Debate, ki niso vezane na ostala področja...

Uporabniški avatar
W|zz
Poznavalec foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a W|zz Po dec 06, 2004 7:06 pm

Sam pr tem tazadnem filmcku se pa vid k da lambo ni na pouno startu... Ni cudn da ga zonda tok piči :)

Uporabniški avatar
Slide
Moderator foruma

Napisal/-a Slide Po dec 06, 2004 8:21 pm

Caterham je napisal/-a:tkole nekak zgleda RWD od murcija......

http://www.mobisux.com/album/data/500/29474Murcie.avi

Hočeš rečt AWD ;) "Murci" ima AllWheelDrive
Understeer is when the driver is scared, oversteer is when the passengers are scared

Uporabniški avatar
Caterham
Stalni uporabnik

Kraj: Doma

Napisal/-a Caterham Po dec 06, 2004 8:49 pm

Slide je napisal/-a:
Caterham je napisal/-a:tkole nekak zgleda RWD od murcija......

http://www.mobisux.com/album/data/500/29474Murcie.avi

Hočeš rečt AWD ;) "Murci" ima AllWheelDrive

Ta pru posnetek je RWD.....ta drug pa AWD......

Narobe sm se izrazu....mislu sm, murci je AWD v vseh primerih.....ampak na prvem filmcku zgleda tko k RWD in ga pici k pr norcih...na top gear-u se pa "vidi" da je AWD in ma uibr bedne pospeske.......da nebi skuru sklopke.....
No need to be big to go fast......

Uporabniški avatar
Slide
Moderator foruma

Napisal/-a Slide Po dec 06, 2004 8:56 pm

V vsakem primeru si se potrudu da si spravu te posnetke sem :pivo
Ja...sej že po defaultu prenaša Lamburđini mursjelago več moči/navora na zadnja kolesa...AWD-ju navkljub! Ampak več takšnih štartov pa verjetno ne pripomore k zdravju sklopke...ampak...hell with it...kdor lahko kupi tak avto ima tudi vsak teden za novo sklopko, če je treba...

Sem se še nečesa spomnil
V Japanese performance je bil en tip, ki je Micko EVO VII predelal--->precej, vgradil je tudi dirkaško sklopko ki pa ni zdržala več kot 5000milj(8000km) ampak ga to pač ni motilo ;)
Nauk...money makes the world go around, world go around... :D
Understeer is when the driver is scared, oversteer is when the passengers are scared

Uporabniški avatar
Avalon
Novinec

Kraj: Vrhnika

Napisal/-a Avalon Po dec 06, 2004 9:31 pm

iKst je napisal/-a:Aja, poleg tega tisti Quatro v Audiju ni tapravi 4 pogon. To je ubistvu FWD avto, ki je sposoben prenesti nekaj moči tudi na zadnja kolesa, če postane podlaga spolzka. Na suhi cesti je to spet najslabša možna kombinacija, pomoje. Avto je praktično FWD ampak vseeno more zraven nosit dodatno težko, ki pride s 4WD. Mogoče se motim, tega audija še nesem peljal in nevem kako je v resnici. Tole sklepam tko iz teorije :)

Pogon pri novih Vozilih Audi in pa prejšnjem Allroad je stalen 4 kolesni pogon.
Sicer pa:
Rear wheel drive cars have better weight distribution since driveshaft, rear differential and power transferring rear axle add weight in back. RWD cars have better handling in turns and sometimes provide "fun to drive" element with oversteer.

"Too much torque" situations:
"Oversteer" happens usually in rear wheel drive cars, when in turns the rear part of the car looses traction (too much torque applied through the rear wheels) and slides towards outside of the turn ("fishtailing").

"Understeer" happens primarily on FWD cars, when in turns the front wheels lose traction (too much torque through the front wheels) and slides towards outside of the turn.

When the car is entering a corner, it is good to have some understeer to provide the stability while the driver is easing off the brakes. In the middle of the corner, the neutral steer is preferred. And in the exit from the corner, a slight oversteer is needed to help to tighten the path. The degree of oversteer should be easily controllable by the throttle - "Power Oversteer". This is a type of handling the RWD cars usually provide.If the car understeeers in the turn, you have to lift off the throttle and slow down.

In RWD car, if the car understeers in the turn, you can increase the throttle (not before the mid corner!) and car will start oversteering, correcting the trajectory.

Also keep in mind that during acceleration, front of the car lifts and rear wheels get more weight. That's why front wheel drive car's wheels may start to spin, yet the RWD car's rear wheels will get better traction.

"Torque steer" happens in FWD cars when the steering wheel during hard acceleration tends to turn (usually to the left) by itself. It happens because the drive shafts in FWD cars don't have the equal length like the RWD siblings do.

The all wheel drive, of course is better than RWD and FWD in terms of traction and control, but:
1. It's more expensive
2. Weights extra
3. Increases fuel consumption

AWD does not produce power oversteer (neutral handling). Most people prefer it simply because it provides superior cornering grip improving cornering speed.

People argue, what is better: RWD's power oversteer or AWD's neutral steer. AWD provides better cornering grip, but does not provide the "corrective power oversteer" capability.

All this is based on general assumptions though. Some AWD cars are biased towards power oversteer by splitting power unequally, forwarding more power to the rear wheels, or special suspension geometry. These cars combine the best of both worlds.

Da bomo malo bolje počeni o pogonih in ravnanju z njimi, meni osebno se nikamor ne mudi niti nisem ljubitelj "zdrsavanja" in nimam temu primernega avtomobila torej sem zagovornik AWD, če pa bi vprašali mojega brata pa RWD all the way.
Varno vožnjo vam želi Avalon.

Uporabniški avatar
Caterham
Stalni uporabnik

Kraj: Doma

Napisal/-a Caterham Po dec 06, 2004 10:12 pm

Slide je napisal/-a:Sem se še nečesa spomnil
V Japanese performance je bil en tip, ki je Micko EVO VII predelal--->precej, vgradil je tudi dirkaško sklopko ki pa ni zdržala več kot 5000milj(8000km) ampak ga to pač ni motilo ;)
Nauk...money makes the world go around, world go around... :D

:lol: :lol: :lol:
No need to be big to go fast......

Uporabniški avatar
Slide
Moderator foruma

Napisal/-a Slide To dec 07, 2004 9:59 am

Avalon je napisal/-a:
iKst je napisal/-a:Aja, poleg tega tisti Quatro v Audiju ni tapravi 4 pogon. To je ubistvu FWD avto, ki je sposoben prenesti nekaj moči tudi na zadnja kolesa, če postane podlaga spolzka. Na suhi cesti je to spet najslabša možna kombinacija, pomoje. Avto je praktično FWD ampak vseeno more zraven nosit dodatno težko, ki pride s 4WD. Mogoče se motim, tega audija še nesem peljal in nevem kako je v resnici. Tole sklepam tko iz teorije :)

Pogon pri novih Vozilih Audi in pa prejšnjem Allroad je stalen 4 kolesni pogon.

Napača...pri obeh...Audiji s prečno postavljenim motorjem(A3, TT) imajo kvazi 4kolesni pogon, kot ga je opisal iKst, haldex sklopka prenese moč na zadnja kolesa le takrat, ko sprednja zakopljejo v prazno...v praksi to pomeni sprednji pogon s priključljivim zadnjim(pomaga za oprijem, v ovinku pa en k....v primerjavi z ornk AWD-jem)

Audiji z vzdolžno postavljenim motorjem(A4, A6, A8 ) pa imajo kar taprav štirikolesni pogon, ki moč stalno prenaša na vsa kolesa v določenem razmerju, ki je spremenljivo(ampak to spet ni športno zasnovan pogon!!!)imajo pa namesto sklopke haldex še vedno stari dobri torsen....in to je to ;)

P.S
@avalon...brat še izpita nima, pa že RWD all the way :? In slo po hitrosti...huh...
Definitvno mu kupite A3 1.9TDI quattro...(če ga mate kej radi) :lol:
Zadnjič spremenil Slide, dne To dec 07, 2004 10:48 am, skupaj popravljeno 1 krat.

Uporabniški avatar
-tomi-
Novinec

Napisal/-a -tomi- To dec 07, 2004 10:01 am

-error-

Uporabniški avatar
Avalon
Novinec

Napisal/-a Avalon To dec 07, 2004 10:41 am

@Slide, hvala za bolj natačno povedano zadevo glede 4kolesnega pogona in Audija, sem imel to v mislih toda, hvala. KAr se brata tiče sva šla na testno vožnjo z BMWje 320d (vozil sem jaz) in se kar ornk poigral, da vidim to čudo katerega vi tako hvalite.. zdrsavanje namreč. Je zabavno samo je izredno zahtevno, da ti uspe dobr zdrs in pa seveda kontroliran!!! Zato je ves zagret za RWD.

Uporabniški avatar
Slide
Moderator foruma

Napisal/-a Slide To dec 07, 2004 10:47 am

Avalon je napisal/-a:@Slide, hvala za bolj natačno povedano zadevo glede 4kolesnega pogona in Audija, sem imel to v mislih toda, hvala. KAr se brata tiče sva šla na testno vožnjo z BMWje 320d (vozil sem jaz) in se kar ornk poigral, da vidim to čudo katerega vi tako hvalite.. zdrsavanje namreč. Je zabavno samo je izredno zahtevno, da ti uspe dobr zdrs in pa seveda kontroliran!!! Zato je ves zagret za RWD.

Drsenje rulez :twisted: ...ampak ko dobiš izkušnje ;)
Pri današnjih BMW-jih(z izjemo M-ov) manjka zapora diferenciala da bi bla zabava popolna(notranje kolo rado zavrti v prazno in zadka ne odnese)....na žalost

Uporabniški avatar
Avalon
Novinec

Napisal/-a Avalon To dec 07, 2004 11:07 am

Jaz še vedno zagovarjam AWD. :D Pač mi odgovarja sem bil terenski tip kot pa hitrostni.
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: Google [Bot] in 5 gostov