Debate, ki niso vezane na ostala področja...

Uporabniški avatar
AM
Stalni uporabnik

Diesel

Napisal/-a AM Pe apr 14, 2006 7:55 am

Nekaj bi jaz vprašal, ko mi ni čist jasno .

Recimo mam avto na diesel, pa če bi jaz recimo noter dal jedilno sončnično olje, ki ga kupim v trgovini v kesel, bi avto normalno šel al kaj ??? Al je potrebno avto predelat kaj ???
Me zanima a je to mišljeno, da bi mešal jedilno olje z dieslom al bi lahko čist čisto jedilno olje noter dal, pa bi avto šel ????

Zanima me še to, ali mešate z dieslom še kaj kurilnega olja ??? A se da vohat potem to, in kako je s tem, če te policija dobi ???

Uporabniški avatar
sebaveh
Poznavalec foruma

Kraj: Slov. Bistrica

Napisal/-a sebaveh Pe apr 14, 2006 8:21 am

in astalavista mašinček....
EDD: Now what?
EDDY: I'm thinking, I'm thinking...
ED: Can I think?
EDD/EDDY: NO!

Uporabniški avatar
Firediver
Mojster foruma

Napisal/-a Firediver Pe apr 14, 2006 9:11 am

Pred več kot desetimi leti je bil članek v Življenje in tehniki o dizlu ( ne vem več kateri motor je bil v tistem Renaultu 21) predelanim na jedilno olje..bilo pa je kar nekaj predelav, bati z vrtinčno komoro..se je pa zadeva obnesla, sploh pa če imaš poznanstva v restavracijah s hitro prehrano :lol:
Za v običajne moderne dizle pa ne vem..ma a ne prišparate dizlaši že tako ali tako pri gorivu, zdej pa gledate možnosti še za več prišparati al kaj? :roll:
Človek brez problema, to strašna je stvar!

Uporabniški avatar
Bosko001
Novinec

Kraj: Krško

Napisal/-a Bosko001 Pe apr 14, 2006 9:23 am

Golf 2 in pa tipo 1.9 TD, sta delovala bp. Sam hladen zagon je malo težji, ker je olje hladno in gosto, pa malo je blo potrebno zmanšat kot vbrizga, ker je drugače malo klenkal. :P
Slika

alesy
Novinec

Napisal/-a alesy Pe apr 14, 2006 12:06 pm

A je lahko to slabo za turbine pa to. Verjetno.

No dober kaj pa z kurilnim oljem ??? Recimo če bi mešal ne vem 20 kurilno /60 diesel % , al pa manj, kak mate kaj s tem izkušnje.

Drugače ma pač zanima, glede na to kak se vse draži, ti malo že prekipi vseskupi, zakaj pa ne, če gre. Sam je vprašanje a se splača al ne.

Uporabniški avatar
skeey
Novinec

Napisal/-a skeey Pe apr 14, 2006 1:01 pm

he he he

Ja za sončnično olje, bi bil mal večji problem pri novih dieslih, zaradi visokih tlakov, ker olje je dosti manj viskozno kot nafta. Tko da zna bit tuki problem. Stari dizli ki imajo dosti manjše tlake, pa nebi smel bit tak problem, odvisno je potem kakšno je olje, da prihaja do samovžiga, ter izpuh kakšen pride.
alesy ni se ti treba bat za turbine, ker turbina nima nikakršnega neposrednega vpliva na izgorevanje (no nekaj že) razen če bo fulll salbo olje, boš moral avto precej gont, tako da bo tudi turbina več delala.

AM kurilno in nafto lahko zamešaš, se ne bo nič vohalo.....sej to je v bistvu enaka tekočina sam kurilno je pobarvano (zaradi obdavčitve). Bo pa seveda policaj (carinik) videl da imaš kurilno....in dobil boš temu primerne sankcije :lol: . Tudi če daš 90% nafte in 10% kurilnega se ti bo vse skupaj obarvalo v rudeče, razen če boš dal pod določen spekter UV svetlobe se bo vse razbarvalo.

Uporabniški avatar
Slide
Moderator foruma

Napisal/-a Slide Pe apr 14, 2006 1:56 pm

skeey je napisal/-a:AM kurilno in nafto lahko zamešaš, se ne bo nič vohalo.....sej to je v bistvu enaka tekočina sam kurilno je pobarvano (zaradi obdavčitve).

Malo poišči po starih temah, kurilno olje NI le obarvana nafta :!: So tudi uradni odgovor podali nekje...
Understeer is when the driver is scared, oversteer is when the passengers are scared

Mojster Miha
Poznavalec foruma

Napisal/-a Mojster Miha Pe apr 14, 2006 2:13 pm

Pa dobro - a bi se rad čisto "na zrak" vozil al kaj ???

Mene te tvoje "zadevščine" trenutno ne zanimajo niti pod točko razno.

Imam dva "dizla", rabita okrog 5 litrov/100 km - da bo zdej še tistih nekaj tolarjev šparal, pa reskiral da bo karkoli narobe (okvare, Carina ... ) dej, ne ga lomit no !

LP

Uporabniški avatar
TrijoAdijo
Mojster foruma

Napisal/-a TrijoAdijo Pe apr 14, 2006 3:22 pm

Kar se tiče kurilca...vohalo se ne bo,poznalo se pa bo..Ni samo barva...je tudi več nečistoč in tudi več žvepla.Če mešaš 90% nafte in 10% kurilca se bo še zmeri poznalo tut če boš pol tanku navadno nafto in ne samo na enem tanku apak tudi po 4 do 5-ih pokurjnih tankih ;) In če te carina dobi se ti ne piše dobro (plačaš kazen in čiščenje tanka za gorivo + komplet sistema na pooblaščenem servisu).

Tak da ne se igrat s kurilcem.

LP!
Italijani izdelujejo testenine, francozi parfume, nemci pivo, azijci riž, američani pa avtomobile.

Uporabniški avatar
Falco'
Poznavalec foruma

Napisal/-a Falco' So apr 15, 2006 11:51 am

starejši dizelski agregati morajo delat tudi na rastlinsko olje. prejšnji teden smo v službi natankali C-25 z rastlinskim oljem in kombi dela brez problema. ;)

pa še gajbo pira morem častit, ker sem stavil, da to ni možno. :lol:
[OO-(||||)(||||)-OO]

Uporabniški avatar
sonček
1/2 zvezdice

Kraj: 10 km iz Žirov v hribe

Napisal/-a sonček So apr 15, 2006 12:13 pm

Fabrizio je napisal/-a:starejši dizelski agregati morajo delat tudi na rastlinsko olje. prejšnji teden smo v službi natankali C-25 z rastlinskim oljem in kombi dela brez problema. ;)

pa še gajbo pira morem častit, ker sem stavil, da to ni možno. :lol:

Jest mam 20 let sratga dizla seveda dvojko in točim dizelsko gorivo, le zakaj bi kao dal not en ole k veste da ni za to narejen avto n misl pol popravlet če bo ribnlo.
lp

Uporabniški avatar
Bosko001
Novinec

Napisal/-a Bosko001 So apr 15, 2006 6:25 pm

Zakaj bi ribnu??? Zato ker je bol mazan? Seveda pa je priporočljivo, da alternativo uporabljamo le nad 5*C.
Slika

Uporabniški avatar
Spidi_
Nov uporabnik

Napisal/-a Spidi_ Ne apr 16, 2006 10:45 am

Ali v zakonu tudi kaj piše glede tankanja rastlinskega olja?
Kaj se zgodi če te ustavi carina in ugotovi da voziš na rastlinsko olje? Poleg začudenega carinika seveda :D

Uporabniški avatar
tristan01
Poznavalec foruma

Kraj: Štajerska

Napisal/-a tristan01 Po apr 17, 2006 11:14 am

Spidi_ je napisal/-a:Ali v zakonu tudi kaj piše glede tankanja rastlinskega olja?
Kaj se zgodi če te ustavi carina in ugotovi da voziš na rastlinsko olje? Poleg začudenega carinika seveda :D

ČE že drugega ne, bi te verjetno obdolžili davčne utaje, saj na rastlinsko olje ni obračunan cestni tolar in nekatere druge dajatve, ki so v ceni goriva, namenjene pa so "vzdrževanju" cest.

LP Tristan01

Uporabniški avatar
Bosko001
Novinec

Napisal/-a Bosko001 Po apr 17, 2006 11:22 am

JAz bi reku, da sem tankal nekje v tujini (avstrija, nemčija), pol bi pa vidu kak bi se odzval. Pa še imam kakšen izgovor, ki bi ga zaenkrat obdržu zase, da ga prvo sprobam.

L.p.
Slika

Uporabniški avatar
lisko
Moderator / upravnik foruma

Napisal/-a lisko Po apr 17, 2006 11:40 am

Jaz se neb igral..... že sam zarad vzdržljivosti motorja ne. Sploh ne zdej po generalki....
Je kdo pomislu da rastlinsko olje vsebuje sol in podobne jedke snovi? Sol pa vemo kaj nardi..... poleg tega razne nečistoče ki znajo "zribat" pumpo..... na kratek rok bi res šlo..... sam men ne zanima da bi se vozu pol leta na olje pol bi pa lahk pumpo stran vrgu... ko bo nekdo reku oz. ko se bom prepriču da bo tak motor laufal 10 let brez problema pol bom pa mogoč tud sam kaj razmišljal o tem :)
Slika
(Sine! Kaj naj nardim da pridem prek pločnika?......... Jeep-a si kup pa ne jamri :P ) :)

Uporabniški avatar
TrijoAdijo
Mojster foruma

Napisal/-a TrijoAdijo To apr 18, 2006 2:22 pm

Bosko001 je napisal/-a:JAz bi reku, da sem tankal nekje v tujini (avstrija, nemčija), pol bi pa vidu kak bi se odzval. Pa še imam kakšen izgovor, ki bi ga zaenkrat obdržu zase, da ga prvo sprobam.

L.p.

hehe...LOL

LP!
Italijani izdelujejo testenine, francozi parfume, nemci pivo, azijci riž, američani pa avtomobile.
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gostov