Debate, ki niso vezane na ostala področja...

paranoid
Nov uporabnik

Renaultov novi 1.6 16v VVT motor (115 KM)

Napisal/-a paranoid Po avg 04, 2003 8:59 pm

Imam Laguno (l. 2000) z 1.6 16v motorjem in 110 KM. V bližnji prihodnosti nameravam kupit novega Megana (najraje Classic - 4 vrata). Idealen bi se mi zdel 1.8 16v motor iz Lagune II (glede razmerja stroški/zmogljivosti), ampak tega motorja žal ne bo. Zato me zanima, če je novi 1.6 16v VVT motor s 115 KM kaj manj len od starega s 110 KM, ki v nižjih obratih dejansko nikamor ne gre (sploh če je vklopljena klima...). Ker če ni kaj dosti razlike se bom pač moral stegnit za 2.0 16v motor, ki pa ima sigurno večjo porabo pa še registracija pride dražja.
Zato tisti, ki ste že vozili novega Megana z 1.6 115 KM motorjem, prosim povejte če je motor svetovna lenoba ali pa še celo kam gre? Nekaj sem sicer slišal da ima novi motor 90% navora v precej velikem območju vrtljajev (kao zaradi VVT) ampak raje bi slišal to od koga, ki je avto vozil.

Uporabniški avatar
Dr Mac
Nov uporabnik

Kraj: Tolmin

Napisal/-a Dr Mac Po avg 04, 2003 9:08 pm

Takega megana sem vozil že večkrat...ubistvu s takim motorjem.
Lahko ti povem da sem bilv prvo kar presenečen kako dobro gre za 1.6 motor...odvisno za kaj potrebuješ avto in koliko km delaš!
Hmm ja laguna je pa težja in večja od megana zato ne gre nikamor...ubistvu pa ne vem zakaj si kupil samo 1.6 motor za laguno in ne 1.8 ?
Ford Klub Slovenija @ www.ford-klub.tk

Uporabniški avatar
Need_Power
Stalni uporabnik

Kraj: Lenart

Napisal/-a Need_Power Po avg 04, 2003 9:17 pm

Koliko se spomnim sem nekje prebral, da ima 1.6 16V motor v novem Meganu izredno lahek vztrajnik in posledično se motor zelo rad vrti v višje obrate. Tako da mislim da motor ni ravno lenoben. Vprašanje pa je kako se obnese tak motor v laguni, ker verjetno menjalnik (prestavna razmerja) niso ista in ima lahko isti motor potem čisto drugačne lastnosti v drugem avtu z drugim menjalnikom.

Vsekakor pa pred nakupom pojdi na testno vožnjo (malo daljšo), da boš točno videl če ti je motor všeč ali pa bo potrebno kupit malo več 'kubikov in konjičkov'.

Ajde

Valjo
Novinec

Napisal/-a Valjo Po avg 04, 2003 9:18 pm

pejt na testno vožnjo predn kupš sam 115km iz 1.6 pomoje ne gre nikamor.

paranoid
Nov uporabnik

Napisal/-a paranoid Po avg 04, 2003 9:25 pm

Dr Mac:
Hja, fora je, da sem avto podedoval in takrat (leta 2000) je pač ded kupil kupil 1.6 motor. Isto je naredil fotr, pa je avto takoj junija 2001 zamenjal za takrat novo Laguno II 1.8 (ker se mu je zdelo, da vleče še slabše od stare 1.8 Lagune s 95 KM, ki pa je bila sicer še brez klime).
Me pa veseli, da slišim, da avto (Megane namreč) dobro vleče - upam da classic ne bo bistveno težji. Pri Laguni je sigurno kriva teža (1230 kg), pa tudi gume so precej široke (sicer serijske; 205/16 col), zato bi znal avto bit tako len.

Bom pa sigurno šel na testno, preden kupim, zdaj samo malo zbiram informacije. Avto bom rabil za skoraj vsakodnevno relacijo Kranj-Ljubljana in nazaj (pa seveda prostočasne aktivnosti + morje itd.), tako da nevemkakšne moči ne rabim, bi blo pa zaželjeno, da lahko brez prevelikih skrbi (pa naganjanja do blokade) tudi koga prehitim. Aja, pa poraba bi tudi lahko bila pod 10 l/100 km, zato sem malo skeptičen glede 2.0 motorja. (trenutno mam približno tako porabo, je pa res da motor pač precej priganjam - da sploh kam gre)

Kr_eden
Novinec

Kraj: kras

Napisal/-a Kr_eden Po avg 04, 2003 10:15 pm

Novejši motorji so ponavadi (tudi pri isti moči) lepše vozljivi kot njihovi predhodniki... 1.6 VVT mislm, da bi mogu v meganu kr lepo tečt, sam brez kakih dirkaških užitkov...

lp,

kr eden

Uporabniški avatar
tom2
Novinec

Kraj: Novo mesto

Napisal/-a tom2 To avg 05, 2003 10:25 am

Imel sem Laguno II 1.8 16V letnik 2001 in bil z zmogljivostmi, recimo zadovoljen, čeprav je res da je bila v nižjih vrtljajih bolj lena kot ne. Sedaj pa sem cca. dva tedna lastnik novega Megana 1.6 16V in moram povedat, da sem navdušen tako z avtom, kot z zmogljivostjo. Avto je v nižjih vrtljajih veliko bolj "živ", saj se avto zgane že pri majhni spremenbi pedala za plin, kar pri Laguni nikakor ne bi moglel reči. Sprva sem se tudi jaz bal, da bo ta mašina "zaspana" zaradi 16V tehnologije, vendar lahko sedaj rečem, da gre resnično bolj kot Laguna z omenjeno mašino. Avta še nisem forsiral, tako da o največji hitrosti ne bi mogel govoriti. Tukaj bi si upal trditi, da Laguna doseže nekoliko večjo končno hitrost, zaradi razlike v prostornini mašine in navora. Vendar, meni je veliko bolj pomenbna prožnost, ki je vsekakor na strani Megana. Mogoče bo kdo rekel da ga samo hvalim, vendar je res bolj užitek voziti Megana. Prehitevanje je bolj suvereno, tudi če v avtu ni samo voznik. ( Primer, vožnja na dopust...)
Torej, ne se bat avto ni len in zamorjen, sicer pa bo najbolje če ga tudi sam preiskusiš. Če koga zanima še kaj, bom z veseljem odgovoril.

LP
tom2

Janezek
Nov uporabnik

Napisal/-a Janezek To avg 05, 2003 11:09 am

Sem "novi" na forumu... čeprav ga že dolgo časa prebiram...

Sem že skoraj 100% odločen da kupim megana (5V), samo še nisem odločen glede motorja. V jeseni pride vem 1.5 dci motor z 100 KM... Delam relativno veliko km, pa se ne morem odločiti med tem dci motorjem ali bencinarjem 1.6 16V. Kaj mislite oz. kateri ga imate, koliko bi lahko bila poraba bri bencincu za večinoma izvenmestno vožnjo in brez priganjanja?

paranoid
Nov uporabnik

Napisal/-a paranoid To avg 05, 2003 12:15 pm

tom2, točno to sem hotel. Podatek iz prve roke, pa še celo primerjavo z avtom, ki ga dobro poznam (Laguna II 1.8). In ja, prožnost tudi meni pomeni več kot suhi performansi (mimogrede ima novi megane 1.6 na papirju za 2 desetinki slabše pospeške od Lagune II 1.8).
In točno tisto sem mislil z lenobo motorja: v nižjih vrtljajih tudi če pohodiš pedal traja še pol ure, da motor "zadiha" - torej pomanjkanje odzivnosti. Sicer ne pričakujem zdaj da me bo limalo na sedež kot pri Audiju S3 ampak da se bom lahko spodobno peljal brez da bi mi blo treba prepogosto posegat po visokih obratih (kar je sigurno slabo tako za motor kot za porabo).
Malo me je sicer skrbelo, ker ima novi megane 1.6 največji navor šele pri 4200 vrtljajih ampak očitno ima precej dobro razporejen navor tudi v nižje vrtljaje.
Drugače bi bil pa vesel, če bi lahko še kaj povedal o svojem avtu (oprema, barva, gume, platišča, 3 ali 5 vrat)...

Uporabniški avatar
tom2
Novinec

Napisal/-a tom2 To avg 05, 2003 5:56 pm

No, naj najprej povem da nisem nikoli vozil Megana I, z 1.6 16V mašino, tako da v bistvu ne vem kako se je ta mašina obnašala prej.
Kot pravim, avto imam cca. dva tedna, zato tudi o sami porabi ne morem kaj več povedati. Zelo grob podatek bi bil, vsaj po potov. računalniku sodeč, da je poraba glede na Lagunino 1.8 16 V mašino manjša za dober liter in pol na 100km. Če vam ta podatek kaj pomeni, povprečna poraba (na dopust in nazaj) po rač. je bila 7.3 l/100km. Z Laguno nisem nikoli prišel pod 8.2l/100km. Avto je obut v Michelinove gume dimenzije 195/65/15, Laguna pa je bila tudi v Michelinovih 205/55/16. Naj povem, da sem zmeren voznik, občasno kadar sem sam, pa ga seveda tudi "pritisnem"... 8)
Pri nakupu avta, se praviloma vedno odločam za 5V. (subjektivno) Poleg opreme expression confort, sem doplačal še za kovinsko barvo. Malce pogrešam avtomatsko klimo, vendar je financ minister žal imel zadnjo besedo... :cry:
Pri avtu mi je všeč: oblika, ergonomija, sedeži (čeprav bi sedalni del, lahko bil malo daljši-spet subjektivno), volan, kompaktnost, tiho delovanje, ter že prej omenjena prožnost in poraba.
Da ne bom koga zavajal, priporočam naj vsak( kogar zanima) sam preiskusi avto v različnih pogojih in se nato odloči naprej. Kot sem že povedal, me je avto zelo presenetil v pozitivnem smislu, v mnogih stvareh. Mogoče avto s 115 KM za nekoga res ni športnik, vendar zato pa obstajajo tudi zmoglivejše mašine. Če bi imel na voljo več denarja, bi si verjetno omislil 1.9 Dci, ker sem tudi sam dokaj veliko na cesti.
Kaj naj še rečem, avto preiskusi potem se boš gotovo lažje odločil. Če denar ni ovira, potem lahko sežeš tudi po stopnji višji opremi. Stvar želja potreb in okusa.
LP
tom2

paranoid
Nov uporabnik

Napisal/-a paranoid Sr avg 06, 2003 10:00 am

Jap, skoraj sem se že odločil. Megane bo! :) Samo še na testno vožnjo grem.
V mislih sem imel 5 vratno različico (mnogo bolj praktična od 3v, vsaj zame) 1.6 16v dynamique confort, ampak po kratkem izračunu, se bom verjetno odločil drugače. Dynamique ostane, ker sem z Laguno dobil zelo dobre gume 205/55/16 in jih sigurno ne bom podaril nekomu... ampak prestavil na megana.
Drugače pa če opremi confort pridodam še avtomatsko klimo (zelo zaželjeno, navajen že iz lagune) in avtoradio (4x15W, CD) je cena samo še dobrih 2.000 SIT (!) nižja od paketa luxe, ki oboje že vsebuje, poleg tega pa je tu še kup dodatkov (prostoročna kartica, cruise control ...), ki mi sicer nič ne pomenijo, ampak za 2.000 SIT ?!?! Podatki so sicer z renaultove strani, tako da bi bilo dobro jih še malo preverit pri prodajalcu. Če bodo finance dopuščale bom pa vzel še kovinsko barvo oz. še prej ESP paket. Zdaj moram pa samo še tole Laguno za spodobno ceno prodat.

bruhajne
Nov uporabnik

Napisal/-a bruhajne Sr avg 06, 2003 1:44 pm

Sm pponosen lastnik megana II 1,6 16V cupe... Lohka ti rečem da motor ni slab. Obrate zelo zelo hitro obrneš. Če ga znaš vozit ti pokur samo 5,6 l/100KM, drgač mam pa povprečje 8,3 l/100KM. Zelo tih motor, uglašen...

3 vratni (cupe) te pride cneje. Mislm da je 5 vratni za okol 200.000 dražji.
Kar se tiče paketa luxe... eh... 2.000 SIT... mal se motiš
Megan z vso opremo in notranjimi dodatki in vse kar rabiš in ne... te pride 4.800.000, oskubljen model pa 3.300.000 tko da... res pa je da si pol v avijonu. Preverjeno!!!

Pa še to... NE-kovinska barva je samo ena in to bela... :wink:

paranoid
Nov uporabnik

Napisal/-a paranoid Sr avg 06, 2003 7:48 pm

Ehm, za 2.000 SIT je dražji luxe paket če pri confortu pridodam še avtomatsko klimo in avtoradio, vsaj po podatkih z renaultove strani:
Vsi podatki za Megane s 5 vrati in 1.6 16v motorjem:
Dynamique Confort (brez dodatkov): 3.858.000 SIT
Dynamique Luxe (brez dodatkov): 4.063.000 SIT

Dodatki k paketu confort:
Avt. klima + atermično vetrobransko steklo: 100.600 SIT
Avtoradio CD 4x15W: 101.500 SIT

To je moj izračun na podlagi podatkov s strani www.renault.si, rubrika "Moj Megane Berline". Če torej confortu prišteješ dobrih 200 tisoč za klimo in avtoradio, je cena skoraj enaka tisti s paketom luxe, ali pa je z nekom nekaj narobe. S tem da v luxe paketu poleg klime in radia dobiš še nekaj že prej omenjenih stvari (dejansko za par tisoč SIT, če gledaš v primerjavi s confort paketom).
Pod črto torej za Dynamique Luxe 1.6 z ESPjem in kovinsko barvo (ahem, bele res ne bi ;) ) odštejem (po podatkih z renaultove strani) gladkih 4,3 milijona SIT (za 3-vratno izvedbo z isto opremo pa slabih 100 tisoč manj).
Aja, čisto osnovna izvedba (Authentique Pack 3 vrata 1.4 80KM) pa naj bi prišla 3,1 milijona SIT.

Uporabniški avatar
tom2
Novinec

Napisal/-a tom2 Če avg 07, 2003 10:06 am

Navadne barve so tri: že omenjena bela, rdeča in temno modra. Škoda ker pri sebi nimam uradnega cenika, bi napisal točne cene za posamezno stopnjo opreme. Ne vem če kje piše oz. je kje omenjeno tu na spletnih straneh, zagotovo obstaja še popust v višini 200.000 Sit ob nakupu Megana.
In še, 3V različica ni nikoli 200.000 Sit dražja od 5v, temveč približno 87.000 Sit. Preverjeno!

LP
tom2

mirjam
Nov uporabnik

Napisal/-a mirjam Če avg 07, 2003 12:17 pm

Paranoid, cene imaš prave, le Comfort je 3.848.000 sit. 3 ali 5v pa je razlike 90.000 sit.
No, da dam še jaz svoje mnenje. Jaz imam 1,6 16v Dynamique (Comfort) Luxe in ga ne bi zamenjala za nobeno drugo opremo. če ti finance dopuščajo, si privošči takega, ker potem pa imaš res prav vse.
Meni se strašno dopade prostoročno upravljanje, pa poklopljiva ogledala, pa tempomat, da ne govorim o avtomatski klimi. Jaz imam dodatno še xenon žaromete.

Aja pa dynamique mora biti, vsi tisti srebrni dodatki so oh in sploh.

Če ti le finance dopuščajo.....

O porabi pa ne bi. Bom morala postavit "cegu" postavit pod gas, pa bo manj!

Uporabniški avatar
tom2
Novinec

Napisal/-a tom2 Če avg 07, 2003 1:14 pm

mirjam je napisal/-a:
Če ti le finance dopuščajo....

Ja tukaj se vse začne in neha.... :wink:

LP
tom2

mirjam
Nov uporabnik

Napisal/-a mirjam Če avg 07, 2003 1:19 pm

Ponavadi pa res! :lol:

mirjam
Nov uporabnik

Napisal/-a mirjam Če avg 07, 2003 1:21 pm

Tom, kakšno opremo si vzel? In barvo?

Uporabniški avatar
tom2
Novinec

Napisal/-a tom2 Če avg 07, 2003 1:27 pm

mirjam je napisal/-a:Tom, kakšno opremo si vzel? In barvo?

Poglej malo nazaj, sem že pisal o tem. Barva je pa srebrna...
LP
tom2
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov