Debate, ki niso vezane na ostala področja...

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator foruma

Kraj: Bogu iza nogu!

Napisal/-a nebivedu Pe maj 27, 2005 12:44 pm

Poanta je v tem, da mamo še vedno neumno razmišljanje in se vrivamo drug pred drugega. Največkrat se ljudje vrivajo ko nekdo drži pravilno varnostno razdaljo in to je napaka.
Kako že gre varnostna razdalja - 30km/h in 24 metrov, 50km/h in 40 metrov - a ni neki takega - se pravi bi ti moral imeti pri 100km/h že 80m varnostne razdalje, da se enakomerno in varno ustaviš ali obvoziš oviro na cestišču. Pozimi pa ta razdalja še naraste. Tko da definitivno, če bi ti imel tok razdalje, se nebi v tistega pred teboj zaletel, ker bi se že prej ustavil in prižgal vse 4 smernike in s tem opozoril ostale udeležence, da je nekaj narobe in bi vsi zmanjšali hitrost. Vsaj jst bi tko naredu.
In če bi se vsi tega držal, nebi bilo tok nesreč na naših cestah.
Old subarus never die, they just get faster!

Uporabniški avatar
jakaracman
Uporabnik

Re: NESREČA - MNENJE

Napisal/-a jakaracman Pe maj 27, 2005 12:52 pm

sebastianl je napisal/-a:Zdravo.

Želel bi vaše mnenje o nesreči, v kateri sem bil danes udeležen. Opis dogodka: vozil sem po obvoznici po prehitevalnem pasu. Naenkrat so začeli pred menoj bremzat in avto pred menoj je zavil na desni pas, nakar sem pred seboj zagledal avto, ki se je vrtel sred ceste. Tudi sam sem zavil na desni pas a sem z zadnjim levim delom butnu v sprednji del zavrtenega avtomobila, nakar je zavrtelo še mene in sem se vstavu počez na ostavnme pasu. Nisem sicer preričan ali se je ta zavrten avto še premikal ko sva trčila in ali sem jaz dejansko butno v njega (najbrž) al pa on ko se je še premikal.

Policaji k so slučajno pršli mimo so ugotovil, naj bi bil pač jaz kriv ker se nisem uspel pravočasno izognit. Tudi jaz načeloma mislim tako, vendar pa se mi porajajo tudi dvomi. Kaj menite?

zakon pravi, da moras vozit s prilagojeno hitrostjo & varnostno razdaljo, ti pa definira tako, da moras peljat tako, da laho varno ustavis pred oviro, ki jo lahko pricakujes. Na AC pa ne mores pricakovat, da en avto pocez cez cesto stoji. 100% nisi ti kriv, ce ti bodo hotli kaj naprtit direkt do odvetnika. Tudi skoda se krije iz zavarovalne police tistega drugega, ne tvoje!
Slika

Uporabniški avatar
audi racing
Novinec

Napisal/-a audi racing Pe maj 27, 2005 12:54 pm

se nebom umesavu ker sene spoznam :cry:
lep pozdrav audi racing

Slika

Uporabniški avatar
kljukec
Mojster foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a kljukec Pe maj 27, 2005 1:04 pm

lej glede hitrosti pa varnostne in zakona
bom pa jst vozu 40km/h po avtocesti- kva bom dobu- kazen za oviranje prometa- a lahko jst rečm da predvidevam nepredvidljivo- mogoče bo komet padu na cesto- pa se bom pr 40 lahko ustavu pr 80 in več pa ne?
do odvetnika pa gasa
vsak ovink nepregledn bi mogu tko zvozt z max 30 km/h
bull shit
zakva je pa dars plaču ko se je zabil tolk avtomobilov- z providio na čelu
če bi prilagodil vožnjo in varnostno razmeram na cesti se nebi noben zaletu- vozil bi pač z 5 km/h na uro med njimi bi blo pa 500m
kr prtož se po moje ne morš nč zgubit
lp

alexM
Stalni uporabnik

Napisal/-a alexM Pe maj 27, 2005 1:12 pm

zakon pravi, da moras vozit s prilagojeno hitrostjo & varnostno razdaljo, ti pa definira tako, da moras peljat tako, da laho varno ustavis pred oviro, ki jo lahko pricakujes.

A to ne velja za avtocesto?Po moje da ja.
Na AC pa ne mores pricakovat, da en avto pocez cez cesto stoji.

Zakaj ne,tud tam se lahko pokvari in zablokira.
Samo iz prvega dela tvojega posta se vidi, da je zakon tako napisan, da dopušča eno in drugo možnost.
In un k ga je zavrtelo je še najmanj kriv in zdaj bo dal še kupon.

sebastianl
Nov uporabnik

Napisal/-a sebastianl Pe maj 27, 2005 1:16 pm

Mah v bistvu sem že sam zajebal stvar, ker sem priznal krivdo (evropsko poročilo) in mu dal kuponček. To pa zato ker je policaj reku, da sem po zakonu kriv in mi dal možnost ali se zmenim neposredno z drugo stranjo ali pa naj on napiše zapisnik, kjer pa bi bil kao jaz kriv, šel bi k sodniku, pa 3 točke. Pa tudi sam sem imel do sedaj tako mnenje, da če se ti v nekoga zaletiš pa neglede kaj je on počel si pač ti kriv (vsaj tko načeloma folk pravi). Poleg tega je avto kasko zavarovan, tako da ne bo lih pretiranih stroškov (pač 3 razrede niže) + odbitna franšiza.

svadreb
Uporabnik

Napisal/-a svadreb Pe maj 27, 2005 1:40 pm

sebastianl je napisal/-a:... Če jo je preveč se ti kakšen vrine z desnega pasu not direkt pred tebe...

A je kle kej narobe, če eden z desne strani zapelje pred tebe? Sej on se mora tud nekako vključit v pormet, a ne?! Torej ti voziš po načelu: ne bom ga jaz spustil predse, naj ga kdo za mano?

PureTNT
Uporabnik

Napisal/-a PureTNT Pe maj 27, 2005 1:55 pm

svadreb je napisal/-a:
sebastianl je napisal/-a:... Če jo je preveč se ti kakšen vrine z desnega pasu not direkt pred tebe...

A je kle kej narobe, če eden z desne strani zapelje pred tebe? Sej on se mora tud nekako vključit v pormet, a ne?! Torej ti voziš po načelu: ne bom ga jaz spustil predse, naj ga kdo za mano?

Ne. Eden je tako zapeljal predme, da je bilo razdalje le še deset metrov, nato pa je pohodil bremzo, ker so močno zavirali avtomobili pred nama. Zaradi tega obstaja varnostna razdalja in vrivanje ni zaželeno.

Kar pa se tiče vrtenja si predstavljam kako je situacija potekala in menim, da tu ne bi smel biti okrivljen. Vsi govorijo o močnem zaviranju, a mene vsakič, ko je treba na avtocesti zavirat do ničle stisne pri srcu, ko pomislim na to, kaj počnejo vozila za menoj. Izgovori se, da je bilo takoj za teboj vozilo in da bi s hitrim zaviranjem povzročil lastno nesrečo.

Uporabniški avatar
Zzooommm
Stalni uporabnik

Kraj: Kranj

Napisal/-a Zzooommm Pe maj 27, 2005 2:11 pm

Mene bi bolj zanimalo, zakaj se je tisti avto sploh vrtel? Če mu je recimo gumo razfukalo je eno, če je bilo pa to iz malomarnosti je pa to druga zgodba. Če je pa to povzročil nek tretji, je pa to spet nekaj drugega...
Moj fotr bi se enkrat skori mal butnu v nekoga na AC. Iz glave bi reku, če bi se zabil, bi bil on kriv.. ampak - Tisto vozilo pa je stalo na prehitevalnem pasu popolnoma pri miru, brez varnostnih utripalk in luči ter kakršnih koli drugih označb. Bilo je srebrno-sive barve, sonce je sijalo proti smeri vožnje in težko je na daleč ločit nek neoznačen avto na prehitevalnem pasu od ograje. Če to ne bi bla AC bi blo prov za stopt iz avtomobila, poiskat lastnika pa mu jih naložit po nagi riti.
Zadnjič spremenil Zzooommm, dne Pe maj 27, 2005 2:19 pm, skupaj popravljeno 2 krat.

Uporabniški avatar
Sportivo
Poznavalec foruma

Kraj: Cerkno

Napisal/-a Sportivo Pe maj 27, 2005 2:15 pm

Kak ste vsi pametni pa pridni glede varnostnih razdalj, vsi držite na ljubljanski obvoznici vsaj 250m razdalje od vozila pred sabo :roll: .

Uporabniški avatar
jakaracman
Uporabnik

Napisal/-a jakaracman Pe maj 27, 2005 2:20 pm

alexM je napisal/-a:
zakon pravi, da moras vozit s prilagojeno hitrostjo & varnostno razdaljo, ti pa definira tako, da moras peljat tako, da laho varno ustavis pred oviro, ki jo lahko pricakujes.

A to ne velja za avtocesto?Po moje da ja.
Na AC pa ne mores pricakovat, da en avto pocez cez cesto stoji.

Zakaj ne,tud tam se lahko pokvari in zablokira.
Samo iz prvega dela tvojega posta se vidi, da je zakon tako napisan, da dopušča eno in drugo možnost.
In un k ga je zavrtelo je še najmanj kriv in zdaj bo dal še kupon.

Ne, ni ti treba ricakovat da bo na AC ustavljen avto (ker se na njej ne sme ustavljat), da na njej lezijo hlodi, da jo precka pesec. In avto se ti pac tezko tako pokvari, da ga ne mores pravit na odstavni pas ... Zelo majhna verjetnost ...
Tisti, ki ga je prvega zavrtelo, je seveda najvec kriv, ne pa najmanj ...
Slika

alexM
Stalni uporabnik

Napisal/-a alexM Pe maj 27, 2005 2:23 pm

Tega je zavrtelo ker se je eden vrinil pred njega!In zdaj je on kriv? :ue

BMW Motorsport
Stalni uporabnik

Kraj: LJ-Center

Napisal/-a BMW Motorsport Pe maj 27, 2005 2:49 pm

alexM je napisal/-a:Tega je zavrtelo ker se je eden vrinil pred njega!In zdaj je on kriv? :ue

ja pol je pa zgleda ta model biu kriv, k se je vrinu ane? Drgač pa ti ne morš bit kriv, zgleda da maš dobre živce, jst bi tazga modela se kr lastnoročno lotu, že zard razloga k bi mi brezveze razbou avto, mater ej.. Kjeri kreteni so to na cest to nemorš verjet. :x
Bayerische Motoren Werke fuer immer!!!

P.S.: Need $ for Bavaria: Please donate... ;)

AndrejD
Stalni uporabnik

Napisal/-a AndrejD So maj 28, 2005 8:54 am

nebivedu je napisal/-a:Poanta je v tem, da mamo še vedno neumno razmišljanje in se vrivamo drug pred drugega. Največkrat se ljudje vrivajo ko nekdo drži pravilno varnostno razdaljo in to je napaka.
Kako že gre varnostna razdalja - 30km/h in 24 metrov, 50km/h in 40 metrov - a ni neki takega - se pravi bi ti moral imeti pri 100km/h že 80m varnostne razdalje, da se enakomerno in varno ustaviš ali obvoziš oviro na cestišču. Pozimi pa ta razdalja še naraste. Tko da definitivno, če bi ti imel tok razdalje, se nebi v tistega pred teboj zaletel, ker bi se že prej ustavil in prižgal vse 4 smernike in s tem opozoril ostale udeležence, da je nekaj narobe in bi vsi zmanjšali hitrost. Vsaj jst bi tko naredu.
In če bi se vsi tega držal, nebi bilo tok nesreč na naših cestah.

Varnostna razdalja je nekje 3 sekunde čeprav se po avtocesti vozim z 4+ sec.
Večina folka pa tako še 1sec nima...
Slika

Uporabniški avatar
veselko
Novinec

Napisal/-a veselko So maj 28, 2005 10:38 am

jst pa mislim da ni kriv. Sej sploh ni vidu avta pred sabo, ce sm prav razumel se je vozilo pred njem z manevrsko voznjo izognilo drugemu vozilu on pa ne. Predivdevanja kaj se bo zgodilo na cesti so pa precej cudna. Po logiki nekaterih bi potemtakem na obvoznici vsi vozili po desnem pasu in naj nebi noben prehiteval slepar pred seboj ker se on lohka prevrne in bi potemtakem vsi kazn placal ker niso uposteval varnostne razdalje? Ah dejte no. Prvo vozilo je ze takoj naredilo prekrsek in tako ogrozilo ostale udelezence v prometu! Tvoj izgovor je ze lohka sam to, da vrtece vozilo ni imelo dovolj varnostne razdalje za divjad ali pa da ni imel dobrih pnevmatik ce se mu je predrla ali pa ... Skratka ogrozil je z svojim vrtenjem po dvopasovnici ostale udelezence v prometu! To je isto kot da bi jst, k mam pogon na zadnja kolesa sred Dunajske al pa Zaloske "risal kroge", pa bi nekdo prletu vame. Kdo je pa potem kriv? On? No ce tko pravite potem pa grem delat kroge ker rabm neki dinarckev :D

AndrejD
Stalni uporabnik

Napisal/-a AndrejD So maj 28, 2005 11:10 am

veselko je napisal/-a:jst pa mislim da ni kriv. Sej sploh ni vidu avta pred sabo, ce sm prav razumel se je vozilo pred njem z manevrsko voznjo izognilo drugemu vozilu on pa ne. Predivdevanja kaj se bo zgodilo na cesti so pa precej cudna. Po logiki nekaterih bi potemtakem na obvoznici vsi vozili po desnem pasu in naj nebi noben prehiteval slepar pred seboj ker se on lohka prevrne in bi potemtakem vsi kazn placal ker niso uposteval varnostne razdalje? Ah dejte no. Prvo vozilo je ze takoj naredilo prekrsek in tako ogrozilo ostale udelezence v prometu! Tvoj izgovor je ze lohka sam to, da vrtece vozilo ni imelo dovolj varnostne razdalje za divjad ali pa da ni imel dobrih pnevmatik ce se mu je predrla ali pa ... Skratka ogrozil je z svojim vrtenjem po dvopasovnici ostale udelezence v prometu! To je isto kot da bi jst, k mam pogon na zadnja kolesa sred Dunajske al pa Zaloske "risal kroge", pa bi nekdo prletu vame. Kdo je pa potem kriv? On? No ce tko pravite potem pa grem delat kroge ker rabm neki dinarckev :D

Napačno razumeš varnostna razdalja je prostor ki ga ti potrebuješ da se ustaviš do pred teboj vozečega vozila če bi se ta nenadoma ustavil (prometna itd.)

Pametnejši vozniki spremljamo promet tudi za par avtov naprej tako da ne vem kaj je gledal - kar pa je nemogoče če se ti komu za ritjo voziš. V vsakem primeru bi mel zadost časa za ustavitev - če bi se držal zakona. Ker ne vem kaj točno se je dogajalo je možno da se motim ampak iz napisanega je on kriv.
Skrajni čas da se naučijo držat varnostno razdaljo - če ne gre zlepa pa gre z grda.
Slika

Uporabniški avatar
veselko
Novinec

Napisal/-a veselko So maj 28, 2005 11:18 am

to se sicer strinjam, ampak mislim, da bi na koncu bilo najbolj fer da vsak svojo skodo nosita, ker sta po zakonu oba kriva!!!

Uporabniški avatar
petra
Nov uporabnik

Kraj: okolica LJ

Napisal/-a petra So maj 28, 2005 5:01 pm

Odličen odgovor in pritožbo bi dobil na temle naslovu:
Anton Mrvar (pravnik, svetovalec in nekdanji policist), Šmartinska 10, Ljubljana
Telefon: 01/ 439 17 90 ali 041/718-854

On se ukvarja s podobnimi in tovrstnimi problemi voznikov in iz izkušenj ti povem, da je odličen. Z njim se pogovoriš, on ti pove kaj je najboljše možno iz tega potegnit, ipd.

Poskusi, meni ni bilo žal!
zvok (vsaj) šestvaljnika je orgazmičen

alexM
Stalni uporabnik

Napisal/-a alexM So maj 28, 2005 5:29 pm

Kaj se sme reklama delat ne tem forumu?
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 22 gostov