Napisal/-a CyberMedo Če maj 15, 2003 2:56 pm
Jaz bi rekel tako, najbolj vzdržljivi motorji v avtomobilih so po moje navadni dizli (nekdo je že omenjal golf dvojko), so pa to, malce grdo povedano traktorski motorji, kar pomeni velika kubatura, ogromni bloki in sicer velika teža, pa zelo majhen izkoristek moči. Novodobni primer tega je VW-jev SDI, ki pa ima že kar nekaj elektronike, ki pa precej rada crkne. Po moje je taka zasnova za avto iz naštetih razlogov manj primerna, predvsem zaradi pomanjkanja moči (to so pač motorji z velikim navorom, primerni za ladje, delovne stroje ipd., kjer je edina funkcija motorja enakomerno delovanje pri določenem številu vrtljajev, ne pa naraščanje in upadanje vrtljajev, kot je to pri npr. pospeševanju avtomobila). Najbolj vzdržljivi so po mojem nenaviti bencinski motorji, z izkoristkom okoli 50 konjev na liter prostornine. To zagotavlja zelooo dolgo delovanje motorja, hkrati pa relativno velik izkoristek, sploh v primerjavi s klasičnimi dizli, so mnogo bolj elastični in za avtomobile enostavno primernejši.
Med novodobnimi stroji z bistveno večjimi izkoristki bi pa prednost dal bencincem, čeprav zelo majhno. Sicer sem tudi sam navdušen nad dizli (še posebej odkar je mati kupila 307 HDI), pa ob vsem kar slišim in vidim še vedno izgleda da je preizkušena zasnova bencincev še vedno boljša kombinacija kot turbo-polnjeni dizel.
Res da so izkoristki pri teh novih dizlih nenormalni, pa je mogoče ravno to problem, da proizvajalci tekmujejo med seboj, kdo spravi na kolesa več KM, ne posvečajo pa več toliko pozornosti vzdržljivosti motorja.
Skratka, ne mešat starih, traktorskih, vzdržljivih, neuničljivih dizlov z novodobnimi nabritimi turbo variantami - razen tega da trošijo isto gorivo nimajo dosti skupnega. Sicer pa velja staro pravilo - nabrita mašina, najsi benz ali dizl ne drži dolgo.
To so samo moja opažanja...
LP