ejsim je napisal/-a:Samo v razmislek...kupi avto, ki ga lahko odplačuješ in vzdržuješ.
Če kupuješ rabljen avtomobil, predlagam, da vzameš takega, ki ga lahko "skeširaš" oz, v primeru nekih okvar, lahko mesečno kriješ tudi le-te. Konkretno v mojem primeru...vozim rabljen avtomobil, kupljen od 1. lastnika, prevoženih je imel samo cca. 100.000 km in let. 2003. Trenutno ima cca 150.000 km - torej sem v cca 1,5 leta z njim prevozil okrog 50.000km.
Ker sem te logike, da mora avtomobil vedno biti v 100% formi (stalne vožnje, vožnje na daljše poti, otrok v avtu..) me je to kar nekaj stalo.
Če sem recimo za nakup na začetku odštel oz. skeširal 3.500 eur, sem potem v prvem mesecu vložil še cca 400 eur za veliki servis, pa potem kmalu za tem menjava zadnje zavorne čeljusti (120 eur) in pa zadnjih vzmeti (cca 100 eur), ker je ena počila. Čez par mesecev se je pokazala potreba za polnjenje klime in servisiranje le-te. Kasneje, ker občutek v vožnji ni bil najboljši, je bila potrebna menjava vseh amortizerjev in prednjih vzmeti (cca 500 eur). Par mesecev kasneje menjava vseh ploščic (cca 100 eur), pred letnim dopustom pa bo potrebna še menjava diskov. Prav tako se sliši nek ropot spredaj, verjetno so stabilizatorji, ampak to ni nek hud strošek. Vmes je bil menjan tudi EGR ventil (dobil poceni neoriginalni del za cca 150 eur), pnevmatike (cca 360 eur) in potrebna bo menjava regualtorja za pritisk goriva (cca 250-300 eur) in mogoče motorček prostega teka (okrog 150-200 eur). Ker se precej sliši ventilator v kabini, bo potrebna tudi menjava oz popravilo le-tega. Strošek..pojma nimam..pod 200 eur siugrno ne, prej okrog 400 eur. Seveda, tu je še nek pojav, da je, ko se prižge klima in je vroče, zelo glasen ventilator za hlajenje motorja, ki prav tako izpušča neke čudne zvoke, ki jih pred parimi leti ni. Torej..tudi tu se mogoče skriva nekih vsaj 500 eur. Turbina...zaenkrat je ok, čeprav se je zelo povečala turbo luknja. Sklopka prime malo kasneje kot prej, ampak zaenkrat je še OK. Lahko pa da bo potrebna menjava v roku 1 leta, glede na kilometre. Aja..seveda vmes so bili še 3 servisi, vsak okrog 200 eur cca. Ampak tega ne štejem, ker to imaš tako na novem, kot rabljenem vozilu. Bili sta še 2 izredni popravili, ampak se ne spomnim kaj..
Če potegnem črto in seštejem.. V roku cca 2 let so predvideni stroški tega vozila do nekih cca 3.000 eur. Če ta znesek deliš s 24 meseci, te to stane 125 eur/mes. Kot sem že rekel, tu niso vključeni redni servisi.
Torej 125 eur/mes za avtomobil, ki je bil od začetka v lasti mojega očeta in ga je vozil normalno. Problem je v tem, da mu leta delajo sive lase in da jaz z njim delam cca 45-50.000 km/letno. Če bi delal nekih 10-15.000 km, bi bilo verjetno drugače. Jaz sem se usedel, naredil tako računico in si rekel..ko ta znesek pride do 150 eur/letno, ga bom prodal in vzel novega za cca 200 eur/mes na 5 let in bom nekaj časa miren in relativno brezskrben, kakšen strošek me čaka naslednji mesec, ne bom avtomobila puščal na servisu, da dobijo določen del, itd..
Ampak..kje nastane problem..ljudje vzamejo rabljen avtomobil in ga vzamejano na financiranje - pa še to jim gre komaj skozi, potem pa pride do izrednih stroškov (kot pri meni zgoraj npr - cca 130 eur/mes) in jim zmanjka..
ojnica je napisal/-a:Men se najbolj dopade avto, ko je vreden 500 evrov pol veš, da ga sam tankaš pa voziš, včasih pa tud steraš po kakšni njivi sam je problem pol optika. Tud za razne praske iz park placa so nepomembne....kaj češ odslej bom imel samo še avte za 500-800 evrov tko mi vsaj ni treba met skrbi.
gasolinedream je napisal/-a:Taki avti so top. Za 240€ z novimi ali starimi gumami? Finese so tukaj pomembne
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 8 gostov