Debate, ki niso vezane na ostala področja...

Uporabniški avatar
piagolo
Novinec

Kraj: LJ

Re: Podaljšanje servisa iz 15 na 30 kkm

Napisal/-a piagolo So dec 21, 2024 9:12 pm

Se tole še bere?
903cc

Mazda2
Stalni uporabnik

Napisal/-a Mazda2 Ne dec 22, 2024 11:09 am

Lihkar bral

Zodd
Novinec

Napisal/-a Zodd Ne dec 22, 2024 11:28 am

Slovenija glede temperatur pade pod težke pogoje delovanja za motorje, ko proizvajalec navede max kilometrino glede menjanja olja je ponavadi v optimalnih pogijih kar Slovenija ni, in te stvari so običajno razložene v navodilih za uporabo...
in folk bi menjal olje na 30k :) haha, najhujše kar lahko narediš avtu so kratke vožnje, olja so sicer mnogo boljša kot so bila v preteklosti, ampak so tudi izpostavljena mnogo hujšim pogojem delovanja (direktni vbrizg in turboti)... kdor kupi avto da bo z njim delal pol miljona olje memnja na max 10k, pa še to je preveč včasih, sploh športni avti menjajte na 7k in bo vse ok... sam sem pri novih avtih delal tako da enkrat letno na uradnega, garancija in to sranje, enkrat vmes popoldanec...

in to kar smatra proizvajalec glede olja v menjalniku kot lifetime oil, in kar kupec smatra kot lifetime oil sta dve popolnoma različni stvari...

Uporabniški avatar
piagolo
Novinec

Napisal/-a piagolo Sr dec 25, 2024 1:43 am

Sicer proti vsem forumskum pravilom intervalov menjave olja je avto šel od hiše s 522000 km. Še bi ga imel ker je bil res super. Upam, da bo novemu lastniku naklepal vsaj še !toliko kilometrov.
Prvo polovico kilometrov je delal na 0W30 s 45000+ intervali, ko tega olja skoraj ni bilo moč dobiti pa s 5W30 in 30000 intervalom. Olje v menjalniku še originalno, na motorju menjalna enkrat sklopka, dročniki, tesnilo glave, ena grelna svečka in rotor turbine.
903cc

Uporabniški avatar
Firediver
Mojster foruma

Napisal/-a Firediver Sr dec 25, 2024 10:24 am

Še dobro, da nisi delal pogostejših servisov, ker bi bilo v tvojem primeru samo metanje denarja stran.
Kakšni so bili predpisani servisni intervali proizvajalca in zakaj se jih ni upoštevalo?
Človek brez problema, to strašna je stvar!

Uporabniški avatar
piagolo
Novinec

Napisal/-a piagolo Sr dec 25, 2024 10:32 am

Firediver je napisal/-a:Še dobro, da nisi delal pogostejših servisov, ker bi bilo v tvojem primeru samo metanje denarja stran.
Kakšni so bili predpisani servisni intervali proizvajalca in zakaj se jih ni upoštevalo?

Predpisani na 50.000. Tudi pri prodajalcu ( Autoemona, leta 2001) so na moje začudenje pritrdili, da to velja.
903cc

Uporabniški avatar
Firediver
Mojster foruma

Napisal/-a Firediver Sr dec 25, 2024 10:53 am

piagolo je napisal/-a:Sicer proti vsem forumskum pravilom intervalov menjave olja...

Potem pa nisi čisto nič proti vsem forumskim pravilom intervalov menjave olja, če pa imaš tako vozilo za dolge proge, ki ima predpisan tak interval in se ga tudi vozi na dolge proge.

In za tako vozilo ni nič posebnega, da naredi pol milijona km.
Ker je temu namenjeno.
Človek brez problema, to strašna je stvar!

RUNAČ
Novinec

Napisal/-a RUNAČ Sr dec 25, 2024 4:53 pm

piagolo je napisal/-a:Sicer proti vsem forumskum pravilom intervalov menjave olja je avto šel od hiše s 522000 km. Še bi ga imel ker je bil res super. Upam, da bo novemu lastniku naklepal vsaj še !toliko kilometrov.
Prvo polovico kilometrov je delal na 0W30 s 45000+ intervali, ko tega olja skoraj ni bilo moč dobiti pa s 5W30 in 30000 intervalom. Olje v menjalniku še originalno, na motorju menjalna enkrat sklopka, dročniki, tesnilo glave, ena grelna svečka in rotor turbine.

Konkretno, za katero vozilo pa gre tu?
"Precej je treba vedeti, preden opaziš, kako malo veš."

Karl Heinrich Waggerl

Uporabniški avatar
piagolo
Novinec

Napisal/-a piagolo Sr dec 25, 2024 10:36 pm

RUNAČ je napisal/-a:
piagolo je napisal/-a:Sicer proti vsem forumskum pravilom intervalov menjave olja je avto šel od hiše s 522000 km. Še bi ga imel ker je bil res super. Upam, da bo novemu lastniku naklepal vsaj še !toliko kilometrov.

Konkretno, za katero vozilo pa gre tu?

Octavia 1, 1.9TDI, 81kW
903cc

Uporabniški avatar
D12J12
Uporabnik

Kraj: Kranj

Napisal/-a D12J12 Če dec 26, 2024 11:30 am

Nakup avtomobila in servise vsak od nas dela na svoj način in tudi vsak od nas nosi posledice svojih odločitev. Kaj je prav in kaj narobe določi vsak od nas glede na mišljenje in zmožnosti. Jaz sem zamenjal zavorno po letu in pol, ko je znanec na 12 let starem avtomobilu še ni. Jaz se bojim korozije, on se boji stroška menjave. Mirno spiva oba, zaenkrat :lol: .

Nekaj pa drži kot pribito, če pohitiš s servisom nič ne škodi, če pa odlašaš so pa lahko posledice. Kje je tista zlata sredina? Vsak ima svojo :D .

Mazda2
Stalni uporabnik

Napisal/-a Mazda2 Če dec 26, 2024 8:02 pm

Denis, jaz pa vozim na pooblaščen servis in mi menjajo določene stvari po tovarniškem intervalu, določene pa očitno po preverbi ali je še dobro ali ne. Zavorno tek. so mi prvič menjali letos, ko je bil avto star 4 leta, predpisano pa je, nisem ziher, ali na 2 ali 3 leta. Lani so rekli, da je še dobra. Verjetno so preverili prisotnost vlage v njej. Na servis pa peljem, ko mi računalnik v vozilu javi, da je že čas za obisk servisa in to je pri meni ponavadi nekje na okoli 12.000 km. Tisti tvoj znanec pa najbrž sploh ne vozi na servise, ali pa jih dela sam, sicer ne bi bila že 12 let stara tekočina v sistemu. Razen, če vozi h kakšnemu nepooblaščenemu mehaniku in mu naroči kaj naj naredi, česa naj se pa ne dotika.

Uporabniški avatar
D12J12
Uporabnik

Kraj: Kranj

Napisal/-a D12J12 Pe dec 27, 2024 10:01 am

Če bi pa peljal na drugega pooblaščenca bi ti pa menjali po 2 letih (mogoče). Vsak ima svojo teorijo. Moja teorija je, da če že vzame dol zavorne klešče in mora zaradi vračanja batka sprazniti posodo z zavorno tekočino jo pa naj še zamenja. Jaz mažem zavore vsak 2 servis, ker mehanske komponente morajo biti podmazane.
Stvar postaja zanimiva pri EV ko zaradi manjše uporabe zavor se le te ne segrevajo in se vlaga v zavorni tekočini nabira počasneje, tako da nekateri so že mnenja, da se zavorna ne menja.
Na eni strani imamo EURO standarde kateri zajemajo tudi servise in proizvajalcem ne preostane drugega kot da zaradi ekologije podaljšujejo intervale servisov, tudi za ceno večje obrabe mehanskih delov.
Na drugi strani so pa uporabniki EV kateri gledajo na vsak cent in računajo prihranke napram ICE in po njihovo menjava hladilne, zavorne in olja ni potrebna. Takšen zgled je postavila tesla, nima predpisanih servisov.
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 10 gostov