bsmuk31 je napisal/-a:Žal ne hodim več na fax, lahko pa ti prideš na naš fax, pa vprašaš kakšnega profesorja za elektrotehniko, pa ti bo vse lepo razložil.
Glede izolacije sem ti pa razložil z izračunom, če pa ga nisi razumel, pa to ni moj problem, v bistvu pa to ni vprašanje te teme, tako da na vprašanje sem jaz že odgovoril na prvi strani.
Torej: I am out of here.

ja... ok. se opravičujem da iz naloge nisem takoj zapopadel tvoje fakultetne izobraženosti. pa tudi za to, da v tem izračunu razdalje preboja v električnem polju dveh ravnih, naelektrenih plošč nisem takoj prepoznal tega:
bsmuk31 je napisal/-a:A si pa ti mogoče že slišal, da ce imaš npr. 2 cm izolatorja okoli 1 žice in 0,5 cm izolatorja okoli 2 žice, da imaš večjo možnost da pride do preboja pri 1 žici?
torej... bom zdaj probal rezimirat...ker maš v računskem primeru eno elektromagntno polje, dve naelektreni plošči in dve vrsti izolatorja, zrak in dielektrik, ki sta različnih "debelin" in različnih relativnih dielektričnosti, si s temi žicami zgoraj najbž želel povedat tole:
če imaš v istem elektromagnetnem polju dve žice, izolirane z
različno debelimi izolatorji,
različnih prebojnih trdnosti, lahko do preboja pride prej pri tisti, ki ima debelejšo izolacijo..... tudi možno...
če greva nazaj k računski vaji... imaš napako že v prvi enačbi drugega izračuna, kjer si, pri napetosti dielektrika sešteval namesto množil! bolj žalostno od tega type fellerja pa je, da si pri izpeljavi d
zr, poleg dveh oklepajev iz enačbe izgubil tudi
εzr. tako, da ti (razen, če je njegova vrednost 1) izračun ne drži.
ker bo od mojega obiskovanja predmeta Osnove elektrotehnike I na omenjeni cenjeni ustanovi kmalu minilo 20 let (kar je verjetno debela večina tvojega lajfa) in ker vsaj zadnjih 15 let zaradi dela v drugem "fohu" niti praktično nisem izkoriščal tam pridobljenega znanja, mi prosim oprosti, če se ne spomnim koliko znaša relativna dielektričnost zraka....
seveda, dopuščam možnost, da sem (v bistvu smo) te narobe razumel/i, ker si določene stvari nerodno artikuliral. tudi v tem primeru imaš moje iskreno opravičilo. vseeno pa mi je žal, da je že iz te obskurne debate na lokalnem avtomobilističnem forumu zelo lepo videt, da je profesor Valenčič najbrž že v penziji in kako velika škoda za cenjeno ustanovo je to!
aja... čist mim'grede... do razelektritve nabitega telesa... avta, štumfa, lonca, radiatorja, človeka ali teglca petunij bo ob stiku z drugim, nižje nabitim, nasprotno nabitim ali nevtralnim telesom prišlo v vsakem primeru! tudi če leta po zraku ali lebdi v vakumu! ker imajo električno nabiti delci eno neverjetno lastnost, da se gibljejo od višjega potenciala k nižjemu in tudi neko čudno težnjo po ravnovesju v sistemu!
še enkrat se ti iskreno opravičujem, če si kar koli v najini debati razumel kot žaljivo.
lep pozdrav tudi od mene