Debate, ki niso vezane na ostala področja...

Uporabniški avatar
Dariooo
Poznavalec foruma

Kraj: Koper

Dodatna oprema:KLIMA.....mozno instalirat v avto?

Napisal/-a Dariooo Po maj 30, 2005 9:36 am

zivjo...no vroci dnevi so ze tu...
in js sm si vzel en izziv...in sicer bi v svoj aftek dal klimco ;) he he...kako se lepo slisi a ne? ;) ja ja.....samo pol pa ko se dela lotis je pa ful tega.....zato mene zanima sploh kaj je vse potrebno za klimo dat v avto? v bisvu me zanimajo vse konponente od a do Ž(to bi najraje slisal od koga, ki je to ze dal v avto)?? pol pa me zanima se kaki so stroski polnjenja pa vzdrzevanja klime (stroske nakupa klime ze vem), ter ce so klime letnik 90-95 ucinkovite? mislim rect ce se ful razlikujejo od teh novih?
pa me se zanima kolko je izgube moci? kaj v bistvu moc jo vzame jermen s katerm poganjamo kako pumpo a? v bisvu nimam pojma kako klima deluje, tko da niti ne bom vec nakladal gluposti in bi prosil koga da mi to obrazlozi ;)
hvala vsem ;)
LP

aja se gre za VW passata L92 (vse kljucne dele pa bi na kakem odpadu dol pobral) :twisted:

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator foruma

Kraj: Bogu iza nogu!

Napisal/-a nebivedu Po maj 30, 2005 9:54 am

Predrago - najceneje bi ti bilo, če bi dobil od kakega avtomobila elektronsko klimo in ne mehanske - lažje je vgraditi in manj dela.

Za mehansko rabiš
- kompresor in pogon tega kompresorja - jermeni, jermenice in možnost pritrditve tega kompresorja.
- hladilnik
- cevi
- hladilniki za v notranjosti
- elektronika

To je na grobo vse. Nekje sem imel načrt kako se dodatno vgradi klima v puntota, samo sem to izgubil - je bilo pa čez 500 kosov raznih vrst dodatkov in vijakov, ter nosilcev, poleg teh že naštetih stvari, tako da montaža klime ni lahka stvar.

Je pa najlažje nekje kupit miniklimo na 220V in jo priklopit na vmesnik iz 12 na 220V.
Old subarus never die, they just get faster!

Uporabniški avatar
Dariooo
Poznavalec foruma

Napisal/-a Dariooo Po maj 30, 2005 10:06 am

nebivedu je napisal/-a:Predrago - najceneje bi ti bilo, če bi dobil od kakega avtomobila elektronsko klimo in ne mehanske - lažje je vgraditi in manj dela.

Za mehansko rabiš
- kompresor in pogon tega kompresorja - jermeni, jermenice in možnost pritrditve tega kompresorja.
- hladilnik
- cevi
- elektronika

To je na grobo vse. Nekje sem imel načrt kako se dodatno vgradi klima v puntota, samo sem to izgubil - je bilo pa čez 500 kosov raznih vrst dodatkov in vijakov, ter nosilcev, poleg teh že naštetih stvari, tako da montaža klime ni lahka stvar.

Je pa najlažje nekje kupit miniklimo na 220V in jo priklopit na vmesnik iz 12 na 220V.

hmm...ja ja vem je ful dela....ma ki js bi itaq en avto na odpadu cela razmrcvaru...in pol bi vse to ostalo dol pobral.....in itaq samo nosilce uzamem dol in pol bi itaq moglo vse pasat, kajti karoserija je ista motor pa tud (tud ce je 1.816V namesto 8V bi moglo bit qool).
hmmm....kak je pa ta hladilnik v notranjosti?....kaj pa je vse od elektronike??.ma kaj mogoce so ze vsi kabli pristelani pa js samo klimco gor priklopim al bi mogu komplet kable vlect? aja od elektoronike...kaj to je kak racunalnik oz pride kej v racunalnik al ne?...
LP

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator foruma

Napisal/-a nebivedu Po maj 30, 2005 10:23 am

Dariooo je napisal/-a:
nebivedu je napisal/-a:Predrago - najceneje bi ti bilo, če bi dobil od kakega avtomobila elektronsko klimo in ne mehanske - lažje je vgraditi in manj dela.

Za mehansko rabiš
- hladilnik
- cevi
- elektronika

hmm...ja ja vem je ful dela....ma ki js bi itaq en avto na odpadu cela razmrcvaru...in pol bi vse to ostalo dol pobral.....in itaq samo nosilce uzamem dol in pol bi itaq moglo vse pasat, kajti karoserija je ista motor pa tud (tud ce je 1.816V namesto 8V bi moglo bit qool).
hmmm....kak je pa ta hladilnik v notranjosti?....kaj pa je vse od elektronike??.ma kaj mogoce so ze vsi kabli pristelani pa js samo klimco gor priklopim al bi mogu komplet kable vlect? aja od elektoronike...kaj to je kak racunalnik oz pride kej v racunalnik al ne?...
LP

Kako je povezan z računalnikom je pa odvisno od modela, samo ponavadi je klima ločena. Z elektroniko pa ne vem, kako je - Subaruji imajo naprimer že vse predpripravljeno - stvari samo še notri daš in priklopiš - kako ima pa tvoja znamka pa nimam pojma. Najlažje ti pa bo, če boš en avto razstavil in pogledal, kako je vse tm narejeno, potem pa to začneš prenašati na svojega.

Uporabniški avatar
Dariooo
Poznavalec foruma

Napisal/-a Dariooo Po maj 30, 2005 10:29 am

ja ja sej tko bi najraje naredil...enega na odpadu celega razsraufal in pol dal v mojega..

hmm....al se motim al imam prav ne vem...samo se mi zdi da uporabnik FIAT TIPO je dal v svoj aftek klimco not....pa me zanimajo njegove izkusnje s tem.....ce lahko kej poves kako je bilo s tem.....
LP

Uporabniški avatar
Tomaz40
Poznavalec foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a Tomaz40 Po maj 30, 2005 10:52 am

Glede montiranja se ne bom delu pametnga, ker ne vem kako poteka, glede vzdrževanja ni pa popolnoma nič razen nafilat plin vsake 5-6 let, košta pa 5-8 jurjev.
Če bi hitrost ubijala, bi bili vsi dirkači že zdavnaj mrtvi.

Uporabniški avatar
Dariooo
Poznavalec foruma

Napisal/-a Dariooo Po maj 30, 2005 11:22 am

Tomaz40 je napisal/-a:Glede montiranja se ne bom delu pametnga, ker ne vem kako poteka, glede vzdrževanja ni pa popolnoma nič razen nafilat plin vsake 5-6 let, košta pa 5-8 jurjev.

he he...hvala ti za informacijo....no to mi je vsec da si iskren in da poves da nimas pojma o montazi, ne ko nekateri....zdi se mi da to..pa da uno.....he he ;)
hvala se 1x ;)

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator foruma

Napisal/-a nebivedu Po maj 30, 2005 11:44 am

A ni filanje klime - stare mislim, kjer morajo filat še freon kar mal drago - okol 13k sit. Če imaš novejšo klimo je pa že cenejše.

Uporabniški avatar
Fiat Tipo
Uporabnik

Kraj: Idrija

Napisal/-a Fiat Tipo Po maj 30, 2005 7:55 pm

Dober dan vsem klimašem.
Zadeva je taka da je dela res velik (klimo sn drgač zmontiral že v jeseni sam zdej ta mesec jo pa še dokončno priklopim. Potrebno jo je še nafilat in štrom mal zvezat drgač je vse gor.)
Ko sn klimo dol šravfa sem pobral pol več kablov kot bi blo potrebno pol sem pa doma izbiral kaj točno rabim. Sama montaža niti ni zahtevna sam cajta ti velik uzame.
Drgač pa menjat sem mogu.
kompresor klime
nosilec motorja kjer je kompresor montiran
alternator
vodno pumpo
kiler
kompletno armaturko kjer imaš za ventilacijo itd.
kompletno vse jermenice
vse kable ki se kakorkoli držijo zraven delov za klimo.

zadeva pa je taka da če je zasnova motorja oziroma oblika enaka pol ni problema npr jest lahk dam klimo od 1.6 al pa 1.4 motorja od drugega ne paše ker je sama klima drugače speljana sam kompresor in bi blo preveč predelav tak da preveri če je sam motor enake oblike

Uporabniški avatar
Dariooo
Poznavalec foruma

Napisal/-a Dariooo Po maj 30, 2005 8:03 pm

Fiat Tipo je napisal/-a:Dober dan vsem klimašem.
Zadeva je taka da je dela res velik (klimo sn drgač zmontiral že v jeseni sam zdej ta mesec jo pa še dokončno priklopim. Potrebno jo je še nafilat in štrom mal zvezat drgač je vse gor.)
Ko sn klimo dol šravfa sem pobral pol več kablov kot bi blo potrebno pol sem pa doma izbiral kaj točno rabim. Sama montaža niti ni zahtevna sam cajta ti velik uzame.
Drgač pa menjat sem mogu.
kompresor klime
nosilec motorja kjer je kompresor montiran
alternator
vodno pumpo
kiler
kompletno armaturko kjer imaš za ventilacijo itd.
kompletno vse jermenice
vse kable ki se kakorkoli držijo zraven delov za klimo.

zadeva pa je taka da če je zasnova motorja oziroma oblika enaka pol ni problema npr jest lahk dam klimo od 1.6 al pa 1.4 motorja od drugega ne paše ker je sama klima drugače speljana sam kompresor in bi blo preveč predelav tak da preveri če je sam motor enake oblike

ooo....cao ;)
lih tebe sm cakal ja da mi das kak nasvet ;)
mah....js tko no upam da bom dubu kakega z masino 1.8 in da to vse na easy premestim ;)
ej.....ma tam ki je pecka pod armaturno tud se vse komplet zamenja a ne?
hmm...ma kaj killer za motor si menjal? al samo doddal unga od klime?
ej...zakaj pa si vodno pumpo menjal ce smem vedet?
ma pol pa ni niti tolko teh delov a?
ej kko pa je z elektronko? mores ful se zafrkavat kam priklopit? ok poleg armaturke me zanima kam pridejo se kabli npr na racunalnik ipd..?
hvala ti za nasvete ;) LP

Uporabniški avatar
Fiat Tipo
Uporabnik

Napisal/-a Fiat Tipo Po maj 30, 2005 8:35 pm

Ok res da imava različne avte sam podobno je pa verjetno pri vseh.

Na računalnik je prišel pri meni samo en priključek prej na tistmu ni blo priklopljeno nič.
Glede tega da sem mogu zamenjat alternator pumpo itd je blo zarad tega ker je bil pri meni mikrojermen ožji kot je na sami jermenici klime. na pumpi in alternatorju(ta je pri modelu s klimo močnejši) nisem mogu zamenjat samo jermenic zato sem moral zamenjat komplet. Kar se pa druge električne zadeve tiče je pa tako da ima moja klima posebej po havbo enoškatlo notr pa so razni releji in varovalke. in preko tega je priklopljen sam ventilator na kilerju senzor za temperaturo vode v njem nek senzor za obrate ventilatorja in kompresor. Tam sem mogu v kabini povezat še direkten + in maso. Kar pa gre kablov v samo kabino pa je vse isto razlika je samo ta da je par kablov več ker imam zdej loputo zazunanji in notranji zrak ter sam vklop klime dve stikali na armaturi.
Kiler sem menjal kar kompleten ker sta eden na drugemu pritrjena sta pa tudi precej večja kot sam original kiler. Pa še expanzijsko posodo imam zdej posebej zmontirano ker je bla prej kar na samemu kilerju montirana. Problem mal nastane ker je original instalacija za senzor temperature vode v kilerju in vetrnica na njem priklopljena posebej zdej pri novi imam pa vse to vezano preko klime(une škatle kjer so releji).
Sam sn učeraj gledal so kabli enake barvne kombinacije na moji original instalaciji in teli ki grejo preko nove. Tak da jih bom kar skupaj povezal pa upav da nebom kej skuru( sej zato pa so varovalke :oops: )

Pa še en nasvet z sabo ko boš dol odmontiral zadevo nesi polno majhnih škatlic maskirnega salotejpa zato da ga prilepiš na kabel ki si ga odklopil in nanj napišeš kje je bil prej priklopljen. Šravfe od vsakega kosa ki ga daš proč daj v eno izmed škatel in nanjo napiši zraven katerega kosa so ble. Salotejp pa rabiš še da zalepiš vse cevi in ostalo da ti med samim transportom oziroma prekladanjem slučajno kake smeti ne pridejo noter.

Tisto kjer je pečka+komplet vso ventilacijo(se vse skupaj drži) pa sem moral menjat.
Pa verjetno med predelno steno ima tud drgač narejen ker grejo cevi od klime skozi. jest sn mogu ta del tud zamenjat. Tam skozi ta del grejo tud kabli za samo klimo zato glej kam so speljani od tam da boš vse pobral. Če imaš pa fotkiča s sabo pa še mal poslikaš spotje ko razdiraš da boš imel manj problemov pri samem sestavljanju. Jest sn se umes kar mal izgubil ker nisn več vedel kaj kam natančno paše, sploh z šravfi.

Uporabniški avatar
Dariooo
Poznavalec foruma

Napisal/-a Dariooo Po maj 30, 2005 8:43 pm

uhh.........FIAT TIPO......ful ti hvala na nasvtetih....ja ja to glede pisanja kam pride kej imas praw;)) he he..
ma js pac bom mogu kr cel avto tam razdret ej ;) kaj bo reku un na odpadu? ;) hehe..
ma ce ne drugo me bo prav brigalo ce bom kej na armaturni razbil, ko jo bom dol dajal, tko bom pol vsaj vedu kako se mojo razstavi, da bo cela ostala he he ;)
no se 1x ti hvala.upam da js ne bom imel prevec tezav no.....
ale cao ;)

Uporabniški avatar
Fiat Tipo
Uporabnik

Napisal/-a Fiat Tipo Po maj 30, 2005 9:31 pm

Drugač sem rabil 3 ure da sem jo na odpadu komplet dol odmontiral. Pa še edn je bil z mano da mi je pomagal. Je pa res da sem že prej precej prešravfal tipota da sem vedel približno kje je kaj. Za samo armaturo rajši preglej pri svojem kje je kak šravf , ker ti samo šravfanje te plastike pobere veliko časa.

Uporabniški avatar
Dariooo
Poznavalec foruma

Napisal/-a Dariooo Po maj 30, 2005 9:39 pm

Fiat Tipo je napisal/-a:Drugač sem rabil 3 ure da sem jo na odpadu komplet dol odmontiral. Pa še edn je bil z mano da mi je pomagal. Je pa res da sem že prej precej prešravfal tipota da sem vedel približno kje je kaj. Za samo armaturo rajši preglej pri svojem kje je kak šravf , ker ti samo šravfanje te plastike pobere veliko časa.

ja ja sej vem da so j***a s to plastiko, samo fora je v tem, da ce js armaturne ne razstavim, ne vem kje so nosilcki, tko da bom ze na odpadu vidu kako in kaj.....pac si bom vzel cas kaj ;) lahko tui 3 dni, saj sem 10km od odpadov v trstu ;) he he.
no vseeno hvala ti za pomoc ;)
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 20 gostov