Debate, ki niso vezane na ostala področja...

Uporabniški avatar
esem
Moderator foruma

Kraj: Ljubljana pri Kozarjah

Re: verodostojnost tehničnih podatkov

Napisal/-a esem Pe jan 02, 2015 4:44 pm

A bi se lahko vrnili k naslovu teme? Koga briga dajanje ven/notr zicev ali vrečk. Če kdo ni prebral naslova - evo ga še 1x - verodostojnost tehničnih podatkov

peroRS
Mojster foruma

Napisal/-a peroRS Pe jan 02, 2015 5:22 pm

odprti clio je napisal/-a:
peroRS je napisal/-a:Kje je logika, da si za nek mlinček kot je npr. prejšnji Polo GTI s 132kW in ceno 19.000€ plačal dražje zavarovanje kot za Passata Alltrack 2.0TDI 4x4 DSG 130kW naloženega z opremo in ceno preko 50.000€ (skoraj 3x dražji).

Kake ma to veze, kateri je dražji pri avtomobilski odgovornosti? Grem stavit, da bo vsaka analiza pokazala, da je Polo GTI bolj rizičen od omenjenega Audija (iz vidika AO) in posledično pade v držaji rang. Pri nas po kilowatih, v tujini kako drugače.

Kaj mene briga, kateri je bolj rizičen? Kdo pa pravi, da se recimo neka bakica po LJ ne vozi s takim Polotom (primer iz prakse :D ), s Passatom pa en mulac, ki mu je fotr kupil avto in se izživlja okoli.
Zakaj bi morali vsi plačevati dražje zavarovanje zaradi 10% idiotov, ki naredijo po 3 totalke na leto?
Ne more se en tak primerjati z recimo mojim fotrom, ki v 40ih letih ni imel niti enega karambola.

odprti clio je napisal/-a:Kar pa tebe žulji se pogliha pri kasku.

Se ne pogliha, kar sem napisal tudi v prejšnjem postu. Kasko je vezan na vrednost avta. In kljub temu, da je omenjeni Passat 3x dražji, ima še vedno v končnici (gledano v kompletu AO+kasko+vse ostalo) cenejše zavarovanje kot Polo, samo na račun AO in 132kW.

odprti clio je napisal/-a:Enako so mi šle na živce osebe, ki tarnajo da jim je 200 € veliko za AO, ker je avto vreden 500 €. To ni kasko, to je zavarovanje za škodo na tuji lastnini oz. na drugih osebah. S svojo gajbo od 500 € se je pa kasneje zakantala v odbijač, ki je dražji od njene kante.

Jaz to vem, eni pač tega ne razumejo.

odprti clio je napisal/-a:Jaz prej pravim, da je neumno, da Golf GTI plača toliko kot kakšen enoprostorec z več kot 130 kW (pa sta oba v istem razredu, z izjemo Triglava). Zopet - gledano zgolj AO.

No vidiš. O čem sem pa jaz govoril prej? ;)

Uporabniški avatar
odprti clio
Poznavalec foruma

Napisal/-a odprti clio Pe jan 02, 2015 7:34 pm

Koga briga? Zavarovalnico. Zavarovalnica nima ustave, v kateri piše, da je to socialna ustanova. Če zavrtiš podatke v vrtilni tabeli, in ti pokaže škodni rezultat >50 % pri določenih avtombilih / znamkah ali kombinaciji tipa avtomobila in moči, boš tam imel dražje zavarovanje. Simple as that.

Zato ima Tilia popust na Opel, Hyundai in Volvo ter doplačilo na BMW. V tujini se tega poslužujejo malo bolj prefinjeno in upoštevajo več parametrov (starost, kombinacijo moči in tipa vozila ipd.). Tako prideva do moje primerjave GTI-ja z enoprostorcem. 130+ kW enoprostorci niso nobena posebnost, a so zaradi svoje namembnosti in ciljne skupine veliko manj rizični kot male petarde. Za kasko sem te narobe poštekal, sorry.

Gledati pa znesek AO zavarovanja glede na vrednost avtomobila je pa bedarija, to sem hotel povedati. Bedarija pa zato, ker zavaruješ tujo in ne svojo lastnino - malo pogovorno.

Ivan36, to da si ti odstranil zadnja dva sedeža je ravno toliko, kot da ne bi storil nič. Avtomobil je homologiran za 7 oseb, spremeni homologacijo. Naše zavarovalnice so popustljive, jaz bi se ti v to vtaknil - v primeru škode - in te regresiral za sorazmerni del škode, ker imaš podzavarovano vozilo. Sem imel stranko, ki je obstala na meji z Rusijo zaradi tega (pa je bilo v avtu 5 sedežev); še predno je bila moja stranka. To je tudi ogromen problem v Sloveniji, vsi delate nekaj po svoje...
Ne bi šv zdj peš u mesto, pa da mi plačaš taksi.

Prosim, pošljite mi informacije o avto dogodkih.

danci1973
Uporabnik

Kraj: Maribor

Napisal/-a danci1973 Pe jan 02, 2015 8:01 pm

peroRS je napisal/-a:
Kaj mene briga, kateri je bolj rizičen? Kdo pa pravi, da se recimo neka bakica po LJ ne vozi s takim Polotom (primer iz prakse :D ), s Passatom pa en mulac, ki mu je fotr kupil avto in se izživlja okoli.
Zakaj bi morali vsi plačevati dražje zavarovanje zaradi 10% idiotov, ki naredijo po 3 totalke na leto?

Briga zavarovalnico, ki mora plačevati škode, ki jih 'tipično povzročajo mladiči s 132kW Polotom', medtem ko se starejši gospodje s Pasati že obnašajo malo odgovorneje.

peroRS je napisal/-a:Ne more se en tak primerjati z recimo mojim fotrom, ki v 40ih letih ni imel niti enega karambola.

Zato pa ima tvoj foter 50% bonusa, oni mulac oz. njegov foter pa 50% malusa.

D.

Uporabniški avatar
Ivan36
Mojster foruma

Kraj: Primorska je lepa. 100 ljudi 100 čudi !

Napisal/-a Ivan36 Pe jan 02, 2015 8:16 pm

Glede podatkov teža vozila, tukaj so v 90% podane osnovne teže oz modeli, so pa kar očitne razlike me d opremo in motorji ena taka bolj svetovna je ravno novi MONDEO SW.

peroRS
Mojster foruma

Napisal/-a peroRS Pe jan 02, 2015 8:17 pm

Tudi pri drugih zavarovalnicah velja to glede znamk.
Že če gledamo isti koncern....za VW in Audi doplačaš, za Škodo in Seat imaš pa popust na znamko vozila.

odprti clio je napisal/-a:Gledati pa znesek AO zavarovanja glede na vrednost avtomobila je pa bedarija, to sem hotel povedati. Bedarija pa zato, ker zavaruješ tujo in ne svojo lastnino - malo pogovorno.

Saj jaz tega nisem mešal (AO=kW, kasko=novonabavna cena avta)..
Če pa vzameš zavarovanje vse v kompletu, te kot stranko zanima le končni znesek, ki ga moraš plačat in ne posamezne postavke.

odprti clio je napisal/-a:Koga briga? Zavarovalnico. Zavarovalnica nima ustave, v kateri piše, da je to socialna ustanova. Če zavrtiš podatke v vrtilni tabeli, in ti pokaže škodni rezultat >50 % pri določenih avtombilih / znamkah ali kombinaciji tipa avtomobila in moči, boš tam imel dražje zavarovanje. Simple as that.

To imajo v tujini. Pri nas pa to velja samo pri kasko zavarovanju.
Za osnovno ceno AO pa upoštevajo samo kW, ne glede na znamko, model, tveganje, statistiko, itd.

Primer (konfigurator od Triglava):

Škoda Fabia RS 1.4TSI 132kW, cena 19.900€
Samo AO ter A0+ 409,64€

VW Polo GTI 1.4TSI 132kW, cena 20.600€
409,64 EUR

Ford Fiesta ST 1.6T 134kW, cena 23.000€
409,64 EUR

Seat Leon FR 2.0TDI DSG 135kW, cena 24.600€
409,64 EUR

Opel Astra H GTC 1.6T 132kW, cena 18500€
409,64 EUR

Renault Clio RS 1.6T 147kW, cena 22.300€
409,64 EUR

Kaj imajo ti avti skupnega? Vsi spadajo v razred 130-150kW. ;)

Uporabniški avatar
odprti clio
Poznavalec foruma

Napisal/-a odprti clio So jan 03, 2015 2:04 pm

Mah, tola tema je preveč zašla s poti. Pero, z različnima niansama gledava v isto smer. Meni kategorizacija po kW ustreza, le da bi morali celoten okvir dvigniti za kakih 20 kW in na splošno nad 130 kW dodati še druge razrede, kot to ima Triglav. Eno je, da so avtomobili v povprečju močnejši - povprečen Clio ni več 55 konjski ampak 75. Po drugi strani pa ljudje pretiravajo in 130 konjski Passat je nepremičnina, mora biti 170 KM.
Ne bi šv zdj peš u mesto, pa da mi plačaš taksi.

Prosim, pošljite mi informacije o avto dogodkih.

muc396
Nov uporabnik

Napisal/-a muc396 Ne jan 04, 2015 12:15 pm

Fino, nekaj sem se pa naučil:
1. obstajajo spletne strani, kjer so zmerjene nekatere lastnosti. Sem jih našel.
2. ni verjeti podatkom o porabi (ne vozim v laboratoriju). To sem vedel že prej, a ste mi potrdili.
3. da tovarne tudi prilagajajo podatke o moči, da se prilagodijo lestvicam izračuna dajatev in zavarovanj (težavo jim delajo različne lestvice po državah, a verjetno podatke prilagajajo večjim trgom. čudno, da te lestvice še niso poenotene po EU).
4. da obstajajo različna mnenja o istih stvareh na različen način povedana in med seboj nerazumljena. :-P
Sem še kaj spregledal?
Hvala, lp, M
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 17 gostov