Skratka 16v je pač novejša pogruntavščina. Na začetku je bil razširjen pri Japoncih (sam nisem vedel, da ima naš Sunny 16V dokler mi ni en povedal, ker nikjer ne piše

Biskvitek je napisal/-a:Slide je napisal/-a:Mate, Audi A4 1.6 ima 2 ventila na valj, kar znese 8v![]()
To velja tako za prejšnji model kot za sedanji!
LP, Slide
Aja to me je pa ful presenetlo da ima A4 1.6 samo 2 ventila na valj, ker 1.8 ima 5 ventilov na valj, samo pravijo da se to ne obnese!
Loopz je napisal/-a:Biskvitek je napisal/-a:Slide je napisal/-a:Mate, Audi A4 1.6 ima 2 ventila na valj, kar znese 8v![]()
To velja tako za prejšnji model kot za sedanji!
LP, Slide
Aja to me je pa ful presenetlo da ima A4 1.6 samo 2 ventila na valj, ker 1.8 ima 5 ventilov na valj, samo pravijo da se to ne obnese!
pri 1.8 turbo da, pri navadnem 1.8 pa ne...in tako kot je VAG-ov 1.8T eden najboljših motorjev zadnjih let, je VAG-ov N/A 1.8 eden...khm...manj boljših motorjev...
krentip je napisal/-a:Mate je napisal/-a:vedno vec ventilom. ce zarad druzga ne, so vecventilske masine novejse in tehnivno bolj dovrsene kot starejse.
OK čist off topic, ampak tehnivno?!?
Mogoče tehnološko? :P :P
Mate je napisal/-a:krentip je napisal/-a:Mate je napisal/-a:vedno vec ventilom. ce zarad druzga ne, so vecventilske masine novejse in tehnivno bolj dovrsene kot starejse.
OK čist off topic, ampak tehnivno?!?
Mogoče tehnološko? :P :P
A ni tole mogoce mal pikolovsko? Dobr, ce ze: tehnicno. Sumnikov pa ne pisem, ker so na dolocenih forumih in ircu tezave z njimi, pa sm se tko navadu.
Mate je napisal/-a:_Jerry_ je napisal/-a:Tole s skrajsevanjem oz. podaljsevanjem poti vstopnega zraka v motor prvic slisim in se mi ne zdi logicno. Ko zrak potuje po ceveh, mu je napoti trenje, zato bi morala biti njegova pot cim krajsa!? Kaksno zvezo ima to z navorom? Navor je posledica ucinkovitega polnjenja, pri cemer morajo imeti vstopni plini kar se da visoko hitrost, na tem principu deluje tudi turbo motor. Ventili, o katerih govorita, De Tomaso in INFINITI, imajo pomojem kaksno drugo nalogo. Razlozita zadevo malo bolj nazorno, prosim.
Glede variabilne geometrije sesalnega dela. Zrak lahko v motor vstopa samo ob dolocenih trenutkih (kadar so sesalni ventili odprti). Recimo, da zrak enakomerno potuje po sesalni cevi motorja, ko se sesalni ventili zaprejo, se mora ta zrak ustavit, ker nima kam it, ker pa je stisljiv se stisne zato nastane blizje motorja vecji pritisk in se zato razsiri nazaj po sesalni cevi, dokler se tam pritisk zopet ne poveca in se zrak razsiri naprej po sesalni cevi. Ubistvu zrak v sesalni cevi (za)niha. Frekvenca tega nihanja pa je odvisna od casa odprtja in zaprtja ventilov, kar pa je odvisno od obratov motorja. Zdej je pa cilj dosezt ubistvu resonanco, tako da se pritisk na koncu sesalne cevi zveca ravno, ko se ventili odprejo, da gre glede na tezo vec zraka v sam motor. Volumen ostane enak. No ja... to, da "odbit" zrak pride nazaj takrat, ko se ventili odprejo, pa se doloci z dolzino ali obliko (geometrijo) sesalnega dela.
Upam, da sm dobr razlozu, pa da nisem pisal buc
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 6 gostov