Debate, ki niso vezane na ostala področja...

bernikm
Novinec

Vlečna kljuka- elektronika

Napisal/-a bernikm Ne apr 27, 2025 6:44 am

Pozdravljeni

Imam Peugeot 3008 letnik 2017 s senzorji in kamero zadaj (ostalih asistenčnih sistemov nimam).
Kljuko rabim za vleko gumenjaka na prikolici dolžine 4.2m. Kljuko sem mislil vzeti pri Bartolju ki je trenutno najbolj ugoden (snemljiva kljuka + montaža + vpis = 410€). Sedaj so mi pa na original Peugeot servisu rekli da moram vzeti original elektroniko ker drugače bom imel težave. Ker lahko avto zazna da je zadaj prikolica in računalnik blokira mašino, naj bi bil tudi problem s lučmi ker to tudi računalnik zaznava da so dodatni porabniki, zadnji senzorji da se ne izklopijo… Skratka kar nekaj stvari mi je naštel in da bodo sami problemi in da naj vzamem pri njih kjer dajo original elektroniko ki se poveže z računalnikom v avto in da ne bo težav.
Je pa cena 600€, kar je 200€ več.

Preveril sem tudi pri Bartolju ki pa pravi da bo vse delalo edino pri vzvratni vožnji bodo piskali senzorji ker se ne izklopijo.

Tako da res ne vem ali se splača dati 200€ več za orig elektroniko ali ne?
Po eni strani rabim to za vleko 2x na leto, vzvratno tudi ne bom vozil. Avto bo star 8 let …
Po drugi strani pa vseeno da mi nekje na morju zablokira računalnik motor ker zaznal oviro … ?

Kakšne so kaj vaše izkušnje glede tega lahko pričakujem kakšne težave če ne dam original elektronike za moj avto ali je to zgolj fora trgovca da mi proda original opremo ?

Hvala za mnenja in odgovore

yeo
Novinec

Re: Vlečna kljuka- elektronika

Napisal/-a yeo Ne apr 27, 2025 7:00 am

Aftermarket kljuka ima svojo elektroniko priklopljeno direktno na akumulator, ta elektronika pa je povezana potem na luči od avta, da dobiva samo signale kdaj luč deluje. Avto tako ne zaznava nepravilne porabe, ker se kljuka (prikolica) napaja direktno iz akumulatorja. Problem so samo senzorji, ki jih je treba ročno izklapljati, drugače piskajo.

bernikm
Novinec

Napisal/-a bernikm Ne apr 27, 2025 8:35 am

yeo je napisal/-a:Aftermarket kljuka ima svojo elektroniko priklopljeno direktno na akumulator, ta elektronika pa je povezana potem na luči od avta, da dobiva samo signale kdaj luč deluje. Avto tako ne zaznava nepravilne porabe, ker se kljuka (prikolica) napaja direktno iz akumulatorja. Problem so samo senzorji, ki jih je treba ročno izklapljati, drugače piskajo.

Pozdravljeni,

Hvala za odgovor. Kaj ste misli s tem 'aftermarket kljuka' ? Je to to kar vgrajujejo te monterji (Bartolj) kot sem mislil dati ?
Ker kolikor razumem kljuka je kljuka, fora je samo v elektroniki. Bartolj je rekel da zraven montira klasično vtičnico 7-pol na katero se priključi potem prkola da delajo luči in smerniki. Tu ni govora o neki napredni elektroniki kot so mi to prodajali na Peugeot servisu ?
Je potem ta elektronika potrebna ali ne, glede na to da mi je čisto vseeno če mi zadnji senzorji piskajo ko bom šel vzvrato - čeprav vzvratno bo bolj redko samo pri razkladanju čolna

boštjan_01
Uporabnik

Napisal/-a boštjan_01 Ne apr 27, 2025 8:52 am

Ne vem kako ima Peugot ampak večina avtov ima v prtljažniku na levi strani "elektroniko". V tisti škatli so že namenski kontakti za priklop vtičnice. Tista elektronika zazna kdaj imaš priklopljene luči za prikolico.
Ne vem ali imajo priklopi (vtičnice) kakšno svojo elektroniko. Pojdi na servis in zahtevaj naj ti pokažejo ta komplet priklopa.

Uporabniški avatar
D12J12
Uporabnik

Kraj: Kranj

Napisal/-a D12J12 Ne apr 27, 2025 8:55 am

Fora je samo v zadnjih senzorjih, ker original ti jih izklopi, tukaj jih boš pa moral sam. Sama kakovost kljuke je LAHKO na strani Bartolja, tako da ni nujno, da bo pri pooblaščencu boljša. Seveda bodo na pooblaščencu naredili vse, da ti prodajo njihovo.
Peugeot na gorenjskem vozi nova vozila Hernecu v Pirniče, sam sem si ogledoval kljuke pri njemu in Kogovšku iz Trzina. Primerjave ni, nekje dobim pobarvan želez pri drugem pa hladno cinkano kljuko in nosilne elemente. Ni vse pooblaščenec, so drugi veliko boljši.

zundapp
Stalni uporabnik

Napisal/-a zundapp Ne apr 27, 2025 9:51 am

hermec- kogovšek.., katera je boljša?

Uporabniški avatar
format
Novinec

Napisal/-a format Ne apr 27, 2025 11:19 am

Jaz sem na svojem avtu dal vlečno kljuko od Šeškota (Socka). Ko grem vzvratno ročno izklopim senzorje za vzvratno vožnjo da ne piskajo. Nimam Peugeota.

Uporabniški avatar
D12J12
Uporabnik

Kraj: Kranj

Napisal/-a D12J12 Ne apr 27, 2025 12:56 pm

zundapp je napisal/-a:hermec- kogovšek.., katera je boljša?

V mojem primeru kogovšek, konstrukcija komplet pocinkana, odnos profesionalen, še po montaži sva predebatirala vse, da točno vem kako in kaj. Ocena 4,9 pa tudi pove vse.

meganer
Uporabnik

Napisal/-a meganer Ne apr 27, 2025 2:13 pm

Na c4p sem imel ta problem.
Vedno ko sem imel kluko gor .... meni .... izklop senzorjev ......

Doplačaj kolikor je treba da bo ok.

Moje mnenje

Uporabniški avatar
Fan
Konstruktiven svetovalec

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a Fan Ne apr 27, 2025 5:27 pm

Nič ne bo zablokiralo, v najslabšem primeru bo prižgalo MIL lučko za luči.
Vse je lepo, če vidijo prave oči.

bernikm
Novinec

Napisal/-a bernikm Ne apr 27, 2025 7:49 pm

Super, hvala vsem za informacije. Bo potem kar od Bartol čisto ok za to kar rabim 2x na leto :-)

Uporabniški avatar
Cefizelj
Poznavalec foruma

Napisal/-a Cefizelj Ne apr 27, 2025 8:25 pm

Vprašanje kako pametni so senzorji. Moja originalna na Golfu recimo, če ne priklopim elektrike na prikolci ne morem vozit vzvratno - ker senzorji zaznajo oviro in avto se ustavi. Verjetno če bi sklopil senzorje bi šlo, moram enkrat probat.
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov