GFors pravi:
Bravo monster:).
Ej, CyberMedo, kaj pa Honde. Te se tut vrtijo do ne vem kam, hudo potegnejo, se sploh ne kvarijo, malo pijejo (česarkoli), pa VTEC,...
Zanimiv fenomen, kajne! Sicer so pri nas kot super-naviti japonci znane predvsem Honde, so pa v tujini po tem znani tudi drugi poševnooki (predvsem toyota z mašino 1.6 z 180 KM (brez turbine ali kompresorja - VW 1.8 t - eat your heart out!!!). Skratka pustimo ves hightech in gremo k osnovam motoroznanstva. Motor pobira moč iz kubature in obratov. Če pogledaš podatke alfe (katerekoli) boš videl, na kaj stavi alfa - torej obrate. Z obrati načeloma ni nič narobe, fora je le v tem, da morajo biti materiali in zgradba narejeni obremenitvi primerno. Zato catch ni samo v doseganju podatkov motorjam, primer: nekje sem bral, da je toyota zrihtala neko mašino, ki meša zrak in gorivo v razmerju 50:1 (normalno je cca. 13:1). Sama tehnologija je fajn, in bi jo ziher znali nardit tudi Italijani, vendar morajo biti materiali tej tehnologiji primerni, navadni bati bi pri taki mešanici zgoreli že po nekaj km. In tu je razlika: Italijani bodo uporabli tehnologijo, bodo pa šparali na materialu (ker ponavadi preveč keša porabijo za dizajn), japonci pa bodo naredili avto, ki bo uravnotežen čez in čez, in če bodo morali šparat, bodo to storili tam kjer se da, brez tega da trpi avto kot celota. Primer: zadnjič sem videl Golfa 4 sdi (68 KM) z gumami 205 r 16 - šparaj na felgah, ne pa na motorju, pravim jaz... skratka fora je v materialu in uravnoteženosti celote ( naj ne bo tehnologija ful, materiali slabi, dizajn odličen, mašina grozna in obratno itd.)