esem je napisal/-a:Kakšno zvezo imajo državni organi z gornjima hipotezama (ali/ali), ki sta itak čisto out (nobena ni niti nakazana v prvem postu)? Govora je o Hyundaijevem kršenju (protimonopolne) zakonodaje, državni organi pa to preiskujejo - kar so sporočili javnosti - in bodo to verjetno sankcionirali.
Je res tako komplicirano/nerazumljivo? Napisano je res bolj slabo - po napisanem sodeč bi moral kupit tudi zav. ploščice, gume ipd pri Hyundaiju in jih premontirat v H delavnici ipd. A ni nerazumljivo - Hyundai pogojuje garancijo z rednim servisiranjem pri pooblaščencih (vzdrževanje vozila), kar je morda dovoljeno (a mislim, da tudi to ni več), a tudi z vsemi "negarancijskimi" deli oz posegi (torej vse, kar ni redni servis in se razume kot potrošni material ter zato ni zajeto v garanciji - npr popravilo iztrošene sklopke, zavor ipd) pri pooblaščencih. Garancijo pogojuje tudi z vgradnjo samo originalnih delov za kakršnekoli posege. To dvoje je že nekaj let prepovedano (za razvijanje konkurence in zato postopek.
-------------------------------------------------
Bolj zanimiva bi bila debata, kako doseči, da bi podobni prekrški oz postopki avtomatsko pristali na sodišču, kjer bi potekali maksimalno pospešeno, dosojene kazni pa bi bile odvajalne/preventivne, torej drastične ter prenesljive na vse potencialne žrtve. Z drugimi besedami - vse žrtve bi obvezno dobile odškodnino (vsaj za pokritje stroškov ipd), ostanek kazni pa bi šel v sklad za podobne primere in bodoče stroške le-teh (pravniki, izvedenci ipd), kar bi pomenilo lažje začetke postopkov tudi "navadnim" ljudem (Od tega bi lahko živela tudi ZPS, ki sedaj za en nepomemben članek na njeni strani zahteva 4,5 €).
Skratka - vsaj majhen del ameriške sodne prakse, ki je mnogokrat zelo pretirana, pri nas pa žal v obratni smeri (za izgubo sina bodo morali starši celo plačat več (krivcem in njihovim odvetnikom ter za postopek!!) kot so dobili odškodnine ipd).
Kazni, ki bi odvrnile vsako bodočo podobno namero in to pri vseh! Prišle bi v poštev tudi za prevrtavanje km.
darkside je napisal/-a:To pomeni če imaš avto v garanciji in ti crkuje nekaj kar ne spada pod garancijo se ti garancija na celoten avto prekine?
darkside je napisal/-a:Torej prvo ...
Za kazen za vrtenje kilometrov mi je pa čisto vseeno saj so to ljudje sami krivi in ne ravno prodajalci. Namreč kupec vedno išče, da ima avto čim manj prevoženih.
darkside je napisal/-a:Torej prvo ...
Za kazen za vrtenje kilometrov mi je pa čisto vseeno saj so to ljudje sami krivi in ne ravno prodajalci. Namreč kupec vedno išče, da ima avto čim manj prevoženih.
matejxx je napisal/-a:No, mogoče imam samo jaz takšno mišljenje, toda za mene je nekaj normalnega, da če ti podjetje da neko garancijo, da moraš pa potem servisirati pri njih. Pa tudi da morajo biti originalni deli se mi zdi čisto normalno. Zakaj bi podjetje še sploh obdržalo garancijo, če pa bi vi peljali avto nekemu nepooblaščenemu serviserju. Kje imajo oni zagotovilo, da je ta nepooblaščen serviser opravil delo kakovostno? Kaj če je dal notri napačno olje(vem da je mala možnost), kaj če je preslabo pritrdil kakšen vijak... Potem bi pa vi zahtevali od firme, da odpravi npr. napako na motorju. Kaj če je do napake prišlo zaradi nekakovostnega servisa? Kje ima podjetje zagotovilo, da je nek ponaredek enako kakovosten kot originalni del?
Imel sem tak primer, ko sem peljal renaulta na pooblaščenega serviserja. Tja se je pripeljal en gospod, ker mu niso mogli več dobiti žarnice iz luči. Na kar so opazili, da je bila žarnica dana v avto tako nekakovostno, da se je zažgala v nosilce, in jo ni bilo več mogoče dobiti ven. Tako, da jim ni preostalo ničesar drugega kot menjava celote. Seveda je gospod zahteval, da se to menja v sklopu garancije. Sam kaj je zato bil kriv renault, da je prišlo do te težave? Meni se zdi da ne.
Saj ko kupuješ avto, si pač malo pogledaš koliko so cene servisov. Jaz npr. nebi nikoli kupil KIE, ker so servisi enostavno predragi. Drugače te pa nihče ne sili, da moraš obdržati garancijo.
5cenic je napisal/-a:Mislim, da si zamešal jabolka in hruške. V tvojem primeru z žarnico je bila nestrokovna menjava le te kriva za okvaro in seveda ti potem na to ne velja garancija.
Vendar, če je vse narejeno tako kot mora biti zakaj ti v tem primeru nebi veljala garancija?
peroRS je napisal/-a:matejxx je napisal/-a:No, mogoče imam samo jaz takšno mišljenje...
podpis
matejxx je napisal/-a:Kje imajo oni zagotovilo, da je ta nepooblaščen serviser opravil delo kakovostno? Kaj če je dal notri napačno olje(vem da je mala možnost), kaj če je preslabo pritrdil kakšen vijak... Potem bi pa vi zahtevali od firme, da odpravi npr. napako na motorju. Kaj če je do napake prišlo zaradi nekakovostnega servisa? Kje ima podjetje zagotovilo, da je nek ponaredek enako kakovosten kot originalni del?
Imel sem tak primer, ko sem peljal renaulta na pooblaščenega serviserja. Tja se je pripeljal en gospod, ker mu niso mogli več dobiti žarnice iz luči. Na kar so opazili, da je bila žarnica dana v avto tako nekakovostno, da se je zažgala v nosilce, in jo ni bilo več mogoče dobiti ven. Tako, da jim ni preostalo ničesar drugega kot menjava celote. Seveda je gospod zahteval, da se to menja v sklopu garancije. Sam kaj je zato bil kriv renault, da je prišlo do te težave? Meni se zdi da ne.
danci1973 je napisal/-a:matejxx je napisal/-a:Kje imajo oni zagotovilo, da je ta nepooblaščen serviser opravil delo kakovostno? Kaj če je dal notri napačno olje(vem da je mala možnost), kaj če je preslabo pritrdil kakšen vijak... Potem bi pa vi zahtevali od firme, da odpravi npr. napako na motorju. Kaj če je do napake prišlo zaradi nekakovostnega servisa? Kje ima podjetje zagotovilo, da je nek ponaredek enako kakovosten kot originalni del?
Problem je v tem, da splošno garancijo pogojujejo z originalnimi deli NE GLEDE na vzročno (ne)povezanost. Torej primer - crkne motor, a ker imaš neoriginalne zav. ploščice dobiš samo 'Žal, gospod, vam pa garancija ne velja.'.Imel sem tak primer, ko sem peljal renaulta na pooblaščenega serviserja. Tja se je pripeljal en gospod, ker mu niso mogli več dobiti žarnice iz luči. Na kar so opazili, da je bila žarnica dana v avto tako nekakovostno, da se je zažgala v nosilce, in jo ni bilo več mogoče dobiti ven. Tako, da jim ni preostalo ničesar drugega kot menjava celote. Seveda je gospod zahteval, da se to menja v sklopu garancije. Sam kaj je zato bil kriv renault, da je prišlo do te težave? Meni se zdi da ne.
Seveda je kriv Renault, kaj pa je tak zanič žaromet naredil... Žarnice so tipičen primer nečesa, kar mora voznik ob priliki menjati sam, včasih v temi in brez orodja. Če je Renault to opravilo tako zakompliciral, da je sploh možno žarnico vgraditi 'nekakovostno', potem so za to vsekakor sami krivi.
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 15 gostov