Debate, ki niso vezane na ostala področja...

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator foruma

Kraj: Bogu iza nogu!

Meglenke!!!

Napisal/-a nebivedu Po jan 09, 2006 1:05 pm

Danes na tehničnem pregledu so me opozorili, da meglenki ne smeta biti skupaj na bullbaru - biti morata najmanj 60cm narazen!!! Ali je to res, ker nikjer nisem zasledil da bi to moralo biti tako? Pregledal sem tudi zakon, pa nikjer ni nič napisano o razmaku med meglenkama.

Poleg tega me zanima še ena bedarija - ker moramo imeti stalno prižgane luči, so pozicijske u bistvu odveč. Ali jih moraš vseeno imeti na avtu?
Old subarus never die, they just get faster!

Uporabniški avatar
eclipse_R
Poznavalec foruma

Napisal/-a eclipse_R Po jan 09, 2006 1:16 pm

pozicijske morš mislm da skos met.. do zdej so mi še usakič na tehničnem moril, če mi kkšna ni delala..

lp
Slika

Uporabniški avatar
RKay
Stalni uporabnik

Napisal/-a RKay Po jan 09, 2006 1:16 pm

Glede meglenk ne vem, za pozicije sem pa 100% da jih morš met. Dostkrat so me opozoril.

Uporabniški avatar
Jorgi
Poznavalec foruma

Kraj: zabji raj

Napisal/-a Jorgi Po jan 09, 2006 1:25 pm

pozicijske mors met...sej ves, le-te sluzijo za oznacevanje ustavljenega ali parkiranega avtomobila...
Obey me. You'll be happier.

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator foruma

Napisal/-a nebivedu Po jan 09, 2006 1:26 pm

Samo a ni butasto imet pozicijske, če pa jih zakrivajo običajne luči, ki jih moraš imeti stalno prižgane.

Uporabniški avatar
eclipse_R
Poznavalec foruma

Napisal/-a eclipse_R Po jan 09, 2006 1:29 pm

sej pozicijske niso tem naqmenjene. Če boš ti avto pustu nek, da bo mal na cesti gledou pa da nočš da ti ga vsak zbije, boš pustu pozicijkse ;) al pa če boš kje stal ponoč pa tut bl na cesti, boš meu pozicije vkloplene, da ne boš glih motu ljudi k spijo pa da boš viden..

lp
Slika

touran
Novinec

Kraj: ljubljana

Napisal/-a touran Po jan 09, 2006 1:31 pm

moral bi jim reči da imaš špic lampe ki so lahko montirane skupaj

Uporabniški avatar
sebaveh
Poznavalec foruma

Kraj: Slov. Bistrica

Napisal/-a sebaveh Po jan 09, 2006 1:36 pm

in še to: pozicijske luči morajo bit vezane tako da se lahk vklopijo neodvisno od kontakta, torej direkt na akumulator. Za meglenke pa morajo praviloma biti čim nižje in bolj narazen - na robovih avta.
EDD: Now what?
EDDY: I'm thinking, I'm thinking...
ED: Can I think?
EDD/EDDY: NO!

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator foruma

Napisal/-a nebivedu Po jan 09, 2006 1:46 pm

sebaveh je napisal/-a:in še to: pozicijske luči morajo bit vezane tako da se lahk vklopijo neodvisno od kontakta, torej direkt na akumulator. Za meglenke pa morajo praviloma biti čim nižje in bolj narazen - na robovih avta.

Meglenke morajo biti postavljene nižje do vrhnje višine normalnih luči - samo to je pogoj, nikjer pa nisem zasledil, da morajo biti razmaknjene za 60cm. Ali kdo ve kje bi to pisalo - ker moj bullbar je 60 širine, tako da ne vem kam naj bi postavil meglenke. Sicer je bilo samo opozorilo, ampak lahko se pa kdo na to obesi.

Bor
Uporabnik

Kraj: Grosuplje

Napisal/-a Bor Po jan 09, 2006 1:57 pm

Če smo že pri pozicijskih. Mislim, da ni glavni namen pozicijskih označevanje parkiranega avta ampak predvsem označevanje ko ti crkne ena od žarnic. Sigurno je že vsak od vas videl nasproti vozeče vozilo, ki mi je crknila žarnica hkrati pa mu ni delala niti označevalna. Dokler ne pride mimo ne veš al je motor al je je avto ali mogoče kaj tretjega.

Uporabniški avatar
acom
Novinec

Kraj: ljubljana

Ne smejo ti zavrniti

Napisal/-a acom Po jan 09, 2006 2:02 pm

Za svetlobno opremo vozil (beri luči) v Evropi velja pravilnik ECE R 48.01 (mogoče je sedaj že kakšen dodatek, ki pa sigurno ne zadeva tvojega problema).
Če zapišem po domače je omejitev pri meglenkah, glede širine je naslednja: "skrajni zunanji rob (reflektorja) meglenke ne sme biti skrajne zunanje točke vozila (običajno blatnika) oddaljen več kot 400mm". Glede razdalje med meglenkama ni v pravilniku zapisano nič. Tistih 600mm velja samo za kratki pramen (tudi za dolgega ne, kot je že nekdo zgoraj zapisal). Po pravilniku si "čist" in ti ne bi smeli zavrniti avtomobila.
Tine a greva v grapo? Ne k' gre d'ž.

Uporabniški avatar
BBoss
Poznavalec foruma

Napisal/-a BBoss Po jan 09, 2006 3:15 pm

Ja saj to je to - malce drugače razumljen pravilnik pa še lažje je zmerit.

Povprečen avto je širok 1800 mm (OK nebivedujev je še mal ožji ampak vseeno). Vzameš na vsaki strani še 400mm kakor smejo bit meglenke največ stran od roba avta. Meglenka je na uč široka od 150 do 200mm in na koncu ti ostane plac med meglenkama od 600mm do 700mm... ;)

@nebivedu: ker je tvoj avto ene 20cm ožji od povprečja bi se lahko skliceval na 400mm od roba blatnika samo če jih imaš pa čist skupaj pa ti tudi to ne bo pomagalo.

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator foruma

Napisal/-a nebivedu To jan 10, 2006 7:24 am

BBoss je napisal/-a:Ja saj to je to - malce drugače razumljen pravilnik pa še lažje je zmerit.

Povprečen avto je širok 1800 mm (OK nebivedujev je še mal ožji ampak vseeno). Vzameš na vsaki strani še 400mm kakor smejo bit meglenke največ stran od roba avta. Meglenka je na uč široka od 150 do 200mm in na koncu ti ostane plac med meglenkama od 600mm do 700mm... ;)

@nebivedu: ker je tvoj avto ene 20cm ožji od povprečja bi se lahko skliceval na 400mm od roba blatnika samo če jih imaš pa čist skupaj pa ti tudi to ne bo pomagalo.

Ne boš verjel, ampak so lih ene 40cm stran od roba.

Uporabniški avatar
Zzooommm
Stalni uporabnik

Kraj: Kranj

Napisal/-a Zzooommm To jan 10, 2006 7:25 pm

Uporabnost pozicijskih vidim v tem, da če ti crkne ena žarnica in recimo ne moreš zamenjat (si na AC ali pa nimaš kje ustaviti; imaš xenonke), te ne more nihče zamenjati za motor (razen slepci). Pa recimo če se kje ustaviš na parkirišču, avtobusni, da ne motiš prometa vklopiš pozicijske namesto kratkih.
Če bi že avto pustil delno na cesti bi raje prižgal vse 4 smernike (zihr je zihr :lol:), pa tudi pozicijske mi ne gorijo, ko imam avto ugasnjen, ker se mi luči avtomatično ugasnejo.
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 13 gostov