4gti je napisal/-a:Vzemi taxi :P

Mate je napisal/-a:DonConsiglio: Tole prvo pravilo, ki si ga napisu pa po mojem mnenju sploh ni prav![]()
Se strinjam, da moras cesto gledat cim dalj... ne pa, da je pozornost ves cas usmerjena tja, niti vecino casa! Najvec casa moras po mojem mnenju biti pozoren na priblizno razdaljo, do katere se lahko reagiras, ali pa morda malo naprej. Moras pa seveda tudi gledati naprej in dalec naprej in seveda iz vseh teh informacij predvidevati, kaj se bo zgodilo.
Se par primerov: Ce upostevas to pravilo, ki ga je povedal da instruktor
ne bos opazil jeza na cesti, ker je premajhen in ga bos povozu.
ce bos ti opazil srno 200m dalec, je zelo majhna verjetnost, da bo ta letela cez cesto
tud ce bos ti opazil otroka zelo dalec stran, bo on verjetno tudi tebe in ne bo sel zavestno pod avto.
tud na avtocesti moras biti pozoren na avtomobile, ki so blizu tebe, se posebej, ce jih prehitevas in te oni ne vidjo (mrtvi kot) al pa narobe ocenijo tvojo hitrost in "skacejo ven". Ce vidis avto 300m pred tabo, ti to nic ne pomaga, ce pa dva avta pred tabo en zapelje na prehitevalnega.
Isto je z macki in ostalimi nepredvidenimi zivalmi, k prletijo na cesto. Ce te bo vidu in ti njega na vecjo razdaljo, bo 95% odlaufu v drugo stran. Do sedaj se mi je samo eden dva metra stran od ceste odlocil stect pred in pod avto. Vsi ostali so prletel na cesto na veliko krajsi razdalji, kakor dalec bi lahko gledal. Zal jih je sla vecina pod avtomobilom.
Se strinjam, da je najpomembnejse predvidevanje, o tem tudi iz mojega stalisca ni dvoma, samo glede opazovanja, je pa zelo pomembno opazovanje vsega okoli tebe in na noben nacin ne smemo pozabiti tudi okolice ceste. Pomoje je bliznja okolica pomembnejsa od une, bolj oddaljene. Konec koncev predvidevanje nujno potrebuje misljenje in vec ko hocemo predvideti, bolj moramo misliti, kar pa ne gre v nedogled. Je pa ena tezava pri opazovanju "vse" okolice, od tiste bliznje, do bolj oddaljene, in sicer te zacnejo oci dokaj hitro bolet... se posebej, ce vmes kdaj pa kdaj tud na stevc pogledas.
don CONSIGLIO je napisal/-a:Mislim, da si se ti malce izgubil v nebistvenem. Mogoče bo tako bolj jasno:
Če gledaš dlje pred seboj, vidiš z istim pogledom tudi stvari, ki so bližje. Če pa gledaš stvari, ki so bližje, nikakor ne boš videl bolj oddaljenih stvari
Vectra je napisal/-a:A si to pretipku iz knjige Varna vožnja od AMZSja ?![]()
Sicer pa, razmišljam da bi šel na tečaj varne vožnje! (Se mi zdi da ima Kuzmič to čez - Nekje imam v spominu ta priimk).
Vectra je napisal/-a:A si to pretipku iz knjige Varna vožnja od AMZSja ?![]()
Sicer pa, razmišljam da bi šel na tečaj varne vožnje! (Se mi zdi da ima Kuzmič to čez - Nekje imam v spominu ta priimk).
Isto je z macki in ostalimi nepredvidenimi zivalmi, k prletijo na cesto.
sonic je napisal/-a:Isto je z macki in ostalimi nepredvidenimi zivalmi, k prletijo na cesto.
Eno moje mnenje/nasvet glede malih živali: nič pretirano bremzat, sploh se ne poskušat izogibat - enostavno raje povozi veverico/ježa/mačka/manjšega psa. Se sliši kruto,vem. Se mi nič fajn ne zdi, da povoziš mačka ali psička. Ampak se da včasih brat o nesrečah, ko se je kdo izogibal malim živalim na cesti, pa je avto zaneslo s ceste, v zid/jarek/drevo/drug avto/pešce ob cesti...
Malo drugače je s kakšno srno, ta lahko zaradi svoje velikosti (mase) naredi več škode (in tudi poškodb, če prileti čez vetrobran). Tukaj je verjetno najbolje močno zavirati (da zmanjšaš silo trka), ampak vseeno držati isto smer vožnje. Če še volan obračaš, lahko avto odnese.
Imejte dobre bremze in gume (pa po možnosti kakšen ABS), pa kasko zavarovanje. Pa pamet v roke.
Je enkrat kolega na enem ovinku gladko povozil mačka in sem mu zelo hvaležen za to (pa ne zato, ker bi se mi zdelo fajn ubit mačka, sploh ne). Ker če bi se poskusil izogibat mačku ali močno bremzat, kdove kako bi se končalo za nas v avtu. Tako pa smo samo slišali zelo rahel "thump" in to je bilo to.
Zabe je zgoraj napisano bedarija. Če voziš s pravo hitrostjo, da maš vse komponente izpravne, da si dober voznik (ne da se maš za dobrega al pa celo za Šumija), pol boš do mačk, psov, ježov varno ustavu.
Drgač pa zvečer mal merkite predvsem na ježe. Mislm da za tvoje zdravje ga ni glih pametn povozt.
sonic je napisal/-a:Zabe je zgoraj napisano bedarija. Če voziš s pravo hitrostjo, da maš vse komponente izpravne, da si dober voznik (ne da se maš za dobrega al pa celo za Šumija), pol boš do mačk, psov, ježov varno ustavu.
Hja, tukaj je kar veliko če-jev.. Niso vsi dobri vozniki (marsikdo vozi le za silo), pa tudi veliko avtomobilom (posebej starejšim) kaj fali. Slabe gume, neenakomerno prijemajoče zavore...Drgač pa zvečer mal merkite predvsem na ježe. Mislm da za tvoje zdravje ga ni glih pametn povozt.
hmm kaj pa je tako nevarnega na ježu? Menda ne misliš da bi ti njegove bodice lahko npr predrle gumo? Potem bi bilo nevarno tudi po makadamu vozit...
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 5 gostov