Debate, ki niso vezane na ostala področja...

Uporabniški avatar
Alonso
Stalni uporabnik

Celovška - naselje ali ne? Kakšna kazen za prehitro vožnjo?

Napisal/-a Alonso So mar 05, 2005 2:26 am

Vem da se sliši neumno, vendar to me res zanima. Ali Celovška cesta gre skozi naselje ali ne? Omejitve so 70 in 60 km/h. Če bi prekoračil hitrost - npr da bi peljal 100 km/h, kako bi te kaznovali?

Zakon pravi:
Voznik, ki prekorači s prometnim pravilom ali prometnim znakom omejeno hitrost na cesti v naselju, se kaznuje za prekršek z globo:
če prekorači hitrost za več kot 30 km/h, z najmanj 120.000 tolarjev. Enako se kaznuje voznik, ki za več kot 20 km/h prekorači dovoljeno hitrost v območju za pešce ali v območju umirjenega prometa. Vozniku motornega vozila se izreče tudi najmanj 5 kazenskih točk in prepoved vožnje motornega vozila.

ALI
Voznik, ki preseže s prometnim pravilom ali prometnim znakom omejeno hitrost na cesti zunaj naselja, razen na avtocesti ali cesti, rezervirani za motorna vozila, ki ima fizično ločeni smerni vozišči z najmanj po dvema prometnima pasovoma in odstavnim pasom ali odstavnimi nišami, se kaznuje za prekršek z globo:
če prekorači hitrost nad 30 do vključno 40 km/h, s 40.000 tolarjev. Vozniku motornega vozila se izreče tudi 3 kazenske točke.

ČE TO SLUČAJNO NE SPADA SEM SE OPRAVIČUJEM. LAHKO MIRNE DUŠE PRESTAVITE (po moje v pravne nasvet) ;)

Uporabniški avatar
kljukec
Mojster foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a kljukec So mar 05, 2005 2:42 am

U MATER TO PA NISM NIKOL RAZMIŠLU
POMOJE JE TA DRUGA- VSAJ SMISELNO BI BLO
PRVO JE POMOJE ČE JE HITROST NIŽJA
NE VEM
ups sorry za caps lock s šele zdej pogruntu
lp

Uporabniški avatar
Serđo™
Poznavalec foruma

Napisal/-a Serđo™ So mar 05, 2005 2:44 am

itak da je naselje, wtf, sej gre cez fakin celo mesto :roll:

Uporabniški avatar
Alonso
Stalni uporabnik

Napisal/-a Alonso So mar 05, 2005 2:52 am

Serđo™ je napisal/-a:itak da je naselje, wtf, sej gre cez fakin celo mesto :roll:

Sam zakva so pa pol take omejitve?

Gost

Napisal/-a Gost So mar 05, 2005 3:10 am

Celovška JE naselje, zato se kazni izrekajo po lestvici, ki velja v naseljih. Kar zna bit zaj****, če te ustavjo na radar, ker take kazni kot so za prekoračitev omejitve v naseljih... nevem, a je račun slovenske policije res tok spraznen, da morjo take kazni dajat. :S
Omejitve so pač 60 oz. 70, ker je to le glavna cesta, ful široka in prometna, pa ni glih da bi pelal 50 ali manj.

Uporabniški avatar
AIRbrush
Uporabnik

Kraj: Kamnik

Napisal/-a AIRbrush So mar 05, 2005 5:58 am

Alonso je napisal/-a:
Serđo™ je napisal/-a:itak da je naselje, wtf, sej gre cez fakin celo mesto :roll:

Tam pejdi pod pojme v ZVCP in si preberi kaj je naselje in boš dobu odgovor.

Uporabniški avatar
RobertHu
Nov uporabnik

Kraj: Kranj

Napisal/-a RobertHu So mar 05, 2005 8:49 am

AIRbrush je napisal/-a:
Alonso je napisal/-a:

ZVCP in zakon ki določa ceste( ne da se mi iskati pravo kratico) imata različno definicijo ceste v naselju. Potreben ustavni spor, če se komu da.

Uporabniški avatar
killah bee
Smrtonosni čebelj

Kraj: RS

Napisal/-a killah bee So mar 05, 2005 9:04 am

Naselja so označena s predpisanim prometnim znakom, torej rumena tabla z napisom Ljubljana.Vse do tam kjer je tabla s prečrtanim napisom se označuje kot naselje.
Naselje je je pozidano območje ob cesati,ki ga sestavlja več stanovanjskih stavb , ki tvorijo prostorsko celoto,v kateri se pešci in vozila lahko vklučujejo v promet na tej cesti preko dovoznih poti,kar Celovška je in vse Mestne vpadnice.

Na posameznih cestah v naselju ali njihovih delih je največja dovoljena hitrost za vozila lahko največ 70km/h,če varnost prometa in predpisani prometno-tehnični elementi to omogočajo in je določeno s predpisanim prometnim znakom.

LP Killah bee
Slika

maky
Moderator foruma

Napisal/-a maky So mar 05, 2005 9:13 am

Ja halo??? seveda je naselje. celovška ima take omejitve ker za 60 omejitev mora biti 2 pasovna cesta, za 70 pa 2 pasovna z zelenico vmes.
kaj bi blo bolje če bi bilo 50???
SlikaSlika

Uporabniški avatar
killah bee
Smrtonosni čebelj

Napisal/-a killah bee So mar 05, 2005 9:17 am

maky je napisal/-a:Ja halo??? seveda je naselje. celovška ima take omejitve ker za 60 omejitev mora biti 2 pasovna cesta, za 70 pa 2 pasovna z zelenico vmes.
kaj bi blo bolje če bi bilo 50???

Mal te bom popravil :D

Zaloška ima tud zelenico vmes,pa je omejitev 60, to pa zato ,ker prometno-tehnični predpis oziroma pogoj tega ne omogoča ;)
Slika

maky
Moderator foruma

Napisal/-a maky So mar 05, 2005 9:20 am

ja sam osnovni pogoj za 70 omejitev je pa ravno zelenica oz. ločena pasova ;)
SlikaSlika

Uporabniški avatar
killah bee
Smrtonosni čebelj

Napisal/-a killah bee So mar 05, 2005 9:45 am

maky je napisal/-a:ja sam osnovni pogoj za 70 omejitev je pa ravno zelenica oz. ločena pasova ;)

aha :D , no drugače ima zaloška tud travico vmes,pa ločena pasova od Most pa do obvoznice, ampak sej to ni važno, važno je to da smo prišli zadevi do dna, in odgovoril na zastavljeno vprašanje :D

Lep se mejte pa pridni bodite

Killah bee
Slika

Uporabniški avatar
Cash
Poznavalec foruma

Napisal/-a Cash So mar 05, 2005 4:28 pm

Po moje, če greš 100, ti morajo dati kazen, da si v naselju prekoračil 30 km/h, če je na Celovški 70 omejitev.Naj me kdo popravi, če se motim.

Uporabniški avatar
lublancan
Poznavalec foruma

Napisal/-a lublancan So mar 05, 2005 4:40 pm

RobertHu je napisal/-a:
AIRbrush je napisal/-a:
Alonso je napisal/-a:

ZVCP in zakon ki določa ceste( ne da se mi iskati pravo kratico) imata različno definicijo ceste v naselju. Potreben ustavni spor, če se komu da.

preber zvcp
čist prvi členi definirajo pojme uporabljene v zakonu

celovška je naselje, ker je v Ljubljani, če se pelješ z gorenjse, lepo vidiš rumeno tablo
tud če ne bi blo table, bi ti mogl bit zarad blokou okol ceste jasn, da si v naselju

hitrost je višja, ker je cesta širša, ima več pasov, je fizično razmejena in ima tudi podhode

kaznujejo te pač za prekoračeno v naselju, ne vem kaj je tuki nejasnega in zakaj bi ti sprožil ustavni spor
podpis

Uporabniški avatar
JOYride
Uporabnik

Napisal/-a JOYride Ne mar 06, 2005 3:50 pm

OK, da je Celovska v naselju je jasno. Ga ni k bi lohk dokazal nasprotno.
Kako je naselje opredeljeno v ZVCPju ne vem, ta drugi zakon ki se s tem ukvarja in je nad ZVCPjem pa je Zakon o javnih cestah (ZJC). Tam notr pa pise da je cesta skozi naselje opredeljena kot cesta znotraj znakov zacetek in konec naselja in (pomembno: IN!!!) da so ob cesti vrste his. Kako se to v realnosti uposteva je drugo.
Jaz sem imel primer ko sem ze peljal mimo table za zacetek naselja, ampak na celotnem odseku ni bilo niti ene zgradbe. Peljal pa sem 77 in so me dobili na radar. Na sodiscu pa je bil primer resen v mojo korist ravno zaradi Zakona o javnih cestah.
Kakorkoli ze, Celovska izpolnjuje oba pogoja podana v ZJC.
SlikaSlikaSlika

Uporabniški avatar
Policist
Novinec

Kraj: Ajdovščina

Napisal/-a Policist Ne mar 06, 2005 5:50 pm

JOYride je napisal/-a:OK, da je Celovska v naselju je jasno. Ga ni k bi lohk dokazal nasprotno.
Kako je naselje opredeljeno v ZVCPju ne vem, ta drugi zakon ki se s tem ukvarja in je nad ZVCPjem pa je Zakon o javnih cestah (ZJC). Tam notr pa pise da je cesta skozi naselje opredeljena kot cesta znotraj znakov zacetek in konec naselja in (pomembno: IN!!!) da so ob cesti vrste his. Kako se to v realnosti uposteva je drugo.
Jaz sem imel primer ko sem ze peljal mimo table za zacetek naselja, ampak na celotnem odseku ni bilo niti ene zgradbe. Peljal pa sem 77 in so me dobili na radar. Na sodiscu pa je bil primer resen v mojo korist ravno zaradi Zakona o javnih cestah.
Kakorkoli ze, Celovska izpolnjuje oba pogoja podana v ZJC.

Deloma maš prav. Po starem ZVCP je bilo to dejansko res. V novem ZVCP-1 pa je ta stvar nekoliko drugačna.
Citiram:
ZVCP-1 32. člen 3. odstavek:
Naselje, v katerem je hitrost omejena v skladu s prvim odstavkom tega člena, je pozidano območje ob cesti, ki ga sestavlja več stanovanjskih stavb, ki tvorijo prostorsko celoto, v kateri se pešci in vozila lahko vključujejo v promet na tej cesti preko dovoznih poti, ulic, trgov, parkov ali drugih javnih površin. Naselje vključuje tudi dele ceste znotraj pozidanega območja, ob katerih ni stanovanjskih stavb. Meje naselja morajo biti označene s predpisanim prometnim znakom.
Konec citata.

Torej po novem omejitev hitrosti velja od table, ki označuje začetek naselja do table ki označuje konec naselja.
SlikaSlika
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 5 gostov