Debate, ki niso vezane na ostala področja...

grega3112
Nov uporabnik

Diesel, bencinar ali hibrid za 35.000km letno

Napisal/-a grega3112 Sr apr 23, 2025 8:23 am

Pozdravljeni,

zanima me kaj se izplača vzeti bencinarja, diesela ali hibrida (priključni odpade) za letne razdalje okoli 35.000km (polovica od tega avtocesta)?

Gledal sem od dieselov Cupre, Bmw 3, Volvo xc 60. Ali bencinarje oz hibride novi Renault austral.

Hvala.

Uporabniški avatar
Cefizelj
Poznavalec foruma

Re: Diesel, bencinar ali hibrid za 35.000km letno

Napisal/-a Cefizelj Sr apr 23, 2025 8:51 am

Sicer je vprašanje čisto presplošno, da bi človek nanj pravilno odgovoril, ker marsikaj zavisi od osebnih preferenc, načina vožnje, itd itd.

https://www.spritmonitor.de

Tukaj poišči porabo za vsak dotični avto in primerjaj.

Čez prst bi rekel, da se za avtocesto in hitrosti med 120-150 splača diesel. Če se voziš 80-120 prideta bencinar in hibrid blizu.

Predvsem glej razlike v teži in uporu zraka. Primerjat BMW 3 in Australa/XC60 je mimo, ker SUV s svojo višino težko doseže zmanjšan upor limuzine/karavana in s tem manjšo porabo goriva.

Potem je pa tu še dodana nakupna vrednost v primerjavi z porabo - se kupuje nov avto ali rabljen? Če daš 40k+ za avto je težko govorit o "splača", ker tudi v avtu za 25k€ dobiš lahko veliko pa je tu potem že 15k€ razlike, predenj si sploh naredil kakšen kilometer.

mevden
Uporabnik

Kraj: Ljubljana-Fužine

Napisal/-a mevden Sr apr 23, 2025 10:58 am

Ne kupuj suva za 35k km letno. Ti so bolj namenjeni počasni vožnji, čez mesto in po pločnikih. Tam ne pijejo tok kot na avtocesti...največji potrošnik tukaj je upor zraka

Torej, limuzina, karavan...daljši je...bolj bo udoben.

golfko di zlodko
Nov uporabnik

Napisal/-a golfko di zlodko Sr apr 23, 2025 7:14 pm

Kaj pa kakšna škoda octavia? 2.0 TDI, DSG, 150 KM. Nimaš kaj falit s takšnim strojem. Varna, varčna, udobna, prostorna. Zgolj moje mnenje.

Goodfellas
Nov uporabnik

Napisal/-a Goodfellas Sr apr 23, 2025 8:42 pm

Sicer nisi napisal ali je teh 35.000 km službenih ali je to vse skupaj kot družinski avto.
Kar se tiče motorja izberi sam. Glede oblike pa se strinjam s predhodniki, da glej limuzine/karavane. Ne samo zaradi upora in porabe ampak tudi zaradi udobja.
Bolj kot sediš pokončno, slabše je na dolgi rok. Zato trgovskih potnikov v kakšni Nemčiji kjer se delajo res dolge relacije ne boš videl v drugem vozilu kot limuzina/karavan. Za vikend izlete in par daljših relacij na leto pa ni tako pomembno.

grega3112
Nov uporabnik

Napisal/-a grega3112 Če apr 24, 2025 7:14 am

Hvala za odgovore fantje. Bo treba torej nekega karavana ali limuzino vzet :D

kseb
Novinec

Napisal/-a kseb Če apr 24, 2025 6:38 pm

Nisem zasledil koliko denarcev je na voljo za avto.
Pri 35.000 km/letno se kar nekaj časa preživi v avtu. Gledal bi čimdaljo medosno razdaljo, da je avto bolj udoben. Vsaj 130 KM. Od opreme pa kak line asist in radarski tempomat, avtomatski menjalnik, če je mogoče še hlajenje sedežev. Je vožnja lažja in udobnejša.

wavemaker
Stalni uporabnik

Napisal/-a wavemaker So apr 26, 2025 6:21 am

Sam sem pred podobno dilemo.
Moji dosedanji zaključki:
Izbiram med škoda octavia 2.0 tdi karavan in toyota corolla karavan hibrid. Muči me to, da imam veliko avtocestnih kilometrov, kjer hibrid ni smiseln. Toyoto bi imel, ker je po vseh možnih testih in izkušnjah uporabnikov zelo zanesljiv avto, kar mi poleg porabe največ pomeni. Koeficient zračnega upora octavia vs corolla = 2.6 vs 3.1, zato je pričakovati veliko boljši izkoristek octavie po avtocesti.

Dalje je tukaj vprašanje, koliko več stroškov z vzdrževanjem octavie bi se nabralo proti corolli. Pri slednji delajo tudi po 300k kilometrov brez okvar. Pomembno je predvsem hlajenje baterije - striktna uporaba klime in preverjanje zamašenosti rež za hlajenje baterije.

Vrednost avtomobila po 6 letih (200k kilometrov). Bo lažje prodati škodo ali toyoto - bo takrat gonja proti dizlom?

Bo bencin cenejši od dizla?

Me overthinking as usual....

boštjan_01
Uporabnik

Napisal/-a boštjan_01 So apr 26, 2025 10:04 am

Razmerje cene med bencinom in dizlom bo vedno podobna. Če že, prej v korist dizla.
Prodat rabljenega dizlača ne bo nikoli problem. Manj kot jih je, bolj bodo cenjeni in zagotovo bodo boljše držali cene. Je pa res, da bo v prihodnosti marsikje prepovedana vožnja v mestnih jedrih (enako bo veljalo tudi za bencinaje). Ampak to velja predvsem za večja mesta.

Čisto vsak rabljeni avto je možno prodat z lahkoto. Za primerno (realno) ceno seveda.
Jaz sem prodal ga prodal v dveh dnevih. Zadovoljen z ceno, precej bolje kot če bi ga pustil pri preprodajalcu.

mišek
Uporabnik

Napisal/-a mišek So apr 26, 2025 10:26 am

Kolk lahko bo prodat dizla v prihodnjosti je odvisno sam od politike. Ce si bodo oni v Bruslju umislili, ne zdaj se pa z dizli ne bote vec vozil, in bodo nabil kaksne dajatve, potem ne mislit da se bos dizla lahko resil, sploh pa ne za fajn ceno.

kseb
Novinec

Napisal/-a kseb So apr 26, 2025 11:44 am

Hitro si lahko omislijo kake davke na stara vozila. Npr. v Mariboru je kakih petnajst let nazaj probal en župan, vendar se zanj ni najbolje izteklo. V Nemčiji so na udaru predvsem stari dizli. Pod Euro 5 je letni davek, ki se plača ob registraciji kar visok, pa v veliko mest (predvsem centrov) ne smeš s takim avtom. Pa z leti bo šlo na slabše.
Tako. da one zgodbe dizla boš vedno prodal ne držijo najbolj. Vprašanje je tudi kaj bo čez npr. 10 let, koliko delov bo naprodaj za avto, ki bo takrat star npr. 20 ali več let.

Letnih 35.000 km tudi ni toliko. To je dnevno, če upoštevamo 200 delovnih dni 175 km/dan. Če je možnost polnjena doma, je za razmislit o kakem električarju. Razdaljo 175 km danes zmore pozimi vsak električar, razen res tistih, ki so namenjeni za drugi avto (zelo majhna baterija).

Uporabniški avatar
xxl
Mojster foruma

Napisal/-a xxl So apr 26, 2025 12:10 pm

Toyotin hibrid nima alternator, anlaser, turbo, intekuler, sklopko in še kup tega, česar pa ni, se ne more pokvariti. Baterija drži čez 300000 km, menjava stane cca 2500-3000€, mogoče se je kaj podražila. Dobro je servisirati pri pooblaščenem servisu, ker potem imaš 10 let jamstva ali 200 000 km, krije pa vse pomembnejše sklope. Po Spritmonitor ima 1.8 120-140 KM porabo cca 5, 2.0 180-197 pa cca 5.5, Škoda TDI 150 pa enako. Če imaš veliko ac, je potem verjetno Škoda v prednosti pri porabi, ampak, tudi Corolla hibrid pri 130-140, ne bo pretirano žrla. Od MB do PU, do 140 km/h, mi celo C-HR 2.0 nikoli ne gre čez 6 (od 5,2-5,8) na celotno relacijo upoštevajoč nekaj regionalke, mesto, predore, gužvo. Je pa res, da čez zimo (pod 10 stopinj) na kratkih relacijah, poraba, zaradi gretja, zraste skoraj za liter.
Alfa v srcu,upam,da še kdaj v moji garaži.

boštjan_01
Uporabnik

Napisal/-a boštjan_01 So apr 26, 2025 1:37 pm

Če se bodo delale kakšne omejitve in nabijali dodatni davki, se to navezuje na EURO standarde. Če bo obdavčen dizlaš, bo tudi bencinar.
Isto sranje, kaj nimate nobene logike?

Kaj in kako bo obdavčeno je 100% odvisno od nas volilcev.

Iz surove nafte poteka destilacijski postopek in je zelo natančno določeno kakšen delež katerega goriva pride ven. Ne moreš zdaj rečt, da boš samo bencin uporabljal. Dizl bomo pa v morje vlivali, ali kaj bomo z njim?

mevden
Uporabnik

Kraj: Ljubljana-Fužine

Napisal/-a mevden So apr 26, 2025 5:50 pm

Mislim da se nima smisla ukvarjat kaj bo z dizlom, dodatne dajatve, itd. 80% gospodarskih vozil je na dizel. Gre za stotine milijone vozil. Če bo kaj bo zakonskih sprmemeb bo itak postopoma...ne pričakujem nobene spremembe naslednjih 5let. Če se pa misliš oženit z avtom in ga imeti 30,40 let..pol bi pa razmislil kaj bom vozil čez 30 let. Kar nekaj km naredim po avtocesti,glej, 2.0tdi 150 konjev je uno tapravo razmerje poraba/moč. Tudi ponudbe je hvalabogu veliko..seat,vw,audi. Glej samo da je kokr tok novejši, dobro preveriti zgodovino in bo vse ok.

Hibrid in elektrika za avtocesto pač ni, in ni nobene računice. Dizel, eventuelno benciner če ti poraba ne pomeni tok.

pstruzni
Nov uporabnik

Napisal/-a pstruzni Po apr 28, 2025 9:10 am

Pred približno petimi leti je bila podobna tema v zvezi z nakupom Toyote Corolle (2.0 Hybrid) . Link: viewtopic.php?f=18&t=113681&start=40
Tako, da je bilo o tem že kar nekaj debate. Po šestih letih uporabe in prevoženih 185.000 km lahko le potrdim, da je nakup hibrida prava izbira tudi , če se vozite po avtocesti. Jaz sem vsak dan na relaciji PO-LJ. Porabo imam 5,1 l/100 km, vozim pa večinoma toliko hitro, da je varno in seveda po omejitvah. Malo sem že razmišljal o menjavi avtomobila, pa se kar ne morem odločiti za to, ker Corolla še vedno deluje brezhibno in se pelje skoraj kot nova. Imam pa namen zamenjati Touring Sport varianto za Corollo Cross. Na običajnega bencinarja ali dizla ne bi šel nikoli več, če tudi bi imel avtomatski menjalnik, radarski tempomat....
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: Google [Bot] in 6 gostov