hmm ok se mal mojih 'bistrih' clede cip tuninga
tako jaz gledam na zadevo ....
tdi, jtd in vsa podobna j***a
samae uravnavajo mesanco glede na dan tlak ki ga proizvaja turbina tako da edino kar lahko naredi tuner je to da ti dvigne tlak turbine kar pa pomeni vecji stresni faktor za lezaje lopatce itd itd.... no ja to se da minimalizerati z zamenjavo intercoolerja blow off valva ... ce bi jaz cipu turbaca bi sigurno sel po tej poti... ... pri termodinamiki zves da je problem v tem da ko turbina da visji tlak se poveca temperatura stisnjenega zraka to temp. je seveda treba zbit, da ne pride prehitrega preduziga kar je seveda kriticno ce noces da ti masina zariba ker samo tako se lahko nabere dovol velika energija v obliki temp. da ti povzroci to da bat prevec expandera (razteznosti koificjent) in posledicno se prakticno zavari ob linerje... (zavari se zaradi trenja) ....
multipoint injection princip vsa trenutna jetra
se ga tezje cipa zaradi tega ker je treba analizerat vse varjabule kle jih je pa zelo velik ..... 1. korektna mesanice (preredka motor len prebogata motor se dusi) seveda je tuki veliko razerv .. ko gres ti v visje obrate ti zanalasc cip nastima da je mesanica bolj bogata to je pa zato ker pri visokih obratih je tezko zadeti točni čas predvziga in ce ga za kako stopinjo falis ni tako problematicno ker je bogata mesanica bolj pocasna pri expanziji. 2. nastavitev predvziga to se dela tako da vzame tuner mikrofon ga na blok motorja pritrdi se vsede v avto in gre cez vse obrate in glede na to kako slisi explozije nastima predvzig .. potem so se faktorji korekcije kot so maf temp zraka itd itd... skratka zakommmplicerana zadeva k SAFRANE
direct petrol injection fsi , j..neki ( fiat ) itd..
tukaj se pa dela vse kar se pri multipointu nastima na vse to pa se nastimas tocko kje se premenja is stratofied na homogeno mesanico .... se mal komplikacij
pri hondah in vseh ostalih z vvt ji
se pa se stima kok velik dvignemo ventile pa kok casa ... tuki se dober vidi pri hondici mas dva tipa 1.4 masine en je 'economic' ki ma bolj konzervantivne nastavitve mas pa tudi 'spot' model ki pa ma bolj agresivne nastavitve kak liter vec popapa pa se kakih 50 konjickov vpreze zraven
keri avti pa bolj drzijo ceno je pa cisto relativno saj jaz tako mislim avti ki majo manjso litrazo in relativno dost konjickov tm do ene 140km dobr drzijo ceno tisti pa k so zello dragi precmo v6 in vsa ostala veccilindricna jetra pa jim pade cena katastrofalno ker jih noben noce kupt prvic zaradi registracije drugic porabe tretic vzdrzevanja ....
aja glih zadnic ko sem gledu preizkus drsnega lezaja sem opazil da mamo na strojnem fax 2 Safrana 1 je prototip... 2 pa cisto rastavlen baje bodo nekoc naredili roadstarja iz njega ..... aja pa se to pri avtodelti sem vidu enega sefrancka biturbo za 1.5 miljona max oprema skratka z vsem ... tako da glih ne drzi cene

dost sem bil tecen dons