Debate, ki niso vezane na ostala področja...

Uporabniški avatar
mloncar
Uporabnik

Kraj: Celje

Napisal/-a mloncar Ne jul 02, 2006 6:21 pm

vsi nekaj govorite o testih bencina, pa nikjer ne vidim nobenih linkov!

F22_Raptor
Nov uporabnik

Kraj: maribor

Napisal/-a F22_Raptor Ne jul 02, 2006 7:46 pm

"po čem pa sklepaš da je najbojša 100ka?
neke dokaze daj...oz pojasni pri čem se ti je poznalo"

vem da je moja astra en navadn mlinček za kavo. pa kaj. meni dobro služi. ti če maš pa kaj bolšega pa ftihni pa se ne napihuj ker ni od vsakega foter direktor.

odgovor: z petrolovimi črpalkami imam na splošno slabe iskušnje. ko sem tankal 95 ali 98 oktanca (ker se mi je 100ka zela predraga) je motor deloval zares slabše. ni bil tako odziven, pri nenadnem pospeševanju je s težavo prišel na višje obrate. pa še da dodam včasih je motor nenadoma zgubil vso moč in se ni odzival na dodajanje plina. ko se je to nekaj krat ponovilo sem avto dal prgledat. napak ni blo. kolega mi je reko naj tankam omv-jevo 100ko. razlika pa je bila zares očitna. motor deluje bolje bol je poskočen in živahen (kljub temu da je navadn mlinček za kavo). pa še odkar tankam pri omv-ju motor ni niti enkrat ostal nenadoma brez moči.

iz svojih lastnih iskušen vam povem (ne glede na to ka rečete ali mislite) je za mojo astro omv-jeva 100ka bolša od 95 ali 98 oktanca.

Uporabniški avatar
ShowDown
Novinec

Napisal/-a ShowDown Po jul 03, 2006 6:09 am

It's all in your head. ;)

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator foruma

Kraj: Bogu iza nogu!

Napisal/-a nebivedu Po jul 03, 2006 7:17 am

F22_Raptor je napisal/-a:"po čem pa sklepaš da je najbojša 100ka?
neke dokaze daj...oz pojasni pri čem se ti je poznalo"

vem da je moja astra en navadn mlinček za kavo. pa kaj. meni dobro služi. ti če maš pa kaj bolšega pa ftihni pa se ne napihuj ker ni od vsakega foter direktor.

odgovor: z petrolovimi črpalkami imam na splošno slabe iskušnje. ko sem tankal 95 ali 98 oktanca (ker se mi je 100ka zela predraga) je motor deloval zares slabše. ni bil tako odziven, pri nenadnem pospeševanju je s težavo prišel na višje obrate. pa še da dodam včasih je motor nenadoma zgubil vso moč in se ni odzival na dodajanje plina. ko se je to nekaj krat ponovilo sem avto dal prgledat. napak ni blo. kolega mi je reko naj tankam omv-jevo 100ko. razlika pa je bila zares očitna. motor deluje bolje bol je poskočen in živahen (kljub temu da je navadn mlinček za kavo). pa še odkar tankam pri omv-ju motor ni niti enkrat ostal nenadoma brez moči.

iz svojih lastnih iskušen vam povem (ne glede na to ka rečete ali mislite) je za mojo astro omv-jeva 100ka bolša od 95 ali 98 oktanca.

V cliota 2 od moje boljše polovice sva nalivala agipa 98 oktanca ali OMV 100. Delala sva okoli 750km z 40 litri bencina. Oba vesela, kok dober bencin je. In potem nama je skoraj zmanjkalo bencina in sva morala it na petrolovo pumpo na trzinski obvoznici, takoj za drugim križiščem od tomačevskega rondoja. Tankala sva povhen tank 95 oktanca. In kar naenkrat 911km z 40 litri bencina, pri enaki vožnji kot prej. Sedaj oba tankava samo na tej pumpi in ona dela od 850 do 900km z 40 litri, jst pa z 60 litri od 600 do 700km (pač avto pije od 8,4 do 10 litrov).

Pravljicam o boljšem bencinu na omv in ostalih pumpah glede na petrol ne verjamem več.
Verjamem pa v nekaj drugega. Petrolove pumpe so franšize in če se najemnik potrudi za svoje stranke in odstrani vodo iz rezervoarjev in preverja vsebnost vode v njih ter jih stalno čisti, potem ima dober bencin, celo boljši kot ostali. Če pa mu je vseeno in hoče samo hiter zaslužek, ima pa brozgo v rezervoarjih in posledice so znane. Večina jih ima res brozgo, vendar se tale na trzinski obvoznici očitno dovolj trudi, ker sem videl ko je zavrnil celo cisterno bencina, ker je imela preveliko vsebnost vode v bencinu. Torej lahko bi naredili en spisek bencinskih črpalk, kjer so vljudni in se trudijo za svoje stranke, pa imajo tut dober bencin.
Old subarus never die, they just get faster!

fifi
Novinec

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a fifi Po jul 03, 2006 8:44 am

Hehe, tvoja punca ima (skoraj) znanstvenofantastično porabo na svojem bencinskem Cliotu, žre ji manj kot dizel. :lol: A ga skoz vozi pod štantgasom al kdaj celo na pedal za gas pritisne? :lol: Porabo 4.2 litra sem sicer tudi sam na svojem Twingotu enkrat doživel, vendar pa mi še zdaj ni jasno na kakšen bencin sem naletel, da mi je avto tako malo žrl. Je pa res, da sem imel ogromno relacijske vožnje in da sem po avtocesti v glavnem vozil okoli 100 km/h tisti tank.
Don`t worry, be happy:)

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator foruma

Napisal/-a nebivedu Po jul 03, 2006 9:47 am

fifi je napisal/-a:Hehe, tvoja punca ima (skoraj) znanstvenofantastično porabo na svojem bencinskem Cliotu, žre ji manj kot dizel. :lol: A ga skoz vozi pod štantgasom al kdaj celo na pedal za gas pritisne? :lol: Porabo 4.2 litra sem sicer tudi sam na svojem Twingotu enkrat doživel, vendar pa mi še zdaj ni jasno na kakšen bencin sem naletel, da mi je avto tako malo žrl. Je pa res, da sem imel ogromno relacijske vožnje in da sem po avtocesti v glavnem vozil okoli 100 km/h tisti tank.

Vozi se pretežno po mestu(črnuče pa do centra in nazaj vsak dan) in občasno kaka daljša relacija. Avto je pa redno servisiran z moje strani, pa menjava tudi razne drobnarije kot so bencinski filtri in podobno kar ob menjavi olja. Bencinski filter je 199 sit, oljni pa 700 sit, tko da je to strošek 1000 sit ob vsaki menjavi olja. Resda pa dajeva olje not malo dražje.

Uporabniški avatar
Nixxon
Mojster foruma

Kraj: Vrhnika

Napisal/-a Nixxon Po jul 03, 2006 10:00 am

Sorry, ampak 4.2 porabe na benz Cliu v mestni vožnji pa ne verjamem. Mamin je dizl, vozi relacijsko LJ-Vrhnika, ter praktično nič mesta, pa ima tam-tam porabo. S tem da ne vozi hitreje kot 110-120km/h po AC.
Slika

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator foruma

Napisal/-a nebivedu Po jul 03, 2006 10:12 am

Nixxon je napisal/-a:Sorry, ampak 4.2 porabe na benz Cliu v mestni vožnji pa ne verjamem. Mamin je dizl, vozi relacijsko LJ-Vrhnika, ter praktično nič mesta, pa ima tam-tam porabo. S tem da ne vozi hitreje kot 110-120km/h po AC.

Ni treba verjeti, jst tut nisem in sem šel še sam večkrat računat, gledat, kje se vozi in vse kar paše zraven, ampak tko je. Sicer pa uredu ohranjena 1.2 mašina nima kaj pit nad 5 litrov, če ni zgonena. Resda se pa ne vozi velikokrat preko 100km/h in zelo počasi pospešuje. S tem da avto ni zamorjen, ker po avtocesti čist normalno pospeši do 150km/h.

Je pa na avtu komplet zamenjana vodna pumpa, jermeni, preko računalnika nastavljen užig in zamiki, tko da je optimalno nastavljena mašina, olje je pa motul V300. Tko da ima tudi olje ogromno vlogo pri tem.

fifi
Novinec

Napisal/-a fifi Po jul 03, 2006 10:35 am

Saj pravim, znanstvenofantastična poraba, verjetno je edini Clio na svetu s takšno porabo ob mestni vožnji. :lol: Meni se to celo ne zdi nemogoče, če je mašina zrihtana in nastavljena boljš kot nova direktno iz tovarne, je možno verjetno vse. Me pa vseeno čudi ta poraba, sam sem imel povprečno porabo na Twingotu okoli 5 litrov kombinirane vožnje, če sem ga vozil kot po jajcih in pri zelo nizkih obratih. Da bi pa imel standardno pod 4.5 litrov porabe ob normalni pretežno mestni vožnji in da mašine pri takšni vožnji še ne bi spravil v zamorjeno stanje, si pa ne predstavljam. Verjetno bi moral dat svojo mašino vesoljcem v konfiguracijo za tako nizko porabo. :lol: Sam nimam novega avta, bom pa vsekakor pr rednem servisu menjal vse filtre, olje pa ne vidim razloga, da bi dajal notr drugo, kot je za Renaulte predpisano - ELF. Če pa bi se dejansko vse 1.2 bencinske mlinčke dalo voziti s 4.2 litri mestne porabe, kar je mimogrede boljše, kot zmore tudi večina dizlov po testih, bi se garantirano prodalo bistveno manj dizlov, kot se jih dejansko proda. Danes namreč folk večinoma kupuje predvsem majhne in srednje velike dizle in se z njimi zelo veliko vozi tudi po mestu oz. na kratke relacije.

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator foruma

Napisal/-a nebivedu Po jul 03, 2006 12:12 pm

fifi je napisal/-a:Meni se to celo ne zdi nemogoče, če je mašina zrihtana in nastavljena boljš kot nova direktno iz tovarne, je možno verjetno vse.

Rabiš samo kabel pa računalnik in program od renaulta.

F22_Raptor
Nov uporabnik

Kraj: maribor

Napisal/-a F22_Raptor Po jul 03, 2006 12:21 pm

zaj pa da pridemo do zaključka. 100 ludi 100 čudi. enako je pri avtih bencinu in motorjih. mogoče je tip za svojega kliota res našo popolno kombinacijoolja benza in nastavitev motorja. se smo pa v 21 stoletju. danes je vse možno. vsak ima z svojim avtom svoje iskušnje ki jih je lahko predstavil in povedal. je pa dejstvo da se renaultov motor ali oplov ali kateri koli drug motor drugače odziva na različne bencine.vskemu ne paše vse. isto je pri črpalkah. je lahko pertol, omw, shell,... karkoli pač. vsak lahko goljufa za več keša.
nič ni več sveto. in tu se razidejo naše poti. ker smo na določenih pumpah naleteli na slab benci smo šli drugam, ali probali drugega. pol pa se kregamo keri je najbolši.
moj zaključek: vsi bencini so enako dobri (če so le 100% brez kakršnih koli primesi). odvisno je pač od modela avta moči motorja in KVALITETE bencina ki ga kupujemo.

vaša mnenja :?: :?: :?:

fifi
Novinec

Napisal/-a fifi Po jul 03, 2006 1:05 pm

Jah, samo da na koncu ne pride vzdrževanje avtomobila s kakšnimi ultradragimi olji ipd. dražje kot je prihranek na bencinu. ;)

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator foruma

Napisal/-a nebivedu Po jul 03, 2006 1:40 pm

fifi je napisal/-a:Jah, samo da na koncu ne pride vzdrževanje avtomobila s kakšnimi ultradragimi olji ipd. dražje kot je prihranek na bencinu. ;)

Punca dela 20.000km na leto. V enem letu se 2x zamenja olje v tej mašini in v to mašino gre od 2.9 do 4,3 litra olja (po specifikacijah je več različnih 1.2 mašin in je treba res pazit pri olju). In liter V300 olja pride 6000 sit, tko da pride samo olje okol 36.000 sit letno.

Torej - normalna poraba moje mame z istim motorjem je 6,5 litra na 100km - v 20.000km je to 1300 litrov, poraba punce je 4,4 litra(911/40 = 4,39), kar pomeni 880 litrov. to pomeni 420 litrov prihranka na leto ali pa v tolarjih 105.000 sit.

Vključno z najdražjim oljem vred, prišparava vsaj 65.000 sit.

Uporabniški avatar
g.Kromfelna
Novinec

Napisal/-a g.Kromfelna Po jul 03, 2006 3:37 pm

Benz je benz. Agipovih bencinskih pa se nisem videl, samo OMV, Petrol, pa za eno MOL-ovo vem. Kaj druga je tu na stajerskem koncu tezko najt. No, ce bi iskal, bi mogoce nasel.

fifi
Novinec

Napisal/-a fifi Po jul 03, 2006 5:57 pm

No, važno, da si izračunal, da se ti splača. Sicer pa Twingo ne žre 6.5 litra, temveč okoli 6 litrov oz. celo kakšen deci manj povsem normalne vožnje. Razlika ne pride ravno toliko, kot si ti izračunal, je pa res, da v vsakem primeru prihraniš.

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator foruma

Napisal/-a nebivedu Po jul 03, 2006 8:37 pm

Moja mat ma težko nogo. Po avtocestah tut 170 s tem twingotom, tko da ima porabo okol 6,5 litra. Če pa normalno vozi pa ma pod 6 litrov.

fifi
Novinec

Napisal/-a fifi To jul 04, 2006 1:30 pm

No, sej js ko ga priganjam, hitro speljujem in na avtocesti vozim 130+ km/h imam tudi porabo mešano nekje 6-6.5 v povprečju, če ga vozim po poenzionersko in pod zelo nizkimi obrati pa je lahko tudi okoli 5 litrov. Samo se mi ga ne da več po penzionersko vozit tako da sem imel zadnji tank porabo 6.2 litra, kar je še vedno ok za precej dinamično vožnjo.
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov