Debate, ki niso vezane na ostala področja...

Uporabniški avatar
just_in
Poznavalec foruma

Kraj: gorenjska :)

Poškodbe

Napisal/-a just_in Če jul 07, 2005 9:48 am

Mene pa zanima če kdo ve kaj policaji, dohtarji smatrajo za lažjo telesno poškodo, hujšo poškodb,... :) ker ponvad zmer samo rečejo, ja blo je tolk lažje poškodovanih pa 2 huje... nikol pa ne povejo kaj to pomeni?

recimo zlomš roko, aj to lažja aj to hujša poškodba?

vem da sm nek slišu, da je baje hujša poškodba takoj ko ti priteče kri... sam nevem, a ni skor zmer tko, da se urežeš s šipo, alpa nevem ustnco pregrizeš pa tko?

pa tko me še mal zanima, a ste taki, da bi upal pomagat človeku k je udeležen v nesreči pa ma poškodbo, pač kri mu ful lije iz roke, pa glih tolk je ukleščen da ga lahko vn dobite brez gasilcev? pa ni važn, aj star, aj mlad, dedc, baba? a rajš nebi?

pa če mate sploh še tok znanja od prve pomoči? (dohtarje, pa medicince, pa GRS, pa nekatere gasilce ne štejemo zravn)... jest zase vem, da pomagu bi po svojih močeh... kri me nekak ni ful strah... čeprov, če bi bil kšn tak k ga poznam, bi blo velik težje kot če bi bil en neznanc... glede mojih moči: od prve pomoči se jest spomnim bolj malo oz. nič (čeprov je blo 2 leti šele od kar sm jo delu)... in mislm, da je večina takih, da v bistvu prbližn vemo kaj je treba nardit, kako pa je že druga zgodba ane? :)

torej poškodbe? lahke? težje? še težje? :)

LP
Slika

Uporabniški avatar
Miholl
Uporabnik

Kraj: Long Melford, Suffolk, England

Napisal/-a Miholl Če jul 07, 2005 9:51 am

Tole je čist laično: lahka telesna poškodba je recmo kak zvin,odkrušen zob,kake modrice....huda pa več al manj skor vse kar je polomljeno,posebno huda telesna poškodba pa če je to trajna poškodba (invalid,da ti kaj utrga itd...)To je čist laično...

Pomagat v nesreči? Seveda...sam takrat je ponavad taka panika da še sam neveš kak bi pomagal...smo pa že vlekli ljudi za avtov....morš pomagat ane,enkat bo tut teb mogoče mogu kdo

Uporabniški avatar
just_in
Poznavalec foruma

Napisal/-a just_in Če jul 07, 2005 9:57 am

sj jest bi tud tko nekak razdelu ja... sam kako pa delijo zares pa nevem? in me zanima :P

no sj kakšen bo že vedu
Slika

Uporabniški avatar
Templar
Poznavalec foruma

Kraj: Savinjska regija

Napisal/-a Templar Če jul 07, 2005 10:00 am

Ponavadi polcaji poškodbe določajo po tem ali je poškodovanec bil sposoben po nesreči vstat in ostat na nogah(ugibam)

V pravu se vsaka poškodba določa posebaj, pokliče se izvedenca medicinske stroke ki oceni kakšna je bila poškodba in kakašne posledice ima za poškodovanca v smilsu zdravljenja, ozdravitve in dolgoročnih posledic.

Obstaja neuradna tabela kaj se šteje za hudo in kaj za lažjo telesno poškodbo. Vsi zlomi niso huda telesna poškodba. Definitivno pa je večina stroke na tem da so večje krvavitve, notranje krvavitve, pretresi možganov, odprti zlomi hude telesne poškodbe.
Če lahko bereš tole si preblizu! Drži varnostno razdaljo!

Uporabniški avatar
tristan01
Poznavalec foruma

Kraj: Štajerska

Napisal/-a tristan01 Če jul 07, 2005 11:23 am

Zdravo!

Tako kot je templar napisal. Poškodbe policisti ocenijo na podlagi VIZUELNEGA izgleda udeležencev, če ti sami izstopijo iz vozila in sodelujejo pri ogledu kraja nezgode je vse lažja poškodba. Včasih štejejo tudi manjše zlome med lažje poškodbe. Ko pa ponesrečenca odpelje rešilec (tisti urgenti, ki ima s sabo vso opremo) potem so to hujše poškodbe.

Preden me kdo napade da širim neresnice. To mnenje sem si oblikoval na podlagi lastnih izkušenj in izkušenj priateljev.

Primer: Sestra je imela težjo prometno nesrečo- čelno trčenje. Opel kadet je bil spredaj krajši za cca pol metra (vključno z levim krakom šasije), zdravniki so ugotovili rahlo natrgane vratne mišice, malenkost zamaknjeno vratno vretence, da o modricah od varnostnega pasu niti ne govorim. Zdravljenje je trajalo cca 3 mesece. Ugotovitev policistov: LAŽJE POŠKODBE.

LP Tristan01

PS. Policijska ugotovitev poškodb je laična in se vrši na kraju nezgode, zato je pogosto zdravniško poročilo precej drugačno od prvih ugotovitev.

Uporabniški avatar
medicincko
Nov uporabnik

Napisal/-a medicincko Če jul 07, 2005 11:42 am

Policijska ugotovitev poškodb je laična in se vrši na kraju nezgode, zato je pogosto zdravniško poročilo precej drugačno od prvih ugotovitev.

Res je ;)
Tole je čist laično: lahka telesna poškodba je recmo kak zvin,odkrušen zob,kake modrice....huda pa več al manj skor vse kar je polomljeno,posebno huda telesna poškodba pa če je to trajna poškodba (invalid,da ti kaj utrga itd...)To je čist laično...

Lažja:odrgnine, praske, lažje KRV, zlom zapestja/roke(mislim, da to spada sem) ...
Hude:comottio/fractura cerebri,kompliciran zlom noge(odprti/zaprti),razni zlomi drugih kosti(npr.medenica,zlom baze, nalomljena-počena vratna vretenca, prelom hrbtenjače itd), hude krvavitve (notr/zun)... skratka ogrožujoča stanja

Ponavadi polcaji poškodbe določajo po tem ali je poškodovanec bil sposoben po nesreči vstat in ostat na nogah(ugibam)

Ni rečeno; oseba, ki vstane/stoji na nogah --> to še ne pomeni, da je lažje poškodovana (razne notr.krv, krv v možganih) : simptomi lahko kasnijo :!:

Ko pa ponesrečenca odpelje rešilec (tisti urgenti, ki ima s sabo vso opremo) potem so to hujše poškodbe.

:ne to tud ne bo držalo 8) S tem, ko poškodovanca odpelje urg.rešilec, še ne pomeni, da so poškodbe hude :bow

Že, ko smo pri temu, me zanima ali ima kdo v os.avtih še kaj več opreme kot samo komplet PP in če, kaj :?:
Zadnjič spremenil medicincko, dne Če jul 07, 2005 11:58 am, skupaj popravljeno 1 krat.
Slika

Uporabniški avatar
Templar
Poznavalec foruma

Kraj: Savinjska regija

Napisal/-a Templar Če jul 07, 2005 11:54 am

medicincko je napisal/-a:
Policijska ugotovitev poškodb je laična in se vrši na kraju nezgode, zato je pogosto zdravniško poročilo precej drugačno od prvih ugotovitev.

Res je ;)

Ni rečeno; oseba, ki vstane/stoji na nogah --> to ne pomeni še, da je lažje poškodovana (razne notr.krv,krv v možganih) : ni rečeno, da se posledice takoj pokažejo...

Ko pa ponesrečenca odpelje rešilec (tisti urgenti, ki ima s sabo vso opremo) potem so to hujše poškodbe.

:ne to tud ne bo držalo 8) S tem, ko poškodovanca odpelje urg.rešilec, še ne pomeni, da so poškodbe hude :bow

Pa ima kdo v avtih še kaj več kot samo komplet PP :?:

Kot že rečeno sva oba zgoraj citirana povedala po čem verjetno policaji ugotavljajo poškodbe.
Če lahko bereš tole si preblizu! Drži varnostno razdaljo!

Uporabniški avatar
just_in
Poznavalec foruma

Napisal/-a just_in Če jul 07, 2005 11:58 am

medicincko je napisal/-a: Že, ko smo pri temu, me zanima ali ima kdo v os.avtih še kaj več opreme kot samo komplet PP in če, kaj :?:

gasilni aparat... ;) sam veš problem je tud, če maš nevem kakšne prve pomoči pa nevem kakšne pakete pa jih ne znaš uporabt... al pa jih znaš pa jih zarad panike, strahu ne morš...?
Slika

Uporabniški avatar
medicincko
Nov uporabnik

Napisal/-a medicincko Če jul 07, 2005 12:01 pm

just_in je napisal/-a:
medicincko je napisal/-a: Že, ko smo pri temu, me zanima ali ima kdo v os.avtih še kaj več opreme kot samo komplet PP in če, kaj :?:

gasilni aparat... ;) sam veš problem je tud, če maš nevem kakšne prve pomoči pa nevem kakšne pakete pa jih ne znaš uporabt... al pa jih znaš pa jih zarad panike, strahu ne morš...?

Strinjam se :clapclap
Slika
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gostov