Debate, ki niso vezane na ostala področja...

user562
Novinec

Kraj: jesenice

crash testi

Napisal/-a user562 To maj 16, 2006 8:42 pm

Naj mi kdo nujno da kak link od crash testov ko otrok v lupinici zdi spredaj in nima izklopljenga airbaga kaj se mu lohka nardi v nesreci.Ker moja glupa sestra misli da ne more biti nic narobe in njen desc ki je po vrhu vsega se policaj misli isto.Sem prov jezen.

Uporabniški avatar
metallic
Poznavalec foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a metallic To maj 16, 2006 8:53 pm

kej tazga bo težko najdt... :?
sam tole je pa za zapret... :shock:

Uporabniški avatar
eclipse_R
Poznavalec foruma

Napisal/-a eclipse_R To maj 16, 2006 9:00 pm

ot: uuu metallic glih 2000 postov maš :P ne smeš pisat zdj neki cajta :D

ot: tak test bi se bol težko najdl, prej bi se pa dal najt kkšn člank o tem ipd.

lp
Slika

Uporabniški avatar
tha_man
Uporabnik

Napisal/-a tha_man To maj 16, 2006 9:24 pm

Zabilo ga bo v sedež, za posledice pa uporabi domišljijo. Ena varianta je zlomljen_vrat.press

Ni brez veze stikalo za izklop airbaga, oz. opozorilo da ne dajat otroka tam sedet, če se ga ne da izklopit.

darwin
Uporabnik

Napisal/-a darwin To maj 16, 2006 9:55 pm

Pred leti sem, mislim da v Jani prebral, da se je neka ženska zaletela, sploh ne veliko, ravno toliko, da sta se ji sprožila airbaga. Otroka je imela v sedežu spredaj, z glavico v smeri vožnje in airbag mu je odtrgal (odbil) glavico. Še dons se spomnim tega, ko vidim, kako ponosna starša dajeta otroka v nov avto z desetimi vrečami. :cry:
To je bilo objavljeno pred več kot osmimi leti, saj je mami zaradi tega članka ko je bila noseča za malega, kupila kangooja z enim airbagom.

Sicer pa lahko sestri poskušaš pojasniti s tem, da se airbag sproži z veliko silo, kar malega nebogljenega otroka, ki je airbagu blizu zagotovo poškoduje. Izklopi naj ga vsaj zaradi tebe, če že zaradi otroka ne, vztrajaj!
Aha, sem se spomnil, imajo avti nalepko, na kateri je narisan otrok, ki ima glavico v smeri vožnje in sprožen airbag in je to prečrtano!
Licet volare si in tergo aquilae volat.

tony1
Novinec

Napisal/-a tony1 To maj 16, 2006 9:58 pm

www.euroncap.com

Opozorilo o (ne)ustreznosti nalepk, ki opozarjajo, DA JE OTROŠKI SEDEŽ, NE GLEDE NA TO, ALI JE OBRNJEN V SMERI VOŽNJE ALI NE V KOMBINACIJI Z AIRBAGOM SMRTNO NEVARNA ZADEVA gre najti skoraj pri vsakem testiranem avtu.

Lažje boš na netu poiskal kakšno od takih nalepk ;)

Mate
Poznavalec foruma

Kraj: Dolsko

Napisal/-a Mate To maj 16, 2006 10:17 pm

Sliši se lepo... airbag - zračna vreča, kot en balonček. Pa vsak ki je imel kdaj opravka z njim ve, da ni čisto nič nežen niti na otip - je iz grobega platna in že ob manjšem dotiku si popraskan po obrazu. Kako pa se stvari odvijajo, ko se airbag proži... pa raje ne bi. Naj pogleda avtomobile, ki nimajo izreza za airbag... airbag tisto strga v par milisekundah... in tudi dojenčkov sedež mu ne bo vnapoto, ko se bo napihoval, ampak ga bo mirno povozil. Kaj bo takrat z dojenčkom raje niti ne pomislite.

Airbagovo delovanje je mišljeno takole: napihne se, še preden se telo začne opazno premikati iz sedeža - torej v trenutku po trku. Ko se telo iz sedeža premakne naprej se ujame v pas in zaleti v _napihnjen_ airbag, ki poveča površino, ki človeka ustavlja. Ko se človek dotakne airbaga je ta že v celoti napihnjen.

Kakšne so pa eventulene sile med trkom naj pa poskusi takole: podrite zadnje sedeže, trdovernež pa naj se usede na sredino zadnjega dela avtomobila. Voznik naj pelje nekih 10 do 15km/h in močno stopi na zavoro. Že tistih 15km/h ob zaviranju ga bo dobro premaknilo.
Slika

Uporabniški avatar
xyxyxy
Novinec

Napisal/-a xyxyxy To maj 16, 2006 10:51 pm

tony1
Novinec

Napisal/-a tony1 Sr maj 17, 2006 10:59 pm

Upam, da je zdaj KRISTALNO jasno, kaj se zgodi z otrokovo/dojenčkovo glavo, ko ga zadane airbag :!:

Uporabniški avatar
pilgrim
Uporabnik

Napisal/-a pilgrim Če maj 18, 2006 5:01 am

zelo nazoren posnetek, tale od xyxyxy, mislim, da bo prepričal starša, kako in kaj.
tudi tale enkraten posnetek, ki je pred časom krožil po forumu, je vreden ogleda,
vedno ko vozim za kom, pa vidim, kako glavica kakega neprivezanega otroka poskakuje po avtu, bi zapeljal pred njega in jih prisilil, da bi to ene stokrat pogledali.
lp pilgrim

macek9
Novinec

Kraj: metlika

Napisal/-a macek9 Če maj 18, 2006 9:41 pm

ajeejj.... :( :oops:
MOŠKI KI ZANIMAJO GA JOŠKI!!

darwin
Uporabnik

Napisal/-a darwin Če maj 18, 2006 11:29 pm

pilgrim je napisal/-a:zelo nazoren posnetek, tale od xyxyxy, mislim, da bo prepričal starša, kako in kaj.
tudi tale enkraten posnetek, ki je pred časom krožil po forumu, je vreden ogleda,
vedno ko vozim za kom, pa vidim, kako glavica kakega neprivezanega otroka poskakuje po avtu, bi zapeljal pred njega in jih prisilil, da bi to ene stokrat pogledali.

Kot otrok sem bil zelo zvedav. V avtu sem vedno sedel tako, kot sedi tale deklica tik pred nesrečo in sem se pogovarjal s tistim, ki je vozil: "Mami, kako veš, v katero smer moraš dati ročko za žmigavce, da žmiga na pravi strani? Ati, kako veš, kdaj moraš prestaviti? Mami, zakaj maš tri stopalke tam spodaj? ..." Ko sem bil star dobra tri leta, sva šla z mami proti očetovi službi, da bi se potem skupaj odpravili v Avstrijo. Imeli smo skoraj novega yuga, prvi avto, pri katerem je lahko mami izbrala barvo. Naenkrat se je pred nama z mami znašel tovornjak, mami ga je začela prehitevati in pri tem spregledala, da se nasproti pelje avtobus. Avtobus se je sicer umikal, toda vseeno sva z vso silo trčila vanj. Naš novi yugo je razpadel, takoj zatem se je pa v yuga od zadaj zaletel še kombi in yugo je razpadel še bolj. Nekje med temi trki je mene vrglo iz avta. Imel sem neverjetno srečo. Preden sem se zaletel v sprednjo šipo, je ta sama od sebe odpadla. Pristal sem v visokih koprivah, ki so padec oblažile.
Meni v tisti nesreči ni bilo nič. Malce sem bil popečen od kopriv in dva dni sem ostal v bolnišnici na opazovanju. Mami je pas polomil rebra. S kolenom je s tako silo brcnila v volanski obroč, da ga je skrivila. Steklo je imela v ustih, v želodcu in v pljučih ... Če bi bil jaz privezan tako, kot bi moral biti, najbrž nikoli ne bi znal brati, najbrž nikoli ne bi videl svoje sestre, ki je od te nesreče mlajša, najbrž nikoli ne bi vozil avta, saj tisti avtosedeži, ki so takrat obstajali nikakor niso bili tako varni. Niti fiksirati se ga ni dalo dobro, saj yugo zadaj ni imel pasov. Po vsej verjetnosti bi me s sedežem vred z veliko silo zabilo v sprednji sedež, kasneje bi pa name padla še mami, ki je bila na koncu nesreče na zadnjih sedežih.
Česar se jaz od te nesreče spomnim je, da me prime krvava roka (kasneje sem izvedel, da je pripadala šoferju avtobusa), zavita v robec iz blaga in me odnese v neko katrco. Spomnim se tudi našega, še malo prej lepega, rdečega yuga, ki je bil na sredini travnika, blizu nekega jarka, kar precej stran od ceste.
Nikakor ne trdim, da mora otrok neprivezan skakati po avtu. Striktno se držim tega, da mora pravilno pripet sedeti v primernem sedežu. Jaz sem imel izjemno srečo, kakršno doživi malokdo. Že če šipa ne bi odpadla, če bi priletel v kakšno drugo vozilo, če bi padel na asfalt, se morda zame morda ne bi tako srečno iztrklo. Toda jaz sem nesrečo zaradi tega, ker nisem želel sedeti v sedežu, preživel. Morda ...
Licet volare si in tergo aquilae volat.

Uporabniški avatar
Lignage
Moderator foruma

Napisal/-a Lignage Pe maj 19, 2006 12:26 am

Ja, Darwin, to so bili časi našega otroštva in časi Yugotov. Osemdeseta. Yugo je bil pač v tistih časih za mnoge dejstvo. O varnosti se je govorilo sicer nekaj tudi takrat, vendar veliko veliko premalo, pa tudi če se bi, ni bilo pogojev, da bi se ta varnost lahko zagotovila. Poleg tega pa verjetno Yugo ni kaj dosti zaostajal v varnosti za kakšnim drugim avtom v tistem času...

Jaz osebno se večkrat zamislim nad tem kako smo se mi vozili včasih, ko poslušam toliko o varnost in ko gledam starše kako skrbno pripenjajo svoje največje bogastvo v otroške sedeže ...kaj vse bi se nam lahko zgodilo :roll:

Sicer pa ne moremo vedet, kaj bo v določenem trenutku prav in kaj ne bo. V takih primerih odločajo malenkosti. Človeku pač ne preostane drugega kot to, da se popolnoma držiš pravil in si potem pomirjen, da je in bo vse v redu...

Na žalost pa so ljudje tudi danes vse preveč malomarni in potem ko se kaj zgodi je hudo. Ljudje se na žalost vse premalo zavedajo posledic prometnih nesreč.

lp, mm

AS_
Novinec

Kraj: Vas na Gorenjskem:)

Napisal/-a AS_ Pe maj 19, 2006 1:54 am

darwin...rešila te je roka božja...res, kr stisne me pr srcu k slišm kaj takega..

user562:
Upam, da sta tvoja sestra in njen brat dobro prebrala to temo in pogledala posnetke, še bolj pa upam, da sta prišla k pameti glede izklapljanja airbaga, ko je otrok v lupinici na sovoznikovem sedežu.

lp AS_
GTi rocks?!

tony1
Novinec

Napisal/-a tony1 Pe maj 19, 2006 11:12 pm

Darwin: gromozansko srečo imaš... V bistvu bi lahko praznoval rojstni dan 2x na leto :)

Je pa zanimivo, kako predrzni smo bili včasih... Spomnim se, kako smo se pred dvanajstimi leti, ko sem bil star 10 let s sosedovo mularijo vozili na treninge karateja... V enem avtu (yogo/katrca/15 let stara bmwjeva trojka - e21 - ki je bila takrat dobesedno čudo božje) nas je bilo: 1 od staršev, ki je vozil + jaz in brat + 3 sosedje + 1 soseda = 7 ljudi :shock: :shock: :shock:

Pa se nam to ni zdelo čisto nič nenavadnega, tako smo se mirno vozili vsi v enem avtu... spomnim se, da smo se peljali mimo policajev, ki so kontrolirali promet, pa nas niti niso ustavili :lol:

Kaj bi bilo, če bi se zaleteli, raje niti ne pomislim... :?

Uporabniški avatar
Lignage
Moderator foruma

Napisal/-a Lignage Ne maj 21, 2006 12:31 am

tony1 je napisal/-a:Je pa zanimivo, kako predrzni smo bili včasih... Spomnim se, kako smo se pred dvanajstimi leti, ko sem bil star 10 let s sosedovo mularijo vozili na treninge karateja... V enem avtu (yogo/katrca/15 let stara bmwjeva trojka - e21 - ki je bila takrat dobesedno čudo božje) nas je bilo: 1 od staršev, ki je vozil + jaz in brat + 3 sosedje + 1 soseda = 7 ljudi :shock: :shock: :shock:

Točno take stvari imam tudi jaz v spominu. Čimveč nas je šlo v avto, tem bolje...
Pa nekateri so imeli potem glave čisto pod stropom... Pa nihče ni pomislil takrat, da bi se lahko kaj zgodilo...

BMW trojka je bila pa takrat res čudo božje. Se spominjam, ko je moj stric kupil novo in potem če sem se kdaj peljal s tem "luksuznim vozilom" sem se počutil blaženega :D

Drugače pa jaz v svojem avtu vedno tiste, ki se vozijo z mano, spredaj ali zadaj, preverjam in sprašujem če so pripeti, navkljub temu, da me kdaj kdo tudi čudno pogleda. Se mi je pa že zgodilo, da sem se s kom vozil na zadnjih sedežih in sem potegnil za pas, a glej ga zlomka, pasu se ni dalo nikamor vtakniti.... Nekateri pač te stvari spravijo pod sedež, baje kvarijo estetiko v vozilu :roll:

lp, mm

Uporabniški avatar
eclipse_R
Poznavalec foruma

Napisal/-a eclipse_R Ne maj 21, 2006 10:37 am

jp, včas ko pomislš nazaj, te kr stisne.. ns se je pelal 7 v nissan micri l.92.. in te no samo enkrat.. da bi se nam takrat kej zgodil.. sicer pa tut jst use zmeri opozarjam nej se prvežejo.. sicer se večina pol zajbava, sam kaj čš.. raj mam, da se mal zajbavajo, ko pa da jih bom mogu nost na vesti, zarad tega, k se niso prvezal.. pa še druge, k jih bojo poškodval pr tem, ko ne bojo prvezani..

lp
Slika

Uporabniški avatar
kljukec_
Nov uporabnik

Kraj: Velenje

Napisal/-a kljukec_ Ne maj 21, 2006 10:58 am

Jaz svojega tamalega sploh ne vozim spredaj, že od rojstva ga zadaj, ker je bolj varno in imam možnost izklopa sovoznikovega airbaga, vendar se mi zdi spredaj prenevarno za takšno ubogo dete :wiihuu
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: Google [Bot] in 6 gostov