Izvajalci tehničnih pregledov vzorčne meritve izpušnih plinov zdaj opravijo pri 5 do 10 odstotkih vozil. Meritve izpušnih plinov - vsaka v povprečju traja več kot deset minut - bodo po prvem decembru letos obvezne za vsa vozila s katalizatorji, ki je kot del izpušnega sistema pri nas obvezen pri vseh vozilih, prodanih po letu 1994. Vozila ,ki ne bodo ustrezala normativom ,bodo izločena iz prometa ( ne bodo opravila tehničnega pregleda ).
Mislim ( ne me za besedo vlečt , ker nimam uradnega podatka ) , da bo za vozila brez katalizatorja meritev tudi obvezna. Že pred katalizatorskimi časi so merili izpušne pline ( pač po drugačnih merilih ) , ampak je mene doletelo le 1 krat.
No, enkrat sem že pisal pa dajmo spet...
V Avtomagazinu 26/2002 je pisalo tako:
-avti s prvo registacijo do 1.10.1986 bodo lahko imeli do 4,5% CO,
-avti z registracijo po tem datumu do 3,5% CO in
-vsa vozila s tristeznim katalizatorjem (v praksi vsa vozil po letu 1993) do 0,5% CO.
Torej, če si jaz to pravilno tolmačim: če ima tovarniško vgrajen katalizator, ga bo pač moral imeti (delujočega!) tudi na tehničnem pregledu.
Če pa avto tovarniško ni imel katalizatoja, imaš pač srečo. V tem primeru ga nihče ne bo zahteval.
Merodajna za ugotavljanje tega pa je koda motorja. Če v katalogu piše, da tej kodi motorja pripada katalizator, ga bodo zahtevali, sicer pa ne.