Debate, ki niso vezane na ostala področja...

peroRS
Mojster foruma

Re: Tankanje v avstriji

Napisal/-a peroRS Po jan 05, 2015 10:30 pm

Novejši bencinarji imajo filtre goriva, ampak ni predviden interval menjave, po domače povedano se ga kao ne menja.
Seveda zopet ne velja za vse.

Uporabniški avatar
tomzzi
Poznavalec foruma

Napisal/-a tomzzi Po jan 05, 2015 10:39 pm

For je napisal/-a:Evo ...jaz sem prešaltal na stotko, takoj po tej debati. Prvega januarja zjutraj se mi je pa prižgala lučka na eno leto starem Peugeotu 308.
Drug dan sem se namenil na servis da pogledajo, pa se ni več prižgala. Itak so rekli da je problem z gorivom, in da nisem edini ....ni kaj za videt. :roll:
Upam da se bo to s stotko umirilo zdaj ... :?

Petrol ali OMV? Me res zanima...

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator foruma

Kraj: Bogu iza nogu!

Napisal/-a nebivedu Po jan 05, 2015 11:31 pm

peroRS je napisal/-a:Novejši bencinarji imajo filtre goriva, ampak ni predviden interval menjave, po domače povedano se ga kao ne menja.
Seveda zopet ne velja za vse.

Moj avto ima 2 filtra, en je v tanku pred pumpo, drugi je spredaj pri motorju. Letos sem zamenjal oba (torej tudi tistega v tanku), pa je bilo kr nekaj svinjarije nabrane v 16 letih.
Old subarus never die, they just get faster!

Uporabniški avatar
For
Poznavalec foruma

Napisal/-a For To jan 06, 2015 12:03 am

tomzzi je napisal/-a:
For je napisal/-a:Evo ...jaz sem prešaltal na stotko, takoj po tej debati. Prvega januarja zjutraj se mi je pa prižgala lučka na eno leto starem Peugeotu 308.
Drug dan sem se namenil na servis da pogledajo, pa se ni več prižgala. Itak so rekli da je problem z gorivom, in da nisem edini ....ni kaj za videt. :roll:
Upam da se bo to s stotko umirilo zdaj ... :?

Petrol ali OMV? Me res zanima...

Ma ne vem če si prebral tisto kar sem citiral ....

Mislim da tudi ni bistveno kje sem tankal. Bistveno je to da se je začel čudno obnašati, ko sem spet tankal v Sloveniji. (vseeno ...mislim da sem tankal na OMV)

Z tem avtom sem si rekel da ne bom kompliciral, in da bom tankal 95 brez da se obremenjujem z prodajalci goriva. Z prejšnjim (Opel Astra) sem bil kar dosleden in vedno tankal stotko na OMV. Nisem imel nobeneih težav v šestih leti (165.000 km)

Tudi z tem sem naredil nekaj čez 30.000 in tankal vsepovsod. Tudi v tujini bil (Belgija, Francija, Nemčija, Austrija) in naredil slabih 3.500 ...tankal 95 na tisti črpalki ki je pač bila najbližja. Nobenih težav ni bilo.

Nekakšno čudno klenkanje sem slišal potem ko sem tankal v Sloveniji. Pred tem je avto več kot en mesec bil na Avstrijskem bencinu.

Potem sem se odločil za stotko (OMV) in kmalu potem se je pokazala lučka.
Ta dan sem ga tudi precej spihal (tretja, četrta 150 km⁄h) ....skoraj do rdečega. Drugi dan pa se lučka ni prižgala.

Uporabniški avatar
sašo5
Mojster foruma

Kraj: Brežice

Napisal/-a sašo5 To jan 06, 2015 9:20 pm

čare je napisal/-a:Vprašanje če ga sploh ima.odvisno od letnika.Novejši ga sploh nimajo v veliki večini.

mam "puntiča" 1.2 70KM (2012) in ga začuda res nima....
TrijoAdijo je napisal/-a:
Zanimivo! :)

lastnika Honde poznaš (vozi avto-šolo) nedaleč od Tomaža doma)) in je absolutni pedantnež (recimo stoji ob avtu, ko delajo servis in filter so mu menjali tako kot je navedeno)

Uporabniški avatar
TrijoAdijo
Mojster foruma

Napisal/-a TrijoAdijo Sr jan 07, 2015 7:21 am

Ma dvomim. Če meni ni (s tem, da sem mel v tanku švoh 10 litrov),pa kolegom tut ni ob zadnjih najnižjih temperaturah na kranjskem (-18 stopinj) petrolova nafta ni zmrznla, pol tut njemu ni, razen ali je tankal v HR ali v BiH, ali pa je bila okvara drugje, samo ga je sram povedat...
Italijani izdelujejo testenine, francozi parfume, nemci pivo, azijci riž, američani pa avtomobile.

hrošč
Novinec

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a hrošč Če jan 08, 2015 8:30 pm

Eno delno offtopic vprašanje, ki se mi je porodilo zadnjič ob hudem mrazu. Ali naj bi še vedno obstajala razlika med zimskimi aditivi (torej proti zmrzovanju dizla) med različnimi regijami v nekaterih državah? Kolikor mi je znano, naj bi bilo v obmorskih regijah, npr. južnejša Italija, drugačno gorivo z manj aditivi, ki lahko prej zmrzne.
Tik pred zadnjim hudim mrazom sem namreč tankal v HR Istri, pa sem se spomnil na to zadevo. No, pri nas in na Hrvaškem to zaradi majhnosti ne pride v poštev, saj je v obalnem zaledju nekaj km stran prav tako mrzlo, a kje po Evropi to verjetno obstaja. Pa "posebni" dizel v Alpah? Ali pač?

Jerry007
Novinec

Napisal/-a Jerry007 So jan 10, 2015 11:25 am

Bencin je zakon :twisted:

Uporabniški avatar
TrijoAdijo
Mojster foruma

Napisal/-a TrijoAdijo So jan 10, 2015 4:44 pm

Jerry007 je napisal/-a:Bencin je zakon :twisted:

Ja, dokler si ne lastiš bavarca :D
Italijani izdelujejo testenine, francozi parfume, nemci pivo, azijci riž, američani pa avtomobile.

blaz2013
Stalni uporabnik

Napisal/-a blaz2013 Po mar 16, 2015 7:07 pm

Da še malo zasmetim temo z ekonomijo. Neuradno sem izvedel da bodo cene vozil šle samo še gor, tudi gorivo še bo v kratkem spet povišalo. Razlog: padanje valute euro in dvigovanje valute dolar. Ta Junker in njegovi dogovori z ZDA so vredni svojega denarja. V Luxemburgu je bil bolj uspešen pri pranju denarja kot je sedaj na sedežu EU. Če Rusija javno napove vojno v Ukrajini proti ZDA in EU bo samo še večji kaos na borzah.
Samo da še pri nas kak davek dvignejo pa bodo gospodarsko rast spet zavrli. Država vsako peto prodano vozilo dobi zastonj. 22% davka se mi zdi ogromno, za gorivo so pa še 3krat hujši pri trošarinah, davkih in prispevkih.

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator foruma

Napisal/-a nebivedu Po mar 16, 2015 7:51 pm

Kaj ti sanjaš samo o 22% davka? Kaj pa DMV, ki ga je potrebno plačat za vsak avto? Od poceni avtov ima država 33%, od tadragih pa skor 50%, poglej si koliko je DMV za kako 5.9 V8 mašino, ki ima ogromen izpuh CO2.

blaz2013
Stalni uporabnik

Napisal/-a blaz2013 Po mar 16, 2015 8:03 pm

Za normalno vozilo(bencinerja) je davek na motorna vozila nekih 0,5% na neto ceno. Lahko pa rečem da ima država vsako četrto vozilo gratis da boš srečen ;) Če ne danes bo verjetno to slej ko prej, glede na to da je povprečen državljan hlapec državi in od brute plače dobi bore malo.

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator foruma

Napisal/-a nebivedu To mar 17, 2015 7:13 am

blaz2013 je napisal/-a:Za normalno vozilo(bencinerja) je davek na motorna vozila nekih 0,5% na neto ceno. Lahko pa rečem da ima država vsako četrto vozilo gratis da boš srečen ;) Če ne danes bo verjetno to slej ko prej, glede na to da je povprečen državljan hlapec državi in od brute plače dobi bore malo.

DMV za 1.0 bencinarja z 98g/km izpusta CO2 je 2.5%
DMV za 1.6 bencinarja s 160g/km izpusta CO2 je 8%
DMV za 4.0 V6 z 260g/km izpusta CO2 je 30%

Si še vedno prepričan v 0,5%?

Država pobere ogromno denarja od avtomobilov.

Uporabniški avatar
J.McLane
Moderator foruma

Napisal/-a J.McLane To mar 17, 2015 8:18 am

... z eno pripombo tvoja tabela velja za EURO4 emisije, za EURO5 (2009>) velja:
98g CO2 = 0,5 %
160g CO2 = 6 %
4.0 V6 260g = 28% DMV + 16% davka na luksuz (kubatura :roll:)

Izračun DMV iz DURSove strani
Prius (prodan): Slika
Prius (2018):Slika
Hilux (prodan): Slika
Subaru XV Bi-Fuel: Slika

blaz2013
Stalni uporabnik

Napisal/-a blaz2013 To mar 17, 2015 8:22 am

Euro 5, 100kw benciner je dmv 0,5%, za dizla je pa 1%.
http://www.durs.gov.si/si/davki_predpis ... pojasnila/

Nebivedu daje primere za ekstremna vozila, tiste slo bogatasi tako vecinoma v tujini kupujejo...

za normalna vozila je pa dmv med 0,5 in 1%.

Uporabniški avatar
J.McLane
Moderator foruma

Napisal/-a J.McLane To mar 17, 2015 8:43 am

Daj si dopovedat da DMV ni na kW, 0,5% DMV je samo za bencinarje do 110 g CO2.

100> kW bencinar s tem kriterijem pa so samo sodobni turbo mlinčki v avtu velikosti do Golfa, saj na njega si ciljal, saj je Golf itak "vsak" avto, ane?

O tem kako različni proizvajalci goljufajo različno na NEDC pa kdaj drugič.

blaz2013
Stalni uporabnik

Napisal/-a blaz2013 To mar 17, 2015 8:59 am

Dal sem samo primer, vem da ni vezan na kw ampak na C02 in pa energent- dizel, bencin, hibrid.

Benciner ali je golf ali qashqai, vsi imajo "uradno" izpusta med 100 in 120 tako da to je za mene povprecen avto ja.
Mlincke imajo pa tako vsi razen japoncev pa se kia bo kmalu ponudila mlincka in se bo downsizing samo se stopnjeval.
Po domace povedano tako kot si rekel o porabi vsi proizvajalci lazejo in na porabo je vezan dmv in vecina avtov nima izpusta nad 125 "uradno" in zato je dmv povprecno med 0,5 in 1%.

P.s. ko ze omenjas golfa. 1.0 atm ki je v up-u in citigo bo osnova za 1.0tsi ki ga bo vw ponudil morda ze v G8, mislim pa da a1 ga ze ima.

Uporabniški avatar
J.McLane
Moderator foruma

Napisal/-a J.McLane To mar 17, 2015 9:41 am

blaz2013 je napisal/-a:Benciner ali je golf ali qashqai, vsi imajo "uradno" izpusta med 100 in 120 tako da to je za mene povprecen avto ja.

Tule že malo bredeš in nateguješ številke v svoj prav.
- 0,5% je do 110 g CO2 samo na bencinarju
- Qashqai bencinar ne dosega niti meje 120g kaj šele 110g, najbližje je 1.2 DIG-T (115 KM) s 129g
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 15 gostov