99 So maj 03, 2014 8:17 pm

Če kdo spremlja forum, bo videl da sem imel megana skoraj "novega", vendar je šel po gobe. Vsekakor bom vzel novega, samo nekatere znamke imajo ta smotani lizing in nimam izkušenj s tem, tako da ne vem za koliko je smiselno obremenit plačo. Razmišljam nekje nov avto med 13.000- 15.000 to mi je maximalno. In tudi 200eur bo zgornja meja za kredit, če bom moral uzeti, ker pride še vinjeta, gume, bencin, servisi in je takoj čez 300eur na mesec vse skupaj kar je tretjina plače.

Uporabniški avatar
Rauchmann
Novinec

Napisal/-a Rauchmann To maj 06, 2014 2:39 am

100 ljudi, 100 čudi. Samo to bom rekel.

Spartacus
Nov uporabnik

Napisal/-a Spartacus Sr maj 21, 2014 9:36 pm

ejsim je napisal/-a:Samo v razmislek...kupi avto, ki ga lahko odplačuješ in vzdržuješ.

Če kupuješ rabljen avtomobil, predlagam, da vzameš takega, ki ga lahko "skeširaš" oz, v primeru nekih okvar, lahko mesečno kriješ tudi le-te. Konkretno v mojem primeru...vozim rabljen avtomobil, kupljen od 1. lastnika, prevoženih je imel samo cca. 100.000 km in let. 2003. Trenutno ima cca 150.000 km - torej sem v cca 1,5 leta z njim prevozil okrog 50.000km.

Ker sem te logike, da mora avtomobil vedno biti v 100% formi (stalne vožnje, vožnje na daljše poti, otrok v avtu..) me je to kar nekaj stalo.

Če sem recimo za nakup na začetku odštel oz. skeširal 3.500 eur, sem potem v prvem mesecu vložil še cca 400 eur za veliki servis, pa potem kmalu za tem menjava zadnje zavorne čeljusti (120 eur) in pa zadnjih vzmeti (cca 100 eur), ker je ena počila. Čez par mesecev se je pokazala potreba za polnjenje klime in servisiranje le-te. Kasneje, ker občutek v vožnji ni bil najboljši, je bila potrebna menjava vseh amortizerjev in prednjih vzmeti (cca 500 eur). Par mesecev kasneje menjava vseh ploščic (cca 100 eur), pred letnim dopustom pa bo potrebna še menjava diskov. Prav tako se sliši nek ropot spredaj, verjetno so stabilizatorji, ampak to ni nek hud strošek. Vmes je bil menjan tudi EGR ventil (dobil poceni neoriginalni del za cca 150 eur), pnevmatike (cca 360 eur) in potrebna bo menjava regualtorja za pritisk goriva (cca 250-300 eur) in mogoče motorček prostega teka (okrog 150-200 eur). Ker se precej sliši ventilator v kabini, bo potrebna tudi menjava oz popravilo le-tega. Strošek..pojma nimam..pod 200 eur siugrno ne, prej okrog 400 eur. Seveda, tu je še nek pojav, da je, ko se prižge klima in je vroče, zelo glasen ventilator za hlajenje motorja, ki prav tako izpušča neke čudne zvoke, ki jih pred parimi leti ni. Torej..tudi tu se mogoče skriva nekih vsaj 500 eur. Turbina...zaenkrat je ok, čeprav se je zelo povečala turbo luknja. Sklopka prime malo kasneje kot prej, ampak zaenkrat je še OK. Lahko pa da bo potrebna menjava v roku 1 leta, glede na kilometre. Aja..seveda vmes so bili še 3 servisi, vsak okrog 200 eur cca. Ampak tega ne štejem, ker to imaš tako na novem, kot rabljenem vozilu. Bili sta še 2 izredni popravili, ampak se ne spomnim kaj..

Če potegnem črto in seštejem.. V roku cca 2 let so predvideni stroški tega vozila do nekih cca 3.000 eur. Če ta znesek deliš s 24 meseci, te to stane 125 eur/mes. Kot sem že rekel, tu niso vključeni redni servisi.

Torej 125 eur/mes za avtomobil, ki je bil od začetka v lasti mojega očeta in ga je vozil normalno. Problem je v tem, da mu leta delajo sive lase in da jaz z njim delam cca 45-50.000 km/letno. Če bi delal nekih 10-15.000 km, bi bilo verjetno drugače. Jaz sem se usedel, naredil tako računico in si rekel..ko ta znesek pride do 150 eur/letno, ga bom prodal in vzel novega za cca 200 eur/mes na 5 let in bom nekaj časa miren in relativno brezskrben, kakšen strošek me čaka naslednji mesec, ne bom avtomobila puščal na servisu, da dobijo določen del, itd..

Ampak..kje nastane problem..ljudje vzamejo rabljen avtomobil in ga vzamejano na financiranje - pa še to jim gre komaj skozi, potem pa pride do izrednih stroškov (kot pri meni zgoraj npr - cca 130 eur/mes) in jim zmanjka..

Še zmeri če vzameš avto na kredit in se kaj zgodi .. npr ti vlomijo, ga karamboliraš boš lepo plačeval rento kot da je lep in nov, avta ne boš imeu, boš moral kupit rabljenga kolkr boš od (predrage) zavarovalnice mogoč skasiru, imel "rabljen avto" stroške + renta.

Drugi scenarij - izgubiš šiht, rabljenega prodaš, mogoč popušip par sto evrov in maš keš v žepu, z novim popušiš velik del ker ga prodajaš prej kot v planiranih 12letih, zgubiš ogromno na depriciaciji in še zmeraj plačuješ rento, zluftaš celo kupnino na rente

Vrjetno najbolj poiskat oz. preprodajat dokler ne najdeš enga zanesljivega rabljenca in ga potem znucat

Uporabniški avatar
simply
Mojster foruma

Kraj: Nova Gorica

Napisal/-a simply Če maj 22, 2014 2:00 pm

Vsekakor bi bila zanimiva informacija koliko od vseh prodanih avtomobilov v letu 2013 je bilo prodanih na kredit/leasing.

gasolinedream
Uporabnik

Napisal/-a gasolinedream Pe maj 23, 2014 12:59 am

Ah, če maš vse na lizing/kredit, pa dovolj denarja v nogavicah, potem se ti vsaj država ne usede na vsak cent.

Uporabniški avatar
ojnica
aka Sonček

Kraj: daleč še iz Vrhnike

Napisal/-a ojnica Pe maj 30, 2014 10:52 pm

Men se najbolj dopade avto, ko je vreden 500 evrov pol veš, da ga sam tankaš pa voziš, včasih pa tud steraš po kakšni njivi sam je problem pol optika. Tud za razne praske iz park placa so nepomembne....kaj češ odslej bom imel samo še avte za 500-800 evrov tko mi vsaj ni treba met skrbi.

Uporabniški avatar
~toMmy~
Mojster foruma

Kraj: Vinica

Napisal/-a ~toMmy~ So maj 31, 2014 4:41 am

Kaj a polj moj za 240€ ni dober? :D
Slika
"Deutschen sind vielleicht nicht die Humorvollsten, aber wer will schon ein lustiges Auto?"

gasolinedream
Uporabnik

Napisal/-a gasolinedream So maj 31, 2014 6:28 am

Taki avti so top. Za 240€ z novimi ali starimi gumami? Finese so tukaj pomembne :mrgreen:

Uporabniški avatar
ajatola
Novinec

Napisal/-a ajatola So maj 31, 2014 6:47 am

Ni večje bedarije pri nakupu avtomobila,kot kupit novega.ne se ne splača.medtem tudi zato,ker ,če hočeš imeti garancijo te stanejo obvezni servisi na pooblaščencih skoraj toliko kot popravila stare kante.pa še nihče ti ne garantira,da ne boš rabil it domov na štop,kers tudi novi pokvarijo kot po tekočem traku.
Osebno sem z novim ali recimo avtom,ki sem ga kupil novega ostal na cesti.z avtom,ki sem ga kupil kot rabljenega pa nikoli.tukaj ni pravil.

Uporabniški avatar
ajatola
Novinec

Napisal/-a ajatola So maj 31, 2014 6:57 am

ojnica je napisal/-a:Men se najbolj dopade avto, ko je vreden 500 evrov pol veš, da ga sam tankaš pa voziš, včasih pa tud steraš po kakšni njivi sam je problem pol optika. Tud za razne praske iz park placa so nepomembne....kaj češ odslej bom imel samo še avte za 500-800 evrov tko mi vsaj ni treba met skrbi.

Strinjam se s tem.doma imam enega fiata sedicivalvole in se lahk skrijejo vse novotarije pred njim.kupil sem ga pred osmimi leti kar tako za 530 eu.res menjam kake potrošne materiale in enkrat sem menjal menjalnik,je bil sto eur.skratka avto je bolj zanesljiv od vseh novotarij.pleh brez rje,mašina 150 konjev.in skoraj sem enkrat naredil neumnost pa ga prodal.star je pa ravno 22 let.kilometri na števcu 325000.zdaj ali so pravi al ne me ne sekira.porabo nima nič večjo kot kakšen 1,4 al pa 1,6.res pa je ,da ne pretiravam z divjanjem

dvorjan
Nov uporabnik

Kraj: Polarna Primorska

Napisal/-a dvorjan So maj 31, 2014 7:26 am

V racionalnih okoljih (beri: predvsem tujini) ljudje kupujejo avte v visini do 6-kratnika njihove place (mesecne, da se razume). =) Slovenci pa ...

Uporabniški avatar
~toMmy~
Mojster foruma

Kraj: Vinica

Napisal/-a ~toMmy~ So maj 31, 2014 7:42 am

gasolinedream je napisal/-a:Taki avti so top. Za 240€ z novimi ali starimi gumami? Finese so tukaj pomembne :mrgreen:

S2 Eskimo s kar nekaj profila pa vodna pumpa in jermeni zamenjani pred kratkim, pa itak sem že prej vozil ta jetra in vse štima :mrgreen:
Slika
"Deutschen sind vielleicht nicht die Humorvollsten, aber wer will schon ein lustiges Auto?"

Uporabniški avatar
xxl
Mojster foruma

Napisal/-a xxl Če jun 05, 2014 12:51 pm

No,fantje,nekdo mora kupit novo,da si vi lahko kupite rabljeno,to že vemo ;) .Sam si privoščim obrok do 150 eura,šlo bi več,pa nočem,zaenkrat.Imam pa doma 19 let starega Punteja s 85 000km prevoženih v odličnem stanju za svoja leta,pa me hudič zajebava za znoret.Med vožnjo ugasne,menjali so že kar nekaj klasičnih možnih krivcev,pa ni nič boljše.Kmalu bo me stal več kot je vreden,potem ga fu.... nekam,garo staro,jaz se s tem ne bom zajebvaval,potem me še čaka zamenjava grelca,pa motorček brisalcev škriplje..Kupi kdo? 8)

PS-Alfa ga počasi dohiteva (60 000km) pa niti približno ne požira toliko denarja,kot ga ta v celi svoji zgodovini,čeprav so deli poceni,samo redni servis in gasa
Alfa v srcu,upam,da še kdaj v moji garaži.
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 8 gostov